Programok a tavaszi szünetre – 2015. április 2-7.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nicolas_az_iskolaban

Táborok, kisebb és nagyobb kirándulások, kreatív programok, vonatozás, kiállítások, ingyenes és kedvezményes nyílt napok és a legújabb családi filmek. Mi így készülünk a tavaszi szünetre, és jut a végére pár jó tipp is néhány blogról is a szagosvíz készítésen keresztül a lakásdekorig, köztük több kisgyerekekkel is kivitelezhető. Tavaszi szünet programválogatás Minimatiné módra!

SZÓRAKOZÁS

margareta_jatszoter_MG_9359

Ahogy megérkezett a jó idő, már felkerestük a Margaréta játszóteret, az Olimpia parkot és a Békás játszóteret, biztos a szünetben is ellátogatunk majd valamelyik kedvencünkre. Top8 tematikus játszótér.

bkk_hajo_indito_web

Akár jó akár rossz az idő, „turistáskodni” mindig jó a városban, főleg hajóval. Közben több ponton kiszállhattok, és hétköznap bérlettel ingyenes. Egy kis kedvcsináló itt.

orias_DSCF7217

A múlt héten nyitotta meg kapuit ismét a Holnemvolt Park, ahol leleplezték Tamást, a szuszogó óriást. A tavaszi szünetben biztos sokan ellátogatnak majd hozzájuk. A szezonnyitóról és idei programokról itt olvashattok. Szombattól hétfőig nyuszisimogató is lesz a Tengerimalac város szomszédságában.

miniversum_MG_1263_

Április 6-a keddig (a szünidő utolsó napjáig), 10 napon át a Rajna Kincse Expressz tesz látogatást a Miniversumban. A különleges szerelvény a több mint 100 évvel ezelőtti boldog békeidők korszakába kalauzol benneteket, a vonat élén a legendás 01-es német gőzös teljesít majd szolgálatot. Ha a tavaszi szünetben, azaz április 2. és 7. között náluk jártok, mókás húsvéti tojásvadászat is lesz. Kutassátok fel együtt a terepasztalokon rejtőző húsvéti jeleneteket, találjátok meg az összes hímes tojást, és a kitöltött kincsestérképért a kávézóban ajándékkal lepnek meg benneteket. Vigyázat, itt a hímes tojások is sokkal kisebbek, mint a valóságban! 🙂 Beszámolónkat a Miniversumról itt olvashatjátok. Érdemes előre foglalni jegyet, mert biztos sokan látogatnak el hozzájuk a szünetben.

KIRÁNDULÁS

DSCF5004

Ha egy napos kirándulást terveztek, érdemes ellátogatni a Velencei-tóra. Mi tavaly nyáron körbetekertük a tavat és bemutattuk az újdonságokat. Itt olvashatjátok beszámolónkat. Agárd és Pákozd között csak április 25-étől jár újra a hajó, de az Agárdi Biciklikölcsönző már üzemel.

gyerkekvasut

Kirándulás és kisvasutazás az egyik kedvenc kombinációnk. Országszerte rengeteg programmal várnak benneteket húsvét környékén a kisvasutak. Április 4-én a Gyermekvasúton Nyuszi lesen vehettek részt sok játékkal, kézműves és nyuszi simogatós programmal. Jegyár: 1500 Ft. Április 1-jén (szerda) és 4-én (szombat)  tojáskeresés a tavaszi erdőben, állatok húsvétja (etetés, simogatás), kézműves foglalkozás lesz az almamelléki kisvasúton. Április 3-án ismét elindítják a Pirostojás Expressz különvonatát a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Mahócai szárnyvonalára, illetve a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolához. Április 4-én húsvéti dieselmozdonyos vonatozás lesz a Csömödéri Állami Erdei Vasúttal. Tavaszi kisvasutas gyalogtúrák indulnak április 4-én a Gemenci erdő legszebb tájain, Keselyűsi vagy Pörbölyi indulással. A KASZÓ Zrt. által üzemeltetett Kaszói Állami Erdei Vasút április 6-án húsvéti kisvasutazásra hívja az érdeklődőket.

sashegy

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra az április 4-ei tematikus túra során választ adnak. Találkozás: 11:00 és 14:00, Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.). Túra hossza, időtartama: 850 m, 1,5 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu

TÁBOR

rippl_ronai

Látogassatok el a tavaszi szünetben Rippl-Rónai József és Aristide Maillol műhelyébe, a Magyar Nemzeti Galériába. Egész napos programokkal, tárlatvezetéssel, kreatív műhellyel és gyerek audio guide-al várják a 8-12 éves gyerekeket április 1-3-ig, naponta 9 és 16 óra között. Részvételi díj: 5000 Ft/nap/fő, amely a programon és a belépőjegyen kívül az ebédet is tartalmazza. További információ és jelentkezés: muzeumpedagogiamng@szepmuveszeti.hu

noha_studio

„Nemottalvós” alkotótábor lesz 5-13 éves gyerekeknek április 2-3. és április 7-10. között 9-től délután 4-ig a Noha Stúdióban. Lehet egy-egy napra is menni. Téma a Húsvét lesz, készíthettek mécsessel világítós óriás tojást, asztali díszt és apró meglepetseket a locsolóknak. A La Bodegíta Étteremben ehettek és a Szent István parkban játszhattok. Naponta: 7000 Ft. Minimum 4 nap esetén: 6000 Ft/nap.

rajzfilmes_tabor

Április 2-3. és 7-én rajzfilmes táborokat tartanak a Magyar Rajzfim Kft. stúdiójában. A tábor jellege napközis tábor, a részvételi díj az ebédet tartalmazza.

KIÁLLÍTÁS

kaland_a_dszungelben

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Kaland a dzsungelben legújabb kiállításán az áthatolhatatlan rengetegek, a trópusi esőerdők rejtélyes világába kalauzolják a kalandvágyó látogatókat. Az érdeklődők a kiállításba lépve egy óriás társasjátékban találják magukat, ahol megismerkedhetnek több kontinens esőerdőinek különleges állataival, titokzatos növényeivel és lebilincselő jelenségeivel, miközben egy izgalmas kincskereső kaland részesei lehetnek. A kiállítás március 7-től április 12-ig látogatható, bejárása min. 1-1,5 órát vesz igénybe. A kiállítás utolsó két hetére meghosszabbították a nyitva tartást, a múzeum minden nap 9:30-tól 17:30-ig látogatható, és húsvét hétfőn is nyitva tartanak. 3 éves kortól ajánlott. Jegyárak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport) 890 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4950 Ft.

MOZI

A tavaszi termésből válogattunk néhány ígéretesnek tűnő családi filmet. Még játsszák a mozik a A tenger dalát, amit ne hagyjatok ki. A tavaszi szünetes kínálatban találtok még egy optimista űrlény és egy mogorva kamasz barátságáról szóló animációs filmet Végre otthon! címmel és A 7. törpe címmel egy német animációs alkotást, de megy még a mozikban a Shaun, a bárány, a Nicolas az iskolában és a Hamupipőke is.

EGYÉB

ÁPRILIS 2.

kultea

A tavaszi szünetben, április 2-3-án és 7-én is változatos gasztronómiai programokkal várnak kicsiket és nagyobbakat egyaránt a Kulteában. Részletes program itt. Belépő: 800 Ft/fő. Jelentkezés: Miszné Korenchy Anikó /06-1-375-6249; korenchy.aniko.mkvm@gmail.com. A részvételhez kérik, telefonon vagy e-mailben mindenképp regisztráljatok.

origami

17:30-tól origami foglalkozás lesz az Eötvös10-ben. Fogj egy négyzet alakú papírt, hajtsd félbe… Így kezdődik minden origami foglalkozás, hogy aztán a kitartóak egészen művészi tökélyre vigyék a papírhajtogatást. A foglalkozásokon minden résztvevő az alapoktól sajátíthatja el ezt a Japánból indult kézműves technikát, amellyel szebbnél szebb dekorációkat, ajándékokat készíthettek, sőt még a memóriát, a térlátást, a szem-kéz koordinációt, a finommotorikát és a kreativitást is fejleszti. Foglalkozásvezető: Barkó Magdolna művésztanár, origami oktató. Részvételi díj: 1000 Ft/alkalom.

ÁPRILIS 3.

zurgo_tanchaz

18 órakor a MOM-ban Zurgó Dió táncházzal várnak bennetek. Jegyár: felnőtt 500 Ft, gyerek: 300 Ft.

ÁPRILIS 4.

husvet-lanyka-kisfiukkal

Uniós fejlesztések nyílt napja alkalmából rengeteg helyre bemehettek ingyen vagy kedvezményesen április 4-én. Összegyűjtöttük a legjobbakat, pénztárcakímélő ötletek következnek.

Ingyenesen látogatható:

fuveszkert

A belépés 9:00-17:00 között ingyenes a Füvészkertbe, de regisztrációhoz kötött. A látogatókat szakvezetés várja 11 órakor, melyben bemutatják a megújult kertet. A látogatásra és a vezetésre a botanikuskert@yahoo.com e-mail címen lehet. Kérjük regisztrációja során jelezze, hogy a szakvezetésre vagy a látogatásra kíván regisztrálni.

MÁTYÁS KIRÁLY TÖRTÉNELMI JÁTSZÓPARK

Megnézhetitek a megújult Mátyás király játszókertet Visegrádon: az álruhás király labirintusát, Bucintoro-t, Mátyás legendás hadihajóját, a remetelakot, a király házát, Beatrix királynő trónját, az óriás forgóvitézt, a sárkányszekeret, a Napba öltözött Mária kápolnáját a visegrádi Mátyás király játszókertben. A projekt az prilis 4-i nyílt nap keretében 10:00-től 18:00 óráig regisztráció nélkül látogatható (maximum csak 100 gyerek lehet bent egyszerre a játszótéren).

budafok_borvaros

A Borvárosi séta során Budafokon megnézhetitek az egykori barlanglakás és pestiskápolna maradványt (csak jó idő esetén), a muzeális hordósort, a mesterségek múzeumát és a borutcát. A projekt 10-16 h között látogatható vezetett pinceséta formájában, amely minden páros órában, tehát 10 h-kor, 12 h-kor, 14 h-kor, 16 h-kor indul.  Egy csoportban maximum 35 jelentkezőt tudnak fogadni. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött az info@borvaros.hu e-mail címen.

50%-os kedvezménnyel látogatható

Aquincumi-Múzeum

Az Aquincumi Múzeum és az új fejlesztések a nyílt napon, április 4-én, egész nap féláron tekinthetők meg 10:00-18:00 között. A Pannonia Provincia Programhoz kapcsolódó vezetés 9:30 és 11:00-kor indul a múzeum bejárati lépcsőjétől, melyre előzetes regisztráció szükséges.

Interaktív kiállítások, saját élmények a Föld történetéből és a Kárpát-medence természeti kincseiből a Magyar Természettudományi Múzeumban ezen a napon féláron.

A Szentendrei Skanzen is rengeteg jó programmal készül ezen a napon 9:00-17:00 óra között, belépés félárú belépővel. A részletes programot itt olvashatjátok.

gödöllő

A nyílt nap keretében a látogatók Gödöllőn megtekinthetik Erzsébet királyné egykori Lovardáját, a Barokk istállót, melyben a legértékesebb királyi lovakat tartották, valamint az emeleti, egykori lovász-szobákban kialakított interaktív tárlatot. „Etethetik, simogathatják” a hologramm lovakat, illetve többek közt szemüveg nélküli 3d készülékek segítségével ismerkedhetnek meg a főúri lótartás és használat szokásaival, eszközeivel. A 3d vetítőben pedig megtekinthetik a Kastély és Erzsébet királyné történetét bemutató filmet. A tárlat 10:00-16:00 között látogatható vezetés nélkül, utolsó beengedés 15:00-kor. A látogatás minden egész és fél órakor 50 fős csoportokban lehetséges. Kedvezményes belépő ezen a napon a projektterületre 200 Ft/felnőtt, 100 Ft/diák (6 év alatt ingyenes).

Április 5-én a Dél-Alföld, április 12-én a Dél-Dunántúl megújult helyszínei várnak benneteket további kedvezményes programokkal. Itt találjátok a részleteket.

Érdemes böngészni az oldalon, mert a különböző régiókban sok jó programot találhattok egészen április 26-áig.

Április 4-én ismét megrendezik a Párnacsata Napot a Hősök terén. Gyülekező: 15 órakor. Játékszabályok: 1. Puha párnát hozz!, 2. Csak párnás embert üss!, 3. A csata addig tart, ameddig tart, +1. A fotósokra vigyázz! Szombathelyen, Debrecenben, Vácon, Székesfehérváron, Miskolcon is várnak benneteket. Ingyenes!

További április 4. és 6. közötti programokat a húsvéti ajánlóban találtok.

ÁPRILIS 7.

csodak_palotaja_piruett

A Csodák Palotájába április 30-áig a keddi nap a kisgyermekes szülőknek kedvez. A 12 év alatti gyermekkel/gyermekekkel érkezőkkel egy kísérő ingyenesen mehet be. Jegyár ezen a napon: 1 felnőtt + 1 gyerek 1700 Ft, 1 felnőtt + 2 gyerek 3400 Ft, 1 felnőtt + 3 gyerek 4300 Ft.

KREATÍV KÉSZÜLŐDÉS

husveti_tojasdekor

Kisebbekkel is könnyen megvalósítható tojásfestő megoldásokat találtok Borartinál, újrahasznosítás jegyében dekorációt, illetve gyors és minimál megoldásokat, további egyszerű, de mutatós tojásokat pedig itt.

További tojásfestős megoldások a Kisladikon.

Szupergyors szagosvíz készítés az Időtetriszen. Rózsavizet pl. az Ázsia boltban és a Wesselényi utcai Szép Kis Indiában is beszerezhettek (300 ml 500 Ft körül). A lányok meg a locsolásért cserébe nemcsak csokit, hanem ugrónyuszit vagy egy anyagnyuszit is adhatnak.

További húsvéti ötletek Pinterest oldalunkon.

Húsvéti programválogatásunkat itt olvashatjátok!