Itt jártunk – Szamóca Kiskertész Tanoda

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szamoca_MG_0714_

Egy nyárra emlékeztető szép őszi délelőttön a Füvészkertben jártunk Zsuzsánál és Tündénél, a Szamóca Kiskertész Tanoda két alapítójánál. Gyomláltunk, szüreteltünk krumplit, cukkinit, sétáltunk egy nagyot a Füvészkertben, ahol növényekkel ismerkedtünk, készítettünk herbáriumot, ültettünk salátamagot. A mosolygás és jókedv garantált kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen akár egy balkonládányi föld is sok kincset rejthet. Ha rosszabb az idő, akkor pedig irány a Pálmaház, ahol bőven akad még felfedeznivaló.

Két évvel ezelőtt indultatok. Honnan jött az ötlet? Gondolom az, hogy mindketten kertészmérnökök és anyukák vagytok meghatározó volt…

Tünde: Kb. 15 évvel, 1999-ben Párizsban láttam egy parkot, ahol a gyerekek kertészkedtek. Akkor nagyon megtetszett az ötlet, de a megvalósításra még sokat kellett várni. Közben született három gyerekem. Velük és ovis/iskolás társaikkal kertészkedtem az utóbbi 8 évben. Ez egy megerősítés volt abban, hogy fontos a gyerekeket bevonni kertészkedős foglalkozásokba.

Zsuzsa: New Yorkban láttam hasonlót 2011-ben. A Brooklyni botanikus kertben van egy gyerekkertész iskola magas ágyásokkal, ültetőasztalokkal. Ott láttam a gyerekeket magot vetni, locsolni, gyomlálni. Akkor csak turistaként voltam jelen, de az ott töltött pár perc maradandó élményt adott.

Hogyan csatlakoztál Tündéhez, régi barátság a tiétek?

Tünde: 15 éven keresztül nem sikerült egyedül belevágnom, Zsuzsával együtt elkezdtünk róla álmodozni. Neki akkor született a kislánya, amikor jött egy pályázat, amibe belefért az elképzelésünk, és elindítottuk először a blogot, aztán fél év múlva a tanodát.
Zsuzsa: Igen, az egyetem óta barátnők vagyunk. Tündével együtt álmodoztunk, milyenek legyenek a Szamóca kiskertész kötények, foglalkozások, az arculat.

kiskertesz_112715

kiskertesz_113048

Mi volt a fordulópont, amikor az álmodozásból vállalkozás lett?

Tünde: Nyertünk egy pályázatot, ami nagy lökést adott. A Klimate KIC Hungary amely az Európai Innovációs és technológiai Intézetnek egy szervezete értékesnek találta a törekvéseinket, a jövő generáció irányába tett lépéseinket. Azt, hogy oktatással próbáljuk a városban élő gyerekek és szülők szemléletét változtatni, ezért támogatott minket nem csak anyagilag, hanem egy 9 hónapos projekt inkubációban is részt vettünk, amelyet a MyCorporation inkubátor házban vettünk igénybe. Elkészült az egységes arculat, logó, kötények (megváltozott munkaképességűek készítik), plakát, weboldal és 2013. júniusban elindultak a Szamóca Kiskertész Klub és Műhely foglalkozások.

Hány éveseknek ajánljátok a programokat?

Zsuzsa: Alapvetően 3-10 éveseknek, de sokszor a tesók is jönnek. (szerk. Már az egy éves szerkesztőnk is remekül érezte magát.) Minden foglalkozás más, nincs két egyforma alkalom.

kiskertesz_113138

kiskertesz_113335

Óvodákkal, iskolákkal is együttműködtök?

Tünde: Igen, egyenlőre arra van kapacitásunk, hogy itt a Füvészkertben hétköznap szervezett csoportokat fogadjunk a Szamóca Kiskertész Műhelybe.

Zsuzsa: Jártunk már néhány óvodában is, három módszertani anyagunk is készült pedagógusok számára, amit a Raabe Kiadó adott ki. Van megbízásunk egy iskolai tananyag készítésére is, amely 2015-ben készül majd el, és 6 nyelvre fordítják majd le, hogy más európai városi gyerekeket is inspiráljunk a kertészkedés, a zöldítés, a természet közeli életmód irányába.

A Füvészkert mint helyszín, hogy jött?

Tünde: Ismeretség alapján jutottunk el ide, és a Füvészkert lett a befogadó intézményünk. A Füvészkert vezetője, Dr. Orlóci László nagy bizalommal és lelkesedéssel helyet adott programjainknak. Ezáltal a Füvészkert oktatási tevékenysége is bővült, a kert szerepe is erősödött. 2014 kezdődően a Füvészkertért Alapítvánnyal közösen, már rendszeres program kínálattal vagyunk jelen a Füvészkert életében.

kiskertesz_120311

kiskertesz_115258

Az év elején lezajlott sorozatból, a „Világkörüli utazás növényekkel” úgy tudom könyv is készül, most ősszel és tavasszal milyen tematika mentén építettétek fel a programokat?

Zsuzsa: Aktuális programunk a „Green fingers”, a Fenntartható városi kertészkedés. Ez a Szamóca Kiskertész Tanoda és a Füvészkertért Alapítvány programja, amely a Füvészkertben zajlik kéthetente szombatonként egyéni jelentkezőknek és hétközben óvodás és iskolás csoportoknak. Ez a városban élő gyerekeknek szól, vagyis ez egy úgymond kerti kaland az aszfaltrengetegben. A foglalkozásokon résztvevő gyerekeknek megtanítjuk, hogy hogyan kertészkedhetnek a  balkonon télen-nyáron, vagyis, hogy mit tehetnek saját közvetlen környezetükben, hogy egy fenntartható környezettudatos életet éljenek és mindezt játékos innovativ tapasztalat alapú oktatási módszerrel.

Tünde: Megismertetjük velük hétköznapi világukban rejlő lehetőségeket: hogyan lehet akár egy balkonládában, vagy az ablakpárkányon konyhakertet nevelni, milyen módon lehet zölddé varázsolni egy sivár falat vagy veteményeskertté, színes virágoskertté az óvoda és az iskola poros udvarát. Bevezetjük őket az újrahasznosítás rejtelmeibe: a környezetükben található, már nem használatos tárgyakból és a kidobásra ítélt hulladékokból hogyan lehet egyszerű kreatív alkotásokat létrehozni. A programhoz egy rajzpályázat is kapcsolódik. 3-14 éves gyerekektől november 17-ig várjuk az alkotásokat és a nyerteseket december 6-án hirdetjük. A rajzpályázatot itt találjátok.

A tematikából és az egyes foglalkozáson is látszik, hogy fontos számotokra a környezetvédelem, a fenntarthatóság, ami anyaként és természetesen kertészként is irányadó, nem használtok permetezőszereket, bio magokat ültettek, lebomló cserepeket használtok.

Zsuzsa: Számunkra csak ez a járható út. Minek mérgezzük magunkat vegyszerekkel és műtrágyákkal, amikor lehet másképpen is. A mindennapi életünkben olyan sok hulladék keletkezik, amely még használható, minden kidobásra szánt dologra kreatívan tekintünk és kertészkedésre felhasználunk. Erre tanítjuk a foglalkozáson résztvevő gyerekeket is.

Mennyibe kerül egy foglalkozás? Van bérlet, kedvezmény? Előzetes regisztráció szükséges?

Tünde: 1500 Ft egy foglalkozás, de testvérrel együtt 2500 Ft. Vannak bérletek is. Előzetes regisztrációt kérünk a weboldalunkon keresztül, hogy tudjuk hány gyerekre számíthatunk. Szervezett óvodai/iskolai csoportoknak 1000 Ft/gyerek a belépőjegy ára.

kiskertesz_105723

kiskertesz_115636

Nagyon tetszik az az elképzelésetek, hogy a gyerekeken keresztül a szülők szemléletét is szeretnétek formálni. Hogyan támogatjátok még a családokat, pedagógusokat a közös kertészkedésben?

Zsuzsa: A Kertbarát Magazinban van egy cikksorozatunk, illetve a blogon és a közösségi oldalunkon is adunk tippeket a gyerekkertészkedéshez. Hírlevelünkben is mindig találnak gyerekekkel kivitelezhető kertészkedős ötleteket. Megjelent három módszertani tananyagunk az óvodai kertészkedésről az Óvónők Kincsestárában a Raabe Kiadónál. Ezekben az óvodásokkal, óvodában kivitelezhető gyakorlati foglalkozásokat írtunk három témakörben: óvodakert kivitelezése, gondozása játékos foglalkozások által, újrahasznosítás és kerti kísérletek.

szamoca_MG_0741_

Mikor indult a webes boltotok? Milyen termékeket árultok?

Zsuzsa: A Szamóca bolt most indult. Saját tervezésű gyerekeknek készített kertészkedős termékeinket és egy francia cég ugyancsak gyerekkertészkedős termékeit árusítjuk. A termékkínálatunkban szerepelnek óvodai csoportok és iskolai osztályok részére összeállított készletek is, melyben megtalálható minden (mag, cserép, föld…) amiből egy egész osztály különböző zöldségekkel vagy virágokkal telepítheti be az iskolakertet.

Tünde: Csináld magad készleteket, konyhai fűszerkert alapanyagokat, eszközöket, felszerelést árusítunk. Termékeink egyedi designnal rendelkeznek, így céges ajándékoknak is megfelelőek. Készleteink bio vetőmagokat tartalmaznak.

Mi az álmotok? Minden óvodába, iskolába kiskert sok-sok vidám, kertészkedő gyerekkel, tananyag legyen a kertészkedés? Saját Szamóca iskola vagy kert?

Zsuzsa: A nagy-nagy álom az a Szamóca Kiskertész Iskola. Szeretnénk egy területet Budapesten, épülettel, ahol foglalkozásainkat tarthatnánk egész éveben. Egy nagy kertet, sok sok ágyással ahol iskolás és óvódás csoportokat fogadnánk rendkívüli környezeti órára, vagyis kertészkedésre tanítanánk.

A Szamóca Kiskertész Tanoda közösségi oldalához itt csatlakozhattok.
A szombati programokra itt jelentkezhettek.
Hasznos tippeket találtok blogjukon is.

További beszámolókért, kipróbált programokért, interjúkért látogassatok el a Minimatinéra és FB oldalunkra!

Fotók: Minimatiné