18 program a 14 év feletti korosztálynak novemberre és decemberre

Összeállításunkban a 14+-os korosztálynak találtok novemberre és decemberre szuper programokat a kiállítástól kezdve az újcirkuszon át a filmfesztiválokig, de koncerteket és színházi előadást is ajánlunk, illetve nem maradhatnak el a kreatív programok sem.

Budapest. Az első aranykor – Nemzeti Galéria, C épület III. emelet, 2023. november 15. – 2024. február 18.

Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből (1903–1912)

Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből (1903–1912)

Budapest 150. születésnapja alkalmából egy különleges, több mint száz művet felvonultató fotókiállítást mutat be a Magyar Nemzeti Galéria. A Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte. A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében egy német képeslapkészítő cég Magyarországon eddig ismeretlen városfotóira bukkant. A tárlat ebből az anyagból mutat be egy izgalmas válogatást. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból – Néprajzi Múzeum, február 18-ig

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból Fotó: Incze László

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból Fotó: Incze László

Hogyan ragadható meg egy nagyváros stílusa és annak történelmi gyökerei? Mi teszi Szöult egyedivé? A Szöul Történeti Múzeum arra tesz kísérletet a budapesti időszaki kiállításban, hogy mindezt a hagyományos koreai öltözék és lakás múzeumi gyűjteményben őrzött tárgyain keresztül válaszolja meg. A választás nemcsak a látványos műtárgyak miatt bizonyult eredményesnek, hanem a két témán keresztül tetten érhető a koreai mindennapok és ünnepek, valamint az az egész társadalmat átszövő érték- és szimbólumrendszer, melyet a koreai konfucianizmus képvisel. Ennek gerincét pedig az ősök, a múlt, a környezet és ez ezekkel való harmonikus viszony adja. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

AZ IDŐ ILLÚZIÓJA – RUTH ORKIN (1921–1985) – Mai Manó Ház, január 14-éig

Az idő illuziója

Mary Ruby némafilmszínésznő és Samuel Orkin, az Orkin Craft nevű játékhajók készítőjének egyetlen gyermekeként az 1920-as és 1930-as évek hollywoodi aranykorban nőtt fel. Tízéves korában kapta meg első fényképezőgépét, egy 39 centes Univexet. Bár elkezdett fényképezni, Ruth Orkin igazi szenvedélye a mozgókép, a filmkészítés volt. Orkin vizuális nyelve a fotografikus kép és a film, a mozdulatlanság és a mozgás találkozásánál helyezkedik el. Fotóművészete egy olyan olvasztótégely, tér, amely visszaállítja az időt és a mozgást, és addig feszegeti a fényképészet nyelvének határait, amíg az be nem hódol az illúziónak és a mágiának. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Kollab by Mammut – A város a nappalidban – Mammut I., 3. emelet

Kollab by Mammut

Kollab by Mammut

Felépítettek egy különleges nappalit a Mammut I-ben, ahol a kortárs design, a kultúra és a tudomány közösségi laboratóriumát rendezték be. Műfajok, generációk, különböző területek „kereszteződését” tervezik, ami reményeik szerint a világ izgalmas változásaira nyitott, kíváncsi embereket vonzza be. A való világ szociális élményeire építenek, és szeretnék az egymás közötti diskurzus inspiráló, megtermékenyítő, jövőformáló erejét is a Kollab tereibe integrálni. Részletek itt.

 

Pixis Kultúrpont – VI. kerület, Rózsa utca 64.

HIDASI ZSÓFIA: Soft Compressions // Lágy Tömörítések

HIDASI ZSÓFIA: Soft Compressions / Lágy Tömörítések

A Pixis egy új kulturális közeg, ahol fiatal művészek alkotásait is megnézhetitek, illetve a Pikszis Analóg körben kortárs képzőművészek és gyakorlott művésztanárok várnak tematizált, de egyénközpontú foglalkozásainkon, ahol kipróbálhattok új művészeti technikákat, kreatív gyakorlatokat és közben észrevétlenül a művészettörténeti és kortárs ismereteiteket is szélesíthetitek. Lesz rajz, festés, kollázs, frottázs, grafikai technikák, dolgozhattok majd síkban és térben, egyedül és másokkal együtt is. A 14+-os korosztálynak 2 csoportot is indítanak, de a 8-14 éveseknek is lesz csoport. A kiállítások és a rajzos programok mellett lemezbolt és kávézó is van a térben. Részletek itt.

 

MuMu Műhelymúzeum – II. kerület, Keleti Károly utca 42/A

MuMu Műhelymúzeum

MuMu Műhelymúzeum

A hely különlegessége, hogy magyar tervezők kincsei között meríthetitek az inspirációt. Meghitt, baráti körben, jó sztorik, finom kávé, tea, chai latte, nassolnivalók mellett tölthetitek az alkotói ihletvadászatokat. Több féle workshoppal is készülnek, érdemes figyelemmel kísérni őket, illetve kiállításokkal is várnak benneteket. Részletek itt.

 

Együtt a város! – Városháza, november 17-18.

Együtt a város!

Együtt a város!

Budapest szülinapja alkalmából különleges meglepetéssel készülnek a városlakóknak: 12 év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház, birtokba vehetjük a Városháza udvarát és egy egész héten át változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással is várnak! Részletek itt. Jegyár: A teljes programsorozat ingyenes, de néhány program előzetes regisztrációt igényel. Regisztrációs linkekért és további információ az ÉnBudapestem appban.

 

Szerb Antal: Utas és holdvilág – Trafó, november 16-17.

Szerb Antal: Utas és holdvilág

TÁP Színház: Szerb Antal: Utas és holdvilág

Az Utas és holdvilág elmúlt 80 éves, de pofátlanul, kortársakat megszégyenítően friss és fiatalos. A TÁP Színház különleges vizualitású playback-előadással tiszteleg Szerb Antal kultregénye előtt. A nagyjából öt óra hosszúságú előadás kétségtelenül rendhagyó és merész kísérlet a regény világának megidézésére. Izgalmas előadás, türelmet és figyelmet igényel, de megéri. Részletek itt. Jegyár: 3700-4900 Ft.

 

HipHop 50! – Magyar Zene Háza, november 17., 19:30

A hiphop műfaj jeles évfordulóhoz érkezett, idén ötven éves, hiszen bár egészen pontos időpont nem köthető a műfaj születéséhez, de a gyökerei azokhoz az első 1973-as bronxi block partykhoz vezetnek, ahol a sound systemekből meghosszabbított funk-breakek szóltak DJ Kool Herc kezei alól. A HIP-HOP 50!-en jeles magyar zenészek és mc-k alkotnak szupergrupot, hogy megünnepeljék a műfaj első félévszázadát. Az est során fellépők mc-k: a Slow Village-ből: Tink, glsch, Nash, aztán Gege, Saiid, Lil Frakk, Co Lee, Ponza, Bongor. Pazar hiphop-ünnep várható, minden rajongónak itt a helye! Részletek itt. Jegyár: 4500 Ft.

 

Botanikai illusztrációk workshop – YBL6 Művészeti Tér, november 21.

Botanikai illusztrációk worksho

Botanikai illusztrációk workshop

Vészabó Noémi Leonardo- és Michelangelo-díjas festőművész nagysikerű workshop-sorozata az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén. A botanikai illusztráció a növények formáinak, színének, textúrájának és részleteinek ábrázolását jelenti, amely többek között a növényfajok gyógyászati célú azonosításában segített. A botanikai illusztrációk, melyek egykor a tudományt és gyógyítást szolgálták, ma már esztétikai szerepet is betöltenek. 14 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 3900 Ft.

 

Recirquel: Kristály – Millenáris, több időpontban

Recirquel: Kristály

Recirquel: Kristály

A Recirquel az idei téli szezonban az évek óta telt házzal játszott újcirkusz-mese, a Kristály felújított verziójával tér vissza. Az év végi ünnepek hangulatát idéző produkció varázsvilága felnőtteket és gyermekeket egyaránt vár a Millenáris Üvegcsarnokába. A Vági Bence művészeti vezető által megálmodott, a tánc és a cirkusz elemeit ötvöző alkotás klasszikus meséket megidéző története szerint Kristály-világ úrnője elvesztette hitét az emberi érzelmekben, ezért befagyasztja a világot, és csillogó, ám jeges falak közé zárkózik. A szereplők a nézőkkel közösen kutatják a szeretet mindent átjáró melegségét és a fény reményét, hogy azok segítségével felolvasszák Kristály úrnő megdermedt szívét, és megmentsék a birodalom lakóit. A különleges játéktérnek köszönhetően a csillogó jégbe fagyott, bámulatos meseképek a közönség szeme láttára kelnek életre. Amint belépnek ebbe az illúziókkal teli, hófödte térbe, maguk is annak aktív részesévé válnak, és a fellépőkkel szinte együtt lélegezve, karnyújtásnyi távolságra követhetik a fejük felett elsuhanó artisták minden mozdulatát. Részletek itt. Jegyár: 4000-7000 Ft.

 

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál – Toldi és Corvin mozi, november 22-29.

20. Verzió Filmfesztivál

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. November 22-29. között megújult logóval, az idei fókusztémához illeszkedő friss arculattal és kivételesen gazdag programmal, több, mint 80 filmmel jelentkezik a prominens filmfesztivál, aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk? A Verzió Magyarországon minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket – idén immár 20. alkalommal. Részletek itt.

 

Anilogue – Nemzetközi Animációs Fesztivál – Uránia, Toldi, Francia Intézet, november 28. – december 3.

Anilogue – Nemzetközi Animációs Fesztivál

Anilogue – Nemzetközi Animációs Fesztivál

November 28. és december 3. között a 18. Anilogue-on az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait láthatja a közönség a világ minden tájáról. A magyar alkotások közül láthatjuk majd Kojot négy lelkét és a Műanyag égboltot, de számos izgalmas film érkezik külföldről is, például a Tűzmadár, A szirén és A fiú és a szürke gém. Részletek itt.

 

Magyarázat mindenre – új film

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes. Többször díjnyertes film a mozik műsorán. 16 éves kortól.

Poket karácsony – QJÚB – A kocka kibontása – Akvárium Klub, december 10., 16 órától

Poket karácsony – QJÚB – A kocka kibontása

Poket karácsony – QJÚB – A kocka kibontása

Megint eltelt egy év, és nagy öröm, hogy ismét összefog az Akvárium és a POKET, hogy egy szép vasárnappal induljanak neki a karácsonyi készülődésnek. Az aulában POKET-automaták, új és régi POKET-ek, a Marék-műhely kerámiái, Merchandising termékek és POKET-kvízek várnak rátok nyereményekért. Délután öttől kezdetét veszi a KISHALL-ban a Csoóri-szalon nagykoncert, ahol tiszteletét teszi a Csoóri-szalon idei évadának összes fellépője, sőt még tavalyról is csatlakozik néhány meglepetésvendég. Este 8tól a QJÚB csapata játssza el „a kocka kibontása” című koncertszínházi előadásukat a NAGYHALLban. Este 10től pedig a 3i nevű friss formáció tart táncos foglalkozást a KISHALLban.Lesznek még egy további meglepetésprogram, valamint egy POKET-bemutató is. Részletek itt. Jegyár: elővételben 4400 Ft.

 

Turbina Vásárnap – Turbina Kulturális Központ, november 26. és december 17-19.

Turbina Vásárnap

Turbina Vásárnap

November 26-án sok szeretettel várunk az egész napos eseményre, ahol sok hazai designer alkotásával készülnek, de lesz Dj és pop-up tetkózás is. Szeretnék lokál tervezők alkotásaival újra megtölteni a teret, majd a vásár decemberben egy 3 napos kiadással jelentkezik. Részletek itt.

Random Trip – Várkert Bazár, december 30.

Random Trip

Random Trip

Néhány éve már hagyománnyá vált, hogy a Random Trip csapata a Várkert Bazár falai közt zárja az évet. Idén sem lesz ez máshogy, és erre az eseményre ismét rendhagyó és nagyon ütős all-star csapatot hozott össze Delov Jávor, az improvizációs közösség vezetője. A koncert ezúttal a rock jegyében zajlik, egyik szettje pedig gitártól lesz hangos ugyanis nemzeti kincsünk Tátrai Tibor hosszú évek kihagyása után áll egy színpadon a fiatalabb generáció leghitelesebb rockzenészével, Vitáris Ivánnal, illetve godfater.-es kollégájával Szebényi Danival, akivel már szemvillanásokból értik egymást. Mellettük olyan nagyágyúk szítják majd a tüzet és rakják bele szívüket és intuíciójukat a szabad szárnyalásba, mint Sena, MC Kemon, Péterffy Lili, Vavra Bence és Bata István. Részletek itt. Jegyár: 5500 Ft-tól.

 

A koreai képregény, a manhva világa – Koreai Kulturális Központ, január 31-ig

A koreai képregény, a manhva világa

A koreai képregény, a manhva világa

A Budapesten először látható kiállítás a dél-koreai képregény, a manhva műfaji sajátosságaiba és a kibontakozó történeteken keresztül a koreai társadalomban élő emberek életébe is beavat. Kiállító művészek: Lee Yoonhee, Ha Minseok, Ma Youngshin, Ancco, Hong Yeongsik, Sooshinji. Részletek itt.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!