A Sárkányjárgány neked is jár…

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

rutkai_bori_MG_0794_

A Minimatiné csapatának egyöntetű véleménye alapján nálunk a Sárkányjárgány lett az év gyereklemeze. Rajongásunknak már többször hangot adtunk különböző bejegyzésekben, amivel nem titkolt szándékunk, hogy minél többetekhez eljusson a Rutkai Bori Banda zenei világa, sőt saját univerzuma. Beszélgettünk Borival a régi és az új lemezről, a Szalonkáról, jövőbeli tervekről és álmokról.

Hogyan kerültetek a Magyar Rádióba? Hogyhogy nem valamelyik populáris gyerekzenekar kapta meg a munkát, hiszen ti akkor még underground felnőtt zenekarként játszottatok itt-ott.
Korábban egy felnőtteknek szóló zenés hangjátékot vettünk fel a Rádióban, így kértek meg, hogy készítsünk Gaál Zsuzsa Vacka Rádió című nyertes mesepályázatához zenét. Mivel nekem már akkor megvoltak a saját gyerekdalaim, a Rádió beelőzött a felkéréssel. Kipróbáltak minket, és tetszett nekik.

Hogyan jött a következő lemez, a Sárkányjárgány? Elég sok idő telt el a Vacka Dalok óta, közben nevet is változtattatok és mint Rutkai Bori Banda léptek fel.
Kiderült, hogy ez jól áll nekem. Maximálisan lubickolhatunk a kreativitásunkban és a vitalitásunkban. Abszolút kiteljesedés ez számomra, hiszen a szöveg- és a zeneírás mellett a dalokhoz festett illusztrációkat készítettem, amiből egy csodaszép mesekönyv lett. A koncertekre pedig horgolt bábokat készítek, és a hab a tortán, hogy gyerekközönségnek játszhatunk.

rutkai_bori

Sokat tanulsz a gyerekektől?
Igen, ők nagy tanítómesterek és múzsák is egyben. És a koncertjeink kicsit olyanok, mint a nappali diszkók. Elképesztő extázissal tudnak a gyerekek táncolni.

Ezt tanúsíthatom, hiszen többek között a veletek együtt felnőtt generáció hordja a gyerekeit a koncertekre, és minden korosztály nagyon jól érzi magát. Hogy telnek a napjaid, amikor nem koncertezel, könyvbemutatózol? Horgolsz, spenótot főzöl, festesz?
Félig-meddig elköltöztünk Budapestről. Egész nap kertészkedek, főzőcskézek, bringázunk és kirándulunk, de most nyakig vagyok a zenekari élet szervezésében. Mindent magunk csinálunk a matricák készítésétől kezdve a webmunkákig, ami elég sok idő, energia.

boszi_koncert_rutkai_bori_banda

Úgy képzelem, hogy neked könnyedén jönnek a dalok. Bringázás, horgolás közben szövögeted a szövegeket?
A dalok alapötlete, a gegek valóban könnyen jönnek, de aztán van úgy, hogy hónapokig, évekig alakítgatom a ritmusukat, a dallamvilágukat. Mostanában inkább egy-egy gyerkőccel való személyes élmény a dal témája, de merítek a saját gyerekkorom meghitt hangulataiból is, és szintén nagy inspirátor a természet. Akkor lesz gazdag egy dal szövege, ha a konkrét megfigyeléseket a saját nyelvemre tudom lefordítani, és persze legyen megöntözve bőven humorral, és a (magán- és mással-) hangzók rejtelmes, játékos ritmikájával.

Barátnőddel, Sándor Vicával nyitottátok pár éve a Hattyú utcában a Szalonka Műhelyt. Milyen feladatokban vettél rész, van még időd erre mostanában? Milyen programok vannak nálatok?
Jelenleg csak besegítek, grafikákkal, webes megjelenésekkel, de pl. december 7-én Pécsen lesz egy kihelyezett Szalonka Műhelyezés a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol a koncert után együtt munkálkodunk majd a gyerekekkel. A Műhelyben amúgy többféle kreatív és fejlesztő csoport van. Érdemes ellátogatni a honlapra vagy személyesen az igazi Szalonkába.

Nagyon jó volt megnézni a Sárkányjárgány-turné nyári koncertjeiből összevágott videót. Úgy tudom, készül a következő is, amelyre a közönség nyaralós házi videóit várjátok. Hogy álltok most ezzel?
Egyelőre gyűjtjük a videókat, sőt megragadom a lehetőséget, és itt is megemlítem, hogy lehet küldeni a rutkaiboribanda@gmail.com -ra családi felvételeket. Bővebb információt a Facebook-oldalunkon lehet erről találni.

Hamarosan jön az adventi programdömping. A  közösségi oldalatokon mindig fent vannak az éppen aktuális programok. Hol találkozhatunk veletek mostanában?
Ahogy már említettem, Pécsen a Zsolnayban lesz egy Télapó-koncertünk december 7-én, 13-án pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Pagony Fesztivál keretében Hóvárosi Táncolda címmel tartunk karácsonyi koncertet Nyeső Mari énekes-gitáros közreműködésével.

Készül a következő lemez? Miken dolgozol, kiállítás, egyéb projektek?
A következő lemez egyelőre még a fejemben készül, dúdolgatom a dalokat, farigcsálom a szövegeket. Közben pedig egy februári koncertünkre készítek díszleteket, jelmezeket, vetített háttereket. Ez tulajdonképpen egy hiánypótló lemezbemutató koncert lesz, mert bár a Sárkányjárgány megjelenését követően rengeteg koncertünk volt, de az összes dalt megelevenítő mese estre elsőként február 22-én kerül sor a Trafóban. Ez egy különleges alkalom lesz vendégekkel, extrákkal.

_MG_0793_

Hogy képzeled el a Rutkai Bori Bandát 10 év múlva? Vagy nem gondolkoztok ezen, csak élvezitek a jelent? Szerencsére egyre több vonalról fedeznek fel benneteket, ajánlanak, és nem csak egy bizonyos réteg, aki amúgy is ismert és kedvelt benneteket régebbről.
Mindig csak az éppen soron következő projektig látok el. Szeretném, ha folytatnánk a Sárkányjárgánnyal elindított hagyományt, azaz hogy a következő anyagunk is egy hasonlóan szép és igényes mesekönyvként jelenjen meg, és továbbra is tudjunk táncos és vidám dalokat írni a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Célom, de tulajdonképpen belső igényem is, hogy a gyerekzenéink az összes generációhoz szóljanak.

A Rutkai Bori Banda közösségi oldalához itt csatlakozhattok.

 Fotó: Minimatiné