Gyerekkönyvek a karácsonyfa alá – íme 30+1 újdonság!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs karácsony jó könyvek nélkül, és szerencsére idén is rengeteg jó mese, regény és ismeretterjesztő könyv kerül majd a karácsonyfa alá nálunk is. Itt összegyűjtöttük a legjobbakat a mostanában megjelent újdonságokból!

KICSIKNEK

J. Kovács Judit: Kerekítő 5. – Ölbéli játékok, mondókák CD-melléklettel (Móra)

A sorozat záró kötetében -az előző négy könyvhöz hasonlóan – harminc népi mondóka,illetve dal található, amelyekhez ölbeli játékok leírásai kapcsolódnak.

ÓVODÁSOKNAK

Richard Scarry: Karácsonyi kalandok Tesz-Vesz városban (Móra)

Karácsony közeledtével Tesz-Vesz város lakói ünnepi hangulatba és – szokásukhoz híven – kacifántos helyzetekbe kerülnek. Vajon mit keres Cicó, Cicus és Hatalmas Hilda Egon hernyótalpas almamobiljával az erdőben? Milyen meglepetést kap betegeitől Villám, a háziorvos? És ki hárítja el az üzemzavart a Mikulás műhelyében?
További új karácsonyi gyerekkönyveket itt találtok!

Kíváncsi Katica kérdez (Cser Kiadó)

Miért hét napból áll a hét? Hogyan készültek az első könyvek? Mitől holt a Holt-tenger? Kié az internet?
A gyerekek rengeteg izgalmas kérdést tesznek fel. Elég kinyitni ezt a könyvet, és a kis Katica segít megválaszolni őket. Bizonyos kérdéseknél fel kell hajtani egy fület, ki kell húzni egy nyelvet vagy el kell valamit forgatni. A gyerekek nem csupán új ismeretekre tesznek így szert, hanem nagyszerűen szórakoznak is majd a játékos megoldásokkal!

Nyulász Péter: Kiazaki – találós kérdések (Móra)

Több mint tíz évvel ezelőtt Nyulász Péter a Miazami című kötettel megújította a találós kérdések műfaját. A kitalálós versikék olyan népszerűek lettek, hogy a könyvet hamarosan követte a Miazmég című válogatás, és most az óvodás korú közönség örömére elkészült a harmadik rész is, a Kiazaki. A szerző ebben a kötetben népszerű foglalkozásokat és legendás mesealakokat verselt meg a tőle megszokott humorral és könnyedséggel.

Pásztohy Panka: Halló, mama! (Pagony)

Az elmúlt évtizedben sok ezer magyar család költözött külföldre, a nagyszülők pedig gyakran az interneten keresztül tartják a kapcsolatot az unokáikkal. Nekik szól ez a könyv, nagymamáknak és unokáknak, akik igaz, hogy egy évben talán csak egyszer találkoznak, de nap mint nap leülnek beszélgetni a képernyő elé. Számunkra is ismerős volt a történet, ugyan nem nagymamával, hanem a külföldön élő nagynénivel, aki szintén sokat mesél skypon keresztül.

Vadadi Adrienn: Három szülinapi torta (Pagony)

Vadadi Adrienn új ovis könyve fontos témát jár körbe. A könyvben egy koraszülött, és ebből adódóan más képességekkel rendelkező kisfiú történetén keresztül érzékenyíti az óvodásokat, pedagógusokat és szülőket, hogy a befogadás természetes és egyszerű legyen – nemcsak a mesében, hanem a valóságban is.

Vadadi Adrienn: Titkos vacsora (Pagony)

Vadadi Adrienn családi meséit olvasva az embernek olyan érzése támad, hogy minden békés és barátságos a világban. Biztonságos burok képződik az olvasó és a hallgatósága körül. Ebbe a családba öröm belépni – elleshetjük tőlük, hogyan lehet sok nevetéssel és szeretettel kezelni a kisebb-nagyobb konfliktusokat.

Pifkó Célia: Szörnyek a szobádban (Képmáska sorozat)

Ha azt mondjuk egy gyereknek, hogy nincs mitől félned, akkor egyedül hagyjuk félelmeivel. Fantáziájában mindenképpen megjelennek negatív szereplők, hiszen az életben is sok ijesztő, kellemetlen, fájdalmas belső és külső élménnyel találkozhat, s nekünk szülőként folyamatosan rendelkezésre kell állnunk, hogy segítsünk neki ennek feldolgozásában. A mese, a mesélés, a félelmek megszelídítésének egyik legfontosabb eszköze. Meséljünk neki Cidriről, aki nyikorgatja az ajtót, Gézangúzról, aki esténként megfogja a gyermek lábát, Motyorgóról, aki sutyorogva gyakorol, a függöny mögötti Ibolyáról, aki a csillagokat fürkészi, a szekrényben rendetlenkedő Pomádéról, majdGlóriáról, aki folyton leejt valamit, Tintás Örnről, aki változtatja az alakját és Sezlonyról, aki úgy tűnik, hogy itt sincs!” – Kádár Annamária ajánlója.

