Programajánló a tavaszi szünetre – 2023. április 6-11.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tavaszi szünetre nemcsak hagyományos húsvéti programokat, hanem múzeumi eseményeket, kiállításokat, filmeket, kirándulásokat és szabadtéri programokat is válogattunk nektek. Nemcsak budapesti, hanem Balaton környéki és országos linkajánlót is találtok cikkünkben. A tavaszi szünet legjobb programjai!

HÚSVÉTI FESZTIVÁLOK, PROGRAMOK

A Vasúttörténeti Parktól a Skanzenig, Hollókőtől Gödöllőig számos húsvéti programot és fesztivált találtok idei válogatásunkban a fővárosban és környékén.

KIÁLLÍTÁSOK ÉS MÚZEUMI PROGRAMOK


Tavaszi Szünetelő – Magyar Nemzeti Galéria, április 11., több időpontban (regisztráció szükséges)

Az 5-8 éves korosztályt, illetve a 9-12 éveseket is 1-1 izgalmas tárlatvezetéssel várják a tavaszi szünet utolsó napján. A vezetéseket kreatív program is követi, amelynek keretében piknik kosarat készíthettek. Programjegy: 1000 Ft/gyerek. A kísérők az állandó kiállításra váltott kedvezményes belépőjeggyel vehetnek részt a programon. A programra váltott belépőjeggyel a gyűjtemény állandó kiállításai is megtekinthetők. Szponzorált tartalom.

„Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig” – a Magyar Zene Háza időszaki kiállítása, húsvéthétfő kivételével nyitva

A közel ezer négyzetméteren helyet kapó kiállítás 8 tematikus blokkra bontva ad betekintést a korszak mindennapjaiba. A kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát. Részletek itt.

Új, állandó Petőfi kiállítás – Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítás tekinthető meg 2023. január 14-től a Károlyi-palota felújított tereiben. A tárlat különlegessége, hogy az életrajz helyett a költő szövegeire épít, kilép a kultikus Petőfi-értelmezésekből, jól körülírható, az életmű ma is könnyen értelmezhető problémakörein keresztül vezeti végig a látogatót. A színházi, filmes díszlet, az interaktív videóinstallációk egy-egy terem központi elemeiként a korabeli képzőművészeti alkotásokkal együtt összművészeti, performansz jelleget adnak a tárlatnak, mellyel erősen eltérnek egy hagyományos kiállítás látványától. Részletek itt. Április 7-én és 10-én zárva!

Gyere ki a partra! – Várkert Bazár Panoráma Terasz, május végéig (ingyenes)

A Várkapitányság és a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium együttműködésében a diákok a János Vitéz című elbeszélő költemény egy szabadon választott jelenetét alkották újra vizuálisan. A szabadtéri kiállítást május végéig nézhetitek meg. Részletek itt. Ingyenes!

Magyarország 365 fotópályázat – Duna-korzó, április 10-éig (ingyenes)

Április 10-éig a Duna-korzón nézhetitek meg a Magyarország 365 pályázatra beérkezett legszebb fotókat. Részletek itt.

REJTÉLYEK KERTJE – Játékos nyomozás és kiállítás – Vajdahunyadvára, május 21-ig

A kiállítás termeibe lépve a látogatók egy képzeletbeli, titokzatos kertbe csöppennek, ahol egy izgalmas detektívjáték részesei lehetnek. A játék során felfedezhetik az élőlények rejtett éjszakai életét és meglepő tulajdonságait, valamint találkozhatnak a kert különös lakóival, miközben próbára teszik érzékeiket, szemfülességüket és nyomozói képességüket. Részletek itt. Belépőjegyárak: felnőtt: 2700 Ft, gyermek (3-18 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól): 2400 Ft, családi (2 felnőtt és 2–3 gyermek): 8950 Ft.

Tavaszi szünet a RepTárban – Szolnok, április 6-11.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum a tavaszi szünetben is várja az érdeklődőket, családokat. A meglévő élményelemek mellett ( Pilótapont, 4D Mozi, MiG-29 szimulátor, 3D karika) további programokkal is készülnek: április 06-ától, csütörtöktől, kezdetét veszi a RepTár tojáskereső játéka, a gyermeksarokban repülős tematikájú színezők és játékos feladatok várják a kisebbbeket. Az egyéni látogatók minden nap 11:30 és 15:00 órakor kezdődő díjmentes tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a RepTárral. Április 7. és 9. között beszállókártyával egy különleges gépbe engednek betekintést, amelybe más alkalomkor nincs lehetőség. Ezen a napon újra kinyílik a MiG-29-es vadászgép pilótafülkéje. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható. A tavaszi szünet minden napján nyitva!


Következő hétvégére ajánljuk!
Mesebeli kalandok a Gulácsy kiállításban – Magyar Nemzeti Galéria, április 15., több időpontban és korosztálynak

Illatozó virágoskertek, varázslók, lovagok és Na’conxypan (Nakonxipán), egy különös mesebeli birodalom. Egy festő a képzelet birodalmában – Na’Conxypan hercege. Fedezzétek fel együtt Gulácsy Lajos elvarázsolt világát! Április 15-én 10:30-tól az 5-8 éves korosztályt várják egy izgalmas tárlatvezetéssel, majd 11:15-től a 9-12 éveseket. Kérik, hogy a gyerekek korosztályának megfelelő jegyet váltsátok meg, hogy a programot minden résztvevő élvezni tudja. A gyerekek felnőtt kísérővel vegyenek részt a vezetésen. (1 gyermeket 1 fő, 2 vagy több gyermeket maximum 2 felnőtt tud kísérni.) A kísérők a vezetés ideje alatt önállóan is megtekinthetik a kiállítást. Jegyár: programjegy: 1000 Ft/gyermek. A kísérők kizárólag az időszaki kiállításra váltott kedvezményes kísérőjeggyel vehetnek részt a programon, amely 2400 Ft/fő. Szponzorált tartalom.

KIRÁNDULÁSOK, SZABADTÉRI PROGRAMOK

Bringatúrák a Szentendrei Skanzenben – április 7-8.

Mi az a cicuka, honnan származik, a „Verik, mint Pilátust” szólásunk, mikor ettek puka málét vagy mikor vettek a tűzhelyről Judásszenet? Április 7-én és 8-án a nagyheti szokások nyomába eredünk kétkeréken. Regisztráció és időpontok, témák itt. Emellett az április 4. és 7. között tartó tavaszi tematikus héten is számos izgalmas programmal készülnek.

Tavaszi szünet a Budakeszi Vadasparkban – április 7-11.

Péntektől keddig minden nap állati bemutatókkal, vasárnap és hétfőn tojáskereséssel, kedden arcfestéssel is várnak benneteket a Budakeszi Vadasparkban. Részletek itt. Vadasparki belépővel látogatható.

Húsvéti programok a Fővárosi Állat- és Növénykertben – április 7-10.

A húsvéti időszakban kézműves foglalkozásokkal, a felelős állattartással kapcsolatos előadásokkal, Családi Tojásvadászattal is várnak benneteket az Állatkertben, de a bejáratnál lehet majd fotózkodni a Nyuszival és a Tavasztündérrel is. Részletek itt. Emellett számod Légy Ott! élményprogram és etetés is vár rátok. Már nyitva van a Margitszigeti Kisállatkert is, ahol szintén április 7. és 10. között kézműves foglalkozással, pónilovaglással és bemutatókkal készülnek.

Húsvéti kaland a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont – április 9., 10:00 (regisztrációs)

Élnek-e nyulak a Sas-hegyen? A tanösvény túrán választ kapunk a kérdésre, majd kincskereséssel, kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket. Részletek itt. Regisztráció szükséges! Jegyár: 2100-2500 Ft.

75 éves a Gyermekvasút – Széchenyihegy, április 11-én, egész nap

A tavaszi szünet utolsó napján, kedden izgalmas programokkal várják a családokat, és persze minden egykori úttörő- és gyermekvasutast az első szakasz indulóállomásán, Széchenyihegyen. Járműbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, megemlékezésekkel készülnek, fellép az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar, és újra összeáll a hajdani énekkar is. Lesz kertivasút, krampácsolás, kiállítanak egy a kisvasúttal egyidős nosztalgiabuszt is. Az ünnepi alkalom miatt sűrűbben közlekednek majd a vonatok a teljes vonalon. Az 1948-ban átadott első építési szakaszon (Széchenyihegy és Virágvölgy között) nosztalgiavonatok indulnak, de vezetett séta keretében is legyalogolható a 3 kilométeres vonalrész, miközben sok érdekességet tudhatnak meg a résztvevők a kezdetekről. Részletek itt.

Nézzetek szét Kirándulás rovatunkban is!

Frissítettük a Minimatiné legjobb kirándulás válogatásait, ajánlunk nektek többek között új kastélyokat és várakat, Nógrád megyei helyeket, kisvasutakat, kirándulásokat a Vértesben és számos újdonságot.

PÁLYÁZAT

ERDŐ, ERDŐ, ERDŐ – A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI RAJZPÁLYÁZATA – május 1-jéig!

Ha szívesen alkotnátok a tavaszi szünetben, több korcsoportban is várja az alkotásokat a Szépművészeti Múzeum. Lehet készíteni  kreatív rajzokat, grafikákat és illusztrációkat, illetve festményeket is. Azoknak a diákoknak szeretnék felkelteni az érdeklődését, akik szívesen rajzolnak és festenek, és nem félnek megmutatni a tehetségüket. Értékes nyeremények várnak a nyertesekre! Részletek itt.

FILMEK

Tavaszi filmajánlónkban az óvodásoknak, kisiskolásoknak és a 12+-os korosztálynak is találtok szuper családi filmeket, amelyeket még megtalálhattok a hazai mozikban. 2 magyar animációs film is van köztük: az óvodásoknak a Bogyó és Babóca 5. része, illetve 12 éves kortól a Kojot négy lelke.

Legkisebbek mozija: Nyuszi suli – A húsvét mentőakció – Puskin, április 8., 10:00

A nyuszi suliban a húsvétvárás és a varázslatos aranytojás általi új „mesternyúl” kinevezése zajlik. A mesternyulak védik a húsvéti nyuszikat, nekik köszönhetik a gyerekek a húsvéti tojást. A jelöltek között van Max is, a vagány, nagyvárosi nyuszi, aki nem igazán érzi, mekkora felelősséggel is jár ez a kitüntetett szerep. Amikor a ravaszdi rókák megint a bele akarnak rondítani a húsvéti ünneplésbe, Max bizonyíthatja, hogy felnőtt a feladathoz. Részletek itt. 6 éves kortól. Jegyár: 1700 Ft.

Cigánymesék ingyenesen elérhető

A Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók szériákat jegyző Kecskemétfilm úgy döntött, hogy a 2020-ban elkészült Cigánymesék című 13 részes, egyedi, 3D technikával készített sorozatát ingyenesen hozzáférhetővé teszi YouTube csatornáján. Részletek itt.

EGYÉB

Rajzfilmes Tábor – Újbuda, Csóka utca 9., 3. emelet, április 6. és 11., 9:00-16:00 (regisztrációs)

A Magyar Rajzfilm Kft. szeretettel várja a rajzfilmkészítés iránt érdeklődő gyerekeket a tavaszi szünet első és utolsó napján, április 6-án és 11-én. A táborban a gyerekek rövid animációkat készítenek! A programokra előzetes jelentkezés szükséges, a részvétel korlátozott létszámban zajlik: Tel.: 06-1/250-1355, 0630/207-0142, e-mail: info@clarus-tax.hu. Részletek itt.

Hangdóm: Lengemesék – Magyar Zene Háza, több időpontban, kivéve húsvéthétfő

A hazai vizeken nagy közönségkedvenc a Berg Judit által fémjelzett Lengemesék, melyből tévésorozat, illetve két egészestés rajzfilm is készült most egy új dimenzióban éled újjá nem csak a nagyobbacska óvodások és kisiskolások számára. Az apró, tetőtől-talpig zöld lengék a Nádtenger védelmezőinek történetei ezúttal egy három dimenziós térben folytatódnak a tavasz beköszöntével, amelyet Fejér Simon hangszerei és dalai a 32 hangszórón teljesítenek ki. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1000 Ft. A program húsvéthétfő kivételével minden nap, több időpontban is elérhető.

Húsvéti Hajózás – Budapest Vigadó Tér, április 7-10.

Várják a hajózás szerelmeseit április 7-től 10-ig a Budapesti Körjáraton és a Budapest-Szentendre menetrendi járatokon. Részletek itt.

Húsvéti kreatív foglalkozás – Mesemúzeum, április 8., szombaton 11:00-13:00

Mi a gice? Mi az, hogy cserelapis? Menj el a Mesemúzeumba és készítsétek együtt különféle technikákkal hímes tojásokat. Kicsiket és nagyobbakat is vár Farkas Réka iparművész. 5-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

Etnoshop workshop – Húsvéti tűnemezelés a Guzsalyas Műhellyel – Néprajzi Múzeum, április 8., szombaton 10:00-12:00

Gyerekek és felnőttek számára is izgalmas kreatív kikapcsolódás. A foglalkozás során 2 db húsvéti tojásdíszt vagy egy tyúkocska formát készíthettek. Részletek itt. Ára: 3000 Ft, mely tartalmaz 1 alkotódobozt az alapanyagokkal és az eszközökkel, valamint az oktatást.

Titkos Fiók Kalandszoba

A gondolkodós, kalandos csapatjáték Dániel András Kicsibácsi és Kicsinéni című sorozatának világát idézi, az egyedi hangulatú, különleges berendezések között gyerekek, családok, barátok egyaránt jól szórakozhatnak. Ráadásul angol nyelvű program is elérhető, így külföldi ismerősök, rokonok is kipróbálhatják. A tavaszi szünetben nyitva: április 6-án, 8-án és 11-én. Részletesen itt írtunk róla. Maximum 5 fő, jegyár: 8000 Ft.

Költészet napi programok a PIM-ben – Petőfi Irodalmi Múzeum, április 11., kedd 14:00-20:00 (ingyenes, némely program regisztrációhoz kötött)

Április 11-én a múzeum falain belül és kívül, változatos programokkal ünnepelhetjük a magyar költészet napját. A Duna-parton Versdobolással és múló emlékműállítással, a kiállításokban tematikus tárlatvezetésekkel, Landerer nyomdával és Másik János koncertjével várják látogatókat. Részletek itt. Ingyenes!

KÖNYVEK ÉS JÁTÉKOK

Összegyűjtöttünk nektek számos kisebb és nagyobb meglepetést, játékot, foglalkoztatót piciknek, kicsiknek és nagyobbaknak a nyuszi kosarába, illetve húsvéthoz kapcsolódó vagy nyuszis könyveket, új társasjátékokat is. Találtok még a Minimatinén új könyveket Petőfiről, illetve Boldizsár Ildikó mesekönyveit is ajánljuk nektek, akár húsvéti ajándéknak is.

JÁTSZÓTEREK

Reformkori, repülős, környezetvédelmi, KRESZ-parkos játszóterek? Jó ötleteket találtok Játszótér rovatunkban!

TOVÁBBI PROGRAMOK BUDAPESTEN

TOVÁBBI PROGRAMOK ORSZÁGOSAN

BALATON

KISVASUTAK

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!