PROGRAMAJÁNLÓ – SZEPTEMBER 18-20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

pr38392_1

Autómentes Nap a lezárt Andrássy úton és a Kazinczy utcában, Nemzeti Vágta, Kulturális Örökség Napjai országszerte, művészeti foglalkozások a Mesemúzeumban, a Ludwigban, a Nemzeti Galériában, Színházak Éjszakája gyerekeknek a Kolibriben és koncertek várnak rátok városszerte, de Veszprémbe, Pécsre és Zebegénybe is érdemes kirándulni a hétvégén. Programok kint és bent, válogassatok kedvetek szerint! 🙂 Íme a hétvégi programajánló!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

europai_mobilitasi_het

Autómentes nap és Mobilitási Hét – szeptember 16-22. (ingyenes)
Szeptember 22-én Európa szerte megrendezésre kerül az Autómentes Nap, amely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása. Idén is a lezárt Andrássy úton rengeteg programmal várnak benneteket civil szervezetek, állami intézmények, a BKK és a Rendőrség is. A részletes programot itt találjátok. A lezárt Kazinczy utcában vasárnap Autómentes Gyereknapot is tartanak és a Mika Tivadar Mulatónál a Rutkai Bori Banda is fellép majd. A Mobilitási Héten pedig tematikus napokkal várnak benneteket több helyszínen. A MÁV ilyenkor több kedvezményt is nyújt, pl. a bringákat is ingyenesen szállítják szeptember 16-22. között. A pénztárban ingyenes regisztrációs jegyet kell kérni! Mi a héten a Velencei-tó körül bringáztunk, ahol ugyan már szezon vége van, de hétvégén még nyitva vannak a szolgáltatások és helyek, és Székesfehérvárra is a vonat+ bringa kombinációt választottuk 🙂 Ingyenes!

sarkanyfesztival_zebegény

Zebegényi Sárkányfesztivál – Zebegény, Sárkány domb, szeptember 19-20. (ingyenes)
„Van egy hely Zebegényben, a neve: Sárkány domb. És vagyunk mi, akik évről évre megtölteni igyekszünk ezt a csodás helyet mosollyal, vidámsággal, élménnyel, idén már ötödik alkalommal. Az egész napos programok 0-100 éves korig és még azután is szórakoztatják a felénk tévedőket, de a jó szélben kiszáradt toroknak is akad, mi jól essen. Ha megpihentél, láthatod majd miként épülnek a sárkányok, sőt, a sárkányépítő műhelyben személyre is szabhatod sajátodat. Aztán irány a mező, ahol körülölel a természet, amivel még talán sosem találkoztál ilyen közelről… Dőlj hátra a fűben, hallgasd a sárkányok suhanását, a tücsökciripelést, és ahogy ezekből észrevétlenül valódi koncertek kerekednek.” Ez igazán jól hangzik, Zebegényt és a sárkányokat is nagyon szeretjük. Részletek itt. Lesz még a sárkányok mellett jóga, vetélkedők, koncertek, vasárnap 15 órától pl. Gryllus Vilmos zenél majd. Ingyenes!

oroksegnapok_2015

Kulturális Örökség Napjai – szeptember 19-20. (ingyenes)
Az idei évben szeptember 19-20-án rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait. Az idei tematika: földbe zárt kincseink. A vezetett sétákon és nyílt napokon feltárulnak Budapest legizgalmasabb helyei, intézményei, soha nem látott és csak ritkán látogatható részei.Több program regisztrációhoz kötött, ezt vegyétek figyelembe. Részletes programot itt találtok. Ingyenes!

evkerek_tarsulat

Ars Sacra Fesztivál – Országszerte, szeptember 19-27.
Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat – ingyenesen látogathatja a nagyközönség. Ingyenes!

nemzeti_vagta_2015

Nemzeti Vágta – Hősök tere, szeptember 18-20.
Szeptember 18. és 20. között rendezik meg a Nemzeti Vágtát a Hősök terén. Ismét lesz országkonyha, ahol tradicionális ételekkel, hazai pálinka és borkülönlegességekkel várják a gasztronómia szerelmeseit. A Nemzeti Vágtán a magyar városok, falvak, régiók által nevezett lovak és lovasok mérkőznek meg, hogy ismertséget és dicsőséget szerezzenek. A lelátójegyek: szombaton 3000 Ft/fő, vasárnap 4000 Ft/fő, a többi program ingyenes!

SZEPTEMBER 19., szombat

A tenger dala

A legkisebbek mozija: A tenger dala – Puskin mozi, 10:00
A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklórból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 700 Ft.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Ismét vár benneteket a Zeneakadémia 6-10 éveseknek szóló ismeretterjesztő sorozata a Liszt-kukacok Akadémiája. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítettek számukra LEGO-kockákból a méretarányos Zeneakadémiát (persze nem az egészet, csak a homlokzatot és a Nagytermet), s a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt. Jegyár: 900 Ft.

jokai_mor_nyoman_szaffi_mupa

Jókai Mór nyomán: Szaffi – Müpa, 10:30 és 15:00
Mikszáth Kálmán szavaival élve a Szaffi fantasztikus, szertelen mese. Egy olyan szerelmes elbeszélés, mely a kincskeresésről szól. A talmi és a valódi értékek megtalálásáról és ezek felismeréséről, egy csipet varázslattal, egy maréknyi humorral és nem kevés érzelemmel fűszerezve. Jókai Mór műve a mai közönség számára leginkább Dargay Attila és Romhányi József örökifjú rajzfilmjeként vált ismerté, mely rabul ejti mind a gyerekek, mind a gyermeklelkű felnőttek képzeletét. A mostani produkció újszerű megközelítésben kívánja megjeleníteni a történetet: a tánc varázsán keresztül. Jegyár: 1500 Ft.

ADÁSHIBA---ÚJRA-CSALÁDI-NAP-AZ-MNG

Családi nap: Adáshiba – Magyar Nemzeti Galéria, 11:00-14:00
Tervezz sokszínű betűt, készíts plakáttervet egy filmhez, álmodj autóversenyről!
Nézd meg Gunda Antal grafikusművész munkáit a Magyar Nemzeti Galériában, próbáld ki magad a tervezőasztalnál és készíts fénylenyomatot fényképezőgép nélkül. A családi tárlatvezetés időpontja: 11.30. Helyszín: C épület, I. emeleti kupolacsarnok. Teljes árú jegy: 1400 Ft, 6 és 26 év között: 700Ft (6 év alatt ingyenes). A program 6 éves kortól ajánlott.

lumu_csaladi_delelott

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
Szombatonként 10.30 és 12.30 óra között tartalmas és változatos programmal várja a családokat a Ludwig Múzeum aktuális kiállítása, ahol a gyerekek nemcsak a kortárs művészettel, hanem az alkotás örömével is megismerkedhetnek. 3-70 éves korig 600 Ft/fő.

Tóth Olivér Artúr mesél

Színes Egér – Két Egér, 11:00
Új évad a Két Egérben, egy év új története mivel is kezdődhetne jobban, mint egy új történettel, egy új mesével? Tóth Olivér Artúr évek óta foglalkozik mesékkel, mesemondással és foglalkozásaiban megtalálhatóak, mind a nép- mind a műmesék, valamint a népzene, a drámajátékok. Ez alkalommal betekinthettek a moldvai csángó mesevilágba. Ahol olyan kérdésekre találhattok válaszokat, mint hogy hova lettek a bojer ökrei vagy milyen az orvossága a párizsi doktornak. Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

jeti_MG_4554_

Fogd rá a jetire! – Mesemúzeum, 11:00
Gyertek el a Nokedli mesedélelőttre, ahol az áprilisban megjelent, 2-6 éveseknek szóló kötet szerzői olvasnak fel nektek verseket. Megtudhatjátok például, hogy milyen nehézségei lehetnek egy százlábúnak a cipőboltban, vagy hogy (szerintük) létezik-e a jeti. A felolvasás után izgalmas kreatív színezőkkel várnak titeket, sőt mindenki elkészítheti a saját jeti-figuráját. A szerzőpárossal készült interjúnkat itt olvashatjátok! Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft. Ajánlott korosztály: 2-6 éves korig.

