6 tavaszi kirándulás a virágok jegyében

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Most néhány olyan kirándulást ajánlunk nektek március-áprilisra, ahol virágmezőkben gyönyörködhettek, és igazán tavaszi hangulatba kerülhettek.

A tavaszi tőzike nyomában

Tavaszi Tőzike / Leucojum vernum

A Fertő-Hansági Nemzeti Park egyik látványossága február végén, illetve március elején a virágba boruló tőzikék. A tőzikés erdőben (más néven csáfordjánosfai erdő), a 4 km hosszú tanösvényen ismertető táblákat találtok a környék élővilágáról. Fontos, hogy vízálló lábbeliben menjetek (nem elég a vízálló bakancs, a magasabb szárú gumicsizma ajánlott), mivel az út sáros, a kijelölt részekről letérni pedig szigorúan tilos, hiszen csak így védhető meg ez a csodaszép virág. A tanösvény bármikor szabadon látogatható.
Bővebb információkat itt találtok.

Téltemető

Téltemető / Eranthis hyemalis

A Kámoni Arborétumba nem csak a rododendronok virágzásakor érdemes ellátogatni, hiszen február végén már megjelentek a tavaszi virágok, köztük a hóvirág, a tavaszi tőzike és a téltemető. A helyszínen három rövid ösvényt is kialakítottak, melyet érdemes bejárni: a tudományos ösvényt, a botanikai ösvényt és a fotóösvényt.
Bővebb információkat itt találtok.

FONTOS INFORMÁCIÓK, TIPPEK

• Érdemes enni- és innivalóval is készülni, mert ilyenkor kevés büfét, éttermet találtok nyitva a kirándulóhelyek környékén. Nálunk mindig van málnás Kubu és Kubu püré, ami a gyerekeink nagy kedvence. Finom és tápláló is egyben, s jó adag plusz energiát biztosít nekik, ha elfáradnának. Kiránduláshoz kimondottan praktikus, mert könnyen visszazárható és akár a kabát zsebében is elfér.
• Mielőtt elindultok, mindenképpen nézzétek meg a helyszínek weboldalait, közösségi oldalait az aktuális információkról.
• Készüljetek vízálló lábbelivel, mert több helyszínen sáros területek is lehetnek. Mi mindig viszünk csereruhát és cserecipőt magunkkal, illetve bekészítjük a gumicsizmát, hátha szükség lesz rá.

Hóvirágünnep – véget ért!

Hóvirág

Az Alcsúti Arborétumban minden évben gyönyörködhetünk a rengeteg hóvirágban. Az ünnep idén a március 1-jei hétvégén kezdődik, és időjárástól függően 2 hétig tart. Ha tehetitek, érdemes hétköznap menni, mert hétvégén, főleg jó időben, sokan keresik fel az arborétumot. A helyszín kisvasúttal is megközelíthető a Puskás Akadémiától, így egy egész napos családi programot tervezhettek. Indulás előtt mindenképp nézzétek meg az aktuális információkat a Fb eseményben. Friss: Az esemény március 10-én véget ért, de még számos szép tavaszi virág nyílik az arborétumban!
Bővebb információkat itt találtok.

Leánykökörcsin és a kikelet virágai a Sas-hegyen

Leánykökörcsin / Pulsatilla grandis

A Sas-hegyi Látogatóközpontban kb. március közepén várható a leánykökörcsin tömeges virágzása. Ez a növény is védett, ráadásul mérgező is. Március 9-én, szombaton 11 órától egy könnyű séta keretében megismerkedhettek a kikelet többi virágával is.
Bővebb információkat itt találtok.

Hóvirágok a Nagy-Kopaszon

Március 9-én, szombaton 10 órától a nagykovácsi Polgármesteri Hivataltól indul a kirándulás a Budai-hegység legmagasabb pontjára, a Nagy-Kopaszra, ahol a kilátóból tiszta időben a panorámát is megcsodálhatjátok. A tavaszindító túrára előzetes bejelentkezés szükséges! A táv: 9,5 km.
Bővebb információkat itt találtok.

Nárcisz és tulipánszüret, ahol virágot szedni szabad

Összesen 100.000 tulipán hagymát és 15.000 nárciszt ültettek a Kőröshegyen, ahol az idei évben is várják a virágok kedvelőit, ahol magatok állíthatjátok össze a tavaszi csokrokat. Április 6-án és 7-én a nárciszok már biztosan virágba borulnak, de akár néhány korai tulipánra is bukkanhattok. Április 12-14. között rengeteg színben pompáznak már a tulipánok, illetve a húsvéti hétvégén, április 19-22. között állatsimogató és még mindig rengeteg virág vár rátok.
Bővebb információkat itt találtok.

A cikk elkészítését a Kubu támogatta.
Fotó: Pixabay, FB