Programajánló – szeptember 11-13.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Casa – a La Baracca Színház előadása

Vasúttörténeti Park szülinapi buli, Tabáni Népzenei Fesztivál, Vasárnapi Piknik olvasóligettel (vendég: Gévai Csilla) és a Rutkai Bori Banda koncertjével, Pici Piac, az újra induló Cifra Palota a Müpában Hetedhét Táncházzal, Energia nap, Rumini, művészeti foglalkozások az Eötvös10-ben és a Műcsarnokban. Íme hétvégi programajánlónk! 🙂

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

placcc

Placcc – Budapest több pontján, szeptember 10-26.
„Üssünk rést a megszokott városképen, hogy új fénytörésben láthassuk Budapestet – szeptemberben hekkeljük meg együtt a várost! PLACCColj velünk idén is, immár 10. alkalommal!” Művészeink ismét megbontják a szokásos budapesti mindennapokat: a fővárost kiállítótérré, utcai és táncszínházi színpaddá, városi játéktérré és meglepő találkozások színhelyévé változtatják. Ezúttal új fesztiválformában, három egymást követő hétvégén szlovén, dán, angol, német és magyar alkotók keresik a modern városlakó helyét a nagyvárosi térben. Figyelem! Figyelem! A betonrengeteg újra mozgásba lendül!

tütü_tutu_autó_DSC_8677

Nemzetközi Csecsemőszínházi Fesztivál – Győr, Vaskakas Bábszínház, szeptember 10-12.
Alig hogy átköltözött a győri Vaskakas Bábszínház egy új épületbe, rögtön egy 3 napos eseménnyel nyitják meg az évadot. A Színház a Legkisebbeknek – Nemzetközi Csecsemőszínházi Fesztivállal a Vaskakas Bábszínház idén először hagyományteremtő szándékkal irányítja a figyelmet a 0-3 éveseknek szánt produkciókra. Csütörtöktől szombatig, délelőtt és délután is egy-egy csecsemőszínházi előadás lesz látható, ahol a Vaskakas Bábszínház mellett nemzetközi és hazai társulatok darabjai közül válogathattok. Az előadások között pedig szakmai zártkörű workshopokon bővíthetik ismereteiket a művészek. Érdemes előre jegyet foglalni az előadásokra!

_MG_5544_

Budavári Mátyás király játszótér – Szentháromság tér (ingyenes)
A múlt hét vasárnap nyitották meg a Budai Várban, a Szentháromság térnél Budapest legújabb tematikus játszóterét, ahova ezen a hétvégén is érdemes lesz ellátogatni. Beszámolónkat itt olvashatjátok.

SZEPTEMBER 12., szombat

vasuttorteneti_park

15 éves a Vasúttörténeti Park – Vasúttörténeti Park
2000-ben, 15 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Vasúttörténeti Park, amely Magyarországon és világviszonylatban egyaránt is egyedülálló múzeum és programhelyszín. Már többször ajánlottuk a Parkot, melynek a Minimatiné csapata is rendszeres látogatója. Szeptember 12-én, szombaton egész napos születésnapi rendezvénnyel várnak benneteket, a vasút szerelmeseit, fiatalokat, időseket és családokat egyaránt a közös ünneplésre. Felnőtt 1400 Ft, gyerek 600 Ft (4-14 év). Akik idén ünneplik a 15. születésnapjukat, ingyen mehetnek be!

Energia nap

Energia nap – Óbuda, Flórián tér, 9:00-20:00 (ingyenes)
Energia Nap – ahol minden a tudatos energia felhasználásról szól, kezdve az ember belső, vitális energiájától a környezetünk megújuló, zöld energiájáig. A felelősségvállalás és az összefogás szellemében rendezett Energia Napnak két fő irányát határozták meg: a megújuló, zöld energiák (érintve az állatvédelmet is) illetve az egészségmegőrzés (szűrővizsgálatok, sport és egészséges táplálkozás). Ingyenes!

Tabáni Népzenei Fesztivál

Tabáni Népzenei Fesztivál – Virág Benedek Ház udvara (1013 Bp., Döbrentei u. 9.), rossz idő esetén a Budavári Művelődési Ház (1011 Bp., Bem rakpart 6.) (ingyenes)
A Budavári Művelődési Ház 2009-ben élesztette újra az 1990-es évek tabáni népzenei fesztiváljainak hagyományát. A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy Kodály és Bartók hazájában a néphagyományok által a gyerekek mindjobban megismerjék zenei-táncos gyökereiket. Fellép majd 15 órától Agócs Gergő mesemondó (Szlovákia), 16 órától a Szalóki Ági Trió, 17:30-tól a Sebő 68 és 19 órától a Vujicsics együttes műsorát hallhatjátok. Részletek itt. Ingyenes!

osg

Offline Sport Games – Műjégpálya
Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg Budapesten hazánk legendás extrém sport fesztiválját, az Offline Sport Games-t. Az esemény a Városligeti Műjégpályán lesz szeptember 12-én, ahol a látványos versenyek mellett a zