Top15 nyári program gyerekekkel Budapesten

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

holnemvoltpark

Sokszor előre tervezünk, sokszor spontán indulunk, de mindenképp hasznos egy olyan lista a nyári szünetre, amely szinte bármikor bevethető, ha éppen semmi nem jut eszünkbe. Találtok köztük ingyenesen vagy olcsón megvalósítható ötleteket is. A válogatás 1. részében Budapestre koncentrálunk, válogattunk programokat esősebb és napsütéses napokra is, a következő részekben pedig további közeli és távolabbi kirándulós ötleteket is megosztottunk veletek. Top 15 kipróbált nyári program gyerekekkel a Minimatiné válogatásában!

vuk_jatszoter_MG_9261_

Tematikus játszóterek

A 2014-ben megnyílt tematikus játszóterek mindegyike jó választás. Nekünk legjobban a Gellért-hegyen található Vuk, a Cerka-firka és a 2017-ben megújult Gellért hegyi csúszdapark, valamint központi elhelyezkedése és a Margitsziget közelsége miatt az Olimpia park egyik kedvencünk, de a Margarétára is szívesen ellátogatunk. Nem beszélve arról, hogy néhányat hajós kirándulással is összekapcsolhatunk, hiszen a Gellért téren (egy kis kirándulással átmászhatunk a hegyen vagy a Móriczról busszal – Vuk és a Cerka-firka), a Batthyány téren (Rumini) és a Jászai Mari téren (Olimpia park) is van hajómegálló. Szívesen időzünk még a falu-város-gyár-domb tematikára épülő XVI. kerületi Segesvár játszótéren. A Bikás parkban a trambulin park mellett van vizezős játszótér, illetve egy kisebb tó, felnőtt játszótér, sportpályák és a dombra is jó felmászni. Próbáljátok ki mindegyiket! További válogatásunk további 6 szuper lehetőséggel itt. Folyamatosan beszámolunk majd az újdonságokról is!
Belépő: ingyenes

Margitsziget

Margitszigeti Kisallatkert

Szendvicsek a hátizsákba, ital a kulacsba, irány a Margitsziget (itt gyűjtöttük össze a legjobb gyerekprogramokat), amiben az a jó, hogy 1-2 órára, de egy egész napra is érdemes kimenni. Kedvenc helyeink az ingyenesen látogatható Margitszigeti Vadaskert (gólyákkal, pávákkal, lovakkal – húsvét és október 23. között tart nyitva, 2016-ban Mynest madárkémlelő játszóházat is kihelyeztek ide), illetve az Árpád-híd lábánál található öko játszótér, de meleg napokon jó ücsörögni a szökőkút környékén vagy az óriási platánfák árnyékában, ahol mókusokat is láthattok. A Szabadtéri Színpadnál található nagy platánfa árnyékában remekül lehet piknikezni, hétvégenként pedig ingyenes előadásokat is tartanak. 2017-ben több részt nagyon szépen felújítottak, megnyílt a Pólós játszótér is, illetve a BKK menetrend szerinti hajója is kiköt már.
Belépő: ingyenes

Római-part, Népsziget – Dunapart

fellini_romai

A Római-part is könnyen megközelíthető akár hajóval, bringával és a 34-es busszal is az Árpád-hídtól. Játszóteret itt nem nagyon találtok, ha csak nem sétáltok el a 2016-ban megnyílt legújabb Csillaghegyi parkhoz, ahol csobogót is kialakítottak. A Fellinibe mindig jó beülni, illetve kiülni és kavicsokat dobálni a vízbe, és a Nap bácsi is nagy kedvencünk! 2017-ben a Népszigeten megnyílt Kabint, illetve Budapest másik végében található piros emeletes buszos Dunaparty megállót is érdemes felkeresni gyerekekkel is! További teraszos helyeket itt találtok!

Vasúttörténeti Park

VIII. Európai Kerti Vasutak Találkozója_01

Nálunk a Vasúttörténeti Park mindig egy jolly joker, hiszen fiús csapatunk imádja a vonatokat, főként a dízeleket és gőzösöket, nem beszélve a kerti vasutakról. A Parkba érdemes a nyári szünetben is ellátogatni, hiszen hétköznap is üzemel a kerti vasút és biztos nincsenek olyan sokan, mint a rendezvényes hétvégéken. Ráadásul a Parkban található egy jó játszótér is, illetve a KRESZ parkban is jól el lehet tölteni az időt. Régebbi beszámolónkat itt olvashatjátok.
Belépő: nyitva húsvéttól októberig, felnőtt 1700 Ft, gyerek (4-18 év) 800 Ft, családi 4000 Ft, 4 éves kor alatt ingyenes. Hétfőn zárva!

Széchenyi-hegyi kisvasút

gyermekvasut

A vonatok hétvégén átlagosan 45 percenként, munkanapokon 60 percenként indulnak a végállomásokról. A nyári hónapokban csak hagyományos, dízelmozdonyos vontatású vonatok közlekednek. Ha jó az idő, akkor nyitott utasterű kilátókocsikat is forgalomba állítanak, ezeket a nyári kocsikat különösen szeretjük. Plusz izgalmas program, ha a Széchenyi-hegyet fogaskerekűvel közelítjük meg. A Gyermekvasút felé balra a régi fa játszótér mellett készült egy kisebbeknek való újabb rész is dupla csúszdával, mászócsővel, kisvonattal és rugós játékokkal. Rengeteg a kirándulási lehetőség és jó játszótér a környéken (János-hegy, Anna rét), amelyről ebben a válogatásunkban is írtunk bővebben!
Belépő: egy útra 700 Ft, oda-vissza 1400 Ft, gyerekeknek 350 Ft, oda-vissza 700 Ft, egy felnőttel maximum két 6 éven aluli gyerek ingyen utazhat, családi napijegy 3500 Ft.

MiniversumVÉGLEG BEZÁRT!

miniverzum_MG_5644_

Ha esős az idő, akkor mindenképp jó választás lehet a Miniversum, amely egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott és részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg. Nosztalgia és az interaktivitás, élmény és játék, kortól függetlenül, fiúknak és lányoknak egyaránt! Beszámolónkat a megnyitóról itt olvashatjátok.
Belépő: felnőtt 2400 Ft, gyerek (2-14 év) 1700 Ft, családi 6900 Ft (2 felnőtt+2 gyerek).

Állatkert és Holnemvolt Vár

ormanyosmedve_kolyok

Az Állatkert tényleg egy egész napos program, ahol kinti és benti felfedezni való egyaránt akad. Melegben párakapukat is találtok, valamint sok árnyékos helyet. Ajánljuk nektek a legújabb Energia Rally játszóteret, de a hátsó vízi világos nagyjátszóteret is felújították, illetve a különböző látványetetéseket, valamint a csak nyáron működő lepkekertet is. 2018-ban a fejlesztések részeként átadták a régi Vidámpark területén működő Holnemvolt Várat, ahol kinti helyszíneket és benti játszóházat (Hetedhét Palota) egyaránt találtok. Ide is bemehettek állatkerti belépővel, de a szolgáltatásokért plusz sün zsetonokkal (1 sünzseton 200 Ft, pl. a Hetedhét Palotába 4 zseton/fő a belépő, ami 2 óra ott tartózkodásra jogosít) kell fizetni. A látogatást inkább hétköznapra időzítsétek, de a vakáció idején akkor is elég sokan vannak. Kisebbekkel érdemes húzós kiskocsit is bérelni az ajándékboltban (2000 Ft a letét).
Állatkerti belépő: felnőtt: 3000 Ft, gyerek 2000 Ft, családi: 8400 Ft.

Dunai hajózás

bkk_hajo_indito_web

Még mindig az egyik kedvenc és olcsó programunk, amikor turistásat játszunk Budapesten. Felszállunk valamelyik BKK hajóra és irány észak vagy dél, éppen ahogy sikerül. Ha kevesebb időtök van vagy több a program, akkor érdemes a déli irányba utazni a Haller utca irányába, mert a sodrás miatt erre sokkal gyorsabb. Észak felé (Újpest v. Római-part) közel két órás is lehet az út. Érdemes utazás előtt megnézni a BKK oldalát, mert a Duna állása befolyásolja a megállókat. Alacsony vízállásnál több helyen nem tudnak a hajók kikötni. Mi legutóbb a Batthyányi térnél szálltunk le, elmentünk a Ruminire, de nem hagytuk ki a közeli Pékműhelyt és Kedveskrém fagyizót sem. 🙂
Belépő: Hétköznap bérlettel ingyenesen használható, 6 éves kor alatt ingyenes. Ha nincs bérletetek, akkor 750 Ft egy útra a jegy felnőtteknek, 550 Ft gyerekeknek. Hétvégén nem érvényesek a bérletek, mindenkinek jegyet kell vennie. Ha nagy a tömeg, nem biztos, hogy felfértek a hajóra és a következő elég sokára érkezik.