Rippl Renáta: Balettmesék – Panka balerina lesz (Manó Könyvek)

Panka ismerkedését a balett legszebb történeteivel, a tánc világával és azzal, hogy mennyi kitartás kell az álmainkhoz Rippl Renáta először megfogalmazta aranyosan és sok humorral, majd a képeken is életre keltette.

Erwin Moster: A macskakirály születésnapja (Manó Könyvek)

Közeledik Morci király születésnapja. Alattvalói szeretnék méltó módon megünnepelni, az előkészületekbe bevonják Egérország lakóit is. Szegény Morci rettenetesen meghízott, és az utóbbi időben semminek sem tud örülni, csak unatkozik egész álló nap. A különleges ajándékok láttán talán felvidul! Aztán persze minden másképpen alakul, mint ahogyan azt a macskák és az egerek eltervezték… Iskolásoknak önálló olvasmányként is ajánlott.

Játékos szolfézs – Óvodás és kisiskolás gyerekeknek (Cser Kiadó)

A könyv játékosan vezeti be az óvodás és kisiskolás gyerekeket a szolfézs rejtelmeibe. Minden megtalálható benne, amit a kicsik szeretnek: kedves mesék, amelyek főszereplői a szolmizációs hangok és a hangközök; vidám illusztrációk, kártyák és matricák.

Tove Jansson: Jön az üstökös (Geopen)

A Jön az üstökös című kötettel indul Tove Jansson muminokról szóló meseregényeinek sorozata. A finn-svéd írónő saját finom, humoros rajzaival illusztrált történetei több évtizede elbűvölnek kicsiket és nagyokat. A jelenlegi kiadás az 1968-as szerzői változat új fordítása.

ISKOLÁSOKNAK

BerGer Szimat Szolgálat: Az időgladiátorok (BerGer Kiadó)

Itt a nyár, de a strandolás elmarad. Maxi és Trixi a balatoni bringatúra után a közeli római romvárosba viteti magát. A program fergeteges, és a forgatagban a pumiikreknek nyoma vész! Pongi a keresésükre indul, ám egy titokzatos, egyiptomi jelmezes alak nyomára akad. Ki lehet ő? Álruhás gyerekrabló, esetleg időutazó kalandor? Kedvenc detektív sorozatunk Bugac Pongráccal és csapatával folytatódik! Izgalmas történet, remek karakterek és illusztráció, szuper feladatlapok kisiskolásoknak. Mi nagyon szeretjük, és szeretnénk az iskolai oktatásban is viszontlátni, itt írtunk róla bővebben, sőt meg is nyerhetitek 2018. december 23-áig tartó játékunkban!

Elena Favilli-Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2. (Móra)

Itt a szenzációs könyv folytatása, ami arra ösztönzi a lányokat szerte a világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket. Az Esti mesék lázadó lányoknak második kötete száz újabb kivételes nő életét meséli el Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig. Királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát.

Janusz Korczak: I. Matykó király (Móra)

A fordulatokban gazdag meseregény részletesen bemutatja, hogy hova vezet a tapasztalat nélküli jó szándék, s hogy milyen veszélyeket rejtenek az át nem gondolt reformok, s végül belátjuk, egyáltalán nem baj az, hogy a gyerekeknek tanulniuk kell, a felnőtteknek pedig dolgozniuk. Az I. Matykó király a felelősségvállalás regénye is. Megtanulhatjuk belőle, hogy mekkora kincs az igaz barátság, a bátorság és az őszinteség.

Kádár Annamária: Lilla és Tündérbogyó kincset keres (Kulcslyuk Kiadó)

Mindannyian kincseket keresünk. Kezdetben kint, a nagyvilágban, majd miután mindent bebarangoltunk, egyszer csak jön a felismerés: a kincs mindig ott volt a közelünkben. Ott van mindannyiunkban, legbelül. Kisiskoláskorban lassan véget ér a nagy mesekorszak, és kezdődik az ifjúsági regények, kalandregények időszaka. Még hiszünk a csodában, a varázslatban, de fél lábbal már a realitás talaján állunk. A világ már nem fekete-fehér, megjelennek az árnyalatok, felismerjük, hogy szüleink is hús-vér emberek. A legfontosabb üzenet, amit ebben az életciklusban kaphatunk, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, csak elég jónak. Nem kell mindig jól döntenünk. Tévedhetünk, de kijavíthatjuk hibáinkat. Nem kell mindenre tudnunk a választ.

