Programtippek az őszi szünetre

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

KARIMA-ÁLOM BRIM-DREAM GELLÁR Csaba

Otthoni kreatívkodós bejegyzésünk után összegyűjtöttünk Nektek pár jó programot az őszi szünetre, hogy mindenki megtalálja a kedvére való elfoglaltságot. Lesz sok kreatív és zenés program, több múzeum érdekes foglalkozásokkal készül, valamint találtunk néhány izgalmasnak ígérkező tábort. Ha inkább a szabadba vágynátok, akkor is van néhány pénztárcakímélő ötletünk.

SZABADTÉRI, KIRÁNDULÓS

orangutan_baby

Október 23. és november 2. között 1000 Ft a 14 év alattiaknak a belépő az Állatkertbe. Tart még a hagyományos „Nyugdíjas hónapok” belépési akció is, szintén 1000 Ft-os belépőjeggyel. A látnivalók között említést érdemelnek az elmúlt hónapokban érkezett újdonságok, így a sörényes hangyászok és az óriásvidrák, valamint a nyáron átadott ausztrál ösvény. Naponta két alkalommal látható lesz a mesterségesen nevelt orangután kölyök, valamint érdemes a vombatok megfigyelésével is megpróbálkozni, mert a nőstény erszényében kölyök cseperedik.

1417612_10151746451960896_266663861_o

November 2-ig változatlan nyitva tartással működik a Holnemvolt Park, ahol október 31-én Halloween partit tartanak 18 és 22 óra között, jelmezben a belépés ingyenes! Beszámolónkat itt olvashatjátok. Állatkerti belépővel a Parkba is át tudtok menni.

margareta_jatszoter_MG_9359

Keressétek fel az egyik szuper, új tematikus játszótér egyikét top8-as válogatásunkból, közben pattanjatok fel a BKK hajójára, amely bérlettel hétköznap ingyenes. (Már csak a D11-es járat közlekedik, kb. óránként, ha nincs bérletetek, akkor felnőtteknek 700 Ft, gyerekeknek 550 Ft egy útra.)

kisvasut_hajtanypalya

A Takarékossági Világnap alkalmából hajtányversenyt rendeznek október 31-én a Királyréti Hajtánypályán. A pálya körül az élővilághoz kötődő kérdéseket helyeznek el, amelyeket a hajtánnyal kell begyűjteni. A jó válaszokat adók kisvasúthoz kötődő nyereménytárgyakkal gazdagodhatnak. A verseny 13:00 és 13:30 között lesz, nevezési díj a hajtányjegy ára (300 forint). Bővebb információk itt.

gyermekvasut_foto_rizsavi

November 2-ig a hétfői üzemszünetek kivételével, naponta menetrend szerinti közlekedéssel várják az utasokat a Gyermekvasúton. A felújított fogaskerekű is újra jár október 23-tól. A menetrendet itt olvashatjátok. Árak itt.

KREATÍV

halloween_2014

Október 28-án 17 órától a Borarti Alkotóműhely és a Két Egér egyesített erővel rendez Halloween-foglalkozást. Lehet rémisztő mozgatható csontvázat készíteni újrahasznosított anyagokból – „Green Halloween” :), de Bori mindenfélével készül a szelídebb lelkűek számára is. Ráadásul halloweeni dallamokkal, mondókákkal is ismerkedhetünk az American Corner Budapest jóvoltából. Belépő: 500 Ft, ami levásárolható.

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál helyszíne a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ, ahol október 29. és november 1. között ingyenes mesevetítések és animációs műhelyfoglalkozások várják a gyerekeket. A gyermekprogramban több fiatal magyar és külföldi filmkészítő gyermekeknek készült meséje mutatkozik be. Összesen 22 kisfilm méretteti meg magát az óvodásokból és kisiskolásokból álló gyermekközönség által odaítélt díjért, amelyet az ő szavazataik alapján osztanak ki. A legjobb gyermekfilmnek járó díjat az Oscar-jelölt filmrendező, M. Tóth Géza vezette KEDD Stúdió ajánlotta fel.

szinter_projekt

Október 29-én, szerdán a Színtérben a CÓKAMÓKA alkotódélután keretén belül dísztököt dekorálhattok és álarcokat készíttek. Kérik, hogy jelezzétek részvételi szándékotokat a szinterprojekt@gmail.com címen. A foglalkozás díja: 1500 Ft.

Halloween Fesztivál

Október 31-én Halloween Fesztivál lesz 18 és 22 óra között a Vörösmarty téren jelmez- és sminkversennyel, valamint a legszebb tököt is keresik majd. Ingyenes!

MÚZEUMOK

vasaros

Október 28. és 31. között a Kulteában minden nap olyan tematikus programokkal várnak benneteket mint a fagyi- és müzli készítés, reformkori vásár. 10 éves kortól ajánlott, belépő: 800 Ft. A részvételhez telefonon vagy e-mailben kell regisztrálni. A részleteket itt olvashatjátok.

nádori kripta

Október 30-án 16 órától a Magyar Nemzeti Galériában Gyertyafényes tárlatvezetés lesz a Habsburg nádori kriptában. Egy különleges gyertyafényes tárlatvezetésen most minden kiderül a kripta történetéről. Hogyan temetkeztek a Habsburg családtagok, milyen magyar művészek vettek részt a síremlékek elkészítésében, mi történt a kriptával a világháború alatt, és még azt is felderítjük, hogy miért és hogyan törtek be a kriptába az 1970-es évek elején. Találkozási pont: C épület, információs pult. A tárlatvezetés díja: 600 Ft. Regisztráció az alábbi e-mail címen: muzeumpedagogiamng@szepmuveszeti.hu.

rembrant

Az európai kultúra egyik virágkorát, a 17. századi holland művészet időszakát mutatja be a Szépművészeti Múzeumban október 31-től látogatható Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című nagyszabású kiállítás. A tárlat a kor legnagyobb mestere, Rembrandt köré épül, akitől 20 remekművet láthat a közönség.

bevezetofalkep

November 2-án, vasárnap a Magyar Természettudományi Múzeum vagy a Néprajzi Múzeum állandó kiállításaira mehetnek be ingyen a 26 év alattiak, valamint a 18 év alattiakat kísérő két közeli hozzátartozó.

varazserdo

Vasárnapig nézhetitek meg a Mezőgazdasági Múzeumban a Varázserdő című kiállítást. Belépéskor játéklapot kaptok, mely állomások és fejtörők során vezet benneteket végig. A múzeum termein végigfutó, izgalmas kiállítás és óriás-társasjáték rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a látogatókat. 3 éves kortól ajánlott. Bővebb infókat itt találtok.

Csodák Palotája

Sötétség kúszik be Álmosvölgyből a Csodák Palotájába az őszi szünet ideje alatt, ráadásul a megszokott nyitvatartási időben szünnap nélkül. Minden nap szellemesebbnél szellemesebb kísérletek a töklámpások fényének félhomályában. A részleteket itt olvashatjátok. A belépőjegy ára: felnőtteknek: 2200 Ft/fő, gyerekeknek és diákoknak: 1700 Ft/fő.

ZENE

tazlo_tanchaz

Október 31-én, pénteken 18 órakor az Eötvös10-ben (500 Ft) és a MOM-ban (300 Ft) is táncházzal várnak benneteket. Az utóbbi helyszínen Könyvcserebere is lesz a Sirály sétányon. Vigyétek el el régi, megunt, esetleg több példányban meglévő szépirodalmi vagy ismeretterjesztő könyveitek, és cseréljétek be a Szabadpolcon található könyvek bármelyikére.

Kaláka Foto_Lili Productions

Pénteken 16 órától a Kaláka lép a Müpa színpadára. Legújabb gyermeklemezük, a Ragyog a mindenség számait a kortárs erdélyi irodalom huszonnégy költőjének egy-egy gyerekverse alkotja. Az együttes valamennyi tagja hat-hat dalt jegyez a korongon. Ezeket játsszák a koncerten is, de persze nem feledkeznek meg korábbi gyerekslágereikről sem. Jegyár: 1500 Ft.

FILM

A kis Nicolas nyaral

Ha moziba vágynátok, válasszatok az őszi családi filmek kínálatából. Pl. október 29-ig a Sugár moziban 790 Ft a matinéjegy.

TÁBOROK

Kuruttyoló Békakirály tábor – Noha

Több helyen őszi táborokkal várnak benneteket, akár egyetlen napra is lehet menni. Pl. a Nohában Kuruttyoló Békakirály tábor (7000 Ft/nap) lesz énekelni, táncolni, zenélni, alkotni vágyó gyerekeknek Tarján Verával és Mogyoró Kornéllal.

Piréz Napközi

A Piréz Gyerekműhely Őszi napközijében süthettek majd egy sor finomságot, állatokká és mesékké gyúrhattok mindenféle anyagot és formát, közben pedig focilabdával, pazar tánclépésekkel és vagány gyerektorna-elemekkel állítják be az étvágyat az ebédhez (9-12 között 4000 Ft/délelőtt).

Napkozis_tabor-069

A Kapocs a gyermekekért a Csillaghegyi Közösségi Házban drámajáték közösségi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, képzőművész alkotó műhellyel, társasjátékokkal készül az őszi szünetre (6000 Ft/nap).

sargabusz

A Jurányi Ház Parányi Műhelye izgalmas sárga buszok táborával készül az őszi szünetre: utazás, kirándulás, térképészet, Budai-hg, nyomkeresés, áldokumentumfilm készítés, társasjáték, esőkabát, Zsámbéki-medence, növény-, és gombahatározás. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig. Ára 29 000 Ft, testvérkedvezmény: 24 000 Ft. A részleteket itt olvashatjátok.

millipop_mosolygyar

A Millipop Mosolygyár is őszi táborral vár benneteket (6900 Ft/nap), sőt október 31-én éjszaka is nyitva lesznek (7500 Ft). Buli után nem kell haza mennetek, mert ha visztek pizsamát és hálózsákot, akkor ott tölthetitek az éjszakát! Jelentkezés: info@millipopjatszo.hu.