20 új gyerekkönyv kuckós őszi estékre – 2. rész

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt van az ősz, így jöjjön egy könyvmustra a mostanában megjelent könyvekről. Ezúttal az kisiskolásoknak és kamaszoknak ajánlunk újdonságokat, a nagyobbaknak néhány kényes és aktuális témájú regényt is. Válogatásunk kisebbeknek szóló 1. részét itt olvashatjátok.

ISKOLÁSOKNAK

Rohald Dahl: Fantasztikus Róka úr (Kolibri)

Minden alkalommal, amikor Róka úr egy-egy zsíros tyúkkal, libával vagy pulykával tér haza esti portyájáról, a falu három elvetemült gazdája majd szétrobban a dühtől a farmjukat ért támadások miatt. A dagadt Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán ezért bosszút esküszik. Elhatározzák, hogy örökre kiforgatják Róka urat, feleségét és gyerekeiket a családi odúból. Csakhogy Róka úrnak is megvan a magához való esze! Agyafúrt tervet eszel ki… méghozzá fantasztikusat! 6-10 éveseknek ajánlott.

Timo Parvela és Virpi Talvitie – Miú és Vau és a cikázó cickány (Kolibri)

Folytatódnak a legemberibb állattörténetek! Kedvenc kutya-macska párosunk égszínkék házikójában immár a félelmetes nevű Morgó Medve is otthonra talált. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen Miú és Vau új barátja egy apró, életvidám cickány, aki az élet minden csodáját szeretné megtapasztalni, és tele van kérdésekkel is. Biztos, hogy egyik kedvenc őszi olvasmányunk lesz. 6-10 éveseknek ajánlott, de nálunk a 4 évestől a felnőttekig mindenki nagyon szereti.

Boldizsár Ildikó: Esti mesék a boldogságról (Móra)

Az esti mesék állatokról, fiúknak és lányoknak és a tündérmesék után a boldogságról szóló meséket válogatta össze Boldizsár Ildikó. Hamarosan a boltokban!

Hans Christian Andersen legszebb meséi (Móra)

A gazdagon illusztrált kötetben nyolc Andersen-történetet mesél újra Mandy Archer. A szerelmében rendíthetetlen, féllábú ólomkatona, a szomorú hableány, a rút kiskacsa vagy a borsószemen is fennakadó hercegkisasszony meséin generációk nőttek fel. Az újramesélt és rövidített történetek tükrözik Andersen meséinek hangulatát, így lesznek egy új nemzedék számára is érthetők, világosan követhetők és szerethetők.

Nyulász Péter: A hosszúfülűek kincse (BerGer Kiadó)

Ritter Ottó illusztrációival jelenik meg októberben a sorozat harmadik része, amely egy nagy futással indul és ismét izgalmakban bővelkedik. Maxit és Trixit elkapják Óbudán, egy múzeumban, ahonnan eltűnt a Fekete Kutya. Egy titkos jegyzet szerint ez a szobor a kulcs egy rejtélyes kincs megtalálásához. A Berger Szimat Szolgálat feladata előkeríteni a műtárgyat, akár a Föld túlsó feléről is! Márpedig a szálak a déli féltekére vezetnek. Sikerrel járnak-e hőseink a hosszúfülűek földjén, a Húsvét szigeten? Fordulatos kalandok során kapunk választ a kérdésre. Már az előző két kötetet is nagyon szerettük.

Salinger Richárd: Erdei jógakaland (Bookline)

Az Erdei jógakaland története Jógaországba repíti a gyerekeket, ahol különleges kalandok várnak rájuk. Izgalmas világba csöppennek, ahol az érzelmek fejlesztésével és a játékos mozgással átélhetik a jóga örömteli hatásait. Már kisebbekkel is bátran elkezdhetitek.

Varga Bálint – Zsé meg a haverok (Kolibri)

Zsé, Artúr, Borisz és Julianna Nicolas-éhoz hasonló derűvel, mégis tűpontosan látja a világot.
Összevesznek, kibékülnek, kajánul vigyorognak, de abban kimondatlanul is egyetértenek, hogy a barátság mindenekelőtt való. 6-10 éveseknek ajánlott.

Paulon Viktória: Kisrigók – Három gyerek hazatalál (Pagony)

Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi még csak négy. Egyikük gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőmamánál. Nincs ­igazi ­otthonuk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De nagyon bátrak, van varázstelefonjuk és egy hírvivő, beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket. 6-10 éveseknek ajánlott.

Emily Bone – Alice James: Irány a természet! (Kolibri)

Ebből a könyvből számos dolgot megtudhattok a sátorverésről, a csillagászatról, a nyomolvasásról vagy épp a különböző állatok hangjának felismeréséről. Hasznos könyv kiránduláshoz vagy tervezgetéshez minden évszakra. 6 éves kortól.

Jan Weiler: Maxi iskolába megy (Pagony)

Az élet igazán izgalmas, ha az ember épp hatéves. Mindig sok a dolga: elkezdi az iskolát, focizik a szünetben, bunyózik a barátaival, kipróbálja, milyen a giliszta ketchuppal, nyúzza az anyukáját, idegesíti a nővérét. Maxi mellett nem lehet unatkozni, mert ő épp úgy mesél a hétköznapokról, mintha Janikovszky Éva Velem mindig történik valami vagy Az úgy volt… valamelyik gyerekszereplője, vagy akár a kis Nicolas talált volna ki új történeteket. 6-8 éveseknek ajánlott.

Igaz Dóra: Ültetés az első bében, Most én olvasok! 2. (Pagony)

A suliban egyre nehezebbek a matekfeladatok, ráadásul Palinak a legjobb barátja helyett egy lány mellé kell ülnie. Először úgy tűnik, hogy Lucát csak a lovak és az illatos radírok érdeklik, de aztán kiderül, hogy jószívű, és még focizni is szeret… Mindezt kicsit hosszabb szavakkal, bonyolultabb mondatszerkezetekkel, de még mindig röviden és egyszerűen. A könyv a kezdő olvasóknak segít az önálló olvasásban. 6-8 éveseknek ajánlott. Berg Judit, Finy Petra, Gévai Csilla és Igaz Dóra után Kertész Erzsi (HUBBY-díj, 2017) folytatja a sort hamarosan Fecó történetével.

Davide Cali: Azért nem írtam leckét, mert… és Azért késtem az iskolából, mert…. (Pagony)

A frissen megjelent képeskönyvek karikaturisztikus történetszövésükben, erős vizuális hatásukban és gag-humorukkal ható oldalaik megnevettetnek mindenkit, aki valaha ült már iskolapadban. 6-10 éveseknek ajánlott.

Evelien De Vlieger: Félix és a szerelem (Csimota)

Félix szerelmes Aminába, és ez elég nagy baj, mert amúgy allergiás a lányokra. Mit tegyen?  Fordulatokban bővelkedő történet, hiszen a szerelem nem veszélytelen dolog! 7 éves kortól.

Yannets Levi: Leó bácsi kalandjai az andorrai sztyeppéken (Manó Könyvek)

Legyetek Ti is részesei Leó bácsi szórakoztató kalandjainak, amelyek az andorrai sztyeppéken játszódnak! Együtt fogtok utazni a felhőkön, óriásokkal találkoztok, szörnyekkel küzdötök, és talán az életről is tanultok majd egyet s mást.

Chihiro Maruyama: Pierre, a labirintusnyomozó – A Labirintustorony rejtélye (Naphegy Kiadó)

Haladj végig a bonyolult útvesztőkön, keresd meg az elrejtett tárgyakat, és oldd meg a különleges rejtélyes feladványokat ebben a csodálatosan illusztrált labirintuskönyvben.

+ 10 ÉVESEKNEK VALÓ KÖNYVEK

Caleb Krisp: Állítsátok meg Ivyt! (Kolibri)

Az Ivy Pocket és az óragyémánt című regény után folytatódik a szobalány kalandos története. A tűzrőlpattant szobalány ezúttal Londonban, egy koporsókészítő házaspár fogadott lányaként bukkan fel. És csakhamar fellendül a családi vállalkozás…10-14 éveseknek ajánlott.

Lars Joachim Grimstad: Eltűnt gyerekek (Kolibri)

Finn Fahr apja a norvég miniszterelnök. Egy távoli ország diktátora érkezik hozzájuk látogatóba, és különös ajándékkal lepi meg Finn apját: neki adja az egyik fiát. Csakhogy Finn újdonsült testvére meglehetősen gyanúsan viselkedik, ráadásul az osztályukból sorra tűnnek el a gyerekek…Jo Nesbø ajánlásával, 10-14 éves kortól.

Kaponay Réka: Az őrzők hajnala (Kolibri)

A látszólag csendes andalúz kisváros megdöbbentő titkot rejt. Olyan titkot, amely alapjaiban rengetheti meg az általunk ismert világot. Az emberek mégsem sejtik, milyen szörnyű végzet leselkedik rájuk. Egyedül Füko, a patterdale terrier tudja, mi közeleg, de azt még ő sem látja előre, mit tartogat számára a sors. Egy világot látott kamaszlány izgalmas regénye.

Annalisa Strada: Két rózsaszín csík (Tilos az Á)

Igen kemény könyv egy 16 éves lánytól, akinek egyéjszakás kalandja után pozitív lesz a terhességi tesztje. Vajon mi lesz a lány sorsa, és persze mi lesz a magzat sorsa? De mit érezhet az a tizenéves, aki ilyen helyzetbe kerül? Mit tegyen? Kire hallgasson? Hogyan döntsön? 15-16 éves kortól ajánlott.

Louise OʼNeill: Te kerested a bajt (Tilos az Á)

Emma 18 éves lány. Egy ír kisvárosban él, jól szituált családban. Jól tanul, helyi szépségkirálynő. Apja imádja, anyja büszke rá. Sokan csodálják, és sokan irigylik. Aztán Emma elmegy egy buliba, és egyetlen éjszaka alatt tönkremegy az élete. A buliban elcsábít egy menő, idősebb fiút. Isznak, sőt még drogot is elfogad a fiútól. Másnap reggel, amikor magához tér, semmi többre nem emlékszik az éjszakából. Aztán a Facebookon olyan fotók tűnnek fel, amelyek akkor készültek, amikor a lány már nem tudott magáról… Aktuális és kényes téma 16 éves kortól.

Az október 21-23-ai hosszú hétvégére itt találtok programokat!

Hétről hétre elhozzuk nektek a legjobb programokat, válogatásokat, kirándulós ötleteket, a legújabb gyerekbarát helyeket és könyveket. Érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.