zenel_a_vilag_ciganyok_zeneje

Zenél a Világ! – Cigányok zenéje – Müpa, 11:00
A ceglédi kanna eredetileg csupán folyadéktárolásra szolgált, ám a 20. század utolsó harmadától cigány muzsikusok ritmushangszerként is alkalmazzák, különböző módokon megütve. A hangzásában rejlő lehetőségeket főként a magyarországi roma zene használta ki, de a világ más tájain is ismerik mint hangszert. Szájának tenyérrel való megütésekor a benne lévő levegőt összepréselik, megpendítik, így a kanna tompa, mély, dobszerű hangot ad, a fém test pattintgatásával pedig magasabb, csattogó hang keletkezik. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft. 8-12 éveseknek ajánlott.

kolibri_szinhazak_ejszakaja_IMG_2691

Kolibri Színház a Színházak Éjszakáján – Kolibri színház és Fészek, 15:00-2:00
Szeptember 19-én lesz a 4. Színházak Éjszakája, amelyen szokásukhoz híven a Kolibri Színház is rész vesz. Kézműves foglalkozással, arcfestéssel, kulisszajárással és izgalmas előadásokkal várnak benneteket. Karszalag: 2500 Ft, diákoknak 1500 Ft, gyerekeknek 150 Ft.

Mesefesztivál_ Veszprém_pr38265_1

Mesefesztivál – Veszprém, Agóra, szeptember 19. (ingyenes)
Idén is megrendezi a Kabóca Bábszínház a Mesefesztivált, ahol találkozhattok Zöld Marcival, a körhintás betyárral és gólyalábas barátaival, valamint Betyár játszóházban és Betyár 7próbán mutathatjátok meg, Ti mekkora betyárok vagytok! Bizonyítsátok be ügyességeteket és ravaszságotokat bikát szelídítve, nagyot mondva, lovat ugratva, malacit fogva, mocsarat járva, célba dobva és Zöld Marcival mérlegelve! Ingyenes!

Színházak Éjszakája 2015

Színházak Éjszakája – szeptember 19.
Szeptember 19-én negyedik alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakája rendezvénysorozatot. A 25 budapesti színház 61 helyszínén több száz program betekintést enged a most kezdődő évad előadásaiba, és a színházi élet, a színházi háttérmunka olyan rétegeit nyitja meg a közönség előtt, ami a színházak iránt még nem elkötelezetteket is a műfaj barátjává teheti. A részletes programot itt találjátok. Karszalag: 2500 Ft, diákoknak 1500 Ft, gyerekeknek 150 Ft.

pitos_labos_fesztival

II. PirosLábos Fesztivál – Szigetmonostor, több helyszínen (ingyenes)
Szigetmonostoron 2. alkalommal rendezik meg a Piros Lábos Fesztivált, amely a család minden tagjának, kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas kikapcsolódást, szórakozási lehetőséget kínál Szentendrei-szigeten innen és túl. Ingyenes!
Részletes program itt.

jokai_kert

Családi Nap a Jókai-kertben – Jókai-kert (ingyenes)
Közös családi napot tart a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum ezen a szombaton a Jókai-kertben. Programok: játékos természetismereti vetélkedők, szakvezetéses séta, ismerkedés Magyarország madaraival, a Jókai Emlékszoba megtekintése, előadások Jókai juharfája alatt. Ingyenes!

