Téli szünet gyerekekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány szuper program, ha ünnepek előtt és után kimozdulnátok. Jégpályák, játszóházak, színház, koncert, kiállítás és még sok minden más a Minimatiné válogatásában. Nagyon jó pihenést, boldog ünnepeket és sok közös programot kívánunk mindenkinek!

TÁBOR KARÁCSONY ELŐTT

Karácsonyi kalligráfia tábor – Manzart, december 22-23.

A karácsonyi tábor a kalligráfia és a csomagolás művészete köré szerveződik. A gyerekek megtanulhatják a művészi szépírás technikáit és felhasználhatják azt karácsonyi üdvözletek, üzenetek, önálló képek megalkotásához. Lehetőség van 2 napos és 1 napos részvételre is. Ár: 16.000- Ft / 2 nap vagy 8000- Ft / 1 nap. Az ár tartalmazza a teljes anyagköltséget, speciális kalligrafikus írókészletet, ​ebédet.

Millipop adventi tábor – Millipop, december 22-23.

Adventi táborral várja a gyerekeket a Millipop is, ha éppen még a szülőknek nagyon sok intézni valójuk van az ünnepek előtt. Belépő: 6900 Ft/nap.

SZÍNHÁZ

Ugyan a két ünnep közöttre már novemberben elkapkodják a jegyeket, de néhány remek előadásra ilyenkor is elcsíphetünk pár jegyet. Ajánljuk nektek december 28-án a Sündör és Niru (6 éves kortól) című bábelőadást a Trafóban.

A StúdióK-ban december 27-én a Kengurukölyök, december 28-án a Madárház, december 29-én a Maya hajója, december 30-án a Rettentő görög vitéz című előadásokat nézhetitek meg.

JÁTSZÓHÁZAK ÉS GYEREKSZILVESZTEREK

A játszóházak december 25-26-án zárva tartanak. Az ünnepek után, december 27-étől beindul a játszóházas szezon is, sőt 30-a környékén gyerekszilveszteri programokkal is készülnek. A zuglói Csizmás Kandúrban lesz szilveszteri mulatság is december 30-án 17 és 21 óra között. A mi kedvenceinket itt találjátok.

Sokat táncoltunk ebben az évben a Rutkai Bori Banda koncertjein, és akik velük szeretnék búcsúztatni az óévet, és szívesen megnéznék télen is a Balatont december 28-án, szerdán 17 órától Siófok főterén várnak benneteket. Ingyenes!

FÉNYVILLAMOS ÉS HAJÓ

A fényvillamos december 24-e és 31-e kivételével minden nap közlekedik. December 25-én a Hűvösvölgyi 56A vonalán, 30-án a 19-es vonalán, a többi napon a 2-es villamos vonalán 17 órától. A járatokat érvényes jeggyel vehetitek igénybe, gyerekeknek iskolás korig ingyenes. A Kossuth tér és a Batthyányi tér között pedig kipróbálhatjátok a hajót is, ahonnan jól látszanak a város fényei.

FILMEK

Természetesen új filmek is érkeznek ilyenkor a hazai mozikba: az Énekelj! és az Állati nagy szökés című animációs alkotások.
Az Opera csodaszép Diótörő előadására évek óta nehéz jegyet szerezni, de december 22-én este 19:57-től az M5 csatornán megnézhetitek az idei előadást felvételről.
December 24-én és 25-én, valamint 31-én 10 órától a Puskinban a legkisebbeknek vetítenek klasszikus téli meséket a Puskin Kuckóban.

KIÁLLÍTÁSOK

„Angyal zenéje, gyertyafény” Régi korok karácsonya kiállítás – Várkert Bazár, január 6-áig

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállításával idézhetitek fel a régi korok karácsonyát. Megtudhatjátok, mivel pótolták a 20. század elején a fenyőfát, ha nem volt; milyen lehetett a krepp-papírral bevont ág, a feldíszített muskátli, a mestergerendáról lógó boróka, a tövis- és léckarácsonyfa, vagy a lúdtollal bevont gyümölcsfaág. Megcsodálhatjátok a régi korok karácsonyfadíszeit, megismerhetitek az ünnep talán már feledésbe merült szimbolikáját. nyitva január 6-áig. Helyszín: Várkert Bazár, Déli paloták (Budapest, Ybl Miklós tér 5.). A kiállítás ugyan elég kicsi, mindössze három terem, viszont biztos, hogy jó program korcsolyázással és egy dunaparti sétával a két ünnep között.Teljes árú jegy: 1500 Ft. Nyitva: keddtől vasárnapig 10:00-20:00-ig. December 24-26 között, dec. 31-én és január 1-jén zárva tart a kiállítás és az intézmény is. December 31-ig 10.00 – 20.00 óra között, január első hetében pedig 18 óráig lesz nyitva.

Gyerek Kor-Kép – Budapesti Történeti Múzeum

Utoljára 1940-ben volt olyan tárlat, amely a gyermek hazai ábrázolásait mutatta be. A kiállítás tehát hiánypótló vállalkozás, amely az ezredforduló korszerű szempontrendszere mentén dolgozza fel a témát. A Gyerek Kor/Kép kiállításon négy évszázad távlatában mintegy 200 művet tárnak a közönség elé. A festmények, grafikák, szobrok, fotók és videó-munkák a 17. századtól napjainkig készült műveken keresztül mutatják be a témát. Minden terem egy-egy témakört jár körül egymás mellé helyezve, ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, játékról, iskoláról, szegénységről, háborúról és a felnőttek nosztalgikus visszatekintéséről.

Természettudományi Múzeum

December 26-án, valamint 28. és 30. között,illetve január 3-ától tart nyitva a Magyar Természettudományi Múzeum, ahol megnézhetitek még január 30-áig a Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2016. című kiállítást is.

Magyar Nemzeti Múzeum hátizsákos kiállítások

December 27. és 30. között nyitva, 31-én 14 óráig vár benneteket a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol érdemes hátizsákot is kérni a kiállításokhoz. A hátizsákban helyet kap mindaz, amire egy igazi felfedezőnek szüksége lehet: kalap, nagyító, fejlámpa, iránytű, távcső, jegyzetfüzet, tolltartó és olyan tárgyak is, amelyek haza vihetőek! A Csodák földjén való eligazodást felfedezőlapok segítik, óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt. A hátizsákok a pénztárban megváltott jeggyel a ruhatárban vehetőek át.

JÉGPÁLYÁK

A klasszikus Városligeti Műjégpálya és az Aréna Jégterasz mellett kisebb jégpályákkal is várnak benneteket több kerületben pl. Óbudán, Újpesten, Zuglóban és biztos, hogy a két ünnep között kipróbáljuk majd valamelyiket. A Városligeti Műjégpályán 6 év alatt továbbra is ingyenes a belépés, és már az interneten is megvehetitek a jegyeket, ha nem szeretnétek sorban állni. A legtöbb pálya az ünnepek alatt is nyitva tart. Részletes infók itt.

KIRÁNDULÁS

Télen is lehet kirándulni, ugyan bele kell kalkulálni, hogy lehet, hogy hideg van, nem lehet annyi órát a szabadban tölteni és nagyon hamar sötétedik, de kisebb kirándulást érdemes betervezni, pl. a Budakeszi Vadasparkba (december 25-26-án és január 1-jén zárva), a veresegyházi Medveotthon (ünnepnapokon is sötétedésig nyitva tartanak) vagy valamelyik közeli kisvasútra. A Fővárosi Állat- és Növénykert is vár benneteket (csak december 24-én és 31-én zárnak korábban, 13 órakor). Ajánljuk még Dobogókőt is, főleg ha egy kis hó is esik az ünnepek alatt. Itt meg tudjátok nézni webkamerán az aktuális helyzetet. A Normafát is felkeressük majd, de egy termoszt meleg teával biztos, hogy magunkkal visszük. A Vácrátóti Botanikuskert december 24.,25.,26.,31. és január 1-én 8:00-16:00 óra között lesz nyitva, az üvegházak viszont csak 8:00-14:00 óra között látogathatók. A közelben található nyitott tanösvények közül is érdemes felkeresni valamelyiket.

Kisvasutak

Az ünnepek alatt és után is közlekedik a Gyermekvasút (6 éves kor alatt ingyenes, menetrend itt) és a Királyréti Erdei Vasút (téli szünetes menetrend itt) is, utóbbi január 2-áig ünnepi díszkivilágítással. A gyöngyösi Mátravasúton december 27. és 31. között is közlekednek járatok az évvégi ünnepi menetrend szerint. Lillafüreden pedig december 24. és 31. között minden nap vonatozhattok. December 31-én 10:00, 13:00 és 16:00 órakor indulnak személyvonatok Kemencéről.

EGYÉB PROGRAMOK

Miniversum vonatok ünnepe

December 22-23-án adventi készülődéssel vár benneteket a Miniversum. Fedezzétek fel az óriási terepasztalon a karácsonyi jeleneteket, és a játszóházban díszítsétek fel a karácsonyfát, készítsetek otthonra díszeket. Délután 17 órától, minden félórában lekapcsolják a kiállítás fényeit, és 10 percig a MINIVERSUM minivilágának fényeiben pompázik a terepasztal. December 24-25-én zárva tartanak, 26-ától ismét várnak benneteket a Vonatok ünnepével, és január 1-jén is nyitva tartanak.

Erzsébet királyné karácsonyai – Gödöllői Királyi Kastély, december 28.

Az 1870-es években a királyi család előszeretettel töltötte a gödöllői kastélyban a karácsonyi ünnepeket. A karácsony és újév közötti időszakban a kastély 2008 óta várja a látogatóit az Erzsébet királyné karácsonyai címet viselő rendezvényre 10 és 18 óra között.

Hangutazás és Hangfürdő gyerekeknek – MOM, december 30., 15:00

A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid és Mihály Puskás Brigitta. Menjetek kényelmes ruhában, vigyetek matracot, takarót. Jegyár: 800 Ft/gyerek, 300 Ft/kísérő.

Diafilmek – Mesemúzeum, december 31., 11:00

Amit vetítenek: Alice Csodaországban, Aladdin és a csodalámpa, Vízipók csodapók. Ajánlott korosztály: 4-8 éves korig. Belépő: gyerek 400 Ft, felnőtt 600 Ft.

Nagyon jó pihenést és sok közös programot kívánunk nektek! Tartsatok velünk jövőre is! ,-)

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz.