Hova menjünk gyerekekkel a téli szünetben? – A legjobb programok 2018-ban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Programok advent utolsó hétvégéjére, téli szünetes események, új filmek, színház, szilveszteri bulik, kisvasutak, kirándulások és számos izgalmas program vár rátok a téli szünetben.

Programok advent 4. hétvégéjére – december 21-23.

Itt találjátok a legjobb programokat, amelyeket advent utolsó hétvégéjére gyűjtöttünk össze.

KONCERT

Bíró Eszter: Ünnepi Állati Zenés ABC – Hatszín Teátrum, december 27., csütörtökön 11:00

Bíró Eszter színésznő, énekesnő tavalyi nagysikerű, teltházas koncertjét folytatva a Hatszín Teátrum idén is műsorra tűzi Eszter két ünnep közötti koncertjét.Jegyár: 2500 Ft.

UPeramesék Papagénóval – Újpesti Rendezvénytér, december 30., vasárnap 10:30

Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai, és a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjei után, most az újpesti UP rendezvénytérben várja a családokat. Jegyár: 2500 Ft.

Szilveszteri buli a Veronakival – BJC, december 30., vasárnap 10:30

Fergeteges szilveszteri buliba várja a gyerekeket december 30-án a Veronaki. A Budapest Jazz Clubban a zenekar legnépszerűbb lemezeiről – Gőgös Gúnár Gedeon, Libabál, Kiugrott a gombóc és Világforgó – játszik majd, és a résztvevőkkel közösen felelevenítik az óév búcsúztatásához és az újév fogadásához kapcsolódó legérdekesebb népi hagyományokat is. Emellett lesz közös koccintás, tánc, nevetés, ügyességi játékok, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Jegyár: 1500 Ft, családi 4800 Ft.

PomPom x Jazz n bass Pre-NYE Party – The Family Rave – Anker’t, december 30., vasárnap 16:00-18:30

A Djk Vida L és Marka a jazz’n’bass legjobb jazzes, vokálos, atmoszférikus dnb-ét hozza el nekünk Budapest legnagyobb romkocsmájába az Anker’tbe. Az igazi PomPomParty-n lesz persze tánctanítás, konfettiszórás, buborékparty, labdák, a hátsó kisteremben baba- és gyereksarok, UV arcfestés, tetkózás és kreatív asztal. Jegyár: elővételben a családi jegy 5400 Ft.

Haydn: A teremtés – Újévi koncert fiataloknak – Müpa, január 1., kedden 16:00-18:00

A teremtés többrétegű remekmű: élvezi kicsi és nagy egyaránt, több korosztálynak szól. Haydn oratóriuma a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel és bájjal, no meg humorral tárja a hallgató elé e csoda részleteit. A matinékoncerten az esti újévi hangversenyen elhangzó mű leglátványosabb részletei szólalnak meg kiváló előadók jóvoltából, a világhírű Fischer Ádám vezényletével. Jegyár: 1500 Ft.

ÚJ FILMEK A MOZIBAN

Tél a Nádtengeren

Berg Judit meseregényéből készült film folytatásában az őszi és téli történetek elevenednek meg a Nádtengeren. Szuper új, magyar egészestés családi film, érdemes megnézni.

Grincs

Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. 6 éves kortól ajánlott.

A diótörő és a négy birodalom

https://www.youtube.com/watch?v=9b7bV2NrvDs

E.T.A. Hoffman klasszikus történetéből a Csokoládé és az Egy kutya négy élete Oscar-díjra jelölt rendezője készített filmet a Disney legjobb hagyományaival. A karácsonykor érkező fantasy főszereplője az Alkonyat-sorozatban és a Csillagok közöttben feltűnt Mackenzie Foy, partnerei mások mellett az Oscar-díjra jelölt Keira Knightley, valamint az Oscar-díjas Helen Mirren és Morgan Freeman. 12 éves kortól ajánlott.

Mary Poppins visszatér

Mary Poppins visszatér, és magával hozza a csodát is! A film 6 éves kortól ajánlott.

Cápi kapitány

Cápi kapitány bár apró termetű, de kétsége sincs afelől, hogy Ő a hét tenger leghatalmasabb hajós kapitánya. Mint minden vezetőnek, neki is szüksége van egy legénységre, így kerülhet a hajóra egy minden hájjal megkent tolvaj valamint egy hölgy is, aki a tengernagy lánya és apja elől menekül Cápi hajójára. Az admirális biztos benne, hogy a fiatal kapitány elrabolta kislányát, ezért hajtóvadászott indít ellene. Minden adott tehát egy kontinenseken átívelő fantasztikus kalandra! A film 6 éves kortól ajánlott.

