Utazz az űrdiszkóba a Rutkai Bori Bandával!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már a Vacka Rádió megjelenése óta nyomon követjük a Rutkai Bori Banda munkásságát. Az idén 10 éves zenekar most egy új albummal örvendeztette meg a közönséget, amelyből nem hiányozhatnak az űrlények, robotok, focisták és a diszkó sem. Rutkai Borival beszélgettünk az Űrdöngölők című új lemezről és még sok minden másról…

10 éves idén a Rutkai Bori Banda. Terveztek egy nagy szülinapi bulit vagy turnét, akár a szülinap, akár az új lemez kapcsán a lemezbemutatón kívül?

Lett most egy szülinapos számunk, amihez szeretnénk majd  forgatni egy kis klipet is. Egy igazi házibulit képzelek el, olyat, mint amilyeneket gyerekkorunkban csináltunk. Uborkás szendvicsekkel, ropival, kazettásmagnóval és persze sok táncoslábú vendéggel, aranyos rokonokkal.

Nagyon termékeny időszak áll mögöttetek (2014 óta 3 lemez, számos klip), rengeteg koncerttel. Hogyan tudjátok fenntartani a lelkesedést napról napra és ráhangolódni a koncertekre?

Szárnyakat ad, amikor kikukucskálunk a függöny mögül, és ott vannak az izgatottan várakozó gyerkőcök, akik már alig várják, hogy elkezdődjön a buli. A koncertek alatt is végig nagyon szépen áramlik a szeretet. Amikor lemegyek a gyerekek közé a bábokkal, néha olyan csodálatos dolgokat mondanak, hogy: „szép vagy” és a „nadrágod is nagyon szép” ☺, vagy felkiabálnak a színpadra, hogy „jó ez az új szám”, „és a klipet is láttuk, az is jó volt”, „nekünk megvan az összes lemezetek”. Ez az őszinteség és kedvesség egy hihetetlenül friss energia, amiben mindig újjá lehet születni.

Hogyan tudjátok összeegyeztetni a felnőtt zenekari életet a gyerekkoncertekkel? Hiszen a zenekar többi tagja több projektben is részt vesz.

Sokszor van délelőtti koncert, vagy mondjuk az ország egy távolabbi pontjára utazunk már hajnalok hajnalán, ilyenkor néha kicsit lassabban ébred az, akinek előző este felnőtt koncertje volt. Cserébe viszont már ebéd után visszafeküdhet alukálni, vagy elringatja a turnébusz. Igazából főleg nekem kell toppon lenni. Mostanában néha kicsit nehéz eldöntenem, hogy egy elegáns rocknagyi legyek, vagy kislányos copfokkal ugrabugráló földönkívüli. Szerencsére a dalok sokfajta szerepjátékot rejtenek magukban, úgyhogy végül is elsimulnak a kor- és stíluskérdések a jelmezek segítségével.

Már az előző lemezen is kacsingattatok az űrbe (Távoli barát) és a diszkótéma (Rizibizi Diszkó) is előjött. Ezen a lemezen is hangsúlyos szerepet kaptak több számban (Űrdöngölők, Űrhering, Fánkitán, DJ Bácsi). Ennyire bejöttek ezek a témák gyerekeknek (szülőknek is) vagy „bennetek volt” még dal a témáról?

Igen, valószínűleg ezek az előzmények indukálták, hogy tovább emelkedjünk térben és hangzásban is. Újdonság, hogy a számok többségében megjelenik az elektronika, néha csak effektek, szférák, de van amikor már az alapritmusban is dobgép van Németh Imre elektronikus zenész jóvoltából, aki egyébként korábbi lemezeink hangmérnöke és – velem együtt – zenei producere is. Persze nem buta tuc-tuc zenét csinálunk, hanem kreatív stíluskavalkádot, és mindig az akusztikus hangszercsaládokkal együttműködve.

Természetesen a Balaton sem maradhat ki a témák közül (Balatoni paloták c. szám). Van még időd ennyi program mellett ott feltöltődni?

Nyáron úgy alakítottam az időmet, hogy volt sok balcsizás. Mostanában egy budapesti uszodában pótolom az életérzést. 🙂

Sena, Mező Misi és Hajdú B. István sportriporter is vendégszerepel az új albumon. Hogy kerültek ők a lemezre?

Misivel a Budapest Bárban együtt „dolgozunk”, gyakorló apuka, és a gyerkőcei nagyon megszerették a zenénket, Sena is ezt mesélte a kislányáról. Örömmel jöttek énekelni a lemezre. Focimeccset ritkán nézek, inkább csak hallgatom, de csak ha Hajdú B. István közvetíti. Nagy tisztelője, rajongója vagyok. Merészen elhívtuk, és rendkívüli élmény volt, ahogy a kis stúdiónkban kreatívan formálta a fánkitáni (funky towni) focisták mérkőzését. Nagyon vicces volt, ahogy én mint outsider nőnemű lény, és ő mint avatott focitudós, hogyan jutottunk kisebb kommunikációs összecsapásokkal közös nevezőre. Igazi meccs volt közöttünk, de szerencsére mindketten elégedettek lettünk az eredménnyel. Kincset érő felvétellel gazdagodott a lemezünk.

Nemcsak az új CD-s könyv jelent meg a múlt héten a Kolibri Kiadónál, hanem elkészült a klip is, az új lemez címadó dalával, az Űrdöngölőkkel. Hogyan választjátok ki a szereplőket, vagy hogy éppen melyik dalból készítetek klipet? (Nyilván a télapós szám időzítése adott volt tavaly év végén….)

A lemez címadó dala az Űrdöngölők, nyilvánvaló volt, hogy a könyvmegjelenéshez ez a nóta passzol. Imádom ezt a számot, mert van benne valami azokból a brazil lüktetésekből, hangulatokból, amik számomra a legfontosabb zenei gyökerek. Most már elárulhatom, félig brazil vagyok, félig marslakó:) A lányokat Hevér Zsófi Zabora tánccsoportjában láttam meg, és első pillanattól kezdve éreztem, hogy fantasztikus lesz velük dolgozni. Zsófi, a koreográfusuk is szerepel a klipben. Nagyon jó alkotótársnak bizonyul, és már törjük a fejünket a folytatásokon. Egyetlen fiú szereplőnket egy barátnőm ajánlotta. Benke Pierről, azt hiszem fogunk még hallani, fotogén, vibráló karakter, igazi művészalkat. Anyukájának így nyilatkozott a forgatásról: „Nagyon jól éreztem magam, és jó ötleteim is voltak, amiket Bori elfogadott.”  És tényleg így volt!

Készültek új bábok, jelmezek is az új lemezhez?

Alakulnak, horgolódnak. Kedvencem a Robot és a Papucsállatka. De van világító égősorral díszített Űrheringünk és bolygóink is.

Március 10-én és 11-én 17 órától a Marcziban lesz a lemezbemutató, amit mindannyian nagyon várunk. Lehet még jegyet kapni? Mivel készültök? Úgy tudjuk lesz egy kiállításod is a helyszínen…

Hát lehet, hogy mire ez a cikk megjelenik, addigra elfogynak a jegyek (a március 10-11-ei koncertekre minden jegy elfogyott! – a szerk.). Meglepetésként Sena jön énekelni a koncertekre és lesznek további vendégek is, többek között Mészáros Ádám és Rieger Attila gitárművészek. Akik lemaradnak, azok április 14-én jöjjenek el az Eötvös10-be, ahol tovább döngöljük az Űrt! A marczibányis kiállítás pedig március 28-ig mindenki számára ingyenesen megtekinthető.

Illusztrációk: Rutkai Bori
Fotók: Pajor Kristóf

Tartsatok velünk tavasszal is, mert a legjobb programokat minden héten hírlevél formájában is elküldjük. Hétvégi családi események, kirándulások, új helyek, megnyitók, nyereményjátékok és ingyenes programok várnak rátok hétről hétre a Minimatinén! Itt tudtok feliratkozni!