Programajánló – szeptember 25-27.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

maya_hajoja_studioK

Pénteken rendezik meg országszerte a Kutatók Éjszakáját, a Holnemvolt Parkban pedig a Bábok Éjszakáját. Szombaton a Pagony vár benneteket újdonságaival, koncerttel és foglalkozásokkal a PIM-ben, de érdemes lesz a Ludwig Múzeumba, a Mesemúzeumba, a Zeneakadémiára, a Kulteába, a Két Egérbe és a Nyitott Műhelybe is ellátogatni. Vasárnap pedig irány a Gesztenyenap a MOM-ban, Cifra Palota a Müpában, növénycserebere a Noha Stúdióban. Programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

design_het_2015

Design hét – városszerte, szeptember 25.-október 4.
A Design Hét Budapesten idén különösen nagy szerepet kapnak a gasztronómia és design kölcsönhatását vizsgáló, bemutató programok. A díszvendég pedig Spanyolország lesz.

borsa_együttes

ELMARAD! Ráday Fesztivál – Ráday utca, szeptember 26-27. (ingyenes)
A program az időjárás miatt sajnos elmaradt, viszont szombat 11 órától ismét lesz gyerekjóga a Két Egérben 3-tól 10 éves korig! A Ráday utca ismét megtelik zenével és kultúrával! A Ráday utca ünnepén saját/os séta útvonalat kínálnak. Útközben a Gitár ünnep, a Terített asztalok látványosságain, a divatbemutatók programjain kell „átvágni” és felfedezni a Rádayt. Szeptember 26-án a Két Egér könyvesbolt ünnepi családi programokkal várja a kicsiket és a nagyokat. Ingyenes!

20150923_101723

Bóbita Irodalmi Játszótér – RAM, Radnóti Miklós Művelődési Központ (ingyenes)
Ugyan nem ígérnek túlságosan jó időt a hétvégére, de érdemes egy szép őszi napon felkeresni a legújabb játszóteret a XIII. kerületben, melyet a kapolcsi Ilona-malom Műhely készített Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából. A játszótér a RAM nyitvatartási idejében látogatható. Olvassátok el legújabb beszámolónkat. Ingyenes!

SZEPTEMBER 25., péntek

Kutatók Éjszakája_2015

Kutatók Éjszakája – országszerte (ingyenes)
Az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakájának célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és szórakoztató formában tárja elétek az egyes tudományterületek aktuális eredményeit. Izgalmas kísérletekkel, előadásokkal és bemutatókkal várnak benneteket az ország számos pontján már délutántól. Ingyenes!

A 3 kismalac és a farkasok_Hepp_Trupp

ELMARAD! Bábok éjszakája – Holnemvolt Park, 18:00-24:00
A kedvezőtlen időjárás miatt a rendezvényt máskor tartják meg! Hamisítatlan mesevilág költözik a Holnemvolt Parkba, egyetlen estére, szeptember 25-én a Bábok éjszakáján. Apró és óriás bábok, gólyalábasok, egy biciklin érkező miniatűr cirkusz, Babszem Jankó és a három kismalac mind arra vár, hogy felgördüljön a függöny, és elkezdődjön a varázslat. A Bábok éjszakáján a magyar bábjátszás legjobb hazai művelőinek legkülönlegesebb előadásait láthatja a közönség. Belépő: 500 Ft.

SZEPTEMBER 26., szombat

eszterlanc

Őszi Pagonyfeszt – Petőfi irodalmi Múzeum és kertje, 10:00-18:00
Vedd kézbe elsőként Bartos Erika új családi könyvét, ami olyan mint egy mesés kézikönyv: bemutatkozik az Együtt lenni jó! című kötet. Vegyél részt egy valódi zenés, szüreti mulatságban Vadadi Adriennel és Csatai László Csiduval, ismerkedj meg a hangszerek különleges világával és a Macskazenével Dés András és barátai segítségével, vonatozz egész nap a Miniversum, less be egy iskolai órára, ahol Danny bácsi megmutatja, milyen egy igazán vicces tanító bácsi, beszélgess a repülés csodálatos világáról egy pilótával, és hallgasd velünk az Eszterlánc Mesezenekar koncertjét! Egész nap változatos kreatív programokkal vár a Kisladikkal, akikkel izgalmas alkotásokat készíthetsz és ismerkedj meg a Pagony Kiadó új társasjátékaival – Óvodás vagyok!, Amíg utazunk, Időfutár –, próbáld ki őket elsőként! Rengeteg jó program vár rátok az Őszi Pagony Feszten. Családi jegy: 1900 Ft, felnőtt jegy: 800 Ft, gyerek jegy: 600 Ft. Múltkor nagyon sokan voltak, most is erre lehet készülni, de reméljük, hogy jó idő lesz és a kertben tartják a rendezvényt.

honvedfesztival_pakozd

Honvéd Fesztivál – Pákozd, Katonai Emlékpark (ingyenes)
A Pákozdi csata 167. évfordulóján a Katonai Emlékparkban idén is vár benneteket a Honvédfesztivál. A látogatók megismerkedhetnek az országunk katonai múltjával, a jelen honvédjeivel és a hagyományőrző szervezetekkel. Huszár és hagyományőrző katonai bemutatókkal, katona zenekarok muzsikájával, militaria és népművészeti vásárral és sok-sok színes programmal várnak benneteket. Ingyenes, kivéve a kiállítások és gyerekprogramok (500 Ft).

jági_tanösvény

Informatika és természetvédelem okostelefonnal – Jági tanösvény, 10:00
A Pilisszentivánon található Jági tanösvényt ezúttal rendhagyó módon járjuk be. Napjainkban egyre több ember használ „okostelefont”. Sokszor könnyíti meg életünket, azonban gondolta-e, hogy akár egy túrán is hasznos és szórakoztató lehet? Hogyan fűszerezheti meg egy kirándulás élményeit a technika? Próbáljuk ki együtt! A túra útvonalán több helyen QR-kódos rejtvényeket helyezünk el, melyeket a látogatók a készülékeik segítségével megoldhatnak, majd rögzíthetnek feladatlapjukra. Találkozás: 10.00, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt. Túra hossza, időtartama: 3,5 km, 4 óra. Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő. Információ: Becsei Katalin, +36 30 511 1802, szenasok@dinpig.hu

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Ismét vár benneteket a Zeneakadémia 6-10 éveseknek szóló ismeretterjesztő sorozata a Liszt-kukacok Akadémiája. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Jegyár: 900 Ft.

tuzes_nyilak_ontodei_muzeum

Tüzes nyilak, fényes fegyverek (Múzeumok Őszi Fesztiválja) – Öntödei Múzeum, 10:00-14:00
Hogyan használták a tűzmesterek által készített eszközöket elődeink? Hogyan forgatták a kardot? Mi a lándzsa és mi a nyílpuska? Hogyan használták az íjat és a nyilat? A harci eszközöket nemcsak megismerhetik, hanem ki is próbálhatják! A rendezvény a „Tűzmesterek” című időszaki kiállításhoz kapcsolódik.

A legújabb diafilmek – Duna Plaza, Libri könyvesbolt – Mesebolt, 10:30-11:30 (ingyenes)
A héten mi már láttuk a legújabb diafilm termést a Barabás Villában. Most szombaton a Libri Meseboltban 10:30-tól ismét megnézhetitek, ha lemaradtatok. Emellett egész nap – rajzold le kedvenc olvasmányodat, és vásárold meg kedvenc könyvedet 20% kedvezménnyel! Minden, a kasszánál leadott rajzot ajándékkuponnal jutalmazzák. Ingyenes!

mupa_csaladi_delelott

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
Szombatonként 10:30 és 12:30 között tartalmas és változatos programmal várja a családokat a Ludwig Múzeum aktuális kiállítása, ahol a gyerekek nemcsak a kortárs művészettel, hanem az alkotás örömével is megismerkedhetnek 3-70 éves korig. Részletek itt. Belépő: 600 Ft/fő.

sarkany

Mesebeli lények: Unikornisok és sárkányok – Mesemúzeum, 11:00
Az unikornisok mindig is fontos szereplői voltak a mítoszoknak és meséknek a jóság, a szépség és a varázslat megtestesítői voltak. A sárkányok hatalmas erejükkel csodálatra méltóak. Engedjétek szabadon a fantáziátokat és készítsétek el a saját mesebeli lényeteket. A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

sas-hegy_pokok

A Sas-hegy különleges pókfajai – Herman Ottó és Balogh János nyomában, 11:00 és 13:00
Herman Ottó idejében még szőlőültetvények ölelték körül a Sas-hegyet, az ökológiai folyosók már akkor megszakadtak a Budai-hegység erdőivel. Nagy természettudósunk, néprajzkutatónk és polihisztorunk mégis érdemesnek találta, hogy tudományos kutatómunkájához felkeresse a Sas-hegyet. Az addig végzett tudományos munkásságára felfigyelve, a Természettudományi Társaságtól megkapta első hivatalos megbízását, Magyarország pókfaunájának feltérképezését. Herman Ottó műve inspirálta később Balogh Jánost is, hogy nyomtatásban is megjelent (1935) doktori disszertációját a Sas-hegy pókfaunájáról készítse el. A hegy pókfaunája napjainkban is nagyon gazdag. Ezen a napon a kutatók nyomában indulhattok el, hogy megismerjétek a hegy apró teremtményeit. Találkozás: 11.00 és 13.00, Sas-hegyi Látogatóközpont, (Budapest XI., Tájék u. 26.). Túra hossza, időtartama: 850 m, 1,5 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu.

alma_együttes

Alma együttes – Aranytíz, 14:00 (ingyenes)
AZ Olimpia Park szuper családi napját ugyan a jövő hétre tették át az esős időjárás miatt (erről még írunk nektek bővebben a jövő héten), de az Alma koncertet az Aranytízben megtartják 14 órától. A belépés ingyenes!

Európa Piknik – Füvészkert

Európa Piknik – Helyszínváltozás! Füvészkert helyett az Iskolában (VII.ker., Hegedű u. 3.), 14:00-20:00 (ingyenes)
EU-s lehetőségek, Cellux csoport workshop, Kazinczy Élő könyvtár, külföldi ösztöndíjak és önkéntesség, füvészkerti növényséta, Házikó büfé és koncertek szombat délután a Füvészkertben az Európa Pikniken. Ingyenes!

osz_krudy-negyed

Szüreti mulatság – Óbuda, Kultea, 15:00-18:00 (ingyenes)
Igazi szüreti hangulattal várják az érdeklődőket ezen a délutánon a Kulteában fedett helyen. Szőlőtaposás, préselés és mustkóstolás! Zenél a Borvirág zenekar, fellép a Kincső néptáncegyüttes. 11 és 19 óra között ingyenes sétakocsikázás is lesz a Krúdy-negyedben! A belépés múzeumba ezen a napon díjtalan! Emellett az óbudai Fő téren szombaton és vasárnap Bornapokkal készülnek, ahol fellép többek között a Bin Jip és a Budapest Bár is. Részletek itt. Ingyenes!

lilabuba_mesehely

LilaBuba mesehely megnyitó – HelloAnyu, 16:00 (ingyenes)
Szombaton 16 órakor meséléssel és játékkal kezdődik a délután a HellóAnyuban. Ezt követi Kádár Annamária Mesepszichológia 1-2. könyvének bemutatója, majd bepillanthatsz a leendő programjaikba: a Meseszín Házban a legkisebbekkel mese-játékozhattok; a Mesebontogatóban körbejárhattok egy rövid történetet; útravalóul pedig a mesék és a „kényes” nevelési helyzetek összefonódásáról beszélgethettek. Ingyenes!

áfonyka

Varró Dani és vendégei – Nyitott Műhely, 16 órától
Varró Dani vendégei ezen a délutánon: Varró Zsuzsi, az Áfonyka szerzője, a MintaPinty Zenekar és Domján-Udvardy Melinda, akinek Áfonyka-illusztrációiból készült kiállítását Asztalos Tamás nyitja meg. 16 órától gyerekfoglalkozás, 17 órától Mintapinty koncert, 18 órától felolvasás és beszélgetés, 19 órától kiállításmegnyitó vár rátok.

muse_e_02

MUS-E – Müpa, 16:00
A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. Korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

SZEPTEMBER 27., vasárnap

gubas_gabi

Gesztenye Nap – MOM és Gesztenyés kert, szeptember 27.
A Gesztenye Napon óriási buborékokkal, Levendula Játszóházzal, Gubás Gabival (11:45) és Halász Judittal (10:00), valamint rengeteg programmal várnak benneteket a némafilmektől a koncertekig a MOM melletti Gesztenyés Kertben. Ingyenes!

szomszedolo_skanzen

Szomszédoló – Szentendre, Skanzen
A Skanzen Dél-Dunántúl tájegysége ezen a hétvégén rengeteg programmal várja a a kicsiket és a nagyokat bemutatókkal, foglalkozásokkal és sok-sok zenével. Részletek itt. Belépő: felnőtt 2000 Ft, diák 1000 Ft, 6 év alatt ingyenes.

eb_ovo_piknik

EBOVO Piknik – Szabadság tér, 10:00-18:00 (ingyenes)
Idén 6. alkalommal rendezik meg a belváros legnagyobb civil-kutyás rendezvényét az 5. kerületi Szabadság téren. Céljuk a kulturált kutyatartás népszerűsítése egy példamutató rendezvény keretében, ahol kutyás, nem-kutyás, felnőtt és gyerek, belvárosi és vidéki emberek is jól érezhetik magukat. Egy belvárosi park, ahol egész nap szabadon a kutyákkal, a fűben lehet piknikezni, valamint kutyás bemutatók, kézműves piac, gyerekprogramok, koncertek várják a látogatókat. Az EB OVO Klub babzsákjain pedig a megoldást kutató szakmai beszélgetések várják a felelős gazdikat, önkormányzati képviselőket és lelkes civileket, a strandolás, pórázhoz kötés, szabályozás és közösségi élet témakörökben. Ingyenes!

elveszett_csodak_felfedezoi_eotvos_10

Indiai utazás Rudyard Kipling: A dzsungel könyve című művének segítségével – Eötvös10, 10:00-12:00
Papírmetszet készítése tigrisfej motívummal, indiai ékszer készítése. Kreatív foglalkozás, festés, rajz, játék 7−14 éves korig. Jártál már a Föld legtávolabbi pontjain? Ha nem, akkor látogassátok meg együtt Indiát, Amerikát, Kínát! Kutassunk együtt ősi legendák után, és közben tervezzetek ruhákat, ékszereket! Év végén kiállítás az elkészült munkákból. Regisztráció szükséges! (A foglalkozást legalább 8 fő előzetes regisztrációja esetén tartják meg, és legfeljebb 15 résztvevőt tudnak fogadni a jelentkezés sorrendjében. Regisztráció a program előtt 3 nappal: Urbán Judit, tel.: 690-0978, urban.judit@eotvos10.hu). Jegyár: 1200 Ft.

mupa_cifra_palota

Cifra Palota – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. 0-12 éves korig. Ingyenes!

novenycserebere_noha

Növénycserebere – Noha stúdió és alkotóműhely, 10:00-12:30 (ingyenes)
Megunt, túlnőtt növényeidet, vagy kedvenceid meggyökereztetett részét másikra elcserélheted vasárnap a Noha Stúdióban. Vihettek hajtásokat is, mert gyökereztető porral a helyszínen ültetni is lehet majd. A program Virágh Nelli kertész szakértő (Cellux Csoport) vezetésével zajlik, aki minden növényekkel, ültetéssel kapcsolatos kérdésetekre örömmel válaszol. Ingyenes!

a_menyasszony_szep_virag_paloc_lakodalmas

Palóc lakodalmas – Müpa, 11:00-13:00
A palóc legény előre kiszemelte élete párját, de idegennel, más faluból valóval, sőt más utcabelivel nem házasodott, mert ez nagy szégyent jelentett volna rá. Ha a szülők nem ellenezték a szerelmet, a lány és a legény kendőt cserélt, melyet a kijelölt napon a kendő-lakásnak nevezett hivatalos eljegyzés követett…Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várnak. Előzetesen jelentkezni a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. (A foglalkozást minimum 6 főnek tartják meg.). Korosztály: 10-14 év. Jegyár: 1500 Ft.

DSC00210

Maya hajója – StúdióK, 11:00
Idén 35. alkalommal adták át a Színikritikusok díját 15 kategóriában. A legjobb gyermek- és ifjúsági előadás a StúdióK a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népházzal közös koprodukciója, a Maya hajója lett. Az előadást legközelebb szeptember 27-én, vasárnap 11 órakor láthatjátok a StúdióK-ban.

Időpont szerinti keresés a Napibontóban.

Era kedvencei: LilaBuba mesehely megnyitó a HelloAnyuban, Varró Dani és vendégei a Nyitott Műhelyben, Góbé zenekar a Cifra Palotán a Müpában
Rozi kedvencei: Design hét, Kutatók Éjszakája, Maya hajója a StúdióKban