Ha június, akkor kezdődik a szentjánosbogár rajzás!

szentjánosbogár rajzás

Hamarosan kezdődnek az éjszakai kirándulások, hiszen június második felében indul a szentjánosbogár rajzás. Összegyűjtöttünk néhány olyan helyszínt, ahol szervezett keretek között is részt vehettek esti túrákon. A bogarak megjelenését a természet „szabályozza”, úgyhogy egy kis szerencse, és persze jó idő is szükséges, hogy találkozzatok velük!

Fények az éjszakában, alattunk a szentjánosbogarak felettünk a csillagok – Agostyán, Ökofalu – 2021. június 25. – július 2-ig, 19 órától (regisztrációs)

Az éjszakai felfedező séta során bejárhatjátok az Árendás patak partját szegélyező őserdő maradvány legrejtettebb részeit. Hallgathattok rejtelmes állathangokat és megjelenhetnek a szentjánosbogarak is. A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezik. Előzetes bejelentkezés szükséges: Czumpf Attila +36306634651, Részvételi díj: 2300 Ft/fő, kedvezményes: 1600 Ft/fő.
További információk itt.

Szentjánosbogár rajzás – Alcsúti Arborétum (csak hétköznap ajánljuk!), 2021. június 20-a utántól július elejéig (regisztráció nem szükséges!)

A legrégebbi és legismertebb szentjánosbogár rajzás séta helyszín, ezért nagyon sokan keresik fel. Érdemes inkább hétköznap menni! Érdemes követni az oldalukat, ahol minden aktuális információt megosztanak, többek között azt is, mikortól indul és pontosan meddig tart a rajzás! A vezetett túrák a rajzás idején 20:15-kor, 20:30-kor és 20:45-kor indulnak! Az Arborétumba 21:00-ig egyéni látogatóként, szakvezetés nélkül is be lehet menni, azonban kizárólag saját felelősségre, valamint a jegyár ebben az esetben sem változik. Felnőtt belépő: 2500 Ft, gyerek 1350 Ft, 3 éves kor alatt ingyenes.
Részletek itt.

Éjszakai túra a csillagos égbolt alatt – A villancsók nyomában – Pilisszentiván, június 29-30. és július 2-3., 20:30

A túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt járhatjátok be, azonban rendhagyó módon nem nappal, hanem este. Amikor a nap nyugovóra tér és a csillagok is kigyúlnak, ilyenkor Szent Iván-éj környékén megelevenedik az erdő. Ebbe a rejtélyes világba kalauzolják el a látogatókat. Jó idő esetén az erdők eleven mécsesével, a szentjánosbogarakkal is találkozhattok. Jegyvásárlás kizárólag online történik az alábbi linken. Jegyár: 1600-2300 Ft.

Mécsbogár séták – Diósjenői Erdei Szabadidőpark, június 24., 26., 30. és július 2-4.

A fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik társukat. A séták elsődleges célja eme természeti tünemény bemutatása. A rajzás intenzitását a természet szabályozza, s az időjárás is fontos szerepet játszik az érzékeny kis lények életében. A szentjánosbogarak kb. 21:15-kor kezdenek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket. A mécsbogár sétára érkezőknek gyülekező a parkban: 20:00 órakor. A séta kb. 20:40-kor indul, séta vége: kb. 21:30. 
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amely az elmenyerdo@gmail.com címre küldött, a választott dátumot, a résztvevők nevét és életkorát is tartalmazó emaillel lehetséges. A program témanapi belépővel látogatható (felnőtt jegy: 1200 Ft, gyermek jegy: 900 Ft). Részletek itt.

Felsőtárkányban június 26-án, Aggteleken július 3-án tartanak szentjánosbogár túrákat, illetve a Vácrátóti Botanikuskert sétáihoz is lehet csatlakozni.

+ NÉHÁNY IZGALMAS ÉJSZAKAI TÚRA

A nyári égbolt csillagai – Sas-hegyi Látogatóközpont, 2021. június 26., 19:00 (regisztrációs)

A naplemente után megtapasztalhatjuk a városi fényszennyezés mértékét. A csillagászok az égbolton látható jelenségekről mesélnek, a távcső távoli világokat hoz közelebb. Részletek itt. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1600-2600 Ft.

Szent Iván Éji túra – Az éjszakai erdő – Ócsa, Selyemréti-tanösvény, 2021. június 26-án, este (regisztrációs)

Családi kalandozásra hívnak kicsiket és nagyokat a Selyem-réti tanösvényre, a nyári napforduló alkalmából. Az esti sétán megismerkedhettek a láperdő élővilágával, éjszaka is hallható állathangokat tanulhattok, és összebarátkozhattok az éjszakai erdő hangulatával. Fejlámpa ajánlott! Előzetes bejelentkezés szükséges. Jegyár: 1600-2300 Ft. A június 26-ai programról itt találtok bővebb információkat.

Mi az egyik évben a Normafánál sétálva is találkoztunk a szentjánosbogarakkal. Fontos a jó időzítés és a jó időjárás (nem szeles, nem esős) is szükséges hozzá, hogy megjelenjenek. A szentjánosbogarak kb. 21:15-kor „kapcsolják fel lámpáikat” és 22 órakor véget is ér ez a június utolsó heteiben látható csodaszép jelenség. A legtöbb helyre előzetes regisztráció szükséges!

Nézzétek meg, hol tudtok az idei évben saját magatok szedni levendulát, 12 helyszínt gyűjtöttünk össze főként a főváros és a Balaton közelében.

Tartsatok velünk, mert hamarosan jönnek a legjobb programok, helyszínek, ötletek a nyári szünetre: játszóterek, budapesti programok, kirándulások, a legjobb olvasmányok kisebb és nagyobb gyerekeknek egyaránt!

Nyitókép: Mike Lewinski / Unsplash

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.

Hozzászólás letiltva.