Szentendrei Skanzen – a családbarát múzeum

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

_MG_8994_

2016-ban a Szentendrei Skanzenben új gyermek-élménypontokat avattak. Egyik kedvenc múzeumunk olyan izgalmas helyszínekkel gazdagodott mint a csodacsűr, bábszínház, kisbolt, magyar népmeséket megjelenítő játszótér, fotóműterem, gyerekgazdaság. Bemutatjuk ezeket a programokat!

mesekert_jatszoter_skanzen_MG_9050_

A gyerekek egyik nagy kedvence a Mesekert (részletes beszámolónk itt), amely Kő Boldizsár szobrász és alkotótársainak munkája (ő készítette a Zöld Pétert a Millenárison, a Mátyás királyos játszókertet Visegrádon, a Tündér Ilonát a Holnemvolt Várban). Olyan magyar népmesék elevenednek meg a Mesekertben, mint A kisgömböc, Az iregi kakasok vagy A kismalac és a farkasok. A játékok között szerepel a kisgömböcös szereplőket táncoltató hinta, kakasos mászóoszlop, a csalafinta kismalacot megmozgató mókuskerék, de találunk kis templomot is, melybe kavicsot dobva megszólaltatható a torony.

_MG_8961

Az új élménypontok átadásának a napján az Amfiteátrumtól vonult át a zenés menet a Holddalanap zenekar kíséretében a játszótér megnyitójára, ahol az Adj király katonát! játékkal vehették birtokba a gyerekek az új helyszínt.

_MG_9059

_MG_9061

_MG_9067_

_MG_9073_

A Felföldi mezőváros tájegységben található a fényképészeti műterem (Mádi kerskedőház, II. tájegység) és a Kisbolt (Erdőbénye lakóház, II. tájegység). Előbbiben mai, modern, digitális technikával és az 1900-as évek elejéről származó fényképezőgéppel dolgozhatnak, ismerkedhetnek meg a gyerekek. Fényképésznek állhatnak, fotózási díszletet rendezhetnek be, majd az itt készült képet hazavihetik. A Kisboltban pedig kézbe fogható, odébb rakható, megszagolható, megtapasztalható minden. Bárki eljátszhatja a boltost a gyerekekre méretezett pult mögött, kihúzhatja az izgalmas árucikkeket rejtő fiókokat, megemelheti a liszteszsákot, beletúrhat a babba, beleszippanthat a fűszeres rekeszekbe.

kisbolt

A Csodacsűrben (Uszkai lakóház, III. tájegység) óriásira nagyított tárgyak töltik meg a helyiséget, melyek egy terített asztal elemeit jelenítik meg, többek között tejes köcsögöt, kenyeret, kolbászt. A hatalmas tárgyakat belülről is fel lehet fedezni, ahol valójában a lényeg lapul. Valamennyi tárgyban az általa szimbolizált munkafolyamatot lehet megismerni interaktív eszközökkel, például a kenyérbe bújva a vetéstől aratáson át a molnár munkájáig ismerhető meg a kenyér „keletkezéstörténete”.

_MG_9132_

_MG_9118_

_MG_9129_

_MG_9126_

Egy másik pajtában létrehoztak egy bábszínházat (Harkai lakóház, X. tájegység), ahol nemcsak nézni lehet, mi történik a színpadon, hanem mindenki eljátszhatja kedvenc meséit, vagy szabadon engedheti fantáziáját, és új történeteket, kacagtató vagy szívhez szóló jeleneteket. Bábkészlet, színes hátterek, zajkeltő eszközök, színpadra átírt mesék forgatókönyvei várják a látogatókat. A báboknak csodaszép fából faragott fejük van, jó kézbe venni őket. Megtaláljátok Vitéz Lászlót, az ördögöt, királyfit, királylányt, szellemet, macskát, kutyát és még számos érdekes karaktert, akiket a bábparaván mögé bújva életre kelthettek.

babok

babszinhaz

bab

A Skanzen másik végében a Gyerekgazdaságban (Csökölyi lakóház, VII. tájegység) a gyerekek által használható bútorokkal rendezték be egy lakóházat, ahol kényelmesen süthetnek-főzhetnek a konyhában, kemencébe vethetik a kenyeret. A porta istállójában lovacska várja az abrakot, az udvaron mágneses disznó eteti malacait, tehén várja, hogy megfejjék a gyerekek, tyúk, kakas, csibe formájú hinták és ülőkék fogadják a megfáradt gazdákat. Az istállóban felhalmozott szalma is a szórakozás eszköze lesz szalmabála-ugrálóként. A valódi zöldségekkel ültetett kiskert mellett a gyerekek tanulókertben próbálhatják ki a játék hagyma ültetését, és szedhetik fel a játék répát, marharépát.

gazdasag_malac

gazdasag

A már működő élő múzeumi helyszíneket is érdemes felkeresni, mert kicsik és nagyok kipróbálhatják a cipósütést, a gyertyamártást, elleshetik a füvesasszonytól a gyógyteák kotyvasztását, felfedezhetik a vízimalmot működés közben, kötelet verhetnek, bőrműveskedhetnek.


HASZNOS INFORMÁCIÓK:

Az új élménypontokat egy szélforgóval jelölték a térképen, illetve maguk előtt az épületek előtt is.
A bejáratnál kis fakocsit bérelhettek, amelybe a gyerekeket is beültethetitek (900 Ft/nap), illetve gyereküléses bringa is bérelhető (600 Ft/nap).
A vonatra 500 Ft a felnőtt és a gyerek belépő, amely egész napos használatra jogosít.
A parkolóban 900 Ft/nap a parkolás.
Ingyenes a belépés 6 év alatt, illetve minden hónap 1. szombatján 0-26 év közöttieknek, illetve a 18 éven aluli személyt kísérő legfeljebb két közeli hozzátartozónak.
A Skanzen 2018-ban november 4-én 16 óráig, illetve november 10-11-én, Márton-napon 18 óráig tart nyitva!

Fotók: Minimatiné, Skanzen

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt vagy csatlakozni Fb oldalunkhoz.