Őszi könyvszüret – 30 új gyerekkönyv

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mostanában megjelent őszi újdonságokból válogattunk a legkisebbektől kezdve az ovisokon át az iskolásoknak való könyvekig. Nemcsak az őszi szünetre találtok itt remek olvasmányokat, hanem már karácsonyra is lehet válogatni belőlük. Íme 30 jó gyerekkönyv!


A LEGKISEBBEKNEK

Babageometria: Formák (Móra Könyvkiadó)

Kontraszt és ritmikus változás. Nagy Diána második fekete-fehér lapozójában ezúttal egyszerű formák átváltozásait követhetik a legkisebbek. A fekete-fehér kontrasztja, és a vonalak ritmikus változása segíti a látás fejlődését.

Gróh Ilona: Jöjj ki, napocska! – Játékok, versek, dalok bölcsődéseknek (Kolibri Kiadó)

A népszerű Ringató-könyvek után itt a várva várt friss antológia, amely népi ölbéli játékokat, mondókákat, valamint dalokat és verseket tartalmaz, letölthető hanganyaggal. A könyv egyszerre nyújt fejlesztő szórakozást a kisgyermekes családoknak, és foglalja össze a bölcsődei zenei, anyanyelvi és irodalmi nevelés anyagát.

ÓVODÁSOKNAK

Nyulász Péter: Kiazaki (Móra Könyvkiadó)

Több mint tíz évvel ezelőtt Nyulász Péter a Miazami című kötettel megújította a találós kérdések műfaját. A kitalálós versikék olyan népszerűek lettek, hogy a könyvet hamarosan követte a Miazmég című válogatás, és most az óvodás korú közönség örömére elkészült a harmadik rész is, a Kiazaki.

Kisvakond és a formák, Kisvakond és a számok (Móra Könyvkiadó)

A formák és a számok birodalmába kalauzolják el óvodás korú közönségét ezek a színes, verses lapozók, de a színeket és az állatkertet is megismerhetitek a sorozat többi részéből.

Balázs Ágnes – Horváth Ildi: A száguldó hóember és más történetek(Móra Könyvkiadó)

A Tapsolj! Ugrálj! Kiabálj! sorozat második részében kötelező a mesék közben mozogni, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak. Keltsétek életre a kíváncsi hópehely, a mohó kishörcsög vagy a száguldó hóember történetét!

Papírszínházi mesék: A Kék meg a Sárga (Csimota)

Mi lesz, ha összekeveredik két szín, például a kék meg a sárga? Lázár Ervin rövid meséjében a színekkel játszik. A rá jellemző rövid, fanyar humorral elevenedik meg a kék és a sárga szín vitája, hogy melyikük a legelőkelőbb.

Lanczkor Gábor – Takács Mari: Gufó csillagok között (Csimota)

A sorozat negyedik részében Gúfó, egy hullócsillagnak köszönhetően egészen az űrig szárnyal. Odafent megismerkedik a csillagképekkel, akik maguk közé akarják fogadni. Gúfónak gyorsan kell döntenie, hogy marad-e közöttük vagy hazarepül, mert az ég kapuja lassacskán bezárul.

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt (Manó Könyvek)

Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is. Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.

Magyarné Antal Nikolett: Répa, retek, mogyoró – Marci kalandjai Logopédiában (Manó Könyvek)

Ez a könyv abban szeretne segíteni szülőknek, logopédusoknak és gyerekeknek egyaránt, hogy ne féljenek, hanem bátran, mint egy oroszlán járják be Logopédia sokszínű helyeit.

Wéber Anikó: Ragacs, a hős kismacska (Pagony)

Wéber Anikó kedves, humoros és érzékeny meseregénye megmutatja, hogy milyen félénknek és bátornak lenni, és hogyan tudja valaki legyőzni a félelmeit – és ebben hogyan támogatja Ragacsot mindig megértő, szerető cicamamája.

Pásztohy Panka: Pitypang és Lili a zebrán (Pagony)

Lili sokat sétál Pitypanggal. Pitypang már azt is megtanulta, hogy ha szeretnének átmenni az úttesten, előbb meg kell állni, és meg kell várni, míg zöldre nem vált a lámpa. És ha nincs lámpa? Akkor a zebránál kell átmenni, és alaposan körül kell nézni. És ha nincs zebra? Akkor festeni kell egyet!

