Találkoztatok már jetivel?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fogd rá a jetire!

A falánk hörcsög, a „széphangú” kakas, a cipőt vásároló százlábú, a mosómedve és természetesen a jeti, akire nem lehet minden rosszaságot rákenni. Boncsér Orsolyával és Csordás Leventével beszélgettünk a könyv születéséről, a jeti igen aktív életéről és még sok minden másról… Ismerjétek meg az idei év egyik legszerethetőbb kötetét! Sőt, ha velünk játszotok, most nyerhettek egy dedikált példányt is!

Fogd_rá_a_jetire_Nokedli_mesék

Hogyan találkoztatok?
Orsi: Egy reklámügynökségnél voltam szövegíró, és egy szobába kerültünk Levivel. Nagyon tehetségesnek tartom, így amikor a mesék illusztrálásáról esett szó, rögtön ő jutott eszembe, hiszen a korábbi tapasztalatok alapján is jól tudtunk együtt dolgozni.
Levi: Egyik tanárom ajánlott be a MOMÉ-ról gyakornoknak, és így kerültem pár napra egy szobába Orsival. Később visszajártam különböző munkák miatt az ügynökséghez, így többször dolgozhattunk együtt.

Az applikáció már 2012-ben elkészült, milyen volt akkor a fogadtatása és miért kellett ennyit várnotok a könyv megjelenésére?
Orsi: Az applikáció családi költségvetésből készült. A férjemmel vágtunk bele, aki art direktorként dolgozott. Rengeteg baráti és családi segítséget kaptunk. Miközben kislányunk a bölcsőben aludt, a programozó dolgozott. Végül négy nyelven jelent meg az applikáció, sokan letöltötték, de nem volt pénzünk marketingre, illetve akkor kellett volna rögtön egy új mesét fejlesztenünk, de ahhoz sem volt anyagi forrásunk. Kerestük a befektetőket, de egy időre el kellett engednünk. Reméljük, egyszer sínre kerül ez is. Dolgozunk rajta.

Hogyan találkoztatok végül a kiadóval?
Orsi: Elég gyors és meseszerű történet volt. Egyik kedden több helyre kiküldtem a kéziratot, és csütörtökön már bent voltunk a Kossuth Kiadónál megbeszélésen, pedig semmilyen kapcsolatunk nem volt hozzájuk. Végül a Naphegy Kiadó gondozásában jelent meg a Fogd rá a jetire! 2015-ben a tavaszi Budapesti Könyvfesztiválra.

jeti_MG_4554_

Milyen érzés volt először a kezetekben tartani a könyvet?
Levi: Szerintem én még most sem hiszem el. Mostanában kezdett tudatosulni bennem, hogy bemennek az emberek a boltba, és megtalálják az általam illusztrált könyvet.
Orsi: Nekem az jutott eszembe, amikor először a kezemben tartottam, hogy a könyv gyerekekhez, illetve családokhoz fog kerülni, hatással lesz rájuk és ez mekkora felelősség.

Fogd_rá_a_jetire_Nokedli_mesék

A Fb oldalatokon aktív közösségi életet éltek, posztoltok verset játszótérre, személyesen is jártok fesztiválokra. Találkozhattunk veletek a Budapest Könyvfesztiválon, az Ünnepi Könyvhéten és a Pici Piacon is. Legutóbb a Bethesda kórház egyik folyosóját festettétek, a legújabb Csodaceruza Magazinba színezőt készítettetek. Igen aktív életet éltek a jetivel 🙂
Orsi: Nagyon fontos számunkra, hogy személyes visszajelzéseket is kapjunk a könyvről. Rengeteget tanulunk ezekből a találkozásokból, eseményekből. Még nem otthonos számunkra ez a terep. Például a százlábús történetet előadtuk egy helyen, de mire a gyerekek éppen belemelegedtek, vége is lett az egésznek, úgyhogy ebből lesz egy hosszabb verzió, illetve közben két hangon is megtanultam beszélni. Megtanultuk hogyan kell rendesen számlát írni, azt hogy legyen nálunk váltópénz és egyéb számunkra még szokatlan dolgokat.
Levi: A Bethesda kifestése Orsi kislányán keresztül talált meg minket, mivel a bölcsőde vezetője keresett meg bennünket azzal a kéréssel, hogy van egy folyosó, amit ki kellene festetünk önkéntesek segítségével.
Orsi: Elég kemény feladatnak tűnt, hiszen nagy volt a felület és elég nyomasztó volt a helyszín, de nem is kerülhetett volna jobb helyre a jeti. Nagy szükség volt ott rá. Levivel ceruzával felrajzoltuk, a „Szeretet híd” program önkéntesei pedig segítettek a festésben. Lesz majd egy hivatalos átadója is meseolvasással.

Boncsér Orsolya, Csordás Levente: Fogd rá a jetire! (Naphegy kiadó)

A jeti karaktere és a szöveg alakult egy kicsit menet közben vagy pont olyan volt, mint amilyennek először megálmodtátok?
Orsi: A szövegben csak minimális változások történtek. A 12 meséből 6 került be a Fogd rá a jetire! könyvbe, de dolgozom közben folyószöveges meséken is.
Levi: A jeti karaktere egy picit lágyult a kezdeti verzió óta. Kicsit ráncosabb volt az arca és hegyesek a fogai, de finomítottam az arcán és kerek fogakat kapott a hegyesek helyett, többek között Orsi kislányának kérésére.

Már láttuk a jetit textilfiguraként is, biztos, hogy imádni fogják a kisebbek és nagyobbak egyaránt.
Orsi: Elkészült pár darab textil jeti, most teszteljük őket, hogy mennyire strapabíróak, de a gyerekeknek nagyon bejönnek, elkapkodták őket. Rengeteg tervünk van még vele. Szeretnénk memória kártyát, ujjbábot, matricát, foglalkoztató füzetet, szeretnénk a Lila Fügével újabb nokedlis recepteket. Levivel rengeteg ötletünk van.
Levi: Én egy rajzfilm verziót is el tudnék képzelni belőle kockáról kockára megrajzolva, nem flash formában.

Boncsér Orsolya, Csordás Levente (fotó: Minimatiné)

Hol találkozhatunk veletek legközelebb?
Orsi: Több nyári fesztiválon is megfordulunk majd (szerk. nálunk is megtaláljátok majd az ajánlókban a pontos helyszíneket), bemutatjuk a könyvet és készítettünk hozzá többféle színezőt is (innen letölthetitek), illetve egyéb foglalkozásokban is gondolkodunk, illetve a papírszínházi verziót is fejlesztjük.

Köszönjük!

Fb oldalukat itt találjátok.
A Nokedli mesékhez ingyenes applikáció tölthető le! Keresd a tortát, színezz kaméleont, kergesd a jetit!

JÁTÉK

A játék véget ért! Gratulálunk Szilágyi Anitának 🙂

Játsszatok velünk és nyerjétek meg a dedikált Fogd rá a jetire! című könyvet! Nincs más dolgotok mint a következő kérdésre válaszolni július 15-ig:

Létezik-e jeti?

A válaszokat a jatek@minimatine.hu-ra várjuk!

Nézzétek meg legújabb nyári mozis-filmes válogatásunkat, illetve 12 kihagyhatatlan júliusi fesztivál összeállításunkat is! Hétvégére programokat itt találtok.

Fotók: Minimatiné, Talabér Géza