Szentjánosbogár rajzás – június legizgalmasabb esti kirándulásai

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan kezdődnek az éjszakai kirándulások, hiszen június második felében indul a szentjánosbogár rajzás. Összegyűjtöttünk néhány olyan helyszínt, ahol szervezett keretek között is részt vehettek esti túrákon. A bogarak megjelenését a természet „szabályozza”, úgyhogy egy kis szerencse, és persze jó idő is szükséges, hogy találkozzatok velük!

Idén egy kicsit később indul a rajzás a hűvösebb, esősebb időjárás miatt! Mindenképp kérjetek információt a felkeresendő helyszínektől!

Szentjánosbogaras séták Királyréten – Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya-Királyrét), június 16-ától, több alkalommal 19:30-tól – BETELT!

Nem csak egy egyszerű esti sétán vehettek részt, hanem számtalan érdekességet tudhattok meg a szentjánosbogarakról és az éjszakai lények túlélési trükkjeiről is. Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedvezményes:1500 Ft/fő.
További információk itt.

Boszorkánytúra a csillagos égbolt alatt – A villancsók birodalma – Pilisszentiván, Sportpálya, Villa Negra előtt – június 17. és június 19., 20:30 (regisztrációs) – BETELT!

A túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt járhatjátok be, ami már önmagában is izgalmas, azonban rendhagyó módon nem nappal, hanem este. Jó idő esetén az erdők eleven mécsesével, a szentjánosbogarakkal is találkozhattok. Előzetes bejelentkezés szükséges: pilisilen@dinpi.hu. Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő.
További információk itt és itt.

Fények az éjszakában, alattunk a szentjánosbogarak felettünk a csillagok – Agostyán, Ökofalu, június 19-26., 19:00-22:00 (regisztrációs)

Az éjszakai felfedező séta során bejárhatjátok az Árendás patak partját szegélyező őserdő maradvány legrejtettebb részeit. Hallgathattok rejtelmes állathangokat és megjelenhetnek a szentjánosbogarak is. A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezik. Előzetes bejelentkezés szükséges: Czumpf Attila +36306634651, Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő.
További információk itt.

Mécsbogár séták – Diósjenő Erdei Szabadidőpark, június 18-21.; június 25-28.; július 2-5., gyülekező 20 órakor (regisztrációs)

A fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik társukat. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amely az elmenyerdo@gmail.com címre küldött, a választott dátumot, a résztvevők nevét és életkorát is tartalmazó emaillel lehetséges. A séták akkor indulnak, ha az adott napra legalább 20 regisztrált jelentkező van. Egy sétán egyszerre legföljebb 30 fő vesz részt. A mécsbogár sétára érkezőknek gyülekező a parkban: 20:00 órakor.
A séták kb. 20:40-kor indulnak és kb. 21:30-kor érnek véget. A program témanapi belépővel látogatható, vagyis a felnőtt jegy: 1100 Ft, gyermek jegy: 800 Ft.
Fb esemény itt.

Szentjánosbogár rajzás – Alcsúti Arborétum (csak hétköznap ajánljuk!), június második felében (regisztráció nem szükséges!)

A végére hagytuk az egyik legismertebb helyszínt. Nagyon sokan keresik fel, ezért érdemes inkább hétköznap menni! Érdemes követni az oldalukat, ahol minden aktuális információt megosztanak, többek között azt is, mikortól indul a rajzás! A vezetett túrák a rajzás idején 20:15-kor, 20:30-kor és 20:45-kor indulnak! Felnőtt belépő: 2400 Ft, gyerek 1300 Ft, 3 éves kor alatt ingyenes.
Részletek itt és itt.

Mi az egyik évben a Normafánál sétálva is találkoztunk a szentjánosbogarakkal. Fontos a jó időzítés és a jó időjárás (nem szeles, nem esős) is szükséges hozzá, hogy megjelenjenek. A szentjánosbogarak kb. 21:15-kor „kapcsolják fel lámpáikat” és 22 órakor véget is ér ez a június utolsó heteiben látható csodaszép jelenség. Szúnyogriasztót, réteges ruhát, kényelmes cipőt, enni- és innivalót érdemes magatokkal vinni! A legtöbb helyre előzetes regisztráció szükséges!

Nézzétek meg, hol lehet illatos levendulát szedni ezen a nyáron a Balatonnál és a főváros közelében! A hétvégére pedig itt találjátok a legjobb programokat!

Tartsatok velünk, mert hamarosan jönnek a legjobb programok, helyszínek, ötletek a nyári szünetre: játszóterek, budapesti programok, kirándulások, a legjobb olvasmányok kisebb és nagyobb gyerekeknek egyaránt!

Látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!