May Szilvia: Imbusz mester és Pudlimász (Pagony)

Hogyan került Pudlimász Imbusz mesterhez? Hogyan győzte le Pudlimász a félelmetes Fasírtot és bandáját? Hogyan oktatják a kutyanebulókat Pacsika Matild kutyaiskolájában? Ki nyerte a nagy taxifutamot? Nagy kedvenceink Imbusz mester és a háromlábú Pudlimász szerelős történetei, és most végre egy kötetben is megtaláljátok majdnem az összes mesét, amihez foglalkoztató is megjelent.

Meseatlasz (Naphegy Kiadó)

A képzelet szárnyán repülni a lehető legjobb ezen a világon, de most próbáljátok felhasználni a mesés barangoláshoz a könyvben található térképeket! Végigkalauzolhatjátok rajtuk a kedvenc szereplőiteket, de kitalálhattok hozzájuk egészen más történeteket és befejezést is!

Andrea Gregušová: Gréta (Csirimojó Kiadó)

Nem csak Gréta van gondban, a többi tengeri állat is beteg. Amikor kiderül, hogy betegségeiket a tengert elárasztó szemét okozza, összefognak, hogy cselekedjenek. A könyv végi kis bálnaatlasznak köszönhetően megismerkedhettek Gréta közelebbi és távolabbi rokonaival. Zárásként pedig egy összefoglalót találtok arról, hogyan tudtok ti magatok is segíteni a tengeri élőlényeknek.

ISKOLÁSOKNAK

Dóka Péter: Szupermalac és Űrpatkány  HŐSÖK LESZÜNK! (Móra Könyvkiadó)

Szupermalac és Űrpatkány egy messzi-messzi galaxisban él… Régen ők is a Földön laktak, de akkor még más volt a nevük: Csocsó és Pati. A többi állat gúnyolta őket, mert nem vették észre, milyen különlegesek. Senki sem sejtette, hogy hamarosan űrhajóba pattannak, és szuperhősök lesznek. Kísérd el őket csillagközi kalandjaikra! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát! Megmentheti egy malac és egy patkány a világot?

Vadadi Adrienn: Matricás Laci, a híres rabló (Pagony)

Vadadi Adrienn meséjében Matricás Laci, a híres rabló nyomába ered Sárika, ez a minden lében kanál kislány, hogy kinyomozza, Laci tényleg elrabolta-e még a kisbaba cumiját is…Oldalanként 2-6 sor, könnyen kiolvasható szavak, egyszerű, könnyen követhető történet és nagy betűk, hogy könnyen és gyorsan menjen az olvasástanulás!

Dawid Walliams: A világ legrosszabb gyerekei (Kolibri Kiadó)

Készen álltok arra, hogy megismerjétek a világ legrosszabb gyerekeit? Öt gusztustalan fiút és öt borzalmas lányt?
David Walliams évek óta vezeti az angliai gyerekkönyv-eladási sikerlistákat. Legújabb könyve szellemesen rosszmájú mesék gyűjteménye 10 elvetemült gyerekről, akiket a zseniális művész, Tony Ross színpompás illusztrációi keltenek életre.

Al Ghaoui Hesna:  Holli, a hős – Mese arról, hogyan félj bátran (Kolibri Kiadó)

Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal.

Piotr Socha: Méhek (Manó Könyvek)

Piotr Socha lengyel illusztrátor nagyszerű könyvét végiglapozva bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek – a fokhagymától kezdve a fogkrémig – a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

David Whitney: Kódolj! (Scolar)

A leírásokat követve a gyerekek megtanulnak kódolni a három legismertebb és legfontosabb programozási nyelven: HTML-ben, CSS-ben és JavaScriptben. A webfejlesztők ezek segítségével hozzák létre azokat a weboldalakat és webes alkalmazásokat, játékokat, amelyeket folyton használunk. A gyerekek olyan életközeli kódolási tudásra tehetnek szert, amit később bármiféle program megalkotására felhasználhatnak.

