Szépművészeti Múzeum – program az egész családnak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lovass_Dori
Lovass Dóri, a Szépművészti Múzeum múzeumpedagógusa

Anyukámmal sokszor mosolygunk azon, hogy amikor óvodás voltam, minden héten a Szépművészetibe kellett jönnie velem, hogy furcsa rajongásomnak eleget tegyek a macska-, krokodil- és egyéb múmiák tekintetében. Most szülőként én is megtapasztalhattam, hogy nagyobb fiam mit szól a kiállításokhoz. Persze kicsit olyan mint én, de mégsem. Neki inkább a szobrok jöttek be, Messerschmidt karakterfejei.
Lovass Dóránál, a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusánál jártunk.

Beszélgettünk vele a múzeumi programokról, a múzeumpedagógiáról és hogy hány éves kortól vigyük gyerekünket kiállításokra, hogy belőle is múzeumszerető, ne múzeumkerülő legyen. Mivel ő is két kisebb gyermek anyukája, ez a téma éppen aktuális számára. Mi várható ebben az évben a Szépművészetiben? Erre is választ kaphattok. Végül pedig személyes tapasztalatainkat és élményeinket osztjuk meg veletek, mert Dóri útmutatásai alapján kipróbáltuk, milyen egy 3 évessel és egy 8 hónapossal múzeumozni.

Hogyan csoportosítanád a múzeum foglalkozásait?

Különbséget kell tennünk három alapvető „látogatási mód” között. Főként általános és középiskolás csoportok, valamint nagycsoportos óvodások jönnek hozzánk szervezett körülmények között. Ilyenkor a foglalkozást vezető múzeumpedagógus az iskolai tanárral együtt választja ki a témát és a foglalkozás típusát a csoportot ismerve, ez lehet tematikus vagy a Múzeumot általánosságban bemutató foglalkozás is. Gyakran kérnek tőlünk valamilyen iskolai órához (történelem, irodalom vagy nyelvóra) kapcsolódó foglalkozást, de előfordulnak teljesen egyéni ötletek, különleges témákra épülő foglalkozások is (pl. tájképek vagy hajózás stb.). Nekünk is ehhez kell igazodni, de gyakorlatilag bármilyen témára nyitottak vagyunk.

7-8 éves kortól ajánljuk azokat a hétvégi programokat, ilyen pl. szombatonként a Szombati Kerengő című foglalkozássorozat, ahol a szülő a múzeumban hagyja a gyerekeket 2 órára. Felmegyünk a kiállításokra, beszélgetünk, nézelődünk, esetleg játékos feladatokat oldunk meg, majd az ott látottak visszatérnek valamilyen formában a foglalkoztatóban is. Nem hurcoljuk végig őket az összes kiállításon, hozzák az ülőpárnájukat, letáborozunk néhány kép elé, és alaposabban megvitatjuk. Akik pedig nyitottak egy témára és jobban elmélyülnének, az ősztől induló szakkörökön minden héten részt vehetnek foglalkozásokon is. Ezek állandó csoportok.

A harmadik csoportba azokat a rendezvényeket sorolom, amikor a család apraja nagyja együtt jön a Múzeumba egy-egy családi nap alkalmával. Évente kétszer van ilyen rendezvényünk, ahol közösen oldanak meg pl. kincskereső feladatokat, rejtvényeket. A következő április 26-án lesz.

Lovass_Dori_03

_MG_3957

Ha egyénileg jövök a gyerekemmel vagy gyerekeimmel? Hány éves kortól ajánlod? Főként, ha különböző korcsoportba tartoznak, mondjuk az egyiptomi kiállítást?

Természetesen ez is gyerekfüggő. Nagyon szívesen adunk ötleteket arra vonatkozóan, hogy mit és mikortól érdemes megmutatni a gyerekeknek. A Múzeumi „beszoktatást” tulajdonképpen bármikor el lehet kezdeni, csak érdemes előtte már egy kicsit felkészíteni a gyerkőcöt arra, hogy pl. nem szabad megfogni a tárgyakat. Saját tapasztalatból tudom, hogy ez a „mit szabad, mit nem” dolog már 3 éves kortól hibátlanul működik. Azért érdemes ezt előre tisztázni, hogy ne a múzeumi idő és hangulat menjen el a fegyelmezéssel. Néhány hasznos információ a honlapunkon is olvasható. Az egészen kicsik például egyáltalán nem ijednek meg a múmiáktól. Az ovisoknál már árnyaltabb a kép, ott már lehet félek ettől-attól korszak. Van olyan gyerek, aki teljesen rákattan a kiállításra, érdeklik a múmiák, de van, aki fél tőlük. A lényeg, hogy anyával együtt legyen, érezze a biztonságot, beszélgessünk a dologról. Ezzel a korosztállyal inkább úgy érdemes múzeumba látogatni, hogy nem az összes dolgot nézzük meg, hanem mondjuk az állatos képeket, vagy még a csendéletek egy hálás téma: mi van a képen, milyen gyümölcsöket ismerünk stb. Ha a gyerek pl. kalózmániás, akkor a holland gyűjteményben találunk tengeres képeket. Az egyiptominál megnézegethetjük a mumifikált állatokat, szobrocskákat. Nem kell hosszasan időzni egy-egy vitrin előtt és olvasgatni, és nem kell egyszerre az egész múzeumot bejárni. Ezért érdemes az ingyenes múzeumi napokat kihasználni.

Úgy tudom, hogy nálatok is minden hónap 3. szombatján ingyenes a bejövetel a 18 év alatti gyereket kísérő 2 személynek.

Igen, az állandó kiállításokra. Az időszakira pedig 75%-os kedvezmény van.

_MG_3915

Bevallom, az elmúlt években csak az időszaki kiállításokon jártam, de ahogy itt végigmentünk, nagyon sok állandó kiállításotok megújult és tényleg interaktívabb, látogatóbarátabb lett.

Tavaly készült el az új Egyiptomi kiállítás, ahol már nem időrendben, hanem tematikusan történt az átrendezés, „Emberek”, „Istenek”, „Halottak”. Három terem, három szín, három téma. Új szerzeményekkel is gazdagodott a Múzeum. Az Antik gyűjtemény felújítás miatt bizonytalan ideig nem látogatható. A Régi Képtár Gyűjteményei (a Kerengő jobb oldalán a Spanyol, a Flamand és a Német tárlat, bal oldalán az Olasz, a Francia, a Brit és a XIX. századi kiállítások) az első emeleten találhatóak, számos, a gyerekek számára is izgalmas témájú/hangulatú képpel. A Régi Képtár állandó kiállítása is gyökeresen átalakult az elmúlt években. A német és osztrák iskolák új bemutatója nyitotta a sort, amit a németalföldi, holland és flamand festészet, majd a spanyol, a korai itáliai és az angol művészet kiállításainak megnyitása követett. Az itáliai érett reneszánsz és barokk, illetve a francia festészet kiállításainak megnyitásával vált teljessé a Képtár bemutatása. A múzeum 2. emeletén találjuk 1600-tól 1800-ig a holland festők munkáit. (szerk. A kiállítás végén több interaktív feladat, társasjáték is van.) A Mélyföldszinten 20. századi és kortárs alkotók munkáit láthatjuk a Majovszky-teremben. Fontos és hasznos tudni, hogy minden gyűjteményhez van már a honlapon elérhető on-line katalógus is, ami megkönnyíti az előzetes tájékozódást.

6858

Mesélj egy kicsit arról, hogy néz ki nálatok egy szülinapozás, mert ha jól láttam a weboldalon, erre is van lehetőség.

7 éves kortól várjuk a szülinapozókat. Itt is különböző témák közül lehet választani a gyerek és a szülő igényeitől függően. A tortát és az italt a család hozza, mi a helyszínt és a programot biztosítjuk. Itt is van egy múzeumlátogatós rész és egy kreatív foglakozás. A program két órás és 20.000 Ft-ba kerül (max. 20 gyerek). Érdemes előtte 1 hónappal egyeztetni a kollégákkal időpontot.

Van egy jó programsorozatotok felnőttek számára is. Én már részt vettem Múzeum+-on és csak ajánlani tudom. Ideális „randihelyszín”, ha a gyerekeket otthon tudjuk hagyni.

Minden hónapban egyszer csütörtök este várjuk programokkal a felnőtteket. Rendhagyó tárlatvezetések, zene, gasztronómia, mindig más téma köré csoportosulva. A Múzeum+ estékre váltakozva a Szépművészeti Múzeumban, valamint a Magyar Nemzeti Galériában kerül sor. Az idei témák közül néhány: Karnevál; Underground; Férfi és nő; Tánc; Luxus; Test; Másvilág; Titok. A következő alkalom március 6-án lesz, téma az Underground. A részletes program itt.

Milyen programokkal, kiállításokkal készültök ebben az évben?

A legelső kisgyerekes családokat érintő nagyszabású rendezvény a már említett április 26-i családi napunk lesz, amelynek témája a Játék. Nagyon sokféle tevékenységgel, kreatív alkotással, és főleg régi és új játékkal készülünk. A következő a Múzeumok hosszú éjszakája, illetve a Múzeumok Majálisa lesz, amelyek országos szintű rendezvényeket jelentenek, és amelyeken mi is minden évben képviseltetjük magunkat. Itt hívnám fel a figyelmet a Szépművészeti Múzeum nyári táboraira is, amelyek az egész nyári szünetben különböző korosztályok számára lesznek meghirdetve. Hamarosan ezekről is lesz bővebb tájékoztató a honlapunkon. Két időszaki kiállítást tervezünk idén: Toulouse-Lautrec világa Litográfiák a Szépművészeti Múzeumban (1891–1901) címmel 2014. április 25. – augusztus 24. között, illetve ennek a pontos címét még nem tudom, de Rembrandt és kora (a holland arany évszázad) tematikájú kiállítások fognak nyílni. Ezekehez is kapcsolódnak majd rendezvények, foglalkozások.

Még egy kérdés a végére. Mint két kislány anyukájának, van kedvenc gyerekprogramotok, helyetek, természetesen a Szépművészetin kívül, amit ajánlanál a Minimatiné olvasóknak?

A Púdert, a Pozsonyi Pagonyt, és a Mesemúzeumot.

Köszönjük szépen, a programokról beszámolunk majd részletesen!

Lovass_Dori_02

[grey_box]HASZNOS  TIPPEK  MÚZEUMLÁTOGATÁS  ELŐTT:
Felkészítettük a 3 évest: halkan lehet beszélgetni, kérdezni, nem nyúlunk semmihez, nem szaladgálunk a termekben. Az on-line katalógusból kiválasztottunk pár dolgot, nem néztünk végig mindent. Mivel legjobban 3 szobor tetszett előzetes felmérés alapján, ezeket néztük meg a legfelső szinten, a Szobor gyűjtemény legvégén, valamint a Holland gyűjteményben a hajókat, madarakat, gyümölcsöket. Az Egyiptomi gyűjteményben egyáltalán nem félt. Kb. 1,5 órát töltöttünk a Múzeumban. Természetesen mindenki ismeri a saját gyerekét, és ez alapján válasszon kiállítást. Az ingyenes napok tényleg lehetőséget adnak arra, hogy ha csak fél órát bírnak, akkor csak felet, mégsem terheli meg a családi kasszát. A másik fiam 8 hónapos. Ő még csak nézelődött.
Pelenkázót a mélyföldszinten találtok a mosdók mellett. Hordozóban csak elöl vihetitek a babát a tárgyak megóvása érdekében, illetve nyakban sem ülhetnek gyerekek. Ha babakocsival mentek, akkor összecsukott állapotban nem vihetitek be a termekbe. Ételt, italt a mélyföldszinten a ruhatáraknál fogyaszthattok. Jobb, ha visztek magatokkal, mert a büfé drága. A ruhatár ingyenes. Mivel nagyobb menetfelszereléssel indul neki egy család, ha leadjátok a táskát, ingyen kérhettek vászonszatyrot, amibe a legszükségesebbeket be tudjátok vinni magatokkal.[/grey_box]

Fotó: Minimatiné, Szépművészeti Múzeum / Józsa Dénes