Top 15 művészeti foglalkozás Budapesten

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

varazsceruza_muhely

Kedvenc ősszel induló művészeti foglalkozásainkat gyűjtöttük össze a kreativitás és a vidámság jegyében. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki találhat magának megfelelőt. Kisladik, Borati, Szalonka, Piréz Gyerekműhely, Színes Egér, Cellux Csoport, Noha Stúdió, Deák 17 Galéria, Piros Kakaó, Anderson Art Lab, Színes krokodil, Manzart Rajziskola, Articsóka Stúdió, GYIK Műhely és a Ludwig Múzeum családi délelőttjei.

GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI KÉPZŐMŰVÉSZETI MŰHELY (GYIK)

gyik_muhely_img_2352

A Magyar Nemzeti Galériában a GYIK Műhely foglalkozásai várnak benneteket. Többféle tematikával és különböző korcsoportokat várnak hétfőtől péntekig délutánonként. A GYIK-Műhely több, mint helyszín. Az itt folyó vizuális nevelés és alkotó-munka több tekintetben is egyedülálló. Az ott folyó alkotó-tevékenység és szemlélet az évek során olyannyira összemosódott a hely adottságaival és jellemzőivel, hogy e kettő szimbiózisban él ma együtt.
Korcsoport: 4-12 év
Helyszín: Budai Vár, Magyar Nemzeti Galéria

CSALÁDI DÉLELŐTTÖK A LUDWIG MÚZEUMBAN

csaladi_delelott_lumu

Szombatonként 10:30 és 12:30 között tartalmas és változatos programmal várja a családokat a Ludwig Múzeum aktuális kiállítása, ahol a gyerekek nemcsak a kortárs művészettel, hanem az alkotás örömével is megismerkedhetnek. A Családi Délelőtt 10:30-kor kezdődik, és három egységből áll. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, kérik, hogy 10:30-ra érkezzetek meg. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az aktuális kiállítást. A Családi Délelőttre szóló programjegy ára 600 Ft/fő. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a részvételi szándékot, kérik, jelezzétek megelőző péntek 17 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A program alkotás részén max. 20 főt tudnak fogadni.
Korosztály: óvodás kortól
Helyszín: Ludwig Múzeum

DEÁK 17 GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI GALÉRIA

deak_17

Havonta egyszer szombat délelőtt mindig  történik valami izgalmas dolog a Deák 17-ben. Volt már homokanimációtól kezdve a különböző workshopokon át mindenféle kreatív foglalkozás. A szeptemberben induló programsorozatban hónapról hónapra új nemzet kultúrája kap bemutatkozási lehetőséget. A mesék, animációs filmek, színházi eladások, gyermekjátékok és közös beszélgetések által a programon résztvevő gyerekek (nemzetiségiek, külföldiek és magyarok egyaránt) lehetőséget kapnak új kultúrák megismerésére, látókörük szélesítésére. A következő alkalom október 17-én 9-13 óra között lesz, a házigazda Lengyelország. A belépés ingyenes! További időpontok: november 21. – Svédország. Részletek itt.
Korcsoport: kisiskolás kortól
Helyszín: V.ker. Deák Ferenc u. 17., 1. emelet

KISLADIK

kisladik

Minden foglalkozást egy mesével vezetnek be. A kiválasztott mesék mind különlegesek valamiben. Egyedi köntösben mutatnak be a gyerekek számára fontos problémákat, mindegyik kicsit más, mint a szokásos. A mesehallgatást barkácsolós-kézműves foglalkozás követi, ahol hagyják, hogy a gyerekek a mese inspiráló hatása alatt szabadon engedjék a fantáziájukat, és elmerüljenek az alkotásban.
Korcsoport: 3 évestől kisiskolásig
Helyszínek és időpontok: A Gellért téri Pagonyban kéthetente szerdánként 16:30-tól (3 éves kortól ajánlott, 1500 Ft/alkalom, testvérkedvezmény van) – felváltva a Parányi Műhellyel, 1001 fonalboltban minden hónap utolsó hétfője 16:30-tól (5 éves kortól, 1500 Ft/alkalom)
Bővebb infók itt.

BORARTI

borarti

„Az óvodás gyermek ábrázoló tevékenységének fejlődését nagyban elősegíthetjük, ha sok-sok lehetőséget kínálunk fel számára. Ehhez nem csak az eszközöket kell biztosítani, hanem rávezetni, motiválni a valóság megfigyelésére és ennek leképezéséhez minél több és változatosabb technikákkal megismertetni. Az alkotáshoz rengeteg újrahasznosított alapanyagot használunk, amivel a gyerekek megtanulhatják a környezettudatos életmódot, természetessé válik az életükben a szelektív hulladékgyűjtés, ami a fenntartható élet alappillére a mai világban. Rácsodálkoznak, hogy a szemétnek hitt pet palack, karton bizony mennyi mindenre használható. A gyerekek szabadon alkothatnak, nincs megadott minta, sablon, mert úgy gondolom, ez a fajta szemlélet sokkal több gondolatot hoz ki a kicsik fejéből, ami később az élet más területein is hasznos lesz nekik. Problémamegoldó készségük, kreativitásuk fejlődik ez által.” – Kollár Bori.
Korcsoport: óvodástól kisiskolásig
Helyszínek és időpontok: a Két Egér Könyvesboltban keddenként 17 órától (1500 Ft/alkalom, 5000 Ft/4 alkalom), alkalmanként a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban.
Bővebb infók itt.

NOHA STÚDIÓ

babra

„A Noha egy találkozóhely a művészeti ágak, a testmozgás, a zene, az önkifejezés és az emberek számára. A noha egy alkotóműhely, ahol fiatal iparművészek dolgoznak nap mint nap. A noha egy tér, ahol adsz és kapsz. Oktatásunk alapját képezi a környezettudatos nevelés, a helyi kulturálisértékek közvetítése. Kézműves foglalkozásaink gyerekek és felnőttek számára egyaránt látogathatóak bármilyen előképzettség nélkül. Célunk, hogy megteremtsük és elérhetővé tegyük az alkotáshoz szükséges helyet és eszközöket az érdeklődők számára.”
Korcsoport: óvodástól kisiskoláskorig (és vannak programok felnőtteknek is)
Helyszín: Noha Stúdió és Alkotóműhely Budapest, XIII. Pozsonyi út 12.
Bővebb infók és órarend itt.

SZÍNES EGÉR

szines_eger_a_kiskepit

Hétről hétre megtaláljátok programajánlóinkban a Színes Egér foglalkozásokat, melyek szombatonként 11 órától kezdődnek a Ráday utcában, ahol minden alkalommal más-más illusztrátor tart szuper összművészeti foglalkozásokat. Már többször jártunk nálunk, és mindig nagyon jól éreztük magunkat. A belépő 500 Ft, amely a boltban levásárolható. Hétköznapokon Boratival (szerdánként) és Máray Mariannal (csütörtök délután) is találkozhattok itt.
Korcsoport: óvodás kortól
Helyszín: Két Egér Könyvesbolt, IX. ker. Ráday utca u. 20.

SZALONKA

varazsceruza_muhely

A Szalonka 2012 őszén nyitotta ki kapuit-szárnyait; kreatív gyerekfoglalkozások mellett felnőtt csoportoknak is helyet ad. Alapítói: Sándor Vica és Rutkai Bori. A Szalonkában a Kokas órákon klasszikus zenei részletekre táncolhattok, énekelhettek, improvizatív mozgás, dramatizálás, festés és sok más színes alkotómunka kap helyet a foglalkozásokon. Céljuk az aktív, örömteli zenebefogadás és az önkifejezés bátorítása. Emellett művészetterápia gyerekeknek és felnőtteknek, tánc és drámaórák is szerepelnek az órarendben.
Korcsoport: 5-12 év, felnőtteknek is
Helyszín: I. ker., Hattyú u. 12.
Bővebb infók és órarend itt.

CELLUX CSOPORT

cellux_csoport

Saját szervezésű gyerekfoglalkozásaikon és táboraiban is a fenntartható, tudatos életforma különböző témáit közelítik meg játékos módon. Ismerkednek a városi kertészkedéssel, használati tárgyakat készítenek háztartási hulladékokból, varrni tanulnak, a Cellux Gyerekkonyha programjain pedig egészséges és finom ételeket készítenek. Amikor a gyerekek együtt alkotnak, nem csak a technikákat tanulják meg, hanem sokat megtudnak magukról, egymásról és a minket körülvevő világról is.
Korcsoport: 5-12 év
Helyszínek: Megfordulnak a Noha Stúdióban, néha a Betűtésztában, illetve művészeti fesztiválokon is szerveznek gyerekprogramokat. Érdemes követni Fb oldalukat.

PIROS KAKAÓ

piros_kakao

A Piros Kakaóval fesztiválokon is találkozhattatok, de a Gellért téri Pagonyban és a Noha Stúdióban is rendszeresen tartanak komplex művészeti foglalkozásokat.
Korcsoport: kisiskolás kortól
Helyszín: Noha Stúdió, Gellért téri Pagony keddenként

PIRÉZ GYEREKMŰHELY   JELENLEG SZÜNETEL!

pirez_gyerekmuhely

A Piréz Gyerekműhely játékos foglalkozásokra épülő gyerekközpont. Hisznek abban, hogy a teljes értékű gyerekkorhoz a közös, felhőtlen, versenymentes játékon és a kreatív önkifejezési lehetőségeken keresztül vezet az út. A piréz órarendben ennek megfelelően csupa olyan időtöltés kap helyet, amely észrevétlenül, játékos formában fejleszti a gyerekeket és segíti őket abban, hogy a zenén, táncon, változatos mozgásvilágon keresztül, multikulturális környezetben bontogathassák a szárnyaikat.
Korcsoport: 3-12 éves
Helyszín és időpontok: –

SZÍNES KROKODIL RAJZSZAKKÖR

szines_krokodil

Máray Mariann gyerekkönyv-illusztrátor vár minden 7-12 éves gyereket szakkörébe, aki szeret rajzolni. Hétfőnként 16:30-tól gyerekkönyvek illusztrációival, művészeti alkotásokkal ismerkedhettek és sokféle rajzolási-festési technikát próbálhattok ki. Belépő: 1000 Ft. Csütörtökönként 17 órától 18:30-ig a Két Egérbe várja Máray Mariann a Rajzoló egér foglalkozásokra a 6-10 éveseket.
Korcsoport: 7-12 év
Helyszín: Budavári Művelődési Ház, I. ker Bem rakpart 6.

MANZART RAJZISKOLA ÉS MŰVÉSZETI MŰHELY

manzart_rajziskola

A Manzart Rajziskolában egyedülálló kutyával asszisztált, terápiás játékos foglalkozást indítanak kiegészítve kreatív, művészeti feladattal is: mozdulatvázlatokat készíthettek Mollyról, a kutyusról. Szénnel, tussal, pasztellel, festékkel…A Rajziskola tanítványainak a foglalkozás ingyenes, a többi résztvevő gyereknek 600 Ft a belépő. A kísérő szülőknek, érdeklődőknek díjmentes az óralátogatás. Emellett több más izgalmas foglalkozást is találtok náluk már óvodás kortól.
Korcsoport: iskolás
Helyszín: Manzart Rajziskola, IV. ker. Tavasz utca 4. (Ady Endre Művelődési Ház)

ANDERSON ART AND EDUCATION RESEARCH LAB

anderson_arts_education

Nyáron többféle workshopot tartottak gyerekeknek és biztos, hogy idén ősszel is sok izgalmas programmal készülnek, melyeket megtaláltok Fb oldalukon is.
Például Super 8-as filmet forgathattok Csáki Laci és Pálfi Szabi vezetésével. 13-18 éves fiatalok jelentkezését várjál, előképzettség nem szükséges, csak az idő: kedd és csütörtök délutánonként, 8 alkalommal, október 8-tól.
Korcsoport: iskolás
Helyszín: Anderson Art LAB, V.ker., Ferenciek tere 4.

ARTICSÓKA STÚDIÓ

articsoka_studio

Az Articsóka Stúdió létrehozásának célja, egy olyan műhely kialakítása volt, ahol szülők és gyerekek, érdeklődő fiatalok különböző műveltségterületek mentén kreatívan tölthetik szabadidejüket. Gyermekeknek tartott foglalkozásaik során célul tűzték ki a tehetséggondozást és a készségfejlesztést is, így foglalkozásainkon várják mind a kiemelten tehetséges, mind pedig a valamilyen képességterületen nehézségekkel küzdő gyermekeket is.
Korosztály: 6 éves kortól felvételiig
Helyszín: III. ker., Bécsi út 57-61. I/8 (Kolosy térnél)

Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni! A gmailesek a promóciók között találják meg a hírlevelet a legjobb hétvégi programokkal és válogatásokkal.