Színházak Éjszakája – szept. 20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

tünet_együttes_Apropó 2.0

A 28 helyszínen 27 színház és az idén bemutatkozó SzínházPONT információs központ vár benneteket a Színházak Éjszkáján. Az előcsarnok, a próbaterem, a backstage, a büfé-kávézó, az igazgatói iroda, a padlás, a parkoló, az udvar – sőt, színpaddá változnak Budapest bizonyos terei, utcái, de még maga a Duna is. A családokat már délelőttől programokkal várják több helyszínen. A programokból válogattunk és néhány hasznos információt is megosztunk veletek.

Gyermekelőadásokkal, mesékkel, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, színészbújócskával, diavetítéssel, bábokkal is készülnek a színházak.

Ezt ajánljuk gyerekekkel:

rumini_Fotók_OBSERVER, Dóka Attila

10:00-13:00 Játszunk színházat családi nap a Bethlen Téri Színházban
11:00 Káva Kulturális Műhely 6-10 éveseknek a MU Színházban
11:00-20:00 Kolibri Színház programjai kicsiktől a nagyokig
11:00 Erdei kalamajka zenés mesejáték a Budapesti Operettszínházban
14:00-16:00 Bábkészítő foglalkozás picúroknak, a Babrálda csapatával a színházPONT-ban (1056 Szabad sajtó út 5.)
14:00-20:00 Báb-bolondozás és Báb-barangolás a Budapest Bábszínházban
14:00 Gondold újra! Kreatív plakát és molinó újrahasznosítás gyerekeknek és felnőtteknek a Medence Csoporttal a Szkéné Színházban
15:00-18:00 Jurányi délután garázsvásárral, arcfestéssel, gyerekfoglalkozásokkal a Jurányi Inkubátorházban
15:00 Meseladik a Bárka Színházban
15:30 Gyerekprogram Pogány Judittal az Örkény Színházban
15:30 „Két kicsi kecske” a Radnóti Színházban
16:00 Berg Judit: Rumini a Magyar Színházban
16:00 Kutyás programok az Átrium Film-Színházban

rogvest

A felnőtteket is sok játék várja. Ismerkedés szakmai fogásokkal: hogyan lehet színészekhez méltóan, szépen járni, mik a szinkronizálás alapfogásai; lesz beszédtechnika és bevezetés a jó súgás rejtelmeibe. Lesz drámaóra helyzetgyakorlatokkal, díszletépítés-bemutató, nyilvános világítási próba és a közönséggel interaktív, nyilvános táncpróba.

Színházak éjszakája 2013 fotó_Gálos Samu

Lesz kiállítás díszletekből és jelmezekből, valamint tárlatvezetés díszlet- és jelmeztárban. Sőt, azt is megtudhatják az érdeklődők, mi mindent lehet készíteni a lejárt plakátokból és molinókból, ahelyett, hogy kidobnánk őket. Sok helyen tartanak amolyan „háztűznézést”, ahol a színház rejtett zugaiba is elviszik a vendéget. A backstage és a kulisszák bejárásán túl egyes helyeken a helyi legendákkal is megismertetik a közönséget. Itt nemcsak, sőt első sorban nemcsak tárgyakról lesz szó, hanem az adott teátrum szellemi hagyatékáról, amelyet az ott játszó elődök hagyományozhatnak ily módon az utókorra. Van, ahol garázsvásárt rendeznek, másutt aukciót.

Szinhazak_ejszakaja_Orkeny_102

101Szinhazak_ejszakaja_katona

Sokféle zene szólal meg, nem csupán a zenés színházak jóvoltából. Kedvükre válogathatnak a táncokat kedvelők is. A gasztronómia a legkülönfélébb szinten és módon jelenik meg, kezdve a fejben főzéstől a bográcsozáson, a színészek által készített büfétermékeken át a színészmixerek italkülönlegességeivel bezárólag.

Operettszinhaz_szinhazak_ejszakaja__5687

Lesz nyílt próba, közönség és színészek találkozója, nyílt beszélgetés úgy a színjátszásról, mint az azt övező társadalmi-szociális kérdésekről, a gazdaságilag is elengedhetetlen pályázatok megírásának fortélyairól, buli a színészekkel és közösségi kerti parti. Nem maradhatnak el természetesen a sajátos sportvetélkedők sem. Érdekes kezdeményezés a hosszú színházi előadások végigülését elősegítő jógagyakorlatok bemutatása.

126Szinhazak_ejszakaja_katona

FONTOS TUDNIVALÓK:

Regisztráció:
A teljes programot, illetve azt, hogy hova kell előzetesen regisztrálni itt találjátok. A rendezvény közösségi oldalát itt érhetitek el. Szeptember 15-éig lehet a programokra előzetesen regisztrálni!

Jegyárak:
A Színházak Éjszakája rendezvényei részben belépődíj ellenében, részben ingyen látogathatók.
Árak: gyermekjegy (10 éves korig) 150 Ft, diákjegy (10 éves kor felett, diákigazolvány birtokában) 1500 Ft, felnőtt jegy 2500 Ft.
Fontos, hogy ezen árak ellenében valamennyi rendezvény látogatható. Ez annyit jelent, hogy a karszalag birtokában sehol nem kell külön fizetni a belépésért. Bizonyos rendezvények azonban korlátozott létszámú közönséget tudnak csak befogadni, ezért ezekre regisztrálni érdemes. Több olyan program van, ahol a létszám nem kötött, ezért ezekre nem kell regisztrálni.

Idén először van különálló mobil alkalmazása a Színházak Éjszakájának. Az alkalmazás alkalmas a Színházak Éjszakájának megtervezésére, tartalmazza a programinformációkat és a helyszínek térképét is. Innen letölthetitek!

A résztvevő színházak:

Átrium Film-Színház, Bárka Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Centrál  Színház, Dumaszínház, Játékszín, Jurányi Inkubátorház, Karinthy  Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági  Színház, Magyar Színház, MU Színház, Nemzeti Színház, Magyar Állami Operaház, Örkény István Színház, PinceszínházRadnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon, Stúdió K Színház, SzínházPONT, Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad), Szkéné Színház, Thália  Színház, Trafó, Újszínház, Vígszínház