Mirai, lány a jövőből

Mamoru Hosoda, az itthon is kultikussá vált A fiú és a szörnyeteg rendezője hűséges közönségéhez egy újabb megható és izgalmas animével tért vissza. A valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai – Lány a jövőből korosztálytól függetlenül izgalmas mese, egyszerre játékos kaland és felnövéstörténet. A film 12 éves kortól ajánlott.

Legkisebbek mozija: A kockásfülű nyúl – Puskin, december 29., szombaton 10:00

A kockásfülű nyúl fülét összetekeri, odarepül ahol baj van és ahol tud, segít. Jegyár: 800 Ft.

100 film ajándékba a Nemzeti Filmarchívumtól

jános vitéz

Idén is filmajándékkal készült a Nemzeti Filmarchívum, akik 100, digitálisan felújított filmmel lepik meg a filmszerető közönséget, melyet december 21. és január 4. között szabadon megnézhettek. Köztük szerepelnek Macskássy Gyula és Dargay Attila rövidfilmjei, a János vitéz, de a felnőttek is biztos találnak maguknak kedvenceket. Itt találjátok a filmeket.

SZÍNHÁZ

A kíváncsi kiselefánt – StúdióK, december 27., csütörtökön 11:00

A „leporelló képeskönyvek”- technikáján alapuló, Henri Rousseau-t idéző festői dzsungelvilág megidézése élő zenével. Az előadás után a gyerekek Németh Ilonával képzőművészeti formában dolgozhatják fel élményeiket. Óvodásoknak ajánlott. Jegyár: 1700 Ft.

Szamár a torony tetején – StúdióK, december 28., pénteken 11:00

Merre induljon el Boldizsár, a nyughatatlan? Vajon megtalálja-e a holdat, ahol régen látott anyja lakik? Legalább is a Nagypapa, aki éjjel-nappal a tetőn ücsörög, ezt állítja. Csakhogy idegen városokon keresztül vezet oda az út, és még sok-sok veszély leselkedik Boldizsárra és hűséges bölcs szamarára, Zebulondra! Az előadás 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-3100 Ft.

Az úgy volt… – Hatszín Teátrum, december 29., szombaton 10:30

Ki tudja, hogy kitől örökölte az a gyerek az eszét, a szépségét? Kire ütött, amikor csak a baj van vele már megint? És vajon mi jár egy kiskamasz fejében? Janikovszky Éva humorral megírt könyvei segítenek megérteni gyerekeinket, akikkel közben együtt nevethetünk a világ igen fontos dolgain. 7 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2300-2600 Ft.

Hol van a Mikulás – Figurina Animációs Kisszínpad, december 29., szombaton 11:00 és 17:00

Ma éjjel a kis rongybabának az „igazi” Mikulást kell megkeresnie. A kalandokkal teli világ most is a tárgyak világa: ezúttal a konyha bútorai, eszközei segítik, vagy gátolják hősünket. Az előadás 3 év felettieknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Odüsszeusz bolyongásai – StúdióK, december 29., szombaton 11:00

Ott, ahol szaladnak a szőlőszemek, ahol feketéllnek az olajbogyók, ahol a narancsok nem hógolyók: ott mesélik Odüsszeusz történetét. Iskolásoknak ajánlott. Jegyár: 2000-3100 Ft.

EGYÉB KINTI ÉS BENTI PROGRAM

Jégpályák és szánkó

Itt gyűjtöttük össze a budapesti jégpályákat, illetve ha lesz még hó, akkor érdemes a szánkót is magunkkal vinni. Itt találjátok kedvenc szánkózásra is alkalmas helyeinket. Indulás előtt nézzétek meg a webkamerákat, közlekedési információkat.

Fényvillamos

December 24-e és 31-e kivételével a Fényvillamos is közlekedik több vonalon. Itt találjátok az időpontokat és menetrendet.

Cápasuli – megnyílt az Állatkert/Holnemvolt Vár újdonsága!

Az Állatkert az ünnepek alatt is nyitva tart, december 24-én és 31-én csak 13 óráig, de a többi napon 16 óráig. Újdonság a Holnemvolt vár területén található Cápasuli, amely állatkerti belépővel ingyenesen látogatható. Jegyár: családi 8400 Ft.

Bábos mesék-mesés bábok – Petőfi Irodalmi Múzeum, nyitva: december 27-30.

A családokat megszólító időszakos tárlattal a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára mutatkozik be.

Téli szünet programok – Miniversum, december 22. – január 2.

A MINIVERSUM óriási terepasztala a téli szünetben is családi programokkal várja a kicsiket és a nagyokat! December 26-án, 31-én és január 1-én (december 24-25-én zárva) is nyitva tartanak. A Vonatok ünnepe alkalmából az óriás terepasztal számos ponton karácsonyi díszbe öltözött: most olyan ünnepi jeleneteket fedezhettek fel, ami máskor nem látható a MINIVERSUM-ban. Délután 17 órától pedig minden félórában tíz percig éjszakai kivilágítás fényeiben pompázik a terepasztal.

Csodák Palotája a téli szünetben

December 24-26-ig zárva tartanak, de a téli szünet többi napján is izgalmas kísérletekkel vár benneteket a Csopa. December 22-23-án és 29-30-án 14 órától csillagszóró és jégszökőkút című izgalmas előadás is lesz.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark december 24-én és 31-én 9 és 12 óra között tart nyitva (a parkot 13-ig kell elhagyni), december 25-én, 26-án és január 1-én zárva tart! A Dinó Park csak szombaton és vasárnap tart nyitva 9 és 17 óra között.

Erzsébet királyné karácsonyai – Gödöllői Kastély, december 28., 10:00-18:00

Legyetek ti is a királyné vendégei a Gödöllői Királyi Kastélyban. Rejtvényfejtés, tánctanulás, interaktív meseelőadás és sok-sok program vár rátok. Jegyár: 800-3700 Ft.

Kisvasutak

A budapesti Gyermekvasút idén is igyekszik még hangulatosabbá tenni az utazást az adventi időszakban, ezért két személykocsi utastere is ünnepi díszbe öltözött. A feldíszített kocsikban a nosztalgiavonatok kivételével minden menetrendben meghirdetett vonaton utazhatnak az érdeklődők. Az indulások forgalmi vagy műszaki okok miatt változhatnak, akár napközben is módosulhatnak. Részletes menetrend itt.
Kemencei Erdei Múzeumvasúton december 31-én napközben közlekednek a vonatok alábbi menetrend szerint: 10:00, 13:00, 16:00, majd este szilveszteri vonatozásra invitálják a látogatókat 22:00-tól. Ezután már csak márciusban utazhatunk ezen a vonalon!
A Királyréti Erdei Vasút (Kismaros – Királyrét) között az alábbi napokon közlekedik: december 22-23., 25-31. (szüneti vagy hétvégi menetrenddel), január 1-jén, majd minden szombaton és vasárnap. Ezeken a napokon kivilágított, fűtött szerelvénnyel szállítják az utasokat. A többi börzsönyi kisvasúton tavaszig nem közlekednek a vonatok!
A téli erdő elcsendesedő világa várja a kirándulókat az erdőbe a karácsonyi ünnepek és az újév közötti időszakban (12.27. és 12.31. között), amikor az EGERERDŐ Zrt. Mátravasútja és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút menetrend szerint közlekedik.

Kirándulás

Mi biztos, hogy a téli szünetben többször fogunk kirándulni. Családi hagyománnyá váltak az elmúlt években a karácsonyi és újévi vagy éppen évbúcsúztató túrák, reméljük, hogy a szánkó sem marad majd otthon. Ha pedig csak egy hosszabb sétára vágytok, akkor új kilátópontot nyitottak a Hármashatár-hegyen, illetve a Libegő bejáratának környéke is megújult az elmúlt időszakban, ahonnan gyerekekkel 20 perc alatt elérhető a szuper Anna-rét, de érdemes kedvenc kirándulós helyeink közül is válogatni például itt, itt és itt.

Új könyvek és szép naptárak

A 30 új könyvből, amelyet karácsonyra válogattunk, nálunk is több is ott lesz majd a karácsonyfa alatt. Már alig várjuk, hogy elolvassuk. A könyvek mellé pedig szép naptárakat és szuper társasjátékokat is ajánlunk az új évre.

Nagyon jó pihenést és boldog ünnepeket kívánunk nektek! Tartsatok velünk jövőre is!

Ha szeretnétek 2019-ben is időben értesülni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt.