Itt jártunk – Bemutatkozik a Tamina

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tamina_5352

A kis közösségek és kezdeményezések tartják össze a világot. Szeretem és szeretném ezt hinni a jövőben is. Az olyan helyek, ahol nem biztos, hogy teljesen hasonlóan, de közösen gondolkodó emberek segítik és építik egymást akár a családról, akár a munkáról, a háztartásról vagy az egészségről legyen szó. Ezek a kis „falvak” teszik élhetővé az életet egy nagyvárosban, ahol nem biztos, hogy mindenki ismeri a szomszédját, ahol sokszor olyan felszínes a kommunikáció, és nem jut idő semmire. Egy ilyen kis szigetre bukkantunk rá a XIII. és IV. kerület határán, a Göncöl utcában.

Már több fórumon hallottunk róluk, mind szakmai, mind az anyukák részéről. Előadások zajlanak, önvédelmi tanfolyam, francia és angol nyelvet tanulhattok, és mindezt kisgyerekkel együtt, mert őket játszószőnyeg és játékok várják bent és a kertben egyaránt. Kis szünet után ősszel folytatják tevékenységüket, addig pl. a Gyerekszigeten találkozhattok velük. Tóth Krisztinával és Vasas Évával a TaMiNa projekt-koordinátoraival beszélgettünk.

Honnan merítettétek a példát?

A miskolci HOLDAM Anyaközpont volt a fő ötletadó, illetve sokat foglalkoztunk a müncheni anyaközpontokkal is. Ez utóbbiak teljesen állami fenntartásúak, Miskolcon pedig a helyszínt biztosítja az önkormányzat az Anyaközpont részére. Itt Budapesten mi is kerestünk meg önkormányzatokat, de sajnos nem leltünk támogatókra.

Mikor indultatok és milyen célkitűzésekkel?

2012 végén indultunk, sokáig még nevünk sem volt, csak a tettvágyunk és a változtatni akarásunk. Több elképzelésünk, tervünk is volt az elmúlt idő alatt, hosszasan formálódott és tisztult, hogy mik is a projektjeink, mi az, ami belefér az időnkbe, energiánkba, mi kivitelezhető. Ami sosem változott, az a három alapelv. Ezek, amik mentén szerveződtünk, és amiket a TaMiNa népszerűsíteni és képviselni kíván:válaszkész nevelés, személyközpontú kommunikáció (EMK és Gordon-nyelv), valamint a demokratikus nevelés- és oktatás.

Kiknek szólnak a programok?

Elsősorban kisgyerekes anyukáknak szólnak a programjaink, az ő igényeik és érdeklődésük mentén szerveződnek az előadások, a különböző programok és a képzések is. Igyekszünk minden olyan témát érinteni, ami a mindennapokat körbeöleli, és szeretnénk egyszerre szórakoztatni és képezni, informálni is az anyákat, nőket.A fő vezérelv ezért az volt, hogy gyermek- és családbarát programjaink legyenek, ezért egyik sajátosságunk, hogy olyan baba-barát programokat is szervezünk, amik általában nem elérhetőek egy kisgyerekes anyukának. Ilyen program például a nyelvtanulási lehetőség (Familenglish), a női önvédelmi tanfolyam, és még sok ilyen ötlet van a tarsolyunkban, amik már csak megszervezésre várnak.

Mindemellett a hosszú távú tervünk az, hogy az anyaközpontunk ne csak az otthon levő anyukáknak szóljon. Idővel szeretnénk a családok egészét megszólítani, még az apákat, férfiakat is, illetve fontos számunkra, hogy látogatóink igényeihez igazítsuk folyamatosan alakuló, formálódó programkínálatunkat.

Egyre nagyobb hangsúlyt fordítunk a családon belüli verbális és fizikai erőszak elleni küzdelemre is. Ennek egyik módja a Személyközpontú Kommunikáció terjesztése, kommunikációs és konfliktuskezelési készség fejlesztése és az attitüd-formálás. A másik pedig a különböző szervezetekkel való egyre szorosabb együttműködés, elsősorban a NaNe-val, ill. pl. a PATENT Jogvédő Egyesülettel.

Tamina_5372

Miért volt fontos a számotokra, hogy egy ilyen közösséget létrehozzatok?

Mindannyian anyák is vagyunk, úgyhogy nagyon jól tudjuk, a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy mire van szüksége egy anyának a mai világban. A klubozásokkor átéltük, hogy milyen jó és megkönnyebbülést hozó élmény néha más anyákkal találkozni, és hogy mindez a gyerekünknek is ugyanolyan jó élményt tud jelenteni. Megtapasztaltuk, hogy nem feltétlenül kell minden nehézség megoldásához szakember, egy jóleső beszélgetés valakivel, akivel egy cipőben járunk, ugyanúgy be tudja indítani az önsegítő képességeket, készségeket, ami hosszabb távon még gyümölcsözőbb is, mert kompetencia- és önbizalom növelő hatású. A klubok ugyanakkor kialakításukból adódóan rugalmatlanok, adott napon és időpontban elérhetőek, ha az éppen nem illeszkedik valakinek a napirendjébe, akkor az illető ki van zárva ebből a lehetőségből. Persze vannak tágabb nyitva tartású vagy a klubokénál bővebb profilú lehetőségek is, azoknak azonban meg az anyagi vonzatuk más. Mi olyan megoldást kerestünk, amihez nem kell nagy pénztárca, és a nyitva tartása lehetővé teszi, hogy a különböző és változó napirendű anyák és gyerekeik is élvezhessék. Mindemellett szerettünk volna egy olyan elfogadó közeget teremteni, ami segít az anyáknak, nőknek eligazodni a sokszor egymásnak ellentmondó információk, tanácsok, szakkönyvek közt, hogy mindenki megtalálhassa a maga útját ebben a már-már útvesztőben, amit gyereknevelésnek és családi életnek hívunk

Hétfőtől csütörtökig várjátok az anyukákat 9:30 és 14 óra között. Milyen programokkal és hogyan képzeljünk el egy délelőttöt nálatok?

Minden nap két szobában zajlanak az események. A nagyszoba az úgynevezett nyitott háznak ad lehetőséget, ahol az anyák és babák, gyerekek kötetlen forma nélkül egy jó kávé, tea mellett tölthetik idejüket. Itt spontán alakulnak a jó beszélgetések, ismeretségek, programok.

A kisszobában minden nap tematikus foglalkozások vannak, ahova szabadon bekapcsolódhatnak a látogatók. Ilyen pl. az Anya angol/francia vagy a LéleKör, ahol pszichológus várja a kérdezni vágyókat, tematikus baba-mama klubok, előadás-sorozatok (Kincsesláda), HorgolóKör stb.

Mivel a jelenlegi helyszín már csak nyár elejéig áll a rendelkezésünkre, most új helyszín keresésében vagyunk. Szeptembertől töretlen lendülettel, megújult erővel szeretnénk folytatni valahol máshol a CsAK-ot (Család- és Anyatámogató Központ – a szerk.), terveink szerint ugyanezzel a rendszerrel, felépítéssel (2 külön szoba).

Milyen témák kerültek elő a tavaszi előadásokon?

Elég széles a paletta, minden héten más előadás van, a legnépszerűbbek a kommunikációval és az alternatív gyógymódokkal, gyermekneveléssel kapcsolatos előadások. Ilyen például az SzK (személyközpontú kommunikáció) szülőklub, a BLW (igény szerinti hozzátáplálás – a szerk.), a mosható pelenka, az aroma- és Bach-csepp terápia, illetve a TB-tanácsadás, valamint nagy volt az érdeklődés a baba/gyermekelsősegély és az egészséges táplálkozás előadások esetén is. Mindezek mellett érintettük eddig a családi kassza és a gazdálkodás témáját, volt előadás a babajelelésről, Beszélő Babakezek tanfolyamot szervezünk is azóta, szó volt a szoptatásról, a babák alvásáról, foglalkoztunk azzal, hogy mit, mikor és hogyan érdemes olvasni a gyerekünknek, beszélgettünk a szóbeli, ill. családon belüli erőszakról (NaNe).

Olvastam a facebook oldalatokon, hogy önkéntes háziasszonyokat kerestek. Kik jelentkezhetnek, és mi lenne a feladatuk?

Bárki jelentkezhet, aki társaságra vágyik, szívesen foglalkozik emberekkel, a szabadidejét szívesen töltené a közösség számára hasznos aktivitással, vagy ha a babá(i)val együtt végezhető tevékenységet keres. És persze nem mellékesen ha tud azonosulni a TaMiNa céljaival. Feladatuk a nyitás és zárás, a helyiségek felügyelete, a látogatók fogadása és persze hogy jól érezzék magukat. A csapatunk nyitott, örömmel várjuk a leendő háziasszonyokat! Együtt tudjuk csak biztosítani a CsAK működését és a nyitva tartás esetleges bővítését, hisz a CsAK alapszolgáltatása attól tud csupán adományok fejében működőképes maradni, hogy gyerekükkel otthon levő anyukák önkéntesen vállalják a nyitva tartás biztosítását. Ezzel több legyet ütünk egy csapásra: akiben van egy kis tettvágy, az itt teret kaphat úgy, hogy gyermekét nem kell ezalatt másra bízza, mindeközben mindketten társaságban vannak. Ezzel jelentősen csökkenhet az anya szeparációja, elmagányosodása, és hatékonynak, hasznosnak élheti meg magát. Ugyanakkor a felhasználó oldalról pedig a folyamatos nyitva tartás révén akkor is betérhetnek ide a látogatók, amikor nincs kifejezett program, vagy ha csak erre jártak, vagy ha éppen társaságra vágynak és mindebben nem kell megakadályozza őket az, ha nem a tehetősebb réteghez tartoznak, vagy a hó vége.

Tamina_5390

Milyen terveitek vannak a közelebbi és a távoli jövőre nézve?

Szeretnénk nagyobb gyerekeknek is teret, foglalkozásokat biztosítani, legyen ez akár szórakozás-jellegű vagy akár terápiás orientáltságú (pl.: ovis torna, ovizene, művészetterápiás szorongásoldó csoport, gyerek- és kamaszdráma, önismereti csoportfoglalkozások kamaszoknak, kommunikációs tréningek különböző korosztálynak, diavetítés, diákszínház stb). Tervezzük megszólítani az apákat, férfiakat is Apakörök vagy Férfikörök beindításával, és nyitottak lennénk gyermeküket egyedül nevelő apákkal való együttműködésre is, szívesen biztosítanánk nekik lehetőséget klubozni, sorstársakkal találkozni.

Szívesen működnénk együtt örökbefogadó szülőkkel, illetve a fogyatékkal élő gyermeket nevelőkkel, akár klub-helyszín biztosításával, akár mélyebb, szakértői megsegítés erejéig is együttműködve a már meglévő, erre specializálódott szervezetekkel.

Nem feledkezünk meg az idősebb korosztályról sem, hiszen esetükben is sokuknak a fő problémája az elmagányosodás. Sokan vannak, akiknek nincsenek gyermekeik, unokáik, vagy vannak, de messze élnek egymástól. Elképzelésünk szerint mentálisan teljesen ép nagyszülő-korúaknak tervezünk Személyközpontú Kommunikációs tréninget szervezni, és azt követően velük kialakítanánk egy nagyszülő-hálózatot: összekapcsolnánk azokat a családokat, akiknél vagy nincs nagyszülői segítség, vagy nem elérhető, azokkal a nagyszülő-jelöltekkel, akik elveinkkel azonosulni tudnak, elvégezték az SzK tréninget és szívesen lennének pótnagyik, pótpapik. A választás kölcsönös szimpátián alapulna. A bébiszittert megfizetni nem tudó családok így ingyenes segítséget kapnának, tehermentesülnének, illetve az idősebb korosztály is találhatna egy a korának megfelelő új életcélt, feladatot, kompetencia és jól-lét érzése növekedhetne, valamint csökkenne a fekete-gazdaság is.

TaMiNa szinten pedig a következő mérföldkő egy szabadoktatásos tanulóközösség létrehozása. Vagy iskolát alapítunk, vagy egy ún. tanulói sejtet hozunk létre várhatóan a közeljövőben. Tervezünk egy műhelysorozatot legkésőbb ősszel útjára indítani, melynek célja az lenne, hogy minél többet tudjunk meg a demokratikus oktatás gyakorlati oldaláról, iskolaalapításról, jogi háttérről, módszertanról, hogy aztán mi magunk el tudjuk dönteni, pontosan milyen felépítésű iskola/tanulói közösség létrehozásába vágunk bele. Az előadás-sorozat nyitott lenne azon érdeklődők előtt, akik hasonló tervekben gondolkodnak gyermekük iskoláztatását illetően.

Amikor legutóbb a TaMiNában jártunk, Susánszky Annának köszönhetően támpontokat kaphattunk arról, hogy melyik korosztálynak mit érdemes olvasni és melyik meséket, illetve meseválogatásokat ajánlja egy szakember, aki természetesen gyakorló anyuka is. Itt találtok egy jó válogatást. (Természetesen a kortárs meséket is nagy dicséret illette, de ebben a lista inkább a klasszikus meséket és a szakirodalmat sorolja fel. – a szerk.)

tamina_MG_5318_

tamina_MG_5321_

tamina_MG_5334_

tamina_MG_5339_

Itt találkozhattok a TaMiNával legközelebb:
Június első két hétvégéjén (június 7-8. és 14-15.) kint lesznek a Gyerekszigeten 10 és 14 óra között a Válaszkész Szülők Egyesületé-vel karöltve. Várnak benneteket horgolással, kézműveskedéssel, kismama-masszázzsal (ez csak két napon lesz), kommunikációs, hordozási és nevelési tanácsadással, kérdőívekkel és játékokkal!
A TaMiNa 2 szobája június elején bezárt, de mindenképp hírt adunk majd az új helyszínről.
Közösségi oldalukat itt találjátok az aktuális programokkal.

A TaMiNa a Nap Klubbal együttműködésben elindult a Vodafone társadalmi felelősségvállalás pályázatán (Főállású Angyal), ahova egy családon belüli,verbális és fizikai erőszakot megelőző projekt tervét nyújtották be. Ebben a programsorozatban központi szerepet kap a személyközpontú kommunikáció, valamint az anyák, családok támogatása. Várják támogató szavazataitokat!

Fotók: Minimatiné