Kényes témák, segítő könyvek nem csak kamaszoknak!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szponzorált tartalom

Iskolai konfliktusok, kirekesztés, szorongás, teljesítménykényszer, szerelem, gyerekjogok. Egy kamasznak sokféle problémával kell szembenéznie a suliban és otthon. Beszélgessetek sokat, szervezettek közös programokat és nézzétek meg együtt a szeptemberben új részekkel jelentkező Gumball csodálatos világa című animációs sorozatot a Cartoon Networkon, amely szintén segíthet humoros formában feloldani ezeket a feszültségeket. Emellett összegyűjtöttünk néhány fontos témájú könyvet is, amelyek segíthetnek kényesebb helyzetekben mind a kamaszok mind a szülők számára. (x)

KAMASZOKNAK

KIREKESZTÉS és KÖZÖSSÉG

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Az osztály vesztese a bullyingra épül, amely mostanában sajnos gyakran szereplő téma. A könyv igen kemény, de nagyon fontos témát és határokat feszeget, emellett az egyén felelőssége és a nyitott szemmel járás is alapvető mondanivalója.

Timo Parvela: Mérleghinta

A könyv finom árnyalatokkal szól a magányról és a félelmekről, a várakozásról és a bizalomról, a másik meghallgatásáról, a másság elfogadásáról, valamint az ábrándok és a valóság közti különbség megértéséről. Végül meglesz az is, ami a legfontosabb: a barát, akivel közösen az ember sokkal többet mer és sokkal többre képes, mint egyedül.

Anna Woltz: Black box

A holland fiatalok megőrülnek a Ticketért. Hogy mi az a Ticket? Egy kis kártya, amit maguk a gyerekek találtak ki, és öt szempontból értékeli a tulajdonosát: a külső, az ész, az egészség, a pénz és a vonzerő számít. Vajon szétszedik egymást, vagy megteremtik a saját világukat, és jól elboldogulnak? És miközben a felnőttek ezen gondolkodnak, a Black Box mindenkit magával húz a mélybe.

Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Az osztálykirándulás izgalmas éjszakai kalandja során azonban nem csak az álkísértetről kerül le végül a csuklya, de mindenkinek szembe kell néznie a saját félelmeivel is.

Anna Woltz: Száz óra sötétség

A könyv egy lányról szól, aki el akar menekülni az otthoni körülmények elől. Emília keresi a helyét a felfordult New Yorkban, ahol a Sandy hurrikán beszorítja három másik gyerekkel egy hideg és sötét lakásba.

VÁLÁS

Rigó Kata: Azt mondták válnak

Egy gyermek életében mindig nagy megrendülést jelent a szülők válása. Barni történetén keresztül bepillanthatunk a válást átélő gyermek kusza érzéseinek labirintusába. A könyv egy kisiskolás hangján meséli el, milyen a vihar előtti csend, és milyen, amikor váratlanul beüt a ménkű: apa elköltözik, és Barni azt hiszi, mindez miatta történt.

Francine Oomen: Léna listái

„Léna vagyok. Lista Léna. Ez persze nem az igazi nevem. Anya és apa szokott így hívni, mert mindig mindenről listákat írok. Azért szeretek listákat írni, mert sokat segítenek. Ha az ember megír egy listát, akkor könnyebben át tudja gondolni a dolgokat. És erre nagy szükség van néha. Legalábbis nekem, mert én soha nem tudok választani. Mindig attól félek, hogy rosszul választok.” A kamaszkor általános problémái mellett a könyv kitér a válás témájára is.

A GYEREKEK JOGAI

Paulik Móni-Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

A Lili és a bátorság című mesekönyv segít a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy a könnyebben tudjanak beszélgetni olyan témákról, amelyek segíthetnek a szexuális visszaélés megelőzésében.

Pőcz Borbála-Csányi Dóra: Jogod van

A Fogyatékkal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény gyerekbarát változata, amely azért készült, hogy közérthető és humoros formában ismertesse meg a 8-10 éves gyerekekkel ezt a nehéz és fontos jogi szöveget. A szöveget Kárpáti Tibor vicces, pár vonalból álló illusztrációi kísérik.

Mondo kártya

Bár a MONDO-t a fogyatékkal élő gyermekek számára alkotta meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) partnereivel együtt, az alapvető jogokat bemutató játék minden tíz év feletti gyereknek fontos tanulási segédeszköz! A kártyajáték azért készült, hogy használói tisztában legyenek a jogaikkal, bizonyos helyzetekben jól tudjanak reagálni és könnyebben kommunikáljanak a környezetükkel. A csomag tíz témát dolgoz fel Hitka Viktória grafikus kedves rajzai segítségével.

Boldizsár Ildikó: Az elveszett madártoll

A gyermekjogi nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Fontos ez abból a szempontból, hogy a gyermekek felismerjék az őket ért jogsértéseket, de fontos amiatt is, hogy tiszteletben tartsák mások jogait. Ezek az ismeretek segítenek abban, hogy a gyermekek felelősségteljes felnőtté váljanak. A gyermekjogi mesekönyv a kicsik nyelvén, számukra ismerős közegben – a mesék világán keresztül ismerteti meg a gyermekeket az őket megillető legfontosabb gyermeki (emberi) jogokkal.

SZERELEM ÉS SZEX

Tallér Edina: Most akkor járunk?

Egy magától értetődő barátság is bonyolulttá tud válni, és ami állandónak tűnik, bármikor megváltozhat. De talán nem is baj, ha minden változik. Ezt hívjuk életnek!

Long Hayley: Lány vagyok

Ez a könyv őszintén és viccesen leírja a kamaszkor problémáit: a női egyenjogúságtól kezdve a hajvasaláson keresztül a pasizásig és a szexig. Segít megoldani a gondokat, vagy legalábbis igyekszik megnyugtatni.

Nick Fisher: Bumm a gatyában

„Ne ijedj meg, nem az a cél, hogy megtanulj egy rakás latin kifejezést, hanem az, hogy megértsd, mit is jelent egy huncut, virsli formájú húsdarabbal a lábad között együtt élni.” A kamaszkor a változások ideje. Ez a könyv segít abban, hogy megértsék a fiúk, mi történik a testükkel, és miért.

James Dawson: Fiú vagyok

Ez a könyv őszintén és egyenesen ír a kamaszkorról: a randizástól a pornón és a hétköznapi szexen keresztül a normális kapcsolatokig és a korrekt szakításig mindenről van szó.

HALÁL

Pernilla Stalfelt: Halálkönyv

Jóllehet a könyv komolyan fordul a halál kérdéséhez, de az illusztrációk miatt egyben szórakoztató is, illetve érthetően és őszintén magyaráz el olyan témákat, amelyeket a felnőttek sokszor tabuként kezelnek.

Singer Magdolna: Boldogan éltek, míg meg nem haltak…és azután?

Ez a kötet megmutatja, hogy lehet és kell is beszélni a halálról, a szomorúságról, a dühről, a bűntudatról – és mindenféle érzelemről, amely a gyász gyakori kísérője. A szülőknek fogódzót nyújt, hogyan állhatnak gyászoló gyermekük mellé, foglalkoztató feladataival pedig segíti a gyerekek gyászfeldolgozását, és hogy eljussanak ahhoz a felismeréshez, hogy a halál az élet velejárója, nem titkolni és szégyellni való dolog, megtapasztalhatja, miképpen lehet a szeretetteljes együttlétekben kapaszkodót találni és eljutni a lelki megbékélés felé.

Florence Jenner-Metz: Neked írok, apu!

„Kedves Apu! Margó vagyok, a te kis angyalod. Kedvem támadt írni neked, úgyhogy ma délelőtt, a reggeli után odaültem a kék íróasztalomhoz, elővettem a szép levélpapíromat, a mikiegeres tollamat, amit Aliz nagynénimtől kaptam a szülinapomra, meg itatóst is, hogy ne csináljak pacákat, és büszke lehess rám. Sose írtam még így levelet… Kérlek szépen, ne nevess ki nagyon, amikor olvasod!” – Egy kislány gyászfeldolgozásának érzékeny és hiteles története.

Zelei Bori: Kevert

„Tavaly télen kezdtem el írni, amikor anya meghalt. Akkor vettük nem sokkal előtte ezt a kabátot. A temetőben voltam, aztán elkezdtem fázni, és asszem, sírtam is, és akkor még nem akartam hazamenni, úgyhogy elkezdtem nyargalászni a temető utcáján. Aztán megláttam a földön ezt a kupakot, és csodák csodája, a bokorban ott volt hozzá a toll is. Golden brown, ez volt ráírva. És akkor leírtam ezt a három betűt ott a kukára, és azóta ez az én tagem. Ezt írom azóta is. Akkor este egészen meghibbantam, felmentem sötétedéskor a kilátóra, oda is odatettem a kézjegyem, és aztán lefelé is a villanyoszlopokra, mert amúgy meg futottam, nagyon sötét volt, és rohantam villanyoszloptól villanyoszlopig, és akkor mindet meg is tageltem, ha már ott vagyok.”

EGYÉB

Bajzáth Mária: Én, senki, segítség meseválogatás

„Kiskamasz korban még nagyobb szükség van a jókor, jól elmesélt népmesékre és a mesehallgatás semmivel sem pótolható meghitt, örömteli élményére.” – vallja Bajzáth Mária mesepedagógus, akinek ennek a gondolatnak a szellemében válogatott ismét népmeséket a világ minden tájáról a kiskamasz korosztály számára. A könyvet szeptember 29-én mutatják be a Mesemúzeumban.

Békés Márta: Imbolygó iskolabolygó

Ez a verseskönyv az általános iskolások, tanárok és szülők körében egyaránt népszerű Iskolabolygó című kötet átdolgozott, kibővített kiadása Ritter Ottó humoros rajzaival, Vekerdy Tamás értő ajánlásával.

NÉHÁNY FONTOS KÖNYV FELNŐTTEKNEK

David Elkind: Hajszolt gyerekek

David Elkind mára klasszikusnak számító könyve, a Hajszolt gyerekek arra keresi a választ, hogyan óvhatjuk meg gyerekeinket a modern világ okozta stressztől, az iskolai kiégéstől a média sugallta hamis ideáloktól és a kortárs csoport nyomásától.

Alfie Kohn: Az elkényeztetett gyerek legendája

Kőkemény házi feladatok és szigorú osztályzatok készítenek fel a nagybetűs életre, vagy a bőkezűen osztogatott jutalmak? Ha pedig egyik sem, akkor mégis hogyan motiváljuk a csemetéinket? Mindannyian tudjuk, hogy aki fütyül a tananyagra, visszabeszél a tanároknak, és a saját feje után megy, az előbb-utóbb megjárja. De tényleg a feltétlen engedelmesség és a hatalomnak való behódolás az egyetlen üdvözítő út? Alfie Kohn fanyar humorú és humánus könyve mindenkihez szól, aki boldognak szeretné látni gyerekét. Merjünk józan lázadókat nevelni, akik bátor kérdéseikkel és kérlelhetetlen igazságszeretetükkel felforgatják maguk körül a világot – hogy legalább egy kicsit jobbá tegyék.

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok

Ez a könyv a gyerekekről szól. Olyan gyerekekről, akiknek elváltak a szülei, de akik elsősorban mégis gyerekek, és csak másodsorban „elvált szülők gyerekei”. Olyan gyerekekről, akik megélték azt a nehéz utat, ami a válásáig vezetett, de akiknek továbbra is szükségük van mindkét szülőjükre.

Susan Kaiser Greenland: Játékok a tudatos jelenlétért

Bár a gyerekek életkori sajátosságaiknál fogva még sokkal inkább benne élnek az „itt és most”-ban, mint a felnőttek, a megnövekedett szorongás, agresszió és figyelemzavar korában a tudatos jelenlét egyszerű technikáinak gyakorlása számukra is rendkívül hasznos lehet. Olyan eszközt kaphatnak a kezükbe, amely segíti félelmeik, agresszív indulataik kontrollálását, figyelmük irányítását, és türelmesebb, együtt érzőbb cselekvést tesz lehetővé. Ráadásul, ha a tudatos jelenlétet megcélzó játékokat szülőként, nagyszülőként vagy pedagógusként együtt játsszuk a gyerekekkel, az ránk is pozitív hatást gyakorol majd.

Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés

Ma a gyerekek nehéz helyzetben vannak: túl sok inger éri őket, és túl sok a bizonytalanság az életükben. Éppen ezért mára a zavarodottság és a megnövekedett szorongás vált „normálissá”, és ezek fényében nincs mit csodálkozni azon, hogy otthon és az iskolában is mind gyakrabban találkozhatunk problémás viselkedéssel. Ám fontos, hogy megértsük: ilyenkor nem egyszerűen „rossz magaviseletet”, hanem a biztonságérzetet hozó egyensúly meglelésére tett kísérleteket láthatunk. Kim John Payne az egyik legismertebb ma is élő gyermekpszichológus, akinek Egyszerűbb gyermekkor című műve világszerte és Magyarországon is óriási sikert aratott.

+1 KEZDJÉTEK VIDÁMAN A TANÉVET A CARTOON NETWORKKEL!

A Cartoon Network szeptemberben újrainduló Gumball csodálatos világa című sorozatában mindenről szó van, ami a kamaszok életének része: szerelem, közösség, iskolai konfliktusok, természetesen mindez humoros formában elmesélve a főhős, a 12 éves Gumball macskasrác szemszögéből.

Sponzorált tartalom