Téli szünet programajánló karácsonytól szilveszterig – 2020. december 24. – január 3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest Bábszínház: Holle anyó

Rengeteg gyerek- és bábszínház készül az ünnepekre különleges előadásokkal, de ajánlunk még koncerteket, filmeket, előadásokat is. Összeállításunk végén pedig a linkajánlóban találtok társasjátékokat, új könyveket és kirándulás ötleteket, egyéb programokat a téli szünetre.

SZÍNHÁZ

Diótörő az Operából! – december 24., csütörtök 15 órától – december 25. éjfélig (ingyenes)

A zárva tartó Magyar Állami Operaház repertoárjából talán egy előadást sem hiányzik úgy a közönség számára, mint a karácsonyi időszak elmaradhatatlan mesebalettje, A diótörő. A dalszínház ezért ünnepi meglepetésként az OperaLive-közvetítéssorozat különkiadásában 2020. december 24-én egy napra elérhetővé teszi az előadás felvételét az Operaház Facebook-oldalán. Részletek ittIngyenes!

Budapest Bábszínház karácsonytól szilveszterig

A Budapest Bábszínház BábFilmSzínház sorozata az ünnepek alatt is remek programokkal jelentkezik. Jön a Gengszter nagyi, a Holle anyó, a 80 nap alatt a Föld körül, Rumcájsz, Boribon és Annipanni, A vihar és a Holdbeli csónakos. Itt találjátok a részletes programot és a jegyvásárlás linkjét. Jegyár: 2500-4900 Ft.

Bóbita Bábszínház: Holle anyó – december 24-27. (ingyenes)

Susa és Lina mostohatestvérek. Linát özvegy édesanyja kényezteti, tejben-vajban füröszti, míg Susa, a mostohaleány reggeltől estig dolgozik. Minden a feje tetejére áll azonban, amikor Susa egy varázslatos kútba pottyanva Holle anyó házában találja magát…
Hogy ki ez a titokzatos Holle anyó s miként nyeri el a jó méltó jutalmát, arról meséljenek, a bábok és a bábosok! Itt éritek el. Ingyenes!

Harlekin Bábszínház: Egy jeles nap – karácsonyi mese – maszkajáték – december 24., 16 órától december 27., 20:00 (ingyenes)

A betlehemes hagyományból született misztériumjáték Jézus születését meséli el a hideg, betlehemi éjszakában. Miként segíti a Szent Családot Mihály és Gábriel arkangyal, és miért alszik egy istállóbeli jászolban szívünk Jézuskája? Az ismert történet most ősi maszkajátékként elevenedik meg a színpadon. Ingyenes!

A Nefelejcs Bábszínház előadásai – december 24-27.

A Nefelejcs Bábszínház online előadásokkal készül az ünnepekre: Kippkopp a hóban, A süni és a kislány, Télapó és ezüstmackó című előadásokat több alkalommal is megnézhetitek. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 3000-6800 Ft.

Fabula Bábszínház: Bálint Ágnes: Mazsola (zenés bábelőadás) – december 24., csütörtök 10:00-22:00

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg a bábszínpadon. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 3300-6000 Ft.

TRIP WebSzínház: Méhes Csaba és a Brass in the Five: A Rézerdő lakói – december 24., csütörtök 11:00

A rézerdő közepén találkozik hat manó. Zenélnek, énekelnek, táncolnak, mókáznak, kirándulnak, kertészkedenek, egy szóval: élik az erdei manók vidám életét. Közben megszelídítenek egy medvét, és nem maradhat el a csiga-teknős derbi sem. Zene, játék, kacagás. Az előadás első sorban az óvodás és a kisiskolás korúakat célozza meg. Itt éritek el. Jegyár: 2000-6000 Ft.