Elisabetta Gnone: Olga, a papírlány (Móra)

lga Papel útnak indul, hogy megkeresse a varázslót, aki őt papírlányból igazi kislánnyá változtathatja, mert elégedetlen önmagával. Útja során egyaránt van része szép és kényelmetlen élményekben, de abban mindegyik hasonlít, hogy Olga ezeken keresztül egyre több dolgot lát meg önmagában, másokban és a világban. A könyv az egyik legfontosabb, és a kamaszkor előtt állók számára legnehezebb gondolatról szól: önmagunk elfogadásáról. A nehéz témát könnyed stílusban, közhelyek nélkül, sok kalandba és bolondozásba ágyazva mutatja be a szerző.

Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek (Móra)

Astrid Lindgren meseregénye varázslatos, álombéli tájakra repíti hőseit. A kedves falusiak és az elszánt gonoszok rettentő küzdelme során a szerző úgy fogalmazza újra az élet, a halál és a hűséges szeretet örök kérdéseit, hogy a történetbe belefeledkező olvasó maga is új fényben látja ezeket. A könyv új fordításban ismét megjelent.

Végh György: Don Makarémó, egy kulcslyukon keresztül (Móra)

A békés hangulatú Vízivárost Futyuri mókás barátja, Don Makarémó, ez a szeleburdi játékmajmocska pezsdíti fel.Tekervényes észjárásnál csak humora kacifántosabb. Görbe tükröt tart mindazoknak, akik a megszokások rabjai. A könyvet Réber László utánozhatatlan hangulatú illusztrációi teszik még szerethetőbbé. Igazi kuriózum, hogy Don Makarémó kalandjait a szerző asztalfiókból előkerült, eddig nem közölt költeményei is gazdagítják.

Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül (Kolibri)

Az első magyar vitorlázó, aki saját kezűleg épített hajóval kerülte meg a Földet, most elmeséli az útja során átélt izgalmakat. Miközben a megtörtént eseményeket feldolgozó regényt olvasod, a kérdésekre is választ kapsz. Láss világot, és kísérd el Föld körüli útjára a legsikeresebb magyar vitorlázót! Üdv a fedélzeten! Francois Denis, a nemzetközileg ismert francia karikaturista rajzaival.

Paulon Viktória: A topolai mozi titka (Pagony)

Kisrigók szerzőjének új regénye a kisiskolásoknak szól. Két fiatal, egy rejtély, egy emberrablás és egy csepp fantasy – lendületes és elragadó regény, amely a krimi minden kritériumának megfelel, és mégis érezhető benne a szerző által teremtett, korábbi meséjéből már ismert mágikusság.

Harry Potter™ & Legendás állatok™ – Útmutató a varázslóvilághoz (Móra)

Ez a gyönyörű album tökéletes bevezetés a Harry Potter- és a Legendás állatok-filmek világába. A kötet számos ponton kapcsolódik a Legendás állatok és megfigyelésük – Grindelwald bűntettei című új mozifilmhez is; megleshetjük ALBUS DUMBLEDORE 1927-ES OSZTÁLYTERMÉT és a CIRCUS ARCANUS misztikus csodáit.

Molnár T. Eszter: Kóbor Szálló (Pagony)

Hetedhét Hugó, a becsületes földönfutó éjszakai szállást keres a városszéli erdőben. Búbanya, a barlanglakó útbaigazítása nyomán elérkezik a Kóbor Szállóba, és megismerkedik annak különös lakóival: Rebekával, a beszélő macskával, Bolíviával, a lustakötés címzetes egyetemi tanárával, Lust Alfonzzal, a nyugalmazott operaénekessel és Gizikével, a Kóbor szálló nagylelkű háziasszonyával. Varázslatos, érzékeny meseregény Molnár T. Esztertől (Egy majdnem normális család, Szabadesés) Molnár Jacqueline (Robotok, A hétfejű tündér, A részeg elefánt, Belvárosi gyümölcsök stb.) színpompás rajzaival – sok-sok humorral, emberismerettel, empátiával.

Liz Pichon: Tom Gates 5. – Végtelenül tökéletes (pár dologban) (Kolibri)

Az iskolai kirándulás az év legnagyobb bulija, ezt minden gyerek tudja! Tom pedig, bár végtelenül tökéletes, mégis elkövet egy apró gikszert: megfeledkezik róla… Még szerencse, hogy ott a családja, és megint kirántja a slamasztikából. Mert a táborozás tényleg az év legjobb bulija! Megjelent a díjnyertes sorozat ötödik kötete!

Helen Friel-Ian Friel: Titkok szigete (Scolar)

Mentsd meg a Hoakes-szigetet! Henry Hoakes rendkívüli szigetén beszélő állatok várják a látogatókat. Henry azonban nyomtalanul eltűnt, és egyedülálló vidámparkja veszélyben van – meg kell állítani az aljas üzletembereket, akik le akarják rombolni. Ez a füzet segíthet kideríteni, mi történt Henryvel…Oldd meg a fejtörőket, és keresd a nyomokat! Készen állsz életed legnagyobb kalandjára? Ne késlekedj! Csak te segíthetsz!

Maksai Kinga: Mia & Maja (Cerkabella)

Létezhet igazi kapcsolódás egy tizenéves lány és egy idős, magányos nő között? Én úgy hiszem, igen. Maksai Kinga regénye pedig okosan és érzékenyen erősít rá erre. Sőt, arra is rányitja a szemünket, micsoda lehetőség meglátni az idős asszonyban a fiatal lányt, a kamaszlányban pedig a leendő érett nőt. Majában Miát és Miában Maját. Ha ők ketten barátságot kötnek, abból igazán színes, izgalmas, érzelmekben bővelkedő tabló tárul elénk. A regényt az emlékekben bővelkedőknek, az útközben sietőknek és a jövőbe tekintőknek ajánlom.” – Kertész Erzsi író, pszichológus.

Kertész Erzsi: Gyöngyös úti iskola (Cerkabella)

A szöveg tartalmában és terjedelmében is a 7-11 éves korosztály számára a legideálisabb önálló olvasásra, de közös családi olvasásra vagy iskolai feldolgozásra is. Metzing Eszter illusztrációival a szöveg még közelebb kerül gyerekek világához: az ismerősségükben kedves figurák a ráismerés, a mintakövetés lehetőségét erősítik.

14+

Thibaud Villanova: Star Wars – Kantin – 40 recept a messzi-messzi galaxisból (Kolibri)

Fedezd fel a galaxis ízeit a Tatuinon és a Takodanán át a Bespintől egészen a Jakkuig! Ebben a szakácskönyvben 40 receptet találsz, amelyeket a messzi-messzi galaxis különleges bolygói és rettenthetetlen hősei inspiráltak. Készítsd el a tatuini kéktejturmixot, a bespini felhőfelfújtat, a nabooi édességet, a tavi tortácskát, de ne hagyd ki…

Philip Reeve: Csillagvonatok (Móra)

A Nagy Hálózat vasútvonalain az ember sosem lehet elég óvatos. Különösen olyasvalaki, mint Zen Starling: zilált életű tini, ügyes kezű tolvaj és „railhead”, vagyis vonatmániás sínkósza, aki nemcsak a jó zsákmány reményében, de pusztán az utazás élményéért és az intelligens mozdonyok társaságáért is gyakran nekivág a csillagok közé vezető útnak.

Sara Barnard: Törékeny barátság (Tilos az Á Könyvek)

A Vészkijárat-könyvek arra vállalkoznak, hogy a tiniknek, fiatal felnőtteknek az irodalom eszközeivel mutassák be a legnehezebb témákat, segítsenek feldolgozni a konfliktusokat, vesztességeket, és felvillantsanak néhány lehetséges megoldást. A sorozat legújabb kötete, Sara Barnard Törékeny barátság című regénye a családon belüli erőszak problémáját járja körül. De a könyv nem a megszokott utat járja be: a „mi van utána” kérdésével foglalkozik. Mi következik azután, hogy a főhőssel megtörtént a legrosszabb, felismerte a helyzetét, hozott egy döntést, és kilépett a szituációból? 14 éves kortól ajánlott.

+ 1 SZÜLŐKNEK

Kádár Annamária: A TE meséd – Történetek rólad, neked (Kulcslyuk Kiadó)

Az egyik legszebb ajándék, amit gyermekünknek adhatunk, ha mesélhetővé tesszük a saját történetét. Örökítsük meg ebben a gyönyörű naplóban közös életünk fontos pillanatait, emlékeinket, élményeinket, ragasszuk bele kedvenc fotóinkat! Az irányított kérdések lehetőséget adnak arra, hogy ne csak a szülő-gyermek kapcsolat örömeit, sikereit gyűjtsük össze, hanem szembenézzünk a megtapasztalt nehézségekkel, csalódásokkal is, és ezekből is erőt és hitet merítsünk.

Itt találjátok a legjobb programokat a téli szünetre! Nagyon boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt.