Pünkösdi program az egész családnak – június 8-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pünkösd - Skanzen

Pünkösdi program, Miénk a Vár!, Pákozdi Sárkányeresztő Találkozó, Levéltári Piknik, ingyenes Pályavasút nap a Vasúttörténeti parkban, Koronázási hétvége, Vakációváró Fesztivál, népmese fesztivál, koncertek, erdei piac. Íme a legjobb gyerekprogramok a pünkösdi hétvégére.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Miénk a Vár – 7.Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál – Magyar Mezőgazdasági Múzeum mellett, június 8-10. (ingyenes)

Hazai várainkhoz kapcsolódó kulturális és történelmi hagyományainkkal ismerkedhetnek meg a látogatók a pünkösdi hosszú hétvégén a Vajdahunyadvárnál. Múzeumok, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, ismeretterjesztő programok, Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár, játszóház, népzene és néptánc, katonai bemutató, diafilmek is várnak rátok. Ingyenes!

Gyerek Sziget – Hajógyári-sziget, június 8-9. (ingyenes)

A Gyerek Sziget színpadán szombaton 11 órakora Banyamosoda című előadást nézhetitek meg, de lesz még Korpás Éva, Gryllus Vilmos koncert, Veronaki koncert is ezen a hétvégén. Emellett számos jó program vár még rátok a játékoktól kezdve a kertészkedésen át a bohócokig. Ingyenes!

Dunakeszi Veterán Jármű és Retro Találkozó, Airshow – Dunakeszi Repülőtér, június 8-9. (ingyenes)

Dunakeszi Veterán Jármű és Retro Találkozó, Airshow

Veteránjármű és Retro Találkozó, veteránjármű kiállítás (300-400 db veteránjármű, oldtimerek, stabil motorok, mezőgazdasági gépek), veterán rally járművek, Közlekedéstudományi Intézet (kamion-, és gépjármű szimulátorok, KRESZ-, és ügyességi- tanpálya), harcászati bemutató és kiállítás (katonai járművek, katonai hagyományőrzők, vegyvédelmi kiállítás) vár rátok ezen a hétvégén a földi- és légi bemutatók mellett. Részletes program itt. Ingyenes, kivéve a sétarepülés.

29. Pákozdi Sárkányeresztő Találkozó – Pákozd, Sárkánydomb, június 8-9. (ingyenes)

Sárkányeregetés, családi program, örömködés és jókedv vár rátok ezen a két napon a Pákozdi Sárkányeresztő Találkozón, a Velencei-tó északi partján. Ingyenes!

Koronázási hétvége – Gödöllő, Királyi kastély, június 8-9.

A királyi család gödöllői kastélyban töltött mindennapjaiba nyernek bepillantást látogatók, az eredeti, ma már múzeumi környezetben. A gödöllői Grassalkovich-kastély 1867-ben, koronázási ajándékként került Erzsébet királyné és I. Ferenc József használatába. Erre az eseményre emlékeznek minden évben a koronázási szertartás felelevenítésével, hétvégi családi programokkal.

12. Soproni Tündérfesztivál – Sopron, Erzsébet kert, június 8-9. (ingyenes)

Soproni Tündérfesztivál – Sopron

Koncertek, játékok, kézművesek és sok-sok zöld titok egy tündéri helyen! Díszvendég: a Kockásfülű nyúl (és 40 évvel ezelőtti rajzolója, a soproni Richly Zsolt). Részletek itt. Ingyenes!

VII. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozó – Kiskőrös, június 7-9. 

Ha Pünkösd, akkor Dutra találkozó! Június 7. és 9. között kerül megrendezésre a VII. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozó traktoros programokkal, felvonulással és még számos traktoros programmal.

Egy kutya négy útja – premieres film

A nagysikerű Egy kutya négy élete folytatódik! A világsikerű regény alapján készült EGY KUTYA NÉGY ÚTJA című filmben Bailey, a világ egyik legkedvesebb kutyája, úgy tűnik, végre megtalálja élete értelmét és ismét, több ebsorson és barátságon át őrzi és lesi gazdája unokájának minden pillanatát. Június 6-ától a mozikban! 6 éves kortól ajánlott.

JÚNIUS 8., szombat

III. Levéltári Piknik – Budapest Főváros Levéltára, Teve u. 3-5., pénteken 14:30-tól  és szombaton 10:00-20:30 (ingyenes)

Szeretettel várják a gyerekeket, családokat, diákokat, a történelem iránt érdeklődőket a harmadik Levéltári Piknikre, ahol lesz többek között koncert, korhű ruha és fegyverbemutató, reneszánsz tánctanítás, katonai tábor, családfa kutatás, levéltári séták, gyerekműsor, papírmerítés, bábelőadás és még sok minden más. Ingyenes!

Pályavasút nap – Vasúttörténeti Park, szombaton 10 órától (ingyenes)

Többek között egész nap ingyenesen használható ugrálóvár, továbbá gyereksarok várja a programon résztvevő gyerekeket. A kvíz és a „Hegyek között völgyek között…” rajzpályázaton nyeremények találnak gazdára, valamint vasútbiztonsági játékon keresztül sajátíthatják el a résztvevők a biztonságos közlekedési ismereteket. Ingyenes a belépés!

Vakációváró Fesztivál – Városmajor, szombaton 10:00

Kárász Eszter mesezenekarának koncertje, kreatív foglalkozások, kutyás érzékenyítés, arcfestés, légvár és további vidám mulatságok várják a közönséget június 8-án a városmajori Vakációváró Fesztiválon, mely egy 12 héten át tartó programsorozat nyitánya lesz. A koncertre a belépő: 1500 Ft, a többi program ingyenes!

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál Családi nap – Hatvan, Grassalkovich Művelődési Ház, szombaton 10 órától

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál az egyetlen olyan többnapos rendezvény hazánkban, amelyik az élőszavas népmesemondásra fókuszál. A Hagyományok Háza idén is szakmai partnere az eseménynek, amin számos neves idős és fiatal mesemondóval és kézművessel találkozhatnak azok, akik ellátogatnak Hatvanba. Bár a fókuszban az élőszavas mesemondás és a magyar népmesék állnak, találkozhatunk még bábjátékkal, vásári komédiásokkal, illetve lesz népi játszótér is. A  népzenei koncertek mellett kézműves foglalkozások és kiállítás várja a látogatókat. Belépő: Fesztivál jegy (Díszkert): 1500 Ft/fő, Fesztivál jegy színpadi programokkal: 2500 Ft/fő, belépőjegy 1 előadásra: 800 Ft/fő. 3 év alatt ingyenes!

Korhatár nélkül! családi nap Terbe Rita építésszel | Fényfestés – Műcsarnok, szombaton 10:30-13:00

Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. A foglalkozást vezeti: Terbe Rita DLA építész (GyIK Műhely). A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Zenélő Budapest: Csillagszemű gyerek táncház – Millenáris, Nemzeti Táncszínház terasza, szombaton 11:00 (ingyenes)

Koncertek gyerekek számára, júniusi szombatokon délelőtt 11 órától. Ezúttal gyerektáncház lesz. A részvétel ingyenes!

Könyvbemutató: Sündörék a Margitszigeten! – Margitsziget, szökőkút, szombaton 15:15 (ingyenes)

Vajon mit keres itt Sündör? Csobbanni akar a Palatinus medencéiben? Az állatkert felé tart? Vattacukrot falatozva sétál a fák között? Vagy csak úgy lógatja a lábát a Duna-parton? Esetleg új kalandra indul barátjával, Niruval? Nagy szeretettel várnak mindenkit a Margitszigeten, ahol bemutatják Borbáth Péter és Remsey Dávid Sündör és Niru: Együtt a Pörkeföldre című legújabb meseregényét. Vihettek piknik takarót, elemózsiát és kis hangszert is. Ingyenes!

Gryllus Vilmos (Gyerek Sziget) – Hajógyári-sziget, szombaton 16:30 (ingyenes)

Szombat délután 16:30-kor Gryllus Vilmos lép a Gyerek Sziget nagyszínpadára. Ingyenes!

JÚNIUS 9., vasárnap

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! – Budakeszi Vadaspark, vasárnap 9:00-15:00

Próbáljátok ki új helyszínen az erdővel körbeölelt Erdei Piac pihenőparkját, ahol a megszokott hangulattal és termelőkkel várnak benneteket. Ha friss levegőre vágytok, esetleg kirándulnátok egy jót és közben bevásárolnátok, szétnéznétek és finom termelői adalékanyagmentes enni- és innivalót kóstolnátok, remek pünkösdi program. A Budakeszi vadasparkban megnyílt az új parasztudvar is, amit érdemes felkeresni. Ingyenes a piac, a Vadasparkba belépőt kell váltani! Parkolás a belső parkolóban 400 Ft/nap.

Pünkösdi Örökség Ünnep – Szentendre, Skanzen, június 9-10.

A múzeum portáin a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő örökségek mutatkoznak be. Idén nemzetközi vendégfellépőt is körünkben köszönhetnek: a Fendika táncegyüttes érkezik Etiópiából. Ők is, mint a többi közösség, elhozzák és bemutatják hagyományaikat egy múzeumi portáján és egy színpadi produkció keretében. A pünkösdi program a Skanzen normál nyitvatartási idejében is vásárolható belépővel látogatható, a rendezvényes kedvezmények érvényesek.

Pünkösdölés és Várjátékok Hollókőn – június 9-10.

Az Ófaluban népviseletbemutató, néptánctanítás, népviseletbe öltözés, népzene, táncház, népi játszóudvar a Palóc Játszóházban, Pünkösdi királylány felvonulása, Pünkösdi királyválasztás, tehát rengeteg pünkösdi program vár rátok. Pünköshétfőn pedig a várban is lesznek programok. Részletes program ittVasárnap és hétfőn az Ófalu és a Palóc Játszóház látogatása ingyenes, vár látogatása: kedvezményes jegy: 1000 Ft (6-18 év között, illetve nyugdíjas), felnőtt: 1500 Ft, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Tabulatúra Színház: Rákóczi-műsor – Margitsziget, Szent Margit romok, Szabadtéri Színpad mögött, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Zenés gyerekprogram a Rákóczi-szabadságharc zenei és irodalmi emlékeiből változatos, korhű hangszerelésben. 4 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Tilos maraton családi nap – Dürer-kert, vasárnap 17:00 (ingyenes)

17 órakor a Rutkai Bori Banda koncertezik a Tilos rádió családi napján a Dürer-kertben. Ingyenes!

Veronaki: Mosó Masa mosodája (Gyerek Sziget) – Hajógyári-sziget, vasárnap 16:30 (ingyenes)

Az új Veronaki lemez a nagy népszerűségnek örvendő Mosó Masa mosodája koncertje vár benneteket a Gyerek Szigeten. Ingyenes!

JÚNIUS 10., hétfő

Pünkösdi Királyság – Tabán, hétfőn 9:30-20:00 (ingyenes)

Egész napos, ingyenes programok a Tabánban Pünkösd hétfőn az egész családnak! Lesz itt hagyományőrző pünkösdi kézművesség, arcfestés, pünkösdi bababirodalom, óriás buborékfújás, pünkösdi hétpróba, 11 órától fellép Szalóki Ági, 14 órától Pál István ’Szalonna’ és bandája és táncegyüttesek. A legjobb budapesti pünkösdi program. Részletek ittIngyenes!

Katáng (Svábhegyi Piknik) – Diana út, hétfőn 11:00 (ingyenes)

Gyertek ki a zöldbe és érezzétek jól magatokat! A Katáng pedig zenél és mesél mindenkinek. Ingyenes!

Ha szeretnétek a legjobb programokat, új ajánlóinkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. Tartsatok velünk a nyári szünetben is, és válogassatok a Hétvége és Vakáció rovatainkból jó ötleteket!