Budaörsi Latinovits Színház: A négyszögletű kerek erdő – december 24., 11:00

„A gyerekkönyveket általában felnőttek írják. Egyrészt jól van ez így: ha gyerekek írnák, tele lennének mindenféle képtelenséggel, nem győznénk kapkodni a fejünket, ahogy olvassuk őket, ráadásul alighanem a helyesírás is okozna némi sopánkodni valót, nem is beszélve – ó, borzalom! – a külalakról. Arról pedig, hogy mit mívelnének a büdös kölkei minden gyerekkönyvek legfontosabbik részével, a tanulsággal, jobb nem is beszélni” Az online előadásra a szinhaztv.com oldalon, regisztráció után lehet jegyet vásárolni. Az előadás 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 3500 Ft.

Ciróka Bábszínház: Lúdas Matyi – december 25-december 27. 19 óráig

Hányszor is veri Lúdas Matyi vissza Döbrögin a büntetést? És ki emlékszik, hogyan? Milyen álruhában is? És ki az a Döbrögi? Ha nem tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor gyere, és nézd meg, mi megmutatjuk! Ha pedig tudsz, akkor azért, hogy újra közösen örüljünk az igazság győzelmének. Ez persze mese. Meg régi. Vagy mégsem? Az előadás MEGTEKINTÉSÉT legkésőbb az esemény befejezése időpont előtt MÁSFÉL ÓRÁVAL KORÁBBAN el kell kezdeni! Jegyvásárlás itt. Jegyár: 1500-3500 Ft.

TRIP WebSzínház: Brass Cirkusz – Mese a tubatigrisről és a trombitaparipákról (felvételről), bármikor

Méhes Csaba pantomim művész és a Brass in the Five zenekar elővarázsolja a cirkuszvilág felejthetetlen figuráit: bűvészt, illuzionistát, bohócot, állatidomárt, kötéltáncost, cirkuszi lovakat, félelmetes tigrist… Egy órányi vidám játék, önfeledt móka és nevetés, vérpezsdítő élő brass muzsikával. Ajánljuk 10 éves kor fölött. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2000-6000 Ft.

Vaskakas Bábszínház: Óz – december 27., vasárnap 11:00 (ingyenes)

Kansast, a kis Dorka otthonát hatalmas forgószél lepi meg, és a tornádó csodálatos helyre, Óz birodalmába repíti a kislányt. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembe kerül. Noha Óz birodalmában minden színes, szép és hatalmas, Dorka legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő aprócska és barátságos otthonába legkedvesebb barátjához, Totóhoz. Itt nézhetitek meg. Ingyenes!

Fabula Bábszínház: Mazsola és Tádé (zenés bábelőadás) – december 27-28., 10:00

„Tartsuk meg Tádét, Manócska! Tartsuk meg!” – kérleli Mazsola Manócskát, amikor megtalálják a kis tengerimalacot. Mazsola és Manócska történetei folytatódnak Bálint Ágnes kedves mesekönyve nyomán. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2200-6000 Ft.

Müpa Home – Recirquel: Kristály – december 27., vasárnap 18:00-19:00 (ingyenes)

A Recirquel év végi ünnepek hangulatát idéző produkcióját idén online láthatjátok. A Kristály varázsvilága felnőtteket és gyermekeket egyaránt várja, ahol a csillogó jégbe fagyott, bámulatos meseképek kelnek életre. (A produkció felvételének időpontja: 2020. december 18.) Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

 Online Manna Matiné: Az időnk rövid története – december 27., vasárnap 19:00

Négy fiatal színész, négy aggastyánkorú báb, egy kutya, egy halott, egy küldetés. Egy hosszú út Budapesttől Velencéig, a jövőtől a múltig, a múlttól a jövőig. nagyon szeretjük ezt az előadást, 13 éves kortól ajánlott! Jegyvásárlás itt. Jegyár: 1500-2900 Ft.

Táncszínház ON – Budapest Táncszínház: 80 nap alatt a Föld körül – december 31., csütörtök 11:00 (ingyenes)

A tánc nonverbális nyelve segít bemutatni a világ változatosságát, a kulturális sajátságokat, közös emberi értékeket. A mese végén győz a jó. Kiderül, hogy a cél maga a megtett út és minden lehetőség közül győz a szerelem, melyre főhősünk egy indiai hercegnő személyében talál. Elérhető a nemzeti Táncszínház weboldalán. Ingyenes!

Magyar Színház: Rumini – december 27. és 31.

December 27-én 11 és 15 órakor, illetve 31-én 15 órától a Rumini című előadás közvetítését láthatjátok a Magyar Színházból. Itt tudtok jegyet vásárolni! Jegyár: 3400-4990 Ft.

KONCERT

Karácsonyi Misztrál koncert Nagymarosról – december 23., kedd 19:00 (ingyenes)

Idén rendhagyóan, de a hagyományt megtartva szeretnének együtt, közösen várni a Szenteste előtti utolsó estén a Karácsonyt!
Ebben az évben sajnos csak az ONLINE térben találkozhatunk, de a megszokott időben és a megszokott helyről közvetítik a koncertet a Misztrál YouTube csatornáján. A pontos linket aznap teszik nyilvánossá. Ingyenes!

A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának koncertje – december 23., szerda 20:00

A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának évzáró koncertjén egy különleges élményben részesülhet a néző, melynek zenei válogatása méltó módon állít emléket Trianon 100. évfordulójának. A koncerten felcsendülnek dallamok a történelmi Magyarország számos vidékéről, Erdélytől Felvidékig és Kárpátaljától Délvidékig. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 1200-2500 Ft.

Rutkai Bori Banda karácsonyi-szilveszteri buli, bármikor

A zenekar december 20-ai koncertje egészen január 20-áig elérhető lesz. A jegyvásárlás után a koncertet egyszer tudjátok lejátszani. Részletek itt. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2200-6600 Ft.

Hangszersimogató karácsony (ingyenes)

Kedvenc karácsonyi albumunk! Összesen huszonegy, már talán feledésbe merült, régi magyar karácsonyi gyermekdal hallható vidám, világzenei hangszerelésben. Itt éritek el. Ingyenes!

KISKALÁSZ – Szilveszteri ÉLŐ koncert – december 30., 18:00

Ünnepeljük közösen az év végét egy szuper ÉLŐ szoba-koncerttel! „Téli dalainkkal és megannyi slágerünkkel szeretnénk átmulatni magunkat az új évre. Szánkózunk,  madarakat  etetünk, Hóembert  építünk, palacsintázunk, buborékot fújunk, közösen koccintunk,éneklünk!” Jegyár: 2490 Ft/család.

Muzsikás LIVE a Müpából – december 30., szerda 19:30 (ingyenes)

Az előadást élőben közvetítik! Bár a jelenlegi rendkívüli helyzetben sajnos nem találkozhatunk a Müpában, így is szeretnék felemelő élményekkel szebbé tenni ezeket a napokat. Ezért a közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítik honlapjukon és YouTube-csatornájukon. Ingyenes!

FILM

Ezen a karácsonyon is levetítik pl. a Harry Potter összes részét (Viasat3), a Reszkessetek betörőket, a Jégvarázst (RTL Klub), a Shrek összes részét (TV2), számos klasszikus Disney filmet, de ajánlunk néhány igazi csemegét is.

A diótörő és a négy birodalom – RTL Klub, december 24., csütörtök 18:50

Clarának és Philipnek az ominózus negyedik birodalom területére kell merészkedniük, amit egy zsarnok irányít, hogy visszaszerezzék a kulcsot és visszaállítsák a harmóniát e bizonytalan világban. 12 éves kortól ajánlott.

Végtelen történet – Duna TV, december 24., csütörtök 18:40

Egy igazi klasszikus mesefilm gyerekkorunkból. 12 éves kortól ajánlott!

Agymanók – RTL Klub, december 25., péntek 15:55

Az érzelmek a Riley agyában található Központban laknak, mindennapi munkájuk során pedig azon dolgoznak, hogy a lányt átvezessék a mindennapok kihívásain.

M2 mesemozi – december 21. és január 3. között

A reklám-és erőszakmentes M2 Gyerekcsatorna december 21. és január 3. között minden nap egy nagyszerű filmmel kedveskedik a gyerekeknek. A közmédia gyerekcsatornájának téli kínálatában kicsik és nagyok is találhatnak kedvükre valót. Természetesen a mesemozi mellett találkozhatnak a csatorna nézői a már jól ismert és szeretett kedvencekkel és új premier filmekkel is: Üstökös Mumin-völgy fölött, A hósárkány, A hercegkisasszony és az írnok, 101 kiskutya, Mimi és Liza – A karácsonyi fény titka, WALL-E, Geronimo Stilton, a Denver, az utolsó dinoszaurusz, Dibi varázslatai, A 7. törpe, Cápi Kapitány – Kalandos vizeken, Rozsdalovag 2. – Metálos zűrzavar. Részletek itt.

EGYÉB

Ingyenes hangjáték: Az ellopott Mikulás-szán (BerGer Szimat Szolgálat)

December közepétől sugározta a Kossuth Rádió Nyulász Péter nyomozós, kalandos regényét, amely még 60 napig visszahallgatható a Médiatárból. Részletek itt. Ingyenes!

A Legyőzhetetlen Nap ünnepe – napünneplés a téli napfordulón – online a Svábhegyi Csillagvizsgálóból, december 27., vasárnap 20:00-21:00

A tél közepét és a fény visszatértét szinte minden kultúra köszöntötte valamilyen formában. A késő rómaiak főistenüket, a Legyőzhetetlen Napot ünnepelték, Jézus pedig a fény ünnepét (Hanuka) tartotta meg az evangéliumok beszámolója szerint. Ugyanígy megünnepelték a Nap égi mozgásának ezt a jelentős pontját az északiak is, akiktől igen sok karácsonyi szokásunk ered. Miért volt ilyen fontos a téli napforduló, egyáltalán mit is jelent csillagászati szempontból? Miért is érdemes az ünneplésre? Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően küldik el emailben. Részletek itt. Jegyár: 1490 Ft.

Apokalipszis, csak nem most! – online a Svábhegyi Csillagvizsgálóból, december 29., kedd 20:00-21:00

Az előadás során a kutatók által felvetett lehetséges világvége elméleteken haladnak sorra, a mindössze a Földet elpusztító katasztrófáktól az univerzumot veszélyeztető eseményekig. Hőhalál, Nagy Reccs, Hamis vákuum és még sokan mások. Vajon mikor jön el a világvége? Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően küldik el emailben. Részletek itt. Jegyár: 1490 Ft.

Ingyenesen letölthető társasjáték az Óbudai Múzeumtól

Közeleg legjobb barátod, Egérke születésnapja. Egy különleges ajándékkal szeretnéd meglepni, az univerzum legfinomabb sajtjával. Ehhez be kell utaznod a Tejútrendszert, majd vissza kell jutnod a Földre. A csillagokon és bolygókon át vezető utadon számos kihívás és feladat vár rád. Vajon melyikőtök gyűjti össze a legtöbb sajtot? Ha készen állsz a csillagutazásra, töltsd le a társasjáték kellékeit, nyomtasd ki a szükséges részeket és már kezdődhet is a játék! A társasjáték az Óbudai Múzeum állandó játékkiállítása, valamint Szabó T. Anna és Molnár Jacqueline: Játék a városban című meséskönyve alapján készült. 7 éves kortól ajánlott.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok meg a legjobb programokat!

LINKAJÁNLÓ

2020 legjobb társasjátékai korosztály szerinti ajánlással
2020 téli könyvújdonságok: piciknek, óvodásoknak, kisiskolásoknak
Rumini hangjáték
+ Rumini pályázat január 13-ig (ingyenes)
Fekete István Tanösvény a Budai-hegyekben (ingyenes) – ÚJ!
Ünnepi járművek: Fényvillamos, fénytroli – január 6-áig
Krumpliból karácsonytAgócs Írisz rajzolós sorozata (ingyenes)
BookR Kids adventi kalendáriumelérhető január végéig (ingyenes)
Online naptár a Müpától (ingyenes)
Budapesti kirándulások
Tanösvények
Guckler-sétány, Merzse mocsár, Fóti-Somlyó tanösvény

Nagyon jó pihenést és boldog ünnepeket kívánunk mindnyájatoknak! Tartsatok velünk 2021-ben is! 

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról, ajánlókról és válogatásainkról, látogassatok el a Minimatinéra vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!