Programok advent 1. hétvégéjén – dec. 1-2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legkisebbek mozija: Lengemesék 2. – Tél a Nádtengeren – Puskin, vasárnap 10:00

Elérkezett advent 1. hétvégéje, úgyhogy ezekben a napokban sorra nyílnak meg a karácsonyi vásárok, velük együtt az ünnepváró programok és kisebb és nagyobb korcsolyapályák. Emellett még lesz Anilogue Fesztivál, Mikulás programok, könyvbemutató és izgalmas ajándékkészítő workshopok is.Tartsatok velünk az elkövetkezendő négy hétben is, hiszen rengeteg jó programot ajánlunk majd, és megnyílt Advent rovatunk is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Adventi és karácsonyi vásárok – városszerte

Íme idei válogatásunk, ahol a legjobb ünnepváró programokat gyűjtöttük össze. Az összeállításban a kisebb és nagyobb rendezvények között találtok 1-2 naposat, illetve egészen január 1-jéig tartó eseményeket is.

Jégpályák

Idén is összegyűjtöttük, hogy hol korcsolyázhattok Budapesten. A Városligeti Műjégpálya már a múlt hétvégén megnyitott, most pedig sorra nyílnak a kisebb-nagyobb kerületi, illetve vásárokhoz kapcsolódó szabadtéri és fedett korcsolyapályák is.

Elindult a Fényvillamos!

Idén is több vonalon és időpontban jár a Fényvillamos. Íme a részletek! A járatokon normál díjszabással, jeggyel vagy bérlettel lehet utazni.

Gyermekvasút Mikulás – Hűvösvölgy állomástól, december 1-2., több időpontban

December 1-jén és 2-án a Mikulás és segítői, a krampuszok ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös éneklés, játékok és személyes találkozás a Mikulással, aki édességekből összeállított mikuláscsomaggal ajándékoz meg minden gyereket. Már csak reggeli, illetve késő délutáni időpontra van néhány hely. Gyermekek részére 2500 Ft, felnőtt kísérőik részére 2000 Ft.

Anilogue – Uránia, november 28. – december 2.

A nemzetközi animációs filmfesztiválon nemcsak a felnőttek nézhetnek különleges filmeket, hanem külön blokkokkal várják az iskolásokat (vasárnap 14:30) és az óvodás korosztályt (vasárnap 11:00) is. Részletes program itt.

Virrantó adventi játszóház és adománygyűjtés – HÁLÓ Budapest, V. Semmelweis utca 4.,december 1-2., 10:00-18:00

Adventi játszóház 5-12 éves korosztály számára kézműves foglalkozásokkal, mesékkel, játékokkal, dal- és tánctanulással, kincskereséssel. A foglalkozásokat önkéntes munkában tanárok, tanítók, óvónők, népi játszóház vezetők és mediátorok, kids coachok tartják. A felajánlott könyv- és játékadományokat magyarországi nehéz körülmények között élő gyerekeknek, valamit délvidéki, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyar közösségeknek a VIRRANTÓ JÁTSZÓBUSZ-szal viszik el 2019. I. félévében. A pénzadományokkal útjaikat, és az ottani foglalkozások tartását segítik. Belépő: 500 Ft.

NOVEMBER 30., péntek

1 éves a Zuglói Pagony, ünnepelj velünk! – Zugló, Erzsébet királyné útja 20., pénteken 10:00-18:00 (ingyenes)

Ezen a napon ellátogat a Zuglói Pagonyba Kiss Judit Ágnes író-költő, a Babaróka-sorozat szerzője, Kiss Noémi, a Lámpaoltó Pöttyös néni szerzője és Kőszeghy Csilla író-illusztrátor, a Bumburi-sorozat szerzője és Berg Judit Két kis dínó-sorozatának illusztrátora. 17 órától a szerzők felolvasnak meséikből, majd dedikálják is a köteteket. A születésnap alkalmából a Pagony és a Tilos az Á Könyvek köteteire, valamint a Pagony saját játékaira egész nap 20% kedvezmény lesz. Ingyenes!

A tűz ösvénye könyvbemutató – Örkény István Könyvesbolt, pénteken, 17:00-19:00 (ingyenes)

A tűz ösvénye regény

A regényhez illő, családias hangulattal, teával, mézeskaláccsal, felolvasással, közös énekléssel és Márton király koronájának elkészítésével várnak benneteket pénteken. Ingyenes!

Újrahasznosító ékszerkészítés biciklibelsőből – Minurka, pénteken 17:00 (regisztrációs)

Csetényi Lilla / Nearnia lesz a vendég, akivel bringagumibelsőből készíthettek különleges ékszereket, kiegészítőket. Készíthetsz fülbevalót, nyakláncot, karkötőt, vagy akár csokornyakkendőt is, ráadásul ajándéknak is szuper. Részvételi díj: 3500 Ft, mely tartalmaz minden szükséges alapanyagot és eszközhasználatot egy teljes ékszerkollekció elkészítéséhez. Regisztráció szükséges: minurkainfo@gmail.com címen.

DECEMBER 1., szombat

Karácsonyi Kézműves Varázs – Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Bécsi kapu tér 2-4., szombaton 9:00-16:00

Adventi hangulatban várják a családokat, szebbnél szebb karácsonyi ajándékötlettel, forró teával és süteménnyel. A szülőknek és minden kedves érdeklődőnek eredeti, karácsonyi levéltári iratok és ünnepi témájú, régi különleges könyvek bemutatójával szeretnének kedveskedni. A kézműves foglalkozáson készíthettek üdvözlő kártyákat, karácsonyi dísztárgyakat, és hűtőmágneseket, hajtogathattok hóembert és vágott hegyű tollal írhattok ajándéklistát. Belépő: 1000 Ft/fő.

Adventi Jótékonysági Vásár – Millenáris, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A Családszervezetek Adventi Jótékonysági Vásárát immár 3. alkalommal rendezi meg a Fiatal Családosok Klubja. Több mint harminc családokat segítő civil szervezet, továbbá számos cég és magánszemély együttes erővel fogott össze egy nemes célért. Ebben az évben a befolyt összeggel a siket és nagyothalló gyermekkel, szülővel élő családokat támogatják. Íme a részletes program. Ingyenes!

Moha és Páfrány karácsonyfája- kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Moha és Páfrány - Szamóca tanoda

Karácsonyi készülődés Mohával és Páfránnyal. A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez.A foglalkozást a Füvészkertben a kastélyban tartják. Ára: 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak), előzetes jelentkezés szükséges!

Legkisebbek mozija: Kortárs gyermekversek és dalok – Puskin, szombaton 10:00

 

A „Kortárs gyermekversek és dalok” animációs sorozat a hazai kortárs költészet legjavát vonultatja fel. Többek között Tóth Krisztina, Varró Dániel, Kiss Ottó és Lackfi János versei elevenednek meg. Jegyár: 800 Ft.

Magyar Népmese Színház: Az Aranyszőrű bárány, interaktív mesejáték – Városháza park, fűtött sátor, szombaton 11:00 (ingyenes)

Népmese Színház_Aranyszőrű_bárány

Egy juhászlegény útnak indul az aranyszőrű báránykájával, hogy szerencsét próbáljon. Útközben sokan csatlakoznak hozzá, no nem éppen jó szántukból, de a végén a tiszta szívből kacagó királykisasszony lakodalmán vígan táncolnak. Az előadás után adventi koszorú készítésére várják a gyerekeket! 4 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Betlehemi történet – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

A Görömbő Kompánia Magyarország egyik legismertebb népzenei formációja. Az adventi ünnepkörhöz és a karácsonyi várakozáshoz kapcsolódik Betlehemi történet című előadásuk. A műsor a gyerekek bevonásával beszéli el a jól ismert történetet, miközben a duda, a tekerőlant és az egyéb klasszikus népi hangszerek is bemutatásra kerülnek. Jegyár: 1000 Ft.

Csiribiri – Mikulásváró Családi Délután – Kultúrkúria, szombaton 16:00

A diafilmvetítés a bábszínház mellett a Mikulás is ellátogat a rendezvényre. Belépő: 1000 Ft.

DECEMBER 2., vasárnap

Legkisebbek mozija: Lengemesék 2. – Tél a Nádtengeren – Puskin, vasárnap 10:00

A lengék tavaszi és nyári kalandjai után most a Nádtenger életének őszi és téli eseményeit mutatják be a mesék. Premier előtt nézhetitek meg Berg Judit meséjének 2. részét a szerző részvételével. Jegyár: 1200 Ft.

Advent Kiscellben – Wamp, Letterpress WS, Különleges vezetések – Kiscelli Múzeum, vasárnap 10:00-18:00

Lesz vásár, kézműveskedés, gyönyörű épület, érdekes tárlatvezetések és szép kiállítások. A délután során a Landerer és Heckenast nyomda nyomdagépén saját karácsonyi kártyát nyomtathattok a Letterpress workshopon, karácsonyfadíszt készíthettek csipeszekből, besegíthettek a karácsonyi készülődésbe a WAMP design vásárával és a megújult Kiscelli shop termékeivel, a tárlatvezetések során pedig a Kiscelli Múzeum minden érdekes zugát bejárhatjátok szakértők vezetésével. Belépő: 1600 Ft/800 Ft, családi kedvezmény 4000 Ft (2 felnőtt és gyerekek).

Pagony Mikulás – Bartók Béla úti Pagony, vasárnap 10:00-17:00 (előzetes jelentkezéssel)

Az ajándékok átadása mellett énekes-hangszeres foglalkozással várnak benneteket, lehet közösen énekelni, mondókázni, játszani. A rövid műsor után a Bartók Pagony Mikulás egyenként adja át az ajándékokat a gyerekeknek, beszélget velük, külön szülői kívánságra meg is dicséri őket. Csak személyesen lehet jelentkezni, 1500 Ft/gyerek + ajándék könyv a boltból.

Mikulás túra Nagyszénásra – Nagykovácsi, vasárnap 10:00-16:00

Nagyszénás túra

Kalandozás a Budai hegység távoli csúcsai között, a Szénások hegycsoporton. A túra 9km hosszú, ezt vegyétek figyelembe, ha gyerekkel indultok el. Ár: 1500-2000 Ft.

Kabóca Bábszínház: Regö rejtem – karácsonyi pásztorjáték – Városháza park, fűtött sátor, vasárnap 16:00 (ingyenes)

Kabóca Bábszínház: Regö rejtem

Megjósolható, hogy az Éjjeli őr, a Tanító meg a Pék hozzátok is bekopogtat az Angyalos Szekrénnyel: Szabad-e bejönni betlehemmel? Részletek itt.4 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Csintekerintő – Bognár Szilvia és zenekara – Óbuda, Fő tér, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Bognár Szilvia és zenekara lép fel az első adventi vasárnapon az Óbudai Fő tér karácsonyi vásárában. 17 órától a  Kincső Néptáncegyüttes műsorát nézhetitek meg, majd 18 órától a Muzsikás Együttes koncertjét hallgathatjátok. Ingyenes!

Budapest történelme madártávlatból – Fényfestés – Városháza tér, vasárnap 17:15-22:00 (ingyenes)

Fényfestés

Különleges ünnepi programmal színesíti Budapest arculatát a Fővárosi Önkormányzat az első adventi vasárnapon. Egyedi, kézzel rajzolt animációs fényfestést láthattok, mely egészen a római kortól napjainkig repít el minket. A színes és egyben ismeretterjesztő fényfestés, mely a Deák téri Evangélikus templom hátsó homlokzatán jelenik meg, igazi varázslatot csempész a karácsonyváró vásári forgatagba. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!
Nézzétek meg idei adventi naptár válogatásunkat is!

Era kedvencei: jégpályák, Advent a Kiscelli Múzeumban, Anilogue
Rozi kedvencei: Advent a Kiscelli Múzeumban, Anilogue, Fényfestés a Városháza téren