Szentjánosbogár rajzás 2017.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

fireflyjpg

Ez az ajánló már nem aktuális, nézd meg az idei, 2018-as helyszíneket és időpontokat itt! Egyik kedvenc vakációs programunk – különlegessége miatt és persze azért is, mert sokáig fent lehet maradni és éjszaka túrázni izgalmas – a szentjánosbogár rajzás, amely 2017-ben is június második felében vár benneteket több helyszínen. Összegyűjtöttük, hol és mikor lehet megnézni szervezett keretek között ezt a csodaszép eseményt.

alcsuti-arboretum-szentjanosbogar

Alcsúti Arborétum – 2017. június 17-étől kb. 2 héten át
Pár évvel ezelőtt jártunk az Alcsúti Arborétumban, amely kisebb gyerekekkel is vállalható. 2017-ben június 17-étől kb. két héten keresztül várnak benneteket 1,5 órás vezetett túráikkal, amelyek 20:30-tól indulnak. Az Alcsúti Arborétum pénztárában 2017. június 13-ától vásárolhattok jegyeket. Belépő: felnőtteknek 2000 Ft, kedvezményes (nyugdíjas,diák, gyerek): 1000 Ft. 3 éves kor alatt ingyenes.
Mindenképp telefonáljatok nekik vagy nézzétek meg Fb oldalukat, hogy tart-e még az esemény, van-e még jegy, mert elég sokan látogatnak el ilyenkor hozzájuk, főként a hétvégén. Fotózni lehet, de kizárólag vaku nélkül az Arborétum kijelölt útvonalain. Ne zavarjátok az állatokat hangoskodással! Vihar esetén az Arborétum zárva van, biciklivel közlekedni és kisállatot bevinni tilos!

Királyréti Erdei Iskola, Hiúz Háztól – 2017. június 19-25., 19:30-tól
2017. június 19. és 25. között 19:30-tól a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont vár benneteket esti lesre. Előtte egy kiállítást is megnézhettek, úgyhogy érdemes korábban érkezni (19:00-19:30). A szentjánosbogarak, ezek a mesebeli lények csak az év néhány napjában produkálnak látványos rajzást (tömeges nászrepülést). Ekkor a sötét erdőket ellephetik a kis, világító rovarok. Nemcsak egy egyszerű esti sétán vehettek részt, hanem számtalan érdekességet tudhatok meg a szentjánosbogarakról és az éjszakai lények túlélési trükkjeiről is. Belépő: 2000 Ft, kedvezményes családi 1000 Ft/fő. Bejelentkezés szükséges, további információk: Sevcsik András, e-mail: sevcsik.andras@dinpig.hu, +36 30 238 00 63, +36 27 585 625. Inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk a 2-3 órás esti sétát.

Szentjánosbogár-várta a Gerecse őserdejében – Agostyán, 2017. június 17-24.
A felfedező túra során bejárhatjátok az Árendás-patak partját, az azt szegélyező őserdő-maradvány legrejtettebb részeit. A séta alatt folyamatosan hallgathatjátok az éjszaka sejtelmes hangjait, körülöttetek apró lámpásként megjelenhetnek a szentjánosbogarak. Előzetes regisztráció szükséges! Részvételi díj: belépő 2000 Ft, kedvezményes családi 1000 Ft/fő. Inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk a 2-3 órás esti sétát. Részletek itt.

szentjanosbogarrajzas

Szent Iván-éji túra a csillagos égbolt alatt – A villancsók nyomában – Pilisszentiván, 2017. június 22-24., 20 órától
Szent Iván-éj környékén különösen megelevenedik az éjszakai erdő, így ezúttal az esti órákban járhatjátok be a pilisszentiváni Jági tanösvényt. Az erdei sétán meghallgathatjátok az éjszakai sejtelmes hangjait, és ha szerencsétek van, az erdők eleven mécsesével, a nagy szentjánosbogárral is találkozhattok. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft, kedvezményes családi 1000 Ft/fő.

Budakeszi Arborétum – 2017. június 16-17. és 20-25.
2017. június 16-17. és 20-25. között esténként egy hangulatos – már-már romantikus alkonyi sétára várják az érdeklődőket. A szakvezetett túrák 20:30-kor kezdődnek. Az csendes séta során megpillanthatóak az éjszaka aktív állatok, esetleg néhány szentjánosbogár is felfedezhető a sűrű lombok alatt. Részletek itt.

Szentjánosbogár túrák – Eplényi Libegő, 2017. június 17-25.
Nézzétek meg a szentjánosbogarak rajzását az Ámos-hegyen! Libegővel is felmehettek a hegyre, és onnan indulhattok lefelé az erdőben. Amit érdemes tudni: Érdemes túracipőben, hosszúnadrágban és melegebben öltözni, időjárástól függően. Részletek itt. Jegy Libegővel: felnőtt 2200 Ft, gyerek 2000 Ft, Libegő nélkül: felnőtt 1000 Ft, gyerek 800 Ft.

Ez az ajánló már nem aktuális, nézd meg az idei, 2018-as helyszíneket és időpontokat itt!

Ha kiválasztottátok valamelyik programot, mindenképp érdemes telefonálni a szervezőknek, bejelentkezni a programokra, ahol szükséges és figyelni a Fb oldalukat az időjárási és egyéb információkért! A helyszíneken nem garantálják, hogy a szentjánosbogarak tömegesen lesznek jelen, mert sok minden befolyásolja a jelenlétüket, viszont készüljetek, hogy egyes helyszíneken, főleg hétvégén sokan lehetnek.
Mi tavaly a Normafánál is láttunk teljesen váratlanul párat a parkoló mellett, de jó időben kell ott lenni.

Nézzétek meg budapesti válogatásunkat, kedvenc teraszos helyeinket, illetve Budapest környéki kirándulós ötleteinket is. A hétvégi ajánlókat pedig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). Érdemes az Ingyenes és Helyszínek rovatunkat böngészni, hiszen mindig találhattok ott is jó ötleteket. A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk ezen a nyáron is!