Tarzan Park és vizes játszóterek

tarzan_park

2013-ban adták át Újpest legnagyobb játszóterét a Tarzan Parkot, ahol 1-12 éves gyerekek számára alakítottak ki különböző játéktereket: hintapark, mászókák, picurvár, nagyobb csúszdák, vizezős játszótér és még sok minden más. Helyszínen bérelhettek kismotort és homokozó eszközöket is, van baba-mama szoba és büfé is.
Belépő: gyerek 2200 Ft, felnőtt: 1200 Ft (egyszeri belépés, 4 óra időtartamra), 3 év alatt ingyenes, zárás előtt 2 órával az aznapi jegyek féláron kaphatók.
Itt gyűjtöttük össze, milyen vizes játszótereket találtok Budapesten, amelyek ráadásul ingyenesek is!

Füvészkert

fuveszkert

Nagy rajongói vagyunk a Füvészkertnek. Ide szintén érdemes akár melegebb napokon is ellátogatni. Itt tart foglalkozásokat a Szamóca-Kiskertész tanoda csapata, ha összekapcsolnátok egy kis kertészkedéssel is a nézelődést (2018 augusztusában több foglalkozást tartanak majd). Emellett érdemes felmászni a MyNest madármegfigyelő házikójába is vagy nézegetni a halakat a tóban.
Belépő: felnőtt 950 Ft, diák 600 Ft, családi 2200 Ft. A Szamóca foglalkozás ára 1800 Ft/gyerek (szombatonként a meghirdetett időpontokban).

Szemlő-hegyi barlang

szemlohegyi_barlang

Igazi hűsítő program, hiszen a barlangban mindig 12 fok körüli a hőmérséklet, ezt vegyétek figyelembe, ha ide indultok. Könnyen kivitelezhető kisebb gyerekekkel, sőt babakocsival is (csak egy lépcsősor van, amin nem lehet kocsival lemenni). A barlang felett játszóteret és pihenőparkot is találtok, illetve az előtérben egy interaktív kiállítást. A vezetett túrák óránként indulnak, kedd kivételével 10 és 16 óra között. 5 éves kortól a barlang közelében található (egy kis gyaloglás fölfelé) Pálvölgyi-cseppkőbarlang is látogatható (kombinált jeggyel mindkettő megtekinthető).
Belépő: felnőtt 1300 Ft, kedvezményes 1000 Ft, 3 év alatt ingyenes.

Sas-hegyi Látogatóközpont

sashegy

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. A Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás megtekintése után sétáljunk fel az emeleti panorámateraszra, ahonnan pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkamera segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat. Megközelítés: a Keleti pályaudvartól induló 8-as autóbusszal a Korompai utcáig, vagy a Széll Kálmán térről az 59-es villamossal a Farkasréti temetőig. Hétvégenként tematikus programokat, vezetett túrákat is tartanak. Ezeket megtaláljátok az aktuális hétvégi ajánlókban, illetve 2017 májusában Mimó és Csipek meseösvényt is átadtak a területen. Mivel semmi árnyék nincs, csak hűvösebb napokon ajánljuk. Belépő: kiállítás+kilátó+szakvezetés − kedvezményes: 850 Ft, felnőtt: 950 Ft, 3 év alatt ingyenes

Kalandparkok

csilleberci_kalandpalya

Budapest szerte több kalandparkot is találhattok az iskolás korú gyerekek számára. Nekünk a Római Kalandpark közelsége miatt nagy kedvencünk. Rossz időben meg irány a Monkey Boulder. 🙂

Strandok

romai_strand

Frissítettük, hol, mikor, milyen kedvezményekkel várnak benneteket a budapesti strandok 2018-ban. Ahol jártuk, ott személyes tapasztalatainkat is megosztjuk veletek, illetve pár a fővároshoz közeli helyet is bemutatunk.

Nagyon jó vakációt kívánunk mindenkinek!

Nézzétek meg, merre érdemes még menni Budapesten a nyári szünetben, milyen újdonságokat és további programokat találtok a fővárosban!

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, melyet minden csütörtökön este küldünk el nektek a hétvégi ajánlóval és a legújabb válogatásokkal. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.