Top 35 gyerekkönyv a Könyvhéten

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

top_35_gyerekönyv

Az Ünnepi Könyvhéten és Gyermekkönyvnapokon rengeteg jó programmal és könyvvel érkeznek a kiadók a Vörösmarty térre. A bőséges kínálatból válogattunk (szerzők szerinti abc sorrendben). Ráadásul ezen a hétvégén kedvezményesen juthattok hozzá az újdonságokhoz is.

Angyalosy Eszter-Baranyai Ákos_Wonderland

Angyalosy Eszter-Baranyai Ákos: Wonderland – Libri
Ádám már gyerekként arról álmodozott, hogy egyszer híres rocksztár lesz. De ahhoz, hogy ez valóra válhasson, előbb meg kellett ismernie Dogit. Miután egymás mellé keverednek a suli udvarán, a két fiú hamar rájön: nemcsak a zene iránti rajongás közös bennük, de személyiségük is kiegészíti egymást.

Berg Judit Ősz a Nádtengeren

Berg Judit: Ősz a Nádtengeren – Central Médiacsoport
Ősszel a Nádtenger élete megváltozik. Vándormadarak ezrei éjszakáznak a csendesen hajladozó nádszálakon, mások hosszú téli álomra készülődnek. Lengevár lakóira, a zöldbőrű lengékre is sok feladat vár: be kell gyűjteniük a termést, hogy legyen mit enniük a télen, és elő kell készíteniük a nagy fűzfa odvát, hogy menedéket adjon a fagyok idején. A Lengemesék 3., őszi részét is kezünkbe vehetjük az Ünnepi Könyvhéten, melyet Timkó Bíbor illusztrált.

A Hóvirág másodkormányosa jelenti

Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti – Manó Könyvek
Figyelmeztetjük az olvasót, hogy ebben a történetben sorozatosan becsapják. Már a könyv címének se higgyen! A ,,Hóvirág” másodkormányosa annyit ért a kormányos-mesterséghez, mint tyúk az ábécéhez, de azért ragaszkodott hozzá, hogy ő ,,jelentse” mindazt, ami ebben a könyvben történik. Ezért szakállt növesztett és beállt a ,,Hóvirág” nevű, karcsú balatoni motoroshajóra és mi tagadás, sikerült is megtévesztenie a Búvár Kund, a Csongor és a Tünde csapatok éles-szemű, kalandra éhes tagjait is.

fogd_ra_a_jetire

Boncsér Orsolya-Csordás Levente: Fogd rá a jetire! – Nokedli mesék, Naphegy
A könyv főhősei olyan állatok, akiknek nem jutott hely az ismeretterjesztő könyvek száraz hasábjain. Itt van a rögtön a jeti. Nem létezik, mégis mindenért őt hibáztatják. És ki látott már olyan mosómedvét, amelyik nem hajlandó mosni? A 2-5 éveseknek szóló verses történeteinkből az is kiderül, hogy milyen nehézségei akadnak egy százlábúnak a cipőboltban.

Rippl Renáta – Bosnyák Viktória Nino repülni akar

Bosnyák Viktória: Nino repülni akar – Naphegy
Létezik egy város, ahol az utcákon autók helyett csónakok járnak. E meseszerű városban él Nino, az egérke. Gondoláján ringatózik a házak között, s irigykedve nézi Fiorellát, a citromsárga szárnyú pillangót. Nino bizony repülni akar. Ám az egerek nem tudnak repülni, ahogyan a lepkék sem tudnak úszni. Vagy mégis? Ebben a varázslatos mesében szó esik árulásról, barátságról és az álmokról is. Azokról, amelyek látszólag lehetetlenek, és amelyeket mégis valóra válthatunk.

Csapody-Kinga_Jó-gyerek-lettem!

Csapody Kinga – Jó gyerek lettem! – Manó Könyvek
A Jó gyerek lettem!, ez a családi beszélgetőkönyv segítséget kíván nyújtani abban, hogy a közös olvasás és Pásztohy Panka illusztrációinak nézegetése közben könnyebben induljon el dialógus szülő és gyermeke között arról, hogy miért is fontos szót fogadni, meghallgatni, amit a felnőttek kérnek.

Szerintem mindenki legyen kufli

Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli! – Pozsonyi Pagony
A kuflik visszatérnek! Vagyis mi térünk vissza az elhagyatott rétre, ami nem is olyan elhagyatott, hiszen a hét kufli mellett rengeteg érdekes lakója van: többek közt beszélő varázsgombák, lókutya és pár mezei sügér. Most ráadásul ünnepelnek: Titusz születésnapját egy egészen különleges ajándékkal, meg a szilvesztert. Igen, és ebben az sem zavarja őket, hogy történetesen nyár van.

 

Finy-Petra_Milu-Egyiptomban

Finy Petra: Milu Egyiptomban – Pozsonyi Pagony
A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya telje­sült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szak­érte­lem­­mel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-­sorozatot szerettek volna létrehozni. Az újabb kötetet Finy petra írta, az illusztrációkat pedig Pásztohy Panka készítette.

G.Szász_Ilona_alomszovo_pendula

G.Szász Ilona: Az álomszövő Pendula – Naphegy
G. Szász Ilona meséje, az Álomszövő Pendula, Szegedi Katalin illusztrációival jelenik meg a Könyvhétre. „Olyan még nem volt, hogy én ne álmodjak! A fantázia, az ábrándozás és az álmok segítenek megtalálni az emberek céljait, széppé és érdekessé teszik az életüket, utat mutatnak. Ausztráliában él egy törzs, akik minden reggel a tűz körül elmesélik álmaikat (mint a palotási Piac téren), és azok útmutatása szerint döntenek dolgaikról.” – mondja G. Szász Ilona a könyvről.

Gryllus Vilmos Kutyát kérek, kiskutyát!

Gryllus Vilmos: Kutyát kérek, kiskutyát!  és Mókus, mókus, mit csinálsz – Pozsonyi Pagony
A legkisebbek két új lapozót is kezükbe vehetnek Gryllus Vilmostól.

kivansagtarisznya

Gyárfás Endre: Kívánságtarisznya – Móra
Állatkertben, vadasparkokban felnőtt és gyerek egyaránt fogadhat örökbe állatokat. Így pártfogója, ajándékozója lehet kedvencének. Vajon mit kérnek pártfogóiktól az állatok? Erre adnak frappáns válaszokat a humoros gyerekversek.

Bumburi_és_a_tanya_állatai

Harcos Bálint: Bumburi és a tanya állatai – Pozsonyi Pagony
Bumburi bemutatja a legkisebbeknek a tanya állatait: a csacsit, a cicát, a lovat. Megtudjuk, hogy kit hogy hívnak, ki mit mond – mindezt rímes, ritmusos, egyből megjegyezhető versikékben! Harcos Bálint verseit Kőszeghy Csilla illusztrálta.

Harcos Bálint A Tigris és a Motyó

Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó – Pozsonyi Pagony
A nagy-nagy Tigris arra vár, hogy az első kölyke megszülessen. Egyszer csak kinyílik az ajtó, és a Tigris kap egy motyót. Ámde ki van benne? A kis… tigris? Vagy valaki más? A könyvet Dániel András illusztrálta.

a-tukor-elott

Janikovszky Éva: A tükör előtt – Móra
Janikovszky Éva kamaszmonológját folyóiratból, filmes feldolgozásból ismerjük, de könyvben még nem látott napvilágot. Kárpári Tibor színes képeskönyve feleleveníti és egyben tovább is gondolja Réber László rajzi világát.

kiss_juidt_ágnes_szörnyszomszéd

Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd – Európa Kiadó
Az Európa Könyvkiadó gondozásában június elején jelenik meg Kiss Judit Ágnes rendhagyó gyerekverskötete, a Szörnyszomszéd. Az Esztojka Mónika illusztrációival tarkított könyv a kisgyermekeket és a felnőtteket egyaránt szórakoztatja érzelmes, meglepő, vagy épp bizarr verseivel, mondókáival.

Laboda-Kornél_mátéPONTindul

Laboda Kornél – mátéPONTindul – Tilos az Á
„Valóban létezik olyan nevű város, hogy Keszthely? – merül föl a kérdés Kőkuti Mátéban (17) egy nyári reggelen. Ám ahelyett, hogy választ kapna erre a látszólag könnyen megválaszolható kérdésre, Máté újabb és újabb rejtélyek hálójába keveredik. Ráadásul szülei távollétében véletlenül megismerkedik eltitkolt nagybátyjával, Simonnal, és a valóság egy pillanat alatt a feje tetejére áll. Eltelhet-e egy nap alatt két nap? És évek alatt két hét? Hogyan éljünk túl egy unalmasnak ígérkező nyarat? Hogyan kell élvezni a holdfényt? Mit tegyünk, ha félénkek és szerelmesek vagyunk? De a nagy kérdés persze ez marad: boldogok leszünk-e attól, ha engedelmeskedik nekünk a tér és az idő? Na jó, egyszerűbben: összejön-e egy tökéletes randi Annával? Máté mindenesetre pont elindul, hogy kiderítse.” 16 éves kortól ajánlott!

Lakatos István- Emma és Tesla

Lakatos István: Emma és Tesla – Kolibri
Lakatos István „legőrültebb” képesregénye, az Emma és Tesla-sorozat nyitódarabja szintén az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. Ez a történet a különös Messzi-messzi Nagyvárosban játszódik, egy olyan korban, mikor még nincs mobil, a csatornában viszont hatalmas, veszedelmes kardfogú csigák lesnek áldozatukra, és az égen léghajók cikáznak. A város titkos laboratóriumban eközben pedig testet öltenek Nikola Tesla hihetetlen találmányai…

Circus Mortalis - Tűzvész L. Molnár Edit

L. Molnár Edit: Circus Mortalis – Tűzvész – Pongrác
Mint minden cirkuszban, a Circus Mortalisban is a legválogatottabb figurák dolgoznak, és mindannyiuknak megvan a saját történetük. De mi történik, ha ezek a történetek végzetesen keresztezik egymást, és az események megállíthatatlan fordulatot vesznek? Szerelem, csalódás, tragédia… Ám az előadás nem maradhat el. A Circus Mortalis különleges történetét Kadosa Kiss József illusztrálta.

A-kek-kerites Marék Veronika

Marék Veronika: A kék kerítés – Móra
Van valahol egy kék kerítés, amelyik szereti, ha rajzolgatnak rá… Így kezdődnek Marék Veronika meséi. A kék kerítés falán szereplő krétarajzok, festékfeliratok előtt sok gyerek játszik, az olvasó minden mesével egyre jobban megismeri őket, és bepillantást nyer az életükbe.

Mechler Anna- Tóbiás, a kukásautó

Mechler Anna: Tóbiás, a kukásautó – Manó Könyvek
Pedró, a tűzoltóautó és Bartoló, a markoló után érkezik Tóbiás, a kukásautó is. A Kerék mesék legújabb részének hőse Tóbiás, aki nem csak szemetet szállít hétről-hétre, és vigyáz, hogy ne legyenek csúszósak az utak télen, hanem egy sor izgalmas kalandot is átél: kincset talál, lomtalanít az Operaháznál, és még a budai Várba is ellátogat egy éjjel.

SÜNIMANÓ

Mészöly Ágnes: Sünimanó – Cerkabella
Sünimanó egy manólány, akinek fekete színű süni-frizurája van, és egy véletlen folytán Egyéves Kötelékbe kerül egy második osztályos kislánnyal. Ennek a közösen eltöltött évnek a krónikája a regény, szeptembertől szeptemberig, egy budapesti, négy gyerekes, értelmiségi család mindennapjaival: karácsonyozással, farsangi bállal, húsvéti tojáskereséssel, lábtöréssel, bárányhimlővel, palacsintasütésekkel.

Miklósi Anna- Barátfülek

Miklósi Anna: Barátfülek – Naphegy
„Miklósi Anna meseregénye, a Barátfülek két kisfiú – ma már tekintélyes felnőtt – barátságának története. Benke János könyvillusztrátor és Doktor Gergely Sebestyén afrikai állatkórház-vezető (más szóval Bebe és Sebi, ahogyan kiskorukban, a feledhetetlen balatoni nyaralások idején szólították őket) elsodródtak egymástól, ahogyan az általában lenni szokott. Barátságukat azonban nem csupán a közös emlékek, hanem egy mindenre elszánt játék-páros is összetartja…”

Miklya Zsolt- Végtelen sál

Miklya Zsolt: Végtelen sál – Móra
Miklya Zsolt költészete csupa kérdés és játékosság. Verseiben életre kel a begipszelt kéz, a nyakra tekert sál, és váratlanul mesébe fordul bármilyen hétköznapi helyzet. Ebben a gyerekléptékű világban bebarangolhatjuk a család, az iskola jellemző tereit, valamint a fantázia és az álom birodalmát. A formailag gazdag, mégis egységes kötet versei az utóbbi tizenkét évben születtek. A kötetet Schall Eszter illusztrálta.

Kötéltánc

Németh Eszter: Kötéltánc – Móra
Konrád Lia tizenhét éves vidéki lány. A fullasztó kisvárosi környezetben hiába keresi az egyensúlyt két élet, két fiú, de legfőképp a külvilág és saját elvárásai között. Torz tükörben látja önmagát, titkos blogjában vall arról, hogyan hagyják cserben egymás után szülei és barátai… Németh Eszter blogregényében hitelesen mutatja be az 1995 után született digitális generáció útkeresését.

PappDóra_Tukorlelkek

Papp Dóra: Tükörlelkek – Ciceró
A végzős Péterfi Krisztina mintadiák. Színötös mindenből, illemtudó, népszerű lány, a szülei szeme fénye. Legalábbis kívülről ez látszik. Olyan titkai és gondolatai vannak, amelyeket még önmagának sem mer bevallani, nemhogy a szüleinek vagy a környezetében bárkinek is. De, mint tudjuk, a titkok egyfolytában azért küzdenek, hogy előbb-utóbb felszínre kerülhessenek.

Pásztohy Panka- Mentsük meg a kiskutyám!

Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám! – Pozsonyi Pagony
Pásztohy Panka Mentsük meg a kiskutyám! című könyvében egy nagylelkű kislány és egy hányattatott sorsú kiskutya talál egymásra.

borisz_a szuperhős

Radnóti Blanka: Borisz, a szuperhős – Naphegy
Már a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is találkozhattunk személyesen Borisszal és most jön az újabb kötet is, a Borisz, a szuperhős címmel.

varazspálca_szakszerviz

Sárvári Töttős Györgyi-Győri Ildikó: Varázspálca szakszervíz – Kolibri
Tavasztól télig, óvodától iskoláig vezet végig bennünket ez a gyönyörűen illusztrált történet mindazokon a néhol apró, máskor az életünket megkeserítő konfliktusokon, amelyekben gyerek és szülő gyakran találja magát. Mesék a nemalvásról, az orvostól való félelemről, a dühkitörésekről, a vesztés nehézségéről és a mindennapi gyerekszülő konfliktusokról.

toth_kriszta_anyat_megoperaltak

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták – Móra
„Mindenki ott volt, amikor anya hazajött, mintha születésnapot ünnepeltünk volna. Mondtam is a nagypapának, hogy kár, hogy nincs ma szülinap, mert olyan szépen összejöttünk. Nagypapa azt mondta, hogy bizonyos értelemben ez is egy szülinap, anya újjászületett. A felnőttek mindig akkor mondják azt, hogy bizonyos értelemben, ha valami egyáltalán nem az, aminek nevezik. Vagyis nem volt torta.” Gyermekien derűs az a hang, ahogyan Tóth Krisztina kislány hőse a betegségről beszél. Ha valamelyik szülő megbetegszik, az nehezen feldolgozható trauma a gyerek számára. Erről lehetne szomorúan írni, de a szerző inkább viccesen, a tőle megszokott friss szemlélettel közelít ehhez a tabutémához is.

alma-utca_22

Vadadi Adrienn: Alma utca 22. – Pozsonyi Pagony
Vadadi Adrienn könyve csupa napfény és derű: az Alma utca 22-ben sok-sok gyerek lakik, akik együtt szerelnek tandemet, fociznak, beszélgetnek. Együtt nyomoznak Lajos kutya után, szelídítenek macskát és fagyiznak. Misi, aki a negyediken lakik, nagyon jó megfigyelő, ráadásul élénk a fantáziája: az ő szemüvegén keresztül látjuk a ház lakóit, a vagány Marosi testvéreket, a kicsi, aranyos Pirost, a megközelíthetetlen Kamillát, a veszekedős Csúnya nénit és a barkácsolós Elek bácsit.

Tévé_a_tanyán

Varga Domokos György: Tévé a tanyán – Hét Krajcár
Ez a szép könyv, Varga Domokos György és Lázár Zsuzsanna közös munkája meghódítja a betűszerető, álmodni tudó, látni szerető gyerekek, szülők és nagyszülők eszét és szívét.

kulfoldi_konyvujdonsagok

A magyar könyvek mellett több külföldi szerző műve is megjelenik a Könyvhéten. Pl. Tove Jansson és Sami Malila szerzőpárostól a Múmin-szakácskönyv, Aino Havukainen és Sami Toivonen párosától a Tatu és Patu trükkös találmányai az idők során, illetve Bob Pflugfeldertől és Steve Hockensmithtől a Nick és Tesla – Az elszabadult robothadsereg című könyve, illetve egy szép színezőkönyv Titkos kert címmel.

A Gyermekkönyvnapok részletes programját itt találjátok.

A legjobb hétvégi programokért, interjúkért, a legújabb gyerekbarát helyekért, személyes beszámolóinkért és válogatásainkért látogassatok el a minimatine.hu-ra és kövessétek közösségi oldalunkat.