8 tavaszi kirándulás gyerekekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Márciusban végre elindul a tavaszi kiránduló szezon. A hónap Minimatiné kedvencei a tavaly is nagy sikert arató békamentő programok, a tavasz első virágainak megcsodálása, meseösvény, erdei piac, valamint a Víz Világnapja. Ha pedig nem túl jó az idő, irány a Barlangok hónapjának valamelyik eseménye vagy egy szuper kisvasutas program. Íme 8 tavaszi kirándulás gyerekekkel!

Békamentő kirándulások és családi nap – március elejétől (ingyenes)

Március 1-jén kezdetét veszi a békamentési időszak. A munka a békaterelő kerítések megépítésével indul, innentől kezdve pedig béka béka hátán, elkél minden segítő kéz Farmoson. A DINPI munkatársai minden érdeklődő számára lehetőséget biztosítanak, hogy bekapcsolódjanak hazánk egyik legsikeresebb közúti kétéltű-mentési akciójába. Az akción való részvételhez, csoportoknak és egyéni érdeklődőknek is, előzetes bejelentkezés szükséges! Március 24-e helyett április 7-én családi napot is tartanak, ahol izgalmas programokon vehettek részt: természetismereti vetélkedő, madárgyűrűzés, kétéltű- és hüllővédelmi bemutató, vezetett túrák, „csináld magad” madárodú készítés, csónaktúra, gyermeklovagoltatás, állatsimogató vár rátok. Mi tavaly nagyon élveztük ezt a programot, készítettük madárodút és végigjártuk a környék tanösvényeit is. Emellett Tardoson, Tarján és Tata külterületén is várják a békamentőket március közepétől! Érdemes melegen öltözni és gumicsizmát vinni!

Hóvirágos séták több helyszínen (belépővel látogatható)

Az Alcsúti Arborétumban és a Budakeszi Arborétumban is érdemes egyet sétálni a kisebbekkel, hiszen a hó eltűnésével ismét láthatóak a virágok. Előtte nézzétek meg a Fb oldalakat az aktuális nyitva tartásért és információkért.

Sas-hegy nyitó hónap (normál belépővel látogatható)

Márciusban újra megnyitja kapuit a Sas-hegyi Látogatóközpont, ahol hétvégenként tematikus programokkal várnak benneteket. Március 3-4-én a kikelet virágaival ismerkedhettek meg. Március 16-18-án az előbújó leánykökörcsineket nézhetitek meg, illetve 24-én meteorológiai világnapot tartanak.

„Barlangoljunk!” – Barlangok hónapja (kedvezményes belépés)

A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat. Barlangtúrák várnak rátok 10-30 % kedvezménnyel a Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangban egész márciusban! Különleges Örvény-túrákat tartanak a Szemlő-hegyi-barlangban március 9-én, pénteken 10:00 és 15:00 órakor, illetve március 23-án, pénteken 10:00 és 15:00 órakor.
Az ország további barlangjainak kedvezményeit és programjait itt találjátok!

Erdei piac – kóstolj és kirándulj! – március 11. (ingyenes)

A téli pihenő után március 11-én, vasárnap újra Erdei Piaccal várnak benneteket a Hidegvölgyi erdészlaknál 9.00-14.00 óra között. Ha friss levegőre vágytok, esetleg kirándulnátok a környéken és közben bevásárolnátok, remek családi program. A piac Budakeszi felől Telki felé menet jobb kéz felé található (a Széna térről induló 794-es és 795-ös busz pont itt áll meg). Itt írtunk róla bővebben. Ingyenes!

Meseösvény a Bailavidrum csapatával – időjárástól függően március 11. (legközelebb április 8-án)

Már nagyon vártuk, hogy végre erdőn-mezőn kiránduljunk és közben a mesék szereplőjeként különféle kalandok részesei lehessünk. Tavaly a Solymári vár környékén követtük Zöld Péter meséjét, legutóbb pedig a Budai Várban találkoztunk Mátyás királlyal. Márciusban Sződ felé kirándulhattok velük. Érdemes Fb oldalukat követni, mert hamar betelnek az időpontok. Gyerekeknek 1500 Ft, felnőtteknek 1500 Ft a program, 4 év alatt ingyenes. 5 éves kortól ajánlott a mesében való részvétel.

Ünnepi hétvége Kemencén – március 15-18. (kisvasutas jeggyel)

Utazzatok 2018 első üzemi hétvégéjén a Kemencei Erdei Múzeumvasúton és fedezzétek fel a Börzsöny ébredező erdejét! A 116 éves, egyedülálló gőzmozdony – a TRIGLAV – megújulásának is tanúi lehettek. Rossz idő esetén zárt, fűtött kocsikkal közlekednek. Az ország többi kisvasútja is vár benneteket az ünnepi hétvégén!

Víz Világnapja Királyréten patakvizsgálattal – Királyrét, Hiúz Ház, március 24., 11:00

Új, mobil vízvizsgáló labort próbálhattok ki, ha a Víz Világnapját egy börzsönyi patakkutatással ünnepelnétek. A laposférgektől kezdve, a kérészek, rákok, halak világáig kalauzolják a látogatókat. Előzetes bejelentkezés szükséges! Belépő: 1500 Ft/fő, családi: 750 Ft/fő.

Tartsatok velünk tavasszal is, mert a legjobb programokat minden héten hírlevél formájában is elküldjük. Hétvégi családi események, kirándulások, új helyek, megnyitók, nyereményjátékok és ingyenes programok várnak rátok hétről hétre a Minimatinén! Itt tudtok feliratkozni!