Programok advent 3. hétvégéjén – dec. 14-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pihenjetek meg a karácsonyi előkészületek forgatagában egy jó bábelőadáson, koncerten, könyvbemutatón, illetve több kézműves foglalkozással is várnak benneteket városszerte. Válogassatok a hétvégi programajánló kínálatából!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Adventi Kastélynapok – Gödöllői Királyi kastély, december 15-16.

A Gödöllői Királyi Kastély ünnepi díszbe öltözik és adventi programok sokaságával készül. Az esztendő legbensőségesebb időszakában a régimódi, meghitt karácsonyok hangulatával várnak mindenkit. Lesz kézműves vásár, ajándékkészítés, ünnepi finomságok és interaktív meseelőadások is.

További adventi programok Budapesten és környékén

Ezen a hétvégén is várnak benneteket adventi programok és vásárok sokaságával Budapesten és Budapest környékén egyaránt. A Fényvillamos és Fénytroli erre jár és korcsolyázhattok is sokfelé.

Hó, hó, hó!

Erre a hétvégére havat ígértek, és reméljük, hogy jut majd szánkózáshoz is elegendő. Itt találjátok kedvenc szánkózásra alkalmas helyeinket, frissített információkkal. Indulás előtt érdemes a webkamerákat és a közlekedési információkat is megnézni!

DECEMBER 14., péntek

Karácsonyi készülődés a környezettel barátságban – FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, pénteken 16:30–18:30

Készülődjetek együtt az ünnepekre vásárlásmentesen, a környezettel barátságban. A foglalkozáson a KACs Műhely-lyel személyre szóló, ökotudatos csomagolást készíthettek, ami nem terheli majd az ünnepek elteltével szeretett bolygónkat, illetve a VISU.visualplaygrounddal fenntartható módon ajándékkísérőt nyomtathatsz. Ár: 4800 Ft. Regisztráció: kacsmuhely@gmail.com.

Három kívánság – a Bab Társulat óriásbábos előadása – Óbuda, Fő tér, pénteken 17:00 (ingyenes)

Óriásbábos előadást láthattok pénteken 17 órától az Óbuda Advent programsorozat keretében. Ingyenes!

DECEMBER 15., szombat

Legkisebbek mozija: Éliás, a kis mentőhajó – Puskin, szombaton 10:00

Miután egy nagy viharban sikeres mentőakciót hajt végre, Éliás, a kis mentőhajó lesz a nap hőse. Örömmel fogadja a Nagy Kikötő meghívását, és már alig várja, hogy újabb akciókban vegyen részt. Ehhez azonban hátra kell hagyni régi barátait, akik segítsége nélkül nem kaphatja el az illegális kikötői bányászokat. Jegyár: 800 Ft.

Karácsonyi Kolibri Matiné – Katona József Színház, szombaton 11:00-13:00 (ingyenes)

Egyszeri és megismételhetetlen felolvasószínházzal mutatkozik be A Grincs, aki megpróbálja ellopni a karácsonyt. Megtudhatjátok, milyen egy igazi bátorságinduló, amitől garantáltan elmúlik a félelem – bemutatkozik Al Ghaoui Hesna Holli, a hős című könyve. Ismerjétek meg Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül című könyvét, illetve a világ valóban legrosszabb gyerekeit. Kézműves foglalkozással is várnak benneteket a Kolibri Kiadó könyvbemutatóin. Ingyenes!

Aranyszamár Bábszínház: Régi karácsony – bábelőadás – Városháza tér, fűtött sátor, szombaton 11:00 (ingyenes)

A karácsonyi készülődésben, lótás-futásban, sürgés-forgásban jó néha megpihenni. A „Csodakalács” című népmese és Fekete István „Éjféli látogatók” című novellája épp ilyenek. Ezért mondják, mesélik, mutogatják, énekelik, megidézve rég volt Karácsonyokat. Utána kézműves foglalkozással is készülnek! Ingyenes!

Karácsonyi Kolompos – Müpa sátor, szombaton 11:00

A Kolompos karácsonyi koncertje után akár korcsolyázhattok is a Művészetek Palotája mellett. Belépő: 1500 Ft/fő, a koripálya ingyenes!

Kicsi Mimi karácsonya könyvbemutató – Örkény István Könyvesbolt, szombaton 14:00 (ingyenes)

Szombaton 14 órától Tamás Zsuzsa és Horváth Ildi karácsonyra való hangolódásként meseolvasással, mézeskaláccsal, finom teával és nyuszifül készítéssel várja a kisebbeket az Örkény István könyvesboltban a Kicsi Mimi-sorozat legújabb része, a Kicsi Mimi karácsonya bemutatóján. Ingyenes!

Danny mesél: Mese a mézeskalács emberről (Advent a Hegyvidéken) – Hegyvidék, Városháza tér, szombaton 15:00 (ingyenes)

Ebben az angol nyelvű dalbetétekkel tűzdelt előadásban az amerikai népmesék egyik kiemelkedő alakjának, Mézeskalács Úrnak történetét hallgathatja a közönség a népszerű mesemondótól. Ingyenes!

Korpás Éva koncertje – Müpa sátor, szombaton 15:00

Szombat délután Korpás Éva lép a Müpa sátor színpadára. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Gyerekkarácsony a Gólyafészekben – koncert, kézműveskedés, vásár – Gólyafészek, VIII. kerület Bókay János u. 34., szombaton 16:00-20:00 (ingyenes)

A Gólya napközije, a Gólyafészek karácsonyi gyermekprogramot rendez december 15-én, ahol a gyerekeknek koncerttel és kézműves foglalkozásokkal, míg a felnőtteknek forralt borral és gyerekholmi vásárral készülnek. Ingyenes!

DECEMBER 16., vasárnap

Zajszimfonikusok – BMC, vasárnap 9:30 (ingyenes, regisztrációs)

A Magyar Zene Háza egy nagy, közös zajongásra invitál minden kis és nagy zajszeretőt. Dés András jazz-zenésszel közösen 10.00-11.00 óra között a Magyar Zene Háza zajszimfonikus zenekarában kipróbálhatod zajtehetségedet. A rögtönzött koncert sikere csak rajtad múlik! A dübörgő csörömpölést követően a Virtuózok tehetségkutató verseny győztese, Boros Misi koncertje nyugtatja meg a hangulatot. A program teljes ideje alatt az aulában hangszerkészítő kézművesprogram várja a családokat, de a világ számos izgalmas hangszerei is megfoghatók, és kipróbálhatók a hangszersimogató foglalkozáson. A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az info@bmc.hu email címen lehet, a korlátozott befogadóképesség erejéig.

Luca-nap – gyerekdélelőtt – Virányosi Közösségi Ház, vasárnap 9:30-12:00

Kézműveskedés, író-olvasó találkozó, hagyományok az adventi ünnepkörből, Csodaceruza újságszerkesztés, zene, tánc, körjáték és vásár vár benneteket! Belépődíj gyerekeknek: 1000 Ft, felnőtt kísérőknek a belépés ingyenes. A Virányosi Közösségi Ház hétvégeken a Széll Kálmán térről induló 155-ös busszal közelíthető meg; a Fészek utcai megállótól 1 perc sétával.

Rajzolj nekem! 2018 – Bartók Pagony, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

Kérj egyedi illusztrációt kedvenc illusztrátoraidtól karácsonyra, és segíts a rászoruló könyvtáraknak! December 16-án vasárnap a Bartók Pagonyban várnak! Ezen a napon tőlük kérhetsz egyedi rajzot: 10-13 óra között: Baranyai (b) András, Bernát Barbara, Dániel András, Gévai Csilla; 14-17 óra között: Dániel András, Horváth Ildi, Mayer Tamás Artwork, Paulovkin Boglárka. A képek ára: 5000-10000 Ft.

A Fény Ünnepe – Magnet Ház, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes, adomány)

Már hagyománnyá vált, hogy ilyenkor a MagNet Közösségi Ház jótékonysági rendezvényt szervez. Idén a rendezvény kedvezményezettje a 20 éves Baltazár Színház. Ők Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. 10:30-tól az Apacuka zenekar indítja a napot, de lesz még kézműves vásár, workshopok és sok minden más. Ingyenes, adományt elfogadnak!

WAMP design vásár – Millenáris, vasárnap 10:00-18:00

December 16-án a Millenáris B csarnokában több mint 250 hazai tervező munkáiból válogathattok. Mindent egy helyen akár kisszériás ékszerről, izgalmas lakberendezési tárgyról vagy kézzel készített gyerekjátékról van szó. Belépés 500 Ft, amely levásárolható.

Családi kézműves délelőtt – Kultea, vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs)

Adj a mézeskalácshoz csokoládét és mennyei édességet kapsz. Készíts belőle karácsonyfadíszt! Meglepően egyszerű. Kipróbálhatod, ha ellátogatsz múzeumba az ünnepi kézműves foglalkozásra. Részvételi díj: 1500 Ft/ fő. A férőhelyek korlátozott száma és a nyersanyag kalkuláció miatt, kérik, hogy regisztráljatok. Regisztráció Miszné Korenchy Anikónál a 375-6249-es számon, vagy e-mailben: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com.

Családi programok a Várkert Bazárban – vasárnap 11:00-18:00 (ingyenes)

Élő betlehemmel, regöléssel, sokféle kézműves foglalkozással várnak benneteket a Várkert Bazár teraszán és épületében is. 15 órakor fellép az Eszter-lánc Mesezenekar. Mi nagyon sok apró ajándékot, dekorációt készítettünk itt a múlt vasárnap. Ingyenes!

Nincs karácsony Ezüstmackó nélkül! – diavetítés – Art+Cinema, vasárnap 11:00

A diafilmeket Vass Gábor olvassa fel, aki a mesélés mellett egy kis ajándékkal is kedveskedik a gyerekeknek! A következő filmeket láthatjátok: Mese a halászról meg a kishalról, A didergő király, Dióbél királyfi, Az utolsó karácsonyi angyal, Télapó és Ezüstmackó. Belépő: 600 Ft/fő (a belépőjegy teljes értékben levásárolható a helyszínen.)

Hol vagy Mikulás? – Figurina Animációs Kisszínpad, Retek utca 17., vasárnap 11:00 és 17:00

Ma éjjel a kis rongybabának az „igazi” Mikulást kell megkeresnie. A kalandokkal teli világ most is a tárgyak világa: ezúttal a konyha bútorai, eszközei segítik, vagy gátolják hősünket. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft/fő. 3 éven felülieknek ajánlott.

Portéka Színpad: Decemberi csillagok – bábjáték, Városháza tér, fűtött sátor, vasárnap 11:00 (ingyenes)

A Portéka Színpad Decemberi csillagok című műsorában ünnepi díszlettel (karácsonyfa, hóember), adventi koszorú gyertyafénye mellett, hangulatos zenei aláfestéssel invitálja betlehemes játékra a gyermekeket. A hóemberről szóló, humoros történetekkel teli bábjátékon nemcsak a legkisebbek, hanem a felnőttek is jól szórakozhatnak, együtt hangolódva az ünnepekre! Utána kézműves foglalkozás is lesz. Ingyenes!

Écsi Gyöngyi: Teremtésmese, majd a Göncöl Néptáncegyüttes – Óbuda, Fő tér, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Vasárnap 15 órától Écsi Gyöngyi meséjét nézhetitek majd, majd 17 órától fellép a Göncöl Néptáncegyüttes. Ingyenes!

BaHorKa Társulat: Téli mese – Müpa Sátor, vasárnap 15:00

A BaHorKa Társulat előadását vasárnap 15 órától nézhetitek meg a Müpa sátorban. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Rutkai Bori Banda – Budaörs, Templom tér, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Aki még szeretné a zenekart meghallgatni és táncolni egyet az ünnepek előtt, de már nem kapott jegyet Csillaghegyre és a Barabás Villába, Budaörsön ingyenes szabadtéri koncertet adnak, és a szuper horgolt naptár is kapható előtte vagy utána. Ingyenes!

Ünnepi hangoló: Kuruttyoló békakirály – Noha Stúdió, vasárnap 16:00

Az Ünnepi hangoló programsorozat keretében az évben utoljára láthatjátok és hallhatjátok a Veronaki duó (Veronika Tarján és Mogyoró Kornél) különleges mesés koncertjét. A produkciót 0-12 éves korosztálynak ajánlják. A Kuruttyoló békakirály előadáson kívül megint lesz, indiai ruhavásár, sütivásár, vásárfia, kézműves foglalkozás, finom forralt bor és tea, sok gyerek és jó hangulat. Jegyár: 1500 Ft/gyermek, kísérőknek ingyenes. A sütivásárból befolyt összeget a téli játszótér fejlesztésére fordítja a Noha Stúdió.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni.

Era kedvencei: Karácsonyi Kolibri Matiné a Katonában, Rajzolj nekem a Bartók Pagonyban, adventi programok a Várkert Bazárban
Rozi kedvencei: Rajzolj nekem a Bartók Pagonyban, Aranyszamár Bábszínház: Régi karácsony című bábelőadása a Városháza téren