4 tuti fánk recept nem csak farsangra
Természetesen a farsangi időszak egyik központi édessége nálunk a fánk, de ősztől tavaszig is több alkalommal készül klasszikus vagy túrós változatban lekvárral, sima fahéjas porcukorral vagy éppen házi mogyorós-csokis krémmel.
Klasszikus fánk, ahogy Szabi, a pék készíti
Kedvenc receptünk, amit elmentettünk magunknak és minden évben többször az asztalra kerül január-februárban. Egy hagyományos 2 dl vizespohárral szaggatva nekünk ebből 30 db lett, úgyhogy akár felezhetitek is a mennyiségeket, ha túl sok lenne. 4 dl langyos tejet összekeverek 6 tojás sárgájával, 5 dkg friss élesztővel (ha nincs otthon 2 kis zacskó szárítottal is működik). Egy másik tálban összekeverem a száraz összetevőket: 1 kg átszitált liszthez (BL 55, sima fehérliszt) 10 dkg porcukrot, 2 csipet sót és 1 bio narancs reszelt héját hozzáadom (ha nincs itthon bio narancs, bio citrom héja is jó), 6 cl rum (ezt mi kihagytuk, mert nem volt itthon, de az alkohol abban segít, hogy még kevésbé szívja meg magát olajjal a fánkunk). A száraz és a nedves összetevőket összekeverem. Én kézzel szeretek gyúrni, de természetesen géppel is lehet. Jól kidolgozom a tésztát, közepes keménységű lesz, majd ehhez hozzáadom a 12 dkg kissé olvasztott vajat (nem kell teljesen folyós legyen). Majd tovább gyúrom a tésztát. 1 órát pihentetem, majd kinyújtom (kb 1 cm-re), és tetszőleges formára szaggatom, lehet hagyományos fánk, karika, hosszúkás, a kiszaggatott fánkokat letakarva még fél órát pihentetem mielőtt kisütöm. Ha szeretnénk, akkor ujjal nyomunk egy kis mélyedést a közepébe. 180 fokos olajban, először a tetejét fedő alatt, majd az alját már fedő nélkül kisütöm.
Még egy recept Borbás Marcsitól egy kis történelmi áttekintéssel
+ 2 extrább fánk
Túrófánk
Könnyű és nagyon finom, a család kedvence a gömbölyded túrófánk. Fél kg tehéntúróhoz teszek fél kg BL55-ös lisztet, 4 db tojást, 2 tk szódabikarbónát (ha nincs otthon egy fél csomag sütőport), 4 tk porcukrot, vaníliát (ha nincs 1 vaníliás cukor is jó), 1 bio citrom reszelt héját (naranccsal is finom) és 2 dl tejfölt. Ha egy picit folyós (mert a tejföl és a túró állaga is befolyásolja a sűrűséget), még egy pici lisztet teszek hozzá, annyit, hogy akár kézzel is tudjak kis gömböket (kb. dió méretűt) formálni belőle, de ne legyen túl száraz sem. Egy fél órát jó ha pihen a tészta. Én nedves kézzel szoktam formázni, de van, aki két teáskanállal készíti el a gombóckákat. Az olajat felmelegítjük, majd sütés közben forgatjuk a gombóckákat. Lekvárral, porcukorral vagy olvasztott csokival tálaljuk.
Churros Széll Tamástól
Ha a churrost nem is sütitek meg, a mogyorós csokikrémet mindenképp próbáljátok ki, isteni bármilyen fánkhoz!
További szuper recepteket a Főmenü 2022-es, fánkos adásában találtok, a leírások pedig itt érhetők el.
Képek: Unsplash