SZEPTEMBER 20., vasárnap

automentes_gyereknap_kazinczy_utca

Gyerek Autómentes Nap – Kazinczy utca, egész nap (ingyenes)
Most ősszel, szeptember 20-án ismét lezárásra kerül az utca. Az idei Autómentes világnap és a Gyermekek világnapja alkalmából egy eddiginél is széleskörűbb, különlegesebb fesztivált szerveznek utca gyerekprogramokkal, koncertekkel, városnézési fórummal, háztáji piaccal, játszóházzal és még lehetne sorolni. Petíciót is terveznek benyújtani a helyi önkormányzatnak, legalább 5000 aláírással. Szeptember 20-án, vasárnap tehát érdemes lesz elsétálni a Kazinczyba! Vegyetek részt a programokon, vásároljatok a piacon, beszélgessetek a városról. 17 órától a Rutkai Bori Banda a Mika Tivadar Mulató előtt, 18 órától Bognár Szilvi zenél majd a Szimplában. Ingyenes!

pecsi_city_karneval

Családi nap és Gyerekkarnevál – Pécs, Zsolnay Negyed (ingyenes)
A Pécsi City Karnevál keretében a vasárnap a családoké lesz a Ginkó téren, ahol 11 órakor fellép a Rutkai Bori Banda, majd lesz felvonulás és sok-sok játék. Ingyenes!

cifrapalota

Cifra Palota – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. 0-12 éves korig. Ingyenes!

Kalaka_Foto_Lili Productions

Évadnyitó buli: Muzsikáló Madárház a Kalákával – Óbudai KK, 10:00 (ingyenes)
A Kaláka együttes az elmúlt 40 évben sokszor fellépett Óbudán, mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek szóló koncertek, verses előadások telt házzal mentek, hiszen ezek mindig jó hangulatot, minőségi előadást jelentettek a közönség számára. A 40 éves emlékezést ezért is kezdik az ő programjukkal. A koncert közben vetítés, majd kézműves foglalkozás lesz a gyerekeknek.
A program az arcfestés kivételével ingyenes!

vasarnapi_piknik

Vasárnapi Piknik – Erzsébet tér, 10:00-18:00 (ingyenes)
Ezen a vasárnapon is piknik vár benneteket az Erzsébet téren játékokkal, zenével és olvasóligettel. Ingyenes!

aranyszamár_bertalan és barnabás

Varázsnapok a Tücsöktanyán: Bertalan és Barnabás – Tücsöktanya, 10:00
Az Aranyszamár Színház előadása után a Tücsök Kézműves Műhelyben alkothattok, emellett társasjátékkör és játszóház is vár rátok. Ajánlott életkor 3 éves kortól. Részletek itt. Belépő: 800 Ft, XIII. kerületi kártyával ingyenes!

zenehajo

Zenehajó – BMC, 11:00
A nyári kalandok után újra a BMC színpadán köt ki a Zenehajó, hogy a jazz rajongó gyermekekkel (és a felnőttekkel) közösen élhessék át a nyár legjobb pillanatait!  A kapitány továbbra is Hajós András, a kormánynál Fekete-Kovács Kornél és legénysége a Modern Art Orchestra áll, minden lélegzetükkel a gyerekekre hangolódva! Jegyár: 1500 Ft, családi 4500 Ft.

magyar_nemzeti_tancegyuttes_tenkes_kapitanya

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: A Tenkes kapitánya – Müpa, 15:00-17:00
A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a bugyuta labancokat. Az előadás megőrzi a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát. Néptánc-hagyományaink segítségével felidézi nemzetünk történelmi hagyományait, s így teljesebb képet nyújt a kor nevezetes és névtelen hőseiről. Részletek itt. Jegyár: 2500-3200 Ft.

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

További jó programötletek Budapesten és a főváros környékén!

Era kedvencei: Autómentes Gyereknap a Kazinczyban, Kulturális Örökség Napjai, Zebegényi Sárkányfesztivál, Színházak Éjszakája, ingyenes bringaszállítás a Mobilitási Héten
Rozi kedvencei: Autómentes Gyereknap a Kazinczyban, Zebegényi Sárkányfesztivál