Nálatok is nehéz az esti villanyoltás? – segít a Szörnyek a szobádban!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pifkó Célia: Szörnyek a szobádban

Miközben Pifkó Célia mesekönyvét olvastuk, felismertünk néhányat a nálunk lakó szörnyekből, hiszen itthon is hasonló rémekkel találkozhatunk: recsegtetik a padlót, valaki mindig rendetlenséget csinál a szekrényekben, lebeg a függöny és néha félelmetes ruha vagy könyv kupacok jelennek meg. Mégis, ahogy így láttuk őket, rögtön barátságossá, különlegessé és szerethetővé váltak. Találjátok meg ti is kedvenc házi rémetek!

Furcsa hangokat hallasz a szobádban?…Hatalmasra nőnek az árnyak és meglibben a függöny? Csak úgy maguktól feldőlnek és leesnek a tárgyak?… A felnőttek azt mondják, hogy csak képzelődsz, nincs ott semmi, és szörnyek nem is lézteznek? nem is sejtik, mekkorát tévednek!” – így kezdődik a Szörnyek a szobádban című segítő könyv.

Mi felnőttek sokszor nem vesszük komolyan a gyerekek hasonló mondatait: ne kapcsold le a villanyt, félek a fürdőszobában egyedül stb. Már külön trenírozom magam, hogy ne mondjak ilyen felnőtt badarságokat válaszként, hogy: úgysincs ott semmi, nem kell félned, ne butáskodj… stb. Ha visszaemlékszem gyerekkori önmagamra, ezek a válaszok engem sem nyugtattak meg túlzottan. A Szörnyek a szobádban típusú félelmet oldó, segítő könyvekkel viszont sokkal többre mehetünk. Egyrészt mesélhetünk a mi gyerekkori félelmeinkről, feleleveníthetjük a gyerekek régebbi félelem élményeit, illetve oldhatjuk a jelenlegi szorongásokat is.

A könyv Zinának, egy 6 éves kislánynak a szobájában játszódik, aki mindig pici zseblámpájával megy aludni, hiszen annyi fura hang és árny „lakik” nála. De csak attól félünk, amit nem ismerünk igazán, így Zina is találkozik a saját szörnyeivel, akik mind igazi egyéniségek, hol kedvesek, hol morcosabbak, sőt néha jobban félnek Zinától, mint ő tőlük.

Az én személyes kedvencem Gézangúz, a csápos csiklandó, aki a kilógó lábujjakra pályázik, na nem azért, hogy megharapja őket, hanem mert szeret csiklandozni, és biztos, hogy néhány szekrényünkben (főleg az enyémekben) is lakik egy Pomádé nevű szörny, aki mindig rendetlenséget csinál, szétdobálja a ruhákat.

A történetekből megismerkedhetünk Cidrivel, Glóriával, Sezlonnyal, Pipogya Motyogóval, Tintás Örnel vagy Ibolyával a véznaujjú gyűrönggyel is, akik mind egy-egy félelmet testesítenek meg: fura hangokat, a libegő függönyöket, recsegő ágyakat.

A könyv nálunk tényleg beteljesítette segítő szándékát, hiszen a történetek olvasása közben a gyerekekből kikívánkoztak saját félelmeik, és elgondolkoztunk azon, vajon milyen szörnnyé alakíthatnánk őket. Előjött néhány olyan kisebb kori emlékük is, amikor féltek a sötétben az ablakban lakó orchideáktól, vagy a hűtő morgásától, amit ma már inkább viccesnek találnak. És milyen jó volt a könyv olvasása után a saját szörnyeinket papírra vetni… Nagyon szeretjük az ilyen típusú segítő könyveket, amelyek a történeteken túl a saját meséinket is életre keltik és alkotó kedvünket is elindítják.

Kiemelnénk még Orosz Annabella szuper illusztrációit, szörny karaktereit. Imádtuk a bálnás tapéta megelevenedését (24-25. oldalon), a gyerekszoba tárgyait, a zseblámpa által megvilágított részletek eltérő grafikai megoldásait, a színes és nem „színes” világok váltakozását.

JÁTÉK

Köszönjük, hogy ennyien megosztottátok velünk, hogy milyen szörnyek garázdálkodnak mostanában nálatok. A szerencse ezúttal Berger Natáliának kedvezett, akinek írtunk emailt is. Gratulálunk!

Ha most velünk játszotok, meg is nyerhetitek a Szörnyek a szobádban című könyvet a Képmás Kiadó jóvoltából. Nincs más dolgotok, mint megírni nekünk, hogy nektek milyen szörnyekkel kell vagy kellett mostanában „megbarátkoznotok”. A válaszokat a jatek@minimatine.hu-ra várjuk február 3-a éjfélig, utána sorsolunk! Általános játékszabályzat itt.

Illusztrációk: Orosz Annabella

Nézzétek meg a legjobb hétvégi programokat itt és legújabb összeállításunkat farsangi eseményekkel!

2019-ben is vár benneteket a Minimatiné a legjobb családi programokkal, új gyerekbarát helyekkel és könyvekkel, játszóterekkel és kirándulás ötletekkel. Tartsatok velünk hétről hétre, hiszen rengeteg újdonsággal érkezünk! Heti hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!