Őszi könyvszüret 2. rész – új gyerekkönyvek iskolásoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Íme néhány szuper újdonság, amelyet a kezdő olvasóknak és a kiskamaszoknak ajánlunk. Izgalmas regények, meseválogatások a világ minden tájáról, könnyített olvasmányok, életrajzi könyv és elsőkönyves alkotók.

Harisnyás Pippi kezdő olvasóknak (Móra Kiadó)

Az első kötet a világhírű sorozat első darabjának, a Harisnyás Pippi című regénynek a rövidített változata, amely a legfiatalabb olvasók számára is ajánlható, akár önálló olvasáshoz. A történetek jelentős részét tartalmazza, tömörebb formában, de ugyanolyan szórakoztatóan. Most Ingrid Vang Nyman rajzaival kibővítve, nagyobb betűkkel jelent meg mindkét könyv (Harisnyás Pippi talál egy csunkotIsmered Harisnyás Pippit?). Első és második osztályos gyerekeknek ajánljuk, akár önálló olvasásra is.

A kalóz királylány – Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek (Móra Kiadó)

2020-ban dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. A kalóz királylány a díjnyertes könyv párja. Az első kötet – alcíme szerint – Régi magyar népmesék mai gyerekeknek, a mostani pedig a világ minden tájáról gyűjt össze és mesél újra történeteket merész lányokról, megértő fiúkról és más, a közhelyeken túlmutató, izgalmas figurákról. Kisiskolás kortól minden korosztálynak ajánljuk. Zalka Csenge legújabb kötete október közepén jelenik meg Széltestvér és Napkelte címmel!

Ádám és a dzsúdó (Pagony)

Ádámnak nem megy könnyen az iskola. Nagyon jó tanuló, mindig minden házija készen van, mégis szinte mindennaposak a beírások az ellenőrzőjében. Futkározik a folyosón, belebeszél a matekóra közepébe, nem tud nyugton ülni. Pedig matekból jó, és a helyesírással sincs gondja, de folyton rá kell szólni. Pedig ő nem rosszalkodik, csak hát olyan nehéz sokáig egy helyben ülni! Amikor aztán egy dzsúdóedző elmeséli az osztálynak, hogy nála sokat kell futni, ugrálni, küzdeni, és akinek sikerül eldobnia a másikat, annak szidás helyett dicséret jár, Ádám rögtön tudja, hogy ezt ki kell próbálnia! 6-8 éveseknek ajánljuk.

Macska és betű – Betűzgető könyvek sorozat (Cerkabella)

A BETŰZGETŐ KÖNYVEK sorozat negyedik kötetében Macska kalandozik. Vajon hogyan lesz a lusta házicicusból valódi kalandor? És mennyire kell vagánynak lennie ahhoz, hogy kikezdjen a park legnagyobb kutyájával? Várfalvy Emőke új könyvébő kiderül. 5-8 éveseknek ajánlott.

Márk, aki hatévesen megmentette a világot (Pagony)

Kerékgyártó István (Trüffel Milán, Rükverc, Hurok) első meseregénye a hatéves Márkról  – Márkhoz hasonlóan ügyes, okos, bátor ovisok és kisiskolások részére! „– Kedves Márk – hallatszott a készülékből –, csak te mentheted meg a világot, az emberiség jövője a te kezedben van. Vállalnál egy űrutazást a Szaturnuszra? Ott be kellene hatolnod a Spero űrbázisba, ami csak neked sikerülhet.” A könyv 6-10 éveseknek ajánlott.

Marci és Merkúr – Űrlény az iskolában (Pagony)

A Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci és a legvidámabb osztály kalandjai hosszabb regényben folytatódnak, már folyékonyan olvasóknak, de még mindig nagy betűkkel, sok képpel, könnyen olvashatóan. A legvidámabb osztályba új gyerek érkezik, aki csak Merkúrként mutatkozik be. A tolltartóján bolygó virít, órák alatt morzejeleket dobol az asztalon, olyan gyorsan számol, mint egy robot, és azt állítja, van egy saját űrállomása. Marci gyanút fog, és nyomozni kezd Merkúr után…5-8 éveseknek ajánlott.

Loni és a kísértetek (Pagony)

Ismerjétek meg Lonit! Az Ilcsey utcában lakik, közel a Duna-­­parthoz, egy négyemeletes belvárosi házban. Vele lakik anya, apa, és a bátyja, Peti is. Loni iskolás – és ember­gyerek. Persze, hogy embergyerek, miért kell ezt külön hangsúlyozni? Mert ugyanebben a házban lakik Levélke is! Hogy ki ő? Levélke kísértet, és éppen ötszáz éves. Vörös István meséje Kasza Julianna illusztrációival 6-10 éveseknek ajánlott.

Gemini-kód (BerGer Kiadó)

A szuper szerzőpáros Nyulász Péter és Ritter Ottó legújabb könyvét már a megjelenése előtt volt szerencsénk elolvasni. Igazi BerGer Szimat rajongók vagyunk! Az új kötetben ezúttal két kaland kapott helyet. A Gemini-kódban egy számítógépes vírus miatt leállnak a Föld kommunikációs rendszerei, és megáll az élet, a második történetben pedig egy képtelen képrablásnak lehetünk tanúi. 6 éves kortól ajánlott.

Viszlát, legközelebb (Cerkabella)

Tina öröme határtalan, amikor egy váratlan helyen véletlenül összetalálkozik a legjobb barátnőjével, Fridával. Ő a világ legeslegjobb barátnője, és olyan messzire költözött! De alighogy elkezdik a szórakoztató játékot, a valóság máris utoléri őket…A svéd szerzőpáros évek óta dolgozik együtt, Svédország gyerekirodalmának meghatározó alakjai. A könyv 7-10 éveseknek ajánlott.

Rémálmok kisboltja – A csúf csikipor (Cerkabella)

A kilencéves Ninni nem ijed meg egykönnyen! Mivel nincs elég pénze biciklire, munkát vállal a Rémálmok kisboltjában, mely mintha maga is önálló személyiséggel rendelkezne. A sikeres finn sorozat már három kötetből áll, kiadási jogait eddig tizenkét országban vették meg. Most jelent meg az első rész, amelyet 7-10 éveseknek ajánlunk.

A lány, aki szavakkal varázsolt (Naphegy Kiadó)

Megjelent a Naphegy gyerekek számára készült életrajzi sorozatának legújabb része, amely Szabó Magda életébe nyújt bepillantást. Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye. Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák. Kertész Edina könyvét Takács Viktória illusztrálta. Kisiskolás kortól ajánljuk.

Távol-keleti mesék – A tigrissé vált mandarin és más történetek (Naphegy Kiadó)

Igazságosan ítélő mandarin, selyemtolvaj, várban lakó démonsereg és kapzsi császár kel életre a kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi népi fantázia szülte elbeszélésekben. A kelet- és belső-ázsiai történetek furfang, lelemény, szorgalom és igazságosság uralta világot tárnak elénk. Egészen úgy, mint a magyar népmesék, mint általában a népmesék… És mégis máshogyan. Felnőtteknek is szeretettel ajánljuk!

Cseresznyevölgyi lovasiskola 1. – Emma szerencselova (Manó Könyvek)

Minden póni rajongó álom iskolája! Az órarendben olyanok szerepelnek, mint saját póni, lovas kirándulás és lóápolás. Emma alig akarja elhinni, mekkora szerencséje van, amikor meghívást kap a Cseresznyevölgyi Lovasiskolába három próbanapra. A kastélyban első látásra megszereti az aranyos kis póni kancát, Pihét, és szerencsére a szobatársa, Mira is igazán kedvesnek tűnik. De sajnos csak egy ösztöndíjas hely van, és nem Emma az egyetlen, aki szeretne bejutni az iskolába. A becsvágyó Alina nemcsak, hogy legyőzi ugratásban, de még a saját verseny póniját is magával hozta. Emmánák meg kell mutatnia, hogy mire képes.

Bodzaszörp (Manó Könyvek)

Vannak bizonyos színek, illatok, hangok, melyeket a nagyszüleinkhez kapcsolunk. A cseresznye pirosa, a bodza illata, vagy a lágy dúdolás, amivel a mama álomba ringat. A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis talán méltatlanul kevés történet szól róluk. Ebben a könyvben viszont minden mese nekik tiszteleg. Finy Petra néhány mesével szeretné megköszönni nekik azt a rengeteg gondoskodást, amivel a gyerekeket – unokákat és szüleiket is – támogatják. A történetek az érzelmek és a szeretet kertjébe vezetnek, ahol Bogdán Viki szívmelengető illusztrációi kísérik végig az olvasót.

Legyél te is bajnok! (Kolibri Kiadó)

A kötet logikusan haladva, piramisszerűen segít tovább építeni az ismereteiket, ugyanakkor a gyakorlati példák mellett Polgár Judit olyan személyes történeteket oszt meg az olvasókkal, amelyek bemutatják, hogy az elméleti alapokat miként alkalmazta gyerekként a játékban, sőt az élete többi részén is. Mikor jön jól a közbeiktatott lépés vagy a gyalogszerkezet ismerete a mindennapokban? A Legyél te is bajnok! ezekre a kérdésekre is választ ad.

9 ÉVES KORTÓL

A képek története (Pagony)

A képek története nem egy szokványos művészettörténet gyerekeknek. Az egyik legnevesebb kortárs angol festő, David Hockney és művészettörténész barátja arról beszélgetnek sok-sok érdekes sztorival, hogy milyen sokféleképpen lehet nyomot hagyni,hogy a művésznek mindig végig kell gondolni, hogy mit visz a papírra abból, amit lát, és hogy miképp forradalmasította egy-egy találmány a festészetet, a képeket és a látásmódunkat. 9 éves kortól ajánlott. Hamarosan bővebben is írunk róla!

Berci nem megy iskolába – karanténmese (Pagony)

Berci nem mehet iskolába – és, valljuk be, Berci ennek igencsak örül: végre egész nap otthon lehet. Aminek mégsem örül, az az, hogy mindez egy fránya vírus miatt alakult így. Ráadásul kiderül, hogy azért mégiscsak lesz tanítás, csak éppen online, és még Mamóval sem lehet találkozni, mert Mamóra most különösen vigyázni kell. A Bendl Vera tavaszi folytatásos meséje most önálló könyvként is megjelent. 8 éves kortól ajánljuk.

Nincs itt semmi látnivaló (Pagony)

Késő van, anya leoltotta a lámpát, aludni kéne. Na persze, könnyű azt mondani! A szoba sötétje tele van mindenféle fura dologgal, nem lehet nem észrevenni őket! Elég a falat bámulni: máris olyan, mintha egy árnyékmozi nézői lennénk! De ha lehunyjuk a szemünk, akkor sem egyszerűbb a helyzet! Hiszen a fejünk is tele van egy csomó mindennel – emlékekkel, képekkel, gondolatokkal… Hogy lesz ebből elalvás?! A válasz talán kiderül Dániel András korábbiaknál is formabontóbb képeskönyvéből, amelyben a szerző álom és ébrenlét határán vezeti olvasóját a villanykapcsoló kattanó hangjától egészen…

Andris és a fehér démon (Móra Kiadó)

Andris napja pocsékul kezdődik. Egy sírós-ajtócsapkodós veszekedés után leballag a közeli parkba – és itt élete kalandjába csöppen. Az Apró Bolygók Világába kerül, ahol hőstetteket várnak tőle, azt szeretnék, ha legyőzné a rejtélyes Fehér Démont. Nemcsak harcossá, hanem hadvezérré is kell válnia, el kell érnie, hogy az idegen világ lakói – alakváltó kövek, hatalmasra nőtt nyulak, beszélő fák – mind mellé álljanak. Megjelent Bartos Felicián első könyve. 9 éves kortól ajánlott!

Dodó (Móra Kiadó)

A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Az Elmeházy-sziget jóságos kormányzójának, Elmeházy Mixinek sikerül egy eleven, hús-vér dodót teremtenie különleges 3D nyomtatójával. Dodó – mert mindenki csak így hívja a háromévesen világra jött madarat – nem találja helyét a csupa hóbortos állat és ember között. Ráadásul minden még rosszabbra fordul a szigeten, amikor Mixi helyét törpe növésű bátyja, Mini veszi át…Pacskovszky Zsolt legújabb regénye 9 éves kortól ajánlott.

Nagy indiánkönyv (Manó Könyvek)

Vadölő, Sólyomszem, Bőrharisnya – ki ne hallotta volna ezeket a neveket, aki az indiánregényeket szereti? Natty Bumppót nevezik így indián barátai, az ő élettörténete fűzi egybe James Fenimore Cooper híres, öt regényből álló sorozatát, amely itt egy kötetben jelenik meg. Az észak-amerikai indiánok és a fehér telepesek harcáról, az angol-francia gyarmatosítók viszályairól szólnak ezek a kalandos, izgalmas történetek.

Az előző részben kicsiknek és ovisoknak ajánlottunk újdonságokat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, az új helyekről szóló beszámolóinkat, aktualitásokat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni!