10 tavaszi kirándulás gyerekekkel – virágok, barlangok, izgalmas programok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

10 tavaszi kirándulás gyerekekkel 2020-ban

10 tavaszi kirándulás gyerekekkel, ahol gyönyörködhettek a tavasz első virágaiban, találkozhattok az érkező gólyákkal, barangolhattok barlangokban és meseösvényen, kereshettek kincset és vizsgálhattok vízi élőlényeket. Íme 10 jó ötlet márciusra! Az itt ajánlott helyszíneket programoktól függetlenül is érdemes felkeresni!

A programok elmaradnak, de a tanösvények legtöbbje szabadon látogatható!

Hóvirágok és a tavasz további hírnökei

Az enyhe időjárásnak köszönhetően már nyílnak a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban, megkezdődött a Hóvirágünnep, amely előreláthatóan 2-3 hétig tart majd. Ha tehetitek, hétköznap menjetek, mert a nagy érdeklődés miatt hétvégenként tényleg nagyon sokan vannak.
A Sas-hegyen két hétvégén is várnak benneteket vezetett túrákkal, ahol szintén a tavasz első hírnökei kerülnek a középpontba március 7-én és március 14-én 11 órától. Kedvezményes családi jegy: 1000 Ft/fő.

Barlangok Hónapja

 Tapolcai-tavasbarlang vízzel nem fedett része (Fotó: Egri Csaba)

Ha március, akkor ismét megrendezik a Barlangok hónapját, ami azt jelenti, hogy nemzeti parkjaink barlangjai izgalmas programokkal, kedvezményes belépővel is készülnek. Ha esősebb az időjárás, tökéletes program.

Családi nap Királyréten – Tél vége? Tavasz kezdete?

A márciusi erdőben még a tél az úr vagy már kezdődik a tavasz? Ennek járhattok utána rövid erdei séta keretében. A madáretető vendégeit is megfigyelhetitek. Majd a meleg szobában elmerülhettek a mikrovilágban (a világ mikroszkópon át). Kézműveskedés, észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt. Előzetes bejelentkezés szükséges itt: kiralyret@dinpi.hu. Családi jegy: 5000 Ft/család.

Gólyavárás és kincskeresés a Jókai-kertben

Március 14-én 10 órától várják a családokat egy kis kerti felfedező játékra, és az utána következő kézműves foglalkozásra. Kutakodj a térképen, oldd meg a feladványokat, fejtsd meg a kódot, s már el is jutottál a kincsesládához! Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegy: kedvezményes családi jegy 900 Ft/fő.

Bailavidrum meseösvény

Ha tavasz, akkor végre elindulnak a Bailavidrum szuper kirándulással egybekötött meseösvényei is. Már jártunk velük a Budai-hegyekben, a Pilisben és a Dunakanyarban is a mesék útján. A március 8-ai program helyszíne a Hármashatár-hegy, már nagyon várjuk. Itt találjátok az aktuális információkat! Itt írtunk részletesebben az egyik programjukról.

A Víz Világnapja

Március 21-én 11 és 15 óra között a királyréti Hiúz Ház melletti mobil vízvizsgáló „labort” próbálhatjátok ki, ha a Víz Világnapját szívesen töltenétek egy börzsönyi patakkutatással. Mi nagyon szeretjük ezt a programot, igazán izgalmas felnagyítva megismerkedni a patakokban élő laposférgek, kérészek, rákok, halak csodálatos világával. Gumicsizma erősen ajánlott! Előzetes bejelentkezés szükséges itt: hiuzhaz@dinpi.hu. Kedvezményes családi jegy 900 Ft.
A pilisszeniváni Jági-tónál pedig március 21-én 10 órától a családok több helyszínen, játékos formában, érdekes kísérletekkel tarkítva, állomásról állomásra járva ismerkedhetnek meg a vízzel, mint éltető elemmel és nélkülözhetetlen élőhellyel. Előzetes bejelentkezés szükséges itt: pilisilen@dinpi.hu. Kedvezményes családi jegyár: 900 Ft.

József napi gólyavárás és vízimadár túra – Dinnyés

Március 21-én, József napján már rendszerint megjönnek az első gólyák. Ha még várni kell rájuk, akkor a magas eget fürkészhetitek a kedvükért. Eközben a dinnyési mocsárban már fészkükön vannak a kanalasgémek és a természetvédelem címermadarai is. Megfigyelhetitek a fészekrakásukat és különleges násztevékenységüket. Előzetes bejelentkezés szükséges itt: fenyvesil@dinpi.hu. Kedvezményes családi jegyár: 900 Ft.

A Velencei-tó északi partja

Míg Agárdon és Gárdonyban szívesen időzünk nyári időszakban, tavasszal inkább a Dinnyés-Pákozd környéki területeken szeretünk kirándulni. Nemrég újra felkerestük a Pákozd-Sukorói Arborétumot (remek 1 napos kirándulás kilátóval, tanösvénnyel, játszóterekkel, interaktív kiállítással, vadasparkkal) és Miskahuszár szobrát. Hamarosan pedig az ingókövek területét fogjuk bejárni.

Sóstó – Székesfehérvár

Február elején, egy farsangi mulatságon jártunk a tavaly megújult Sóstói Természetvédelmi Területen. A környék története már önmagában izgalmas, biztos visszatérünk ide, hiszen szívesen végigjárnánk a teljes ösvényt (8 km). Ha csak egy rövidebb kirándulást terveztek, akkor 1 órás sétára is jó célpont kilátóval, interaktív táblákkal és játékokkal. Szombati napokon gyakran tartanak vezetett vagy tematikus túrákat a Látogatóközpontból.

Gólyaváró családi nap

Március 28-án 9 és 15 óra között Farmosra várnak benneteket rengeteg programmal a Nagy-nádas szélén a vásártól az utazó barlangon át az állatbemutatókig. Mi minden évben szívesen keressük fel ezt a helyszínt. Lesz többek között: békamentés, békás játékok, népi játékok, szalmabála játszótér, vízvizsgálat Dunavirág Vízibusszal, vezetett túrák, mászható műbarlang, íjászat, állatsimogató, odúkészítés és madárgyűrűzés is. Ingyenes program!

Itt is találtok további tavaszi kirándulás ötleteket!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb hétvégi programokról, ajánlókról és válogatásainkról, látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!