Gyerekprogramok hétvégére – nov. 24-25.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Skandináv Filmfesztivál - Art+Cinema, Erzsébet krt. 39., november 28-ig

Ezen a héten nyitotta meg kapuit újra a Városligeti Műjégpálya, és már néhány adventi program is vár benneteket, de emellett ajánljuk még a Tatai Vadlúd Sokadalmat, a Pagony Téli Fesztiválját, szuper művészeti foglalkozásokat a Kassák Múzeumban, a megújult Szépművészeti Múzeumban, a Teslában és a Capa Központban, de koncertet, színházi előadást és kiállításmegnyitót is találtok a hétvégi programok között.


EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Skandináv Filmfesztivál – Art+Cinema, Erzsébet krt. 39., november 28-ig

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Skandináv Filmfesztivál az Art+Cinemában, ahol a  szervezők idén több családi programmal is kedveskednek legfiatalabb nézőiknek. Műsorra tűzik a Sarkköri mentőexpedíció c. norvég családi filmet, a Hajrá, Anja! című norvég ifjúsági filmet, láthattok természetfilmet a lemmingekről is. A legkisebbeknek és szüleiknek egy skandináv diafilm-válogatással (vasárnap 13 órától) kedveskednek. Felidézhetitek A rút kiskacsa, Trillevip, a törpe és A három morcos bakkecske történetét, de az olyan, kevésbé ismert mesékkel is megismerkedhettek, mint A tejkút és a Babuka a fűben. Részletes program itt.

Megnyílt a Városligeti Műjégpálya!

A héten ismét megnyitott a kapuit a legnagyobb szabadtéri jégpálya a Városligetben! 6 éven aluliaknak továbbra is ingyenes a belépés! Családi jegy hétvégén: 5000-7000 Ft (6 éven felüli gyerekek számától függően), illetve hétfőtől péntek délelőttig 3500-4500 Ft.

Adventi vásárok

Az igazi dömping csak a jövő héten várható, de már nyitva találjátok a karácsonyi vásárt a Vörösmarty téren, a Bazilikánál és a Városháza parkban is. Válogatásunk is hamarosan érkezik! Ingyenes!

JÁTÉK

Miért hét napból áll a hét? Hogyan készültek az első könyvek? Mitől holt a Holt-tenger? Kié az internet? A gyerekek rengeteg izgalmas kérdést tesznek fel. Elég kinyitni ezt a könyvet, és a kis Katica segít megválaszolni őket. Bizonyos kérdéseknél fel kell hajtani egy fület, ki kell húzni egy nyelvet vagy el kell valamit forgatni. A gyerekek nem csupán új ismeretekre tesznek így szert, hanem nagyszerűen szórakoznak is majd a játékos megoldásokkal! Tanuljunk valami újat! Miért is? Miért ne!

Köszönjük, hogy velünk játszottatok, és megosztottátok a sokszor vicces, nehéz vagy elgondolkodtató kérdéseket! A szerencse ezúttal Baráth Krisztinának kedvezett, akit emailben is értesítettünk! Gratulálunk!

A Cser Kiadó jóvoltából a Kíváncsi Katica kérdez című könyv a nyeremény!

Az általános játékszabályzatot itt olvashatjátok.

NOVEMBER 24., szombat

18. Tatai Vadlúd Sokadalom – Tata, Öreg-tó és környéke, szombaton 7:00-21:00 (ingyenes)

Idén is sok ezer vadlúd reggeli kirepülésének és esti behúzásának lehettek tanúi, de emellett madármegfigyelő verseny, szakmai előadások, állatbemutatók, természetismereti programok, játszóház és kézműves vásár is vár benneteket Tatán. Részletes program itt. Ingyenes!

Pop-Up Fesztivál – Virányosi Közösségi Ház, szombaton 9:00-12:00 (ingyenes)

Az 5-18 év közötti gyerekeket, fiatalokat és a szüleiket várják, de mindenki jöhet, aki játékosan kalandozna az érzelmek világában. A POP-UP fesztivál jó lehetőség a gyerekeknek, hogy inspiratív, elgondolkodtató, izgalmas játékokon keresztül megtanulják hogyan bánjanak tudatosan az érzelmeikkel bővítsék az érzelmi szótárukat, megtanulják, hogyan ismerhetik fel mások érzéseit, jobban megismerjék önmagukat, elgondolkozzanak az álmaikon és az azokhoz vezátok.át választjető úton. Ingyenes!

SzépMűhely: Szép lovak – Szépművészeti Múzeum, szombaton 10:00-13:00

Játékos foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, kreatívszigetekkel, kincskereső játékokkal és zenével várnak a megújult Szépművészeti Múzeumban kicsiket és nagyokat, egyéni látogatókat és családokat egyaránt. Itt minden a lovakról szól majd ezen a napon, mi biztosan nem hagyjuk ki. Részvételi díj: 1000 Ft/fő felnőtteknek, 500 Ft/fő 18 év alattiaknak, ingyenes 2 éves kor alatt.

Téli PagonyFeszt – Mese, zene, báb és könyvek – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 10:00-14:00

Rutkai Bori Banda, felolvasószínház, könyvbemutatók, kreatív foglalkozások, vásár és még sok izgalmas program vár rátok, ha ezen a napon a Pagony fesztiválját választjátok. Családi belépő: 2500 Ft.

Kassák Könyvműhely – Családi nap a Kassák Múzeumban, szombaton 10:00-13:00

Újra kinyitja képzeletbeli ajtaját a Kassák Könyvműhely. Még több trükkös, érdekes és akár otthon is egyszerűen újra elkészíthető könyvecskével és füzet fajtával készülnek szombat délelőttre. A program nincs korhatárhoz kötve, a kisebbek egyszerűbb, a nagyobbak nagyobb kihívást jelentő könyveket is készíthetnek. 12 órától csatlakozhattok Szeredi Merse Pál tárlatvezetéséhez. Belépő: 800 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft. Lehetőség van csak a tárlatvezetésen is részt venni, ez esetben elég a múzeumi belépőjegyet megvásárolni.

Téli puhaságok – Nemez ujjbábkészítő workhop – FISE Galéria, Kálmán Imre utca 16., szombaton 10:00-13:00

Pihe-puha, meleg, kedves állatkák, akik egy-egy mese erejéig életre kelnek. Készítsd el saját nemez ujjbábodat, ami kiváló ajándék is lehet! Részvételi díj: 4800 Ft/bábu, amely minden alapanyagot, eszközt, technikai tudás és finomságot is magában foglal. További információ és regisztráció: kacsmuhely@gmail.com A programot kicsiknek és nagyoknak, családoknak, tesóknak és baráti társaságoknak is ajánlják!

Képvarázslás – Szitanyomás workshop – Minurka, Kis Rókus utca 37., szombaton 10:00-13:00 (regisztrációs)

Ha szeretnétek egy teljesen egyedi, saját grafikával díszített textil képet készíteni, itt a helyetek! Saját magatok álmodhatjátok meg a mintát, amit aztán a szitázás technikájával az Aranyalma Kézműhely segít rávarázsolni az anyagra. 6-7 éves kortól ajánlott. Ár: 3500-4500 Ft. A workshopon egyszerre max. 8 fő tud részt venni, regisztráció szükséges a minurkainfo@gmail.com címen.

Családi Nap – Budapesti Történeti Múzeum (Budavári Palota E épület), szombaton 10:30-18:00 (ingyenes)

A Tabán úgy él a városi emlékezetben, mint egy romantikus, eltűnt városrész macskaköves, girbe-gurba utcákkal, éttermekkel. De kik és hogyan éltek itt? Mivel foglalkoztak? Fedezzétek fel a műhelyeket, a piacot, az egykori szerb-ortodox templomot, az itt zajló életet egy nagy családi játékon keresztül! Kézműves foglalkozások és táncház is vár rátok. Ingyenes!

CineMusic Junior – Müpa, szombaton 11:00

Idén a gyerekek is élvezhetik a filmtörténet népszerű alkotásainak zenéit a Cinemusic Junior koncerten, amely a Cinemusic műsorának gyermekbarát verziója. A koncertet 6 éven felülieknek ajánlják.Jegyár: 3500-10.500 Ft.

Színes egér – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

November 24-én a Színes egér vendégei lesznek: Lovas Lilla és Maksai Ágnes, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai, akikkel felfedezhetitek a síkbábok, pontosabban az árnybábok misztikus világát. Belépő: 500 Ft/gyerek (levásárolható a boltban).

Családi nap – Capa Központ, szombaton 11:00-18:00

Szombaton, a THIRTYTHREE és a Május 1. Ruhagyár – Fortepan: Ez a divat! kiállításokhoz kapcsolódva családi napot tartanak a Capa Központban. A foglalkozásokon való részvétel ingyenes!

PoszterFeszt gyerekworkshopok – Tesla, szombaton 10:00-13:00 és 14:00-17:00 (regisztrációs)

Ingyenes workshopokkal várja a gyerekeket a PlakátFeszt november 24-én. A 12-17 éveseknek délelőtt, a 6-11 éveseknek délután tartanak majd szuper foglalkozásokat. Regisztráció szükséges! Ingyenes!

Mesélő karácsony – Városháza tér, adventi vásár fűtött sátrában, szombaton 11:00 és 15:00

Aki már egy kis karácsonyi hangulatra vágyik, neki ajánljuk a Városháza téren a felsőörsi Bárókerti Bábszínház vendégelőadását. Ingyenes!

NOVEMBER 25., vasárnap

Bölcs Kavics: Videójáték workshop – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-12:00 (regisztráció péntekig)

bölcs kavics workshop

Ezen a foglalkozáson elkészítheted saját videójátékodat, az idegen bolygók felszínét és kedves, vagy gonosz lakóit! Kicsit ugyan tanulhatsz programozni, de nem feltétel, hogy előtte tudj erről bármit is. Az alkalom végén egy általad készített videójátékkal térhetsz haza! A kurzuson való részvétel feltétele egy saját laptop (Windows / OSX), illetve korlátozott számban tudnak laptopokat biztosítani. Kérik, hogy a regisztrációkor mindenki jelezze, amennyiben erre igény tart. A program ára: 3500 Ft. Jelentkezés: kadara@pim.hu (péntekig!).

WAMP x V4 – Millenáris, vasárnap 10:00-18:00

A rendhagyó V4 WAMP-on a hazai tehetségek mellett ugyanis a régió közel negyven alkotója is megmutatkozhat Budapesten. Belépő: 500 Ft.

UPeramesék Papagénóval – Up4event, Újpest, Szent István tér 13-14., vasárnap 10:30

Az előadásqaokon a gyerekek találkozhatnak sőt együtt játszhatnak, énekelhetnek Papagénoval ( Hábetler András) és sok más híres operahőssel ( FareMido Operatársulat tagjai ), közben megismerkednek Mozart, Händel, Rossini, Donizetti, Verdi és más zeneszerzők legnépszerűbb operáival.

Búgócsiga zene – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

„Úgy tetszik” címmel jelenik meg a Búgócsiga Zenede második albuma, amit ezen a koncerten fognak bemutatni. A koncert során a gyerekekkel együtt játszanak el a mondókákat, énekelnek a népdalokat. Viszont a szülők se maradhatnak ki a játékból, hisz köztudott, a szobros-játék mindenkire vonatkozik. Lesz még mese és hangszerbemutató is. Jegyár: 1500 Ft/fő vagy 4800 Ft/család.

Skandináv mesék diafilmen – Art+Cinema, vasárnap 13:00

Felidézhetitek A rút kiskacsa, Trillevip, a törpe és A három morcos bakkecske történetét, de az olyan, kevésbé ismert mesékkel is megismerkedhettek, mint A tejkút és a Babuka a fűben. Jegyár: 700 Ft.

Manna Matiné: A rút kiskacsa – B32 Galéria, vasárnap 15:00

Az előadás a kiskacsa saját történetformáló szerepére fókuszál és arra, hogy egy igazi jó mesében elsősorban a cselekedetei változtatják meg a hős életét. Az előadást 6 éves kortól ajánlják.

Majd ha piros hó esik! – Barabás Villa, vasárnap 16:00-22:00 (ingyenes)

16 órától lesz „csak rajzolok” műhely Rutkai Borival és Dániel Andrással, 17 órától kiállításmegnyitó, 18 órától pedig családi diszkó Dj Nairobival. A kiállításon debütál a Bori alkotásaiból készült képes kalendárium, amit eddigi könyvei mellett a helyszínen meg lehet majd vásárolni. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Tatai Vadlúd Sokadalom, lovas programok a Szépművészeti Múzeumban, Kassák Múzeum foglalkozás, Majd ha piros hó esik! kiállításmegnyitó a Barabás Villában
Rozi kedvencei: Tatai Vadlúd Sokadalom, Majd ha piros hó esik! kiállításmegnyitó a Barabás Villában