Stuart Atkinson: Az égbolt titkai – Éjszakai kalandozások Felicityvel gyerekeknek és felnőtteknek (Scolar)

Csatlakozz Felicityhez, a csillagász cicához, és fedezd fel az éjszakai égbolt csodáit! A könyv segítségével megismerkedhetsz a csillagképekkel, távoli galaxisokkal, hullócsillagokkal és a Tejúttal. Ezenkívül hasznos tanácsokat is kapsz az égboltfürkésző kalandozásokhoz.

Nagy Katalin: Szív a kerítésen (Manó Könyvek)

Nagy Katalin regényének elbeszélője ezúttal egy kamasz fiú, aki egy filmforgatáson ismeri meg a lányt, akivel a forgatókönyv szerint egymásba szeretnek. Ám hiába ér véget a forgatás, Lajos gondolatai továbbra is csak Viki körül járnak. A kedves humorral átszőtt történet remekül mutatja be a kamaszkort és az első szerelem bonyodalmait, váratlan fordulatait.

Paulon Viktória: A topolai mozi titka (Pagony)

Topolán mindig szép az idő, virágzik az almafa, és a városka lakói békében élnek. Egészen addig a napig, míg Ferdinánd meg nem nyitja a moziját, és valami szörnyűség nem történik… A kisváros állóvize felkavarodik, a két kamasz, Ágoston és Jusztina nyomozni kezdenek.

Berg Judit-Kertész Erzsi: Az óra rejtélye (Pagony)

Amellett, hogy a könyv a detektívregények minden kritériumát teljesíti, a szerzők ez alkalommal egy nagy adag misztikummal, és természetfeletti elemekkel fűszerezik meg a történetet, és ez azok számára is izgalmassá teszi a könyvet, akik a fantasztikus, mesei elemekkel átitatott kalandokat szeretik, és azok számára is, akik a hétköznapi hősökkel tudnak inkább azonosulni. 8-12 éveseknek ajánlott.

Bobbie Peers: William Wenton – Kriptoportál (Kolibri)

William Wenton a világ legjobb kódfejtője. De van olyan feladvány, amely rajta is kifog. A fiú visszatér nagyapja titkos intézetébe, ahol azonban időközben minden megváltozott. William szobája most egy börtöncellára hasonlít, az épület biztonsági robotokkal van tele, és szigorú szabályokat vezettek be. A William Wenton kötetek közel 40 nyelven jelennek meg világszerte. Az első rész, A Lurídiumtolvaj megfilmesítési jogát a nagy sikerű Kódjátszma rendezője vásárolta meg.

Lars Joacaim Grimstad: Napkirály (Kolibri)

Képzelj el egy országot, ahol minden autó leáll, az iskolák bezárnak, és még a legújabb videojátékokhoz sem lehet hozzájutni. Pontosan ez történt Norvégiában, ahol egyszer csak kiapadtak az Északi-tenger olajmezői.

Frank Schwieger: Zeusz és bandája (Kolibri)

Érdekel a mitológia, a görög istenek világa, de azt gondoltad, mindez uncsi, sőt, ciki is akár? Akkor bizony tévedtél! Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyve felrázza a görög mítoszokat, és bemutatja az összes jó arcot az Olümposzon úgy, ahogy még sosem olvastál róluk.

Bajzáth Mária: Én, senki, segítség – népmesék a világ minden tájáról 9 éves kortól (Kolibri)

Az Én, senki, segítség című könyv – címében hordozva az erre az életkorra igencsak jellemző problémákat – meséivel a 9 éves és annál idősebb korosztályt szólítja meg, és nekik kínálja, ha nem is a megoldást, de a mese felszabadító erejét, legyen szó közös mesélésről vagy önálló olvasásról.

Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea, Gimesi Dóra – Időfutár 7.: Az ellopott időgép (Tilos az Á)

A gyerekek iszonyodtak még csak gondolni is arra, hogy a felnőttek mire lennének képesek, ha tudomást szereznének egy működő időgépről. És nekik ráadásul több is volt. Biztonságba helyezni vagy megsemmisíteni őket? Ez volt az első számú kérdés…

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.