8 remek szeptemberi fesztivál, hogy jól induljon a tanév

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

pintyoke_foto_09

Bábszínházas évadnyitó a Jókai téren, Sétáló karnevál a Kazinczy utcában, Gőzmozdony Parádé a Vasúttörténeti Parkban, kirándulós és sárkányeregetős kiruccanás Zebegénybe, Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér a Károlyi-kertben remek programokkal, Színházak és Kutatók Éjszakája városszerte, Design hét. Ezek a szuper fesztiválok várnak rátok szeptemberben!

Kolibri Évadnyitó Fesztivál – VI. ker, Jókai tér, Kolibri Színház előtt, szeptember 3. (ingyenes)

kolibri_fesztival_IMG_1023

Szeptember 3-án immár 25. alkalommal rendezi meg nagy sikerű évadnyitó fesztiválját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A Jókai téren idén is színes vásári forgatag és a hazai báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb képviselői várják a közönséget reggeltől estig. A váltott színpadokon zajló, egész napos, ingyenes rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek produkciók, amelyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas szórakozást kínálnak. Idei vendégfellépőink között szerepel a veszprémi Kabóca Bábszínház, a miskolci Csodamalom Színház, a Majorka Színház, a pécsi MárkuSzínház, a Griff Bábszínház, valamint a szlovákiai Árgyélus Színház Écsi Gyöngyi mesemondóval. A Kolibri Színház a Kippkopp és Tipptopp című előadással készül, a színház bejáratánál pedig a hagyományokhoz híven a népszerű Vitéz László bábjáték automata várja a gyerekeket. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

Sétáló Karnevál – Kazinczy utca és Király utca környéke, szeptember 3. (ingyenes)

setalo_karneval

Szeptember 3-án egy egészen különleges utcafesztivál várja majd a Kazinczy utcába látogatókat. Lesz utcazene bőséggel, nem csak a szokott helyeknél (Szimpla Kert, Kazimír, Mika Tivadar), hanem 5 órától a Király utcai saroknál lévő játszótéren is, egy hatalmas köztéri jammeléssel készül Budapest majdnem minden zenésze. Megtalálhatjátok majd régi és új gyerekprogramjaikat, jön a Cilinder művészeti iskola bemutatókkal és játékokkal, lesz tollas, longboard verseny, biciklis lassúsági verseny felnőtteknek, itt lesz a Tünet Együttes és persze a Nemnövekedés karnevál résztvevői akik bármikor meglephetnek minket egy biciklivel hajtott turmix gép bemutatóval vagy akár egy rögtönzött kórusművel. Ingyenes!

Gőzmozdony Parádé és Étkezőkocsi Találkozó – Vasúttörténeti park, szeptember 10.

Truman_gozmozdony

A Gőzmozdonyok Parádéja keretében felfűtött gőzmozdonyok „mutatkoznak be” a fordítókorongon, majd játékos bemutatóval kápráztatják el a nagyközönséget. Az Étkezőkocsik Találkozóján magyarországi vasúti cégek konyhái versenyeznek egymással, majd megnyílnak a közönség részére, ahol a vendégek meg is kóstolhatják az ételeket. Belépő: felnőtt 1600 Ft, gyerek 4 éves kortól 700 Ft, családi jegy 3700 Ft. Ha most velünk játszotok, akkor családi belépőket is nyerhettek az eseményre!

Sárkányfesztivál – Zebegény, szeptember 17-18. (ingyenes)

zebegenyi_sarkanyfesztival

A Zebegényi Sárkányfesztivál egy olyan kétnapos családi program a Dunakanyar szívében, ahol kicsik és nagyok együtt élhetik át a szabadság élményét sárkányeregetés közben. A közeli dombok, a rét, a víz és a part együttese önmagában lenyűgöző, azonban a társaságotok és a sárkányok nélkül nem lenne teljes az élmény. Az eddig eltelt 5 évben igyekeztünk egy olyan ingyenes családi fesztivált létrehozni, ahol 0-100 éves korig mindenki jól érezheti magát fűben fekve, sárkányt eregetve, koncertet, tücsökciripelést és gyermekkacajokat hallgatva. Akik pedig még ennél is többre vágynak, fűzhetnek gyöngyöt, hennázhatnak, válogathatnak a kirakodóvásár portékái közül, betekintést nyerhetnek egy-két helyi művész varázslatos világába, előadásokon vehetnek részt, és még nagyon sok csodálatos dolog történhet. Ingyenes, de adományt elfogadnak!

Belvárosi Családi Piknik – Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér – Károlyi-kert, szeptember 17., 10:00-18:00 (ingyenes)

kortars_gyermekirodalmi_jatszoter_2016

Szeptember 17-én ismét Belvárosi Családi Piknikkel és Kortárs Gyermekirodalmi Játszótérrel várnak benneteket a Károlyi-kertbe. Remek írókkal, illusztrátorokkal, bábelőadásokkal és koncertekkel készülnek. Ott lesz többek között a Rutkai Bori Banda, Mazsola, Danny mesél, a Ringató csapata pedig a legkisebbeket várja majd. Emellett a sétányon a nap folyamán illusztrátorokkal készíthetnek csodaszép dolgokat a gyerekek, a Sátorban pedig három kedvenc kiadó/könyvesboltunk is bemutatkozik majd. Süsü 40. születésnapját ünnepli a jeles eseményen, találkozhattok Bodrogi Gyulával, Csukás Istvánnal, a nap végén pedig egy Süsü bábot is sorsolnak majd. Ráadásul a Károlyi-kertben nagyon jó a játszótér. 🙂 Ingyenes!

Színházak Éjszakája – városszerte, szeptember 17.

szinhazak_ejszakaja_babszinhaz

A Színházak Éjszakája arról szól, hogy a színházak tisztelik és szeretik a nézőiket, ezért néhány órára bennfentesekké varázsolják őket. Szokatlan közelségben kulisszatitkokat tárnak fel, bevezetik őket a színházak rejtett zugaiba, beszélgetnek velük, rövid jeleneteket adnak elő, különleges színpadi produkciókat, amikre egy egész estés előadás túl hosszú lenne. Rengeteg izgalmas program várja a kisebb és nagyobb színházrajongókat.

Design Hét – városszerte, szeptember 23. – november 2. (a legtöbb program ingyenes)

designhetbudapest2016-06

Magyarország legrangosabb design eseménye, a több mint százhúsz programot kínáló Design Hét Budapesthez a korábbi évek hagyományait követve Pécs és Sopron városa is csatlakozik szeptember 23. és október 2. között. Az idei év címadó tematikája, a Design Anatomy ember és környezetének kapcsolatát járja körül. Részletek itt.

Kutatók Éjszakája – városszerte, szeptember 30. (ingyenes)

81_1349

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget a Kutatók Éjszakáján. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához. Miért érdemes elmenni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre. Ingyenes!

A remek időjárás miatt még mindig aktuális  kedvenc teraszos helyeink, régebbi fagyis válogatásunk és az idei év fagyis újdonságai válogatásunk is. Böngésszetek Budapest környéki, új kirándulós és kisvasutas összeállításunk ötletei között, nem beszélve a szabadtéri budapesti programokról. Valamelyik játszótérre is érdemes lesz ellátogatni, válogatásainkat a top 8 játszótérről és a tavalyi év újdonságairól  érdemes elolvasni, és még biztos, hogy a vizezős játszótereket is felkeressük.

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). A legjobb programokért, kirándulós és könyves válogatásokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni. Tartsatok velünk ősszel is!