Programajánló – szeptember 4-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Horváth Mária_Cigánymesék_Doja, a cigány tündér

Hiába ért véget a vakáció, jó programokat erre a hétvégére is bőven találtok nálunk 🙂 Szitanyomó workshop a Két Egérben, kiállítás megnyitó a Pagonyban, Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe a Várban, Food Truck Show a Kincsem Parkban, Táncházzenészek Találkozója a Skanzenben, Kolibri évadnyitó a Jókai téren, Pozsonyi Piknik, Olvasás Napja flashmob, Szervita tér nyitó fesztivál, Magyarinda Fesztivál a Csiliben, Dombvidéki Zöld Forgatag Gödöllőn, animációs filmek az Urániában, Vasárnapi Piknik az Erzsébet téren, Rutkai Bori Banda a Pöttömkertben és bringás programok. Válogassatok a programajánló kínálatából!

SZEPTEMBER 4., péntek

szita_szita_pentek

Szitanyomó workshop – Két Egér, 16:00
Szita, szita péntek 🙂 Szeptember 4-én pénteken 16 órára egy kis szitázásra várnak mindenkit a Két Egérbe! A Bimba termékek alkotójától, Barcsi Diától tanulhattok egy kicsit, ha elhozzátok tornazsákjaitokat, pólóitokat. Így talán kicsit könnyebb a visszatérés a suliba, oviba, munkába, egyáltalán a városba! Részletek itt.

ecsetvilágok_kiallitas_megnyito

Ecsetvilágok kiállítás megnyitója – Budai Pagony, 17:00 (ingyenes)
Az Író Cimborák, az Illusztrátor Pajtások és a Móra Kiadó bemutató kiállításával várnak benneteket a Gellért téri Pagonyban pénteken 17 órától. Az Ecsetvilágok kiállítás anyaga 16 kortárs író, költő és 17 kortárs grafikus együttműködésével készült. Részletek itt. Ingyenes!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

mátyás_király_játszópark

Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe + játszótér megnyitó – Szentháromság tér, szeptember 4-6. (ingyenes)
Könyvbemutatókkal, népzenei programokkal, foglalkozásokkal és érdekességekkel várnak benneteket ezen a hétvégén a Budai Várban a Szentháromság térnél. A részletes programot itt olvashatjátok. Szombaton 11 órakor nyitják meg a Mátyás Király játékparkot a Halászbástya mellett, amelyet Mátyás király korának megfelelően alakítottak át. Már nagyon kíváncsiak vagyunk!

food_truck_show

Food Truck Show – Kincsem Park, szeptember 4-6.
Szeptember első hétvégéjén több szempontból is különleges rendezvényre várják a látogatókat a Kincsem Parkba. Amellett, hogy három napon keresztül Közép- Európa leggyorsabb lovai és agarai mérkőznek meg egymással a versenypályán, az ország legjobb guruló konyháit és bárjait is kipróbálhatják az érdeklődők. Emellett utcazenészek, artisták, gyerekprogramok és több mint 50 gasztro jármű szerez majd felejthetetlen élményt a család minden tagja számára. A belépő 600 Ft, melyből 400 Ft-tal szabadon lehet majd fogadni a tetszőleges lóra, illetve agárra. Belépőt kizárólag a versenyek előtt és alatt kell váltani (pénteken 14:00-19:30, szombaton és vasárnap 10:00-18:30) a rendezvény egyéb időpontjában a belépés díjtalan. 18 év alatt a rendezvény elejétől a végéig díjmentesen látogatható.

sanyiésbrub

KULT-TÉR Fesztivál – V. ker., Szervita tér, szeptember 4-6. (ingyenes)
Szeptember 4-6-ig, nép-, komoly- és világzenei rendezvényekkel várnak benneteket a megújult Szervita téren, melyet pénteken 15 órakor adnak át. Fellép majd többek között a Szamárfül projekt (Brub – egy zokni, aminek párja nincs – szombaton, 11.00-12.00), a Buborék együttes, valamint Tóbiás és Balambér kutyák, esténként pedig Herczku Ágnes és Nikola Parov, Bársony Bálint és zenekara, valamint a Bin-Jip is. Részletes program itt. Ingyenes!

etyeki_piknik1

Etyeki Piknik – Etyek, szeptember 5-6. (ingyenes)
Borkóstolók, gasztronómiai különlegességek, kézműves vásár, főzőverseny, bringás bortúra és számos érdekesség vár rátok ezen a hétvégén Etyeki Pikniken. Ingyenes!

SZEPTEMBER  5., szombat

II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója – Szentendre, Skanzen, 10:00-18:00
Muzsikáló porták, zenés vonat, hangszerbemutatók, tánctanítás, rendhagyó tárlatvezetések, kézműves programok, borkóstolás, fotókiállítás, este a Magyar Állami Népi Együttes gálaműsora várja a látogatókat a szentendrei Skanzenben szeptember 5-én, a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján.

kolibri_fesztival_IMG_1023

Kolibri Évadnyitó Fesztivál – az eső miatt a Kolibri Színházban (ingyenes)
Szeptember 5-én 24. alkalommal rendezi meg nagysikerű évadnyitó fesztiválját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A Jókai téren idén is színes vásári forgatag és előadások várják a családokat reggeltől estig. A váltott színpadokon zajló, egész napos, ingyenes rendezvényen a hazai báb- és utcai előadóművészet olyan kiváló képviselőivel találkozhat a közönség, mint a kecskeméti Ciróka és a veszprémi Kabóca Bábszínházak, valamint régóta visszatérő vendégként a pécsi Márkus Színház. A szlovákiai Árgyélus Színház Écsi Gyöngyi mesemondóval ismét elbűvöli a fiatal közönséget, és idén a hazai produkciók mellett egy új-zélandi vendégelőadó is bemutatkozik. A Kolibri Színház egy népszerű, felújított Róbert Gida előadással készül, este pedig a társulat színészeiből álló fúvószenekar szórakoztatja a közönséget. A színház bejáratánál a hagyományokhoz híven a Vitéz László bábjáték automata várja a gyerekeket. A fesztiválzáró szakmai beszélgetést Szűcs Katalin Ágnes kritikus vezeti. Részletes program itt. Ingyenes!

pozsonyi_piknik

Pozsonyi Piknik – új helyszínen: Újpesti rakpart, a Jászai Mari tértől a Szent István parkig, reggeltől estig
Felsorolni is nehéz, hogy mennyi kicsiknek és nagyoknak is szóló programmal, koncerttel, bemutatóval, dedikálással várnak benneteket ezen a napon a XIII. kerületbe. Csak azoknak ajánljuk, akik bírják a tömeget! A teljes programfüzetet innen éritek el. Ingyenes!

XVIII. Sárkányok Napja – Szentkirályszabadja (ingyenes)
Minden év szeptember első hétvégéjén kerül megrendezésre a Sárkányok Napja. A rendezvény célja a sárkányeregetés népszerűsítése, hogy egy kellemes hangulatú napot tölthessenek el együtt kicsik és nagyok egyaránt. A középpontban ma is a nád- bambusz- ill. fa szerkezetű papírsárkányok készítése áll, ezekből akár ötszáz darab is készül egy nap alatt, majd minden évben közel 50, festéssel egyedivé varázsolt sárkányt beneveznek a repülő- és szépségversenyére, ahol értékes nyereményeket oszt ki a zsűri. Lesz még lovaskocsikázás és pónilovaglás, tűzoltók és rendőrök, kutya agility bemutató, buborékfoci mérkőzések. Ingyenes!

mesemuzeum_diafilm

Diafilmek – Mesemúzeum, 11:00
A Mesemúzeumban ezen a szombaton kisasszonyos diameséket nézhettek meg. Amit vetítenek: Szélike királykisasszony, Világszép Nádszálkisasszony, Borsószem hercegkisasszony. Ajánlott korosztály: 4-8 éves korig.

kobak_muhely

Olvasás Világnapja – Óbuda, 3K, 14:00-16:00 (ingyenes)
Játék a könyvekkel, saját könyv- és illusztráció készítés, könyvek minden mennyiségben a Kobak Műhelyben a 3K-ban ezen a szombaton.
Vigyétek el kedvenc könyveiteket, olvassatok fel belőle halkan vagy hangosan, de lesz még könyvmegálló, könyvcserebere 0-99 éves korig. Ingyenes!

pilisi_tekero

Pilisi tekerő – Duna mellett és a Szentendrei-szigeten
A Pilis hegyeiben, a Duna mellett és a Szentendrei-sziget lankáin tekerhettek ezen a szombaton négy útvonalon. A legkisebbektől a legelszántabbakig mindenki válogathat a távok között. A Kalandozóknak a sportálommásokon játékos kihívásokat kell teljesíteniük, majd a Bázison minden résztvevő tombolasorsoláson vesz részt, sok-sok értékes nyereménnyel. Családi távok is indulnak 10-től 30 km-ig. Részletek itt.

indiannyar_zaro_csaladi_nap

ELMARAD! Indiánnyár-záró családi nap – Hopp Ferenc kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, 15:00-21:00
Hamarosan itt lesz a Vadászó Hold hónapja. Egy ilyen jeles eseményt indiánok között illik rendesen megünnepelni. Délután indián családok telepednek a kertbe, este pedig filmeket nézhetnek a Heverő Bölény törzs tagjai. A némafilmhez élőzene lesz, és végre színre lép ő is, A nagy sápadtarcú varázsló. Részletek itt.

evadnyito_hangszersimogato_3K

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, 16:00
Bársony Bálint és zenekarának interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek ezen a szombat délutánon a 3K-ban. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

SZEPTEMBER 6., vasárnap

magyarinda

Magyarinda Családi Fesztivál – Csili Művelődési Központ, 9:30-19:00 (ingyenes)
2015-ben már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Babahordozó Hét szerte a világon. Ebből az alkalomból rendezi meg családi fesztiválját a Magyarinda is, ahol Ringatóval, Bagdy Emőke előadásával, beszélő babakezek előadással, Kolompos koncerttel és rengeteg jó előadással és programmal várnak benneteket. A részletes programot itt találjátok, érdemes átnézni 🙂 Ingyenes!

Troka_Nora-Palya_Bea

Dombvidéki Zöld Forgatag családi nap – Gödöllő, Királyi Kastély (ingyenes)
A Duna-Ipoly Nemzeti Park tartalmas előadásokkal, Palya Bea (11 órától) és Tarján Veronika (15 órától) koncerttel, természetismereti játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és nagy szeretettel vár minden kicsit és nagyot ezen a vasárnapon Gödöllőre.

III. ÖRÖKBEFOGADOTT ÁLLATOK NAPJA – PAGONY KÖNYVSAROK PÁSZTOHY PANKÁVAL

Örökbefogadott Állatok Napja – Városliget, Nagyrét 10:00-15:00 (ingyenes)
A 3. Örökbefogadott Állatok Napján minden kutya-gazdi párost ünnepelnek, akik örökbefogadás útján találtak egymásra. Várnak minden kutyát, kicsit, nagyot, keveréket és fajtatisztát, rövid és hosszúfülűt, atlétát és kanapékirályt, négy-, három- és kétlábút, szóval mindenkit. Lesz Örökbefogadott Kutyák szépségversenye és Pásztohy Panka dedikálja. Ingyenes!

rutkai_bori_banda

Rutkai Bori Banda a Pöttömkertben – Budapest Park, 11:00 (ingyenes)
A Pöttömkert nyári programsorozatát a Rutkai Bori Banda zárja majd a Budapest Parkban. 9 és 15 óra között még számos programmal készülnek, többek között napindító jógával (9:00), Kerekítő Mondókás mókával (10:00), mesével (12:00) és kendo bemutatóval (13:00). Ingyenes!

wamp

WAMP bringás különkiadás – Erzsébet tér, 11:00-19:00 (ingyenes)
Szeptember 6-án a WAMP-on a városi bringázás kapja a főszerepet, amelynek keretében bemutatkoznak a hazai bringás divat legmenőbb tervezői és rengeteg izgalmas program, beszélgetés vár rátok. Vigyetek bringát, mert lesz Cyclechic.hu biciklis fotózás is. A képeket a HungarianCycleChic bringás blog, a WAMP az I Bike Budapest és a Magyar Kerékpárosklub Facebook oldalain fogják megosztani,és lesz egy külön válogatás is a Cyclechic.hu blogon. A bringás portrék szereplőinek 1-2 két kérdést is feltesznek, hogy személyesebbé tegyék az albumot, a fotókon szereplők közt pedig I Bike Budapest ajándékokat sorsolnak. Akiket mélyebben is érdekel a budapesti kerékpározás ügye, azoknak ajánlják kerekasztalos beszélgetésüket, ahol a Magyar Kerékpárosklub, az I Bike Budapest, a Hajtás Pajtás, a Totalcar magazin és a Kerékagy bringás blog szakértői vitatják meg a városi biciklizés lehetőségeit délután 2-től a Design Terminállal szemben található Pavilonban. A délután során még számos izgalmas beszélgetésen vehettek részt, ahol lesz szó bringás divatról és kerékpáros kezdeményezésekről is. Azért is érdemes lesz bringával érkezni, mert a Magyar Kerékpárosklub szervezésben a nap során több turnusban indítanak városi bebiciklizést, ahol a résztvevők megismerhetik, hogy hogyan lehet Budapesten szabályosan közlekedni biciklivel. Akinek gondja van a bringájával, az egyik legvagányabb biciklisbolt és szerviz, a Recikli Kerékpárműhely standjánál kérhet tanácsot a profi szakértőktől. Ott lesz a Budapest Bike Maffia is Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő civil szervezete, akiktől saját márkás termékeket, illetve a WAMP-os tervezők által felajánlott termékeket tudtok vásárolni. A vásárlásból befolyt összeget a BBM csapata 100%-ban rászorulókra, szegény családokra fordítja. Ingyenes!

bertoti-attila-mese

KAFF díjnyertes animációk – Uránia mozi, 14:00-22:00
Szeptember 6-án, vasárnap tűzi műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínház az idei KAFF, azaz a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 9. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál díjnyertes alkotásait. A három egészestés európai alkotás mellett (A tenger dala, Kövek a zsebembe és Megszállva) látható lesz a KAFF nagydíját elnyert Fürdő, a legjobb rövidfilmnek bizonyult Mese, és a további 11 díjazott kisfilm. Részletek itt. Jegyár egységesen 900 Ft/fő/vetítés.

mehek_koncert

Vasárnapi Piknik és olvasóliget – Erzsébet tér, 10:00-18:00 (ingyenes)
A budapestiek egyik kedvenc zöld mentsvára, az Erzsébet téri park ad otthont az Akvárium új programsorozatának. A Vasárnapi Piknik névre keresztelt eseményre családokat, baráti társaságokat várnak, vagy bárkinek, aki egy jó beszélgetésre, kellemes környezetre, na meg persze érdekes programokra vágyik. Ezen a hétvégén is lesz olvasóliget pagonyos könyvekkel, Méhek koncert, Kompánia Társulat és játékos foglalkozás valódi zöldségekkel. Mi a múlt héten krumplinyomdáztunk náluk, közben Szalóki Ágit hallgattuk és babzsákokon olvasgattunk 🙂 Ingyenes!

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

JÁTÉK

Akik az alábbi négy kérdésre helyesen válaszolnak, családi belépőket (2 felnőtt + 2 gyerek) nyerhetnek a Vasúttörténeti Park jövő heti szülinapi rendezvényre! A játék szeptember 8-a éjfélig tart!

• Hány éves idén a Vasúttörténeti Park?
• Ki lesz a Vasúttörténeti Park születésnapi rendezvényének sztárfellépője?
• Milyen koncert lesz a Vasúttörténeti Park születésnapjának előestéjén?
• Milyen hosszan utazhatnak a vendégek a Park legnépszerűbb interaktív szolgáltatásán, a kerti vasúton?

A válaszokat a jatek@minimatine.hu-ra várjuk!

Era kedvencei: Magyarinda Családi Fesztivál a Csiliben, Ecsetvilágok kiállítás a Pagonyban, Kolibri évadnyitó, Pilisi Tekerő
Rozi kedvencei: Ecsetvilágok kiállítás a Pagonyban, Kolibri évadnyitó, Budavári Játszótér megnyitó, KAFF díjnyertes animációk az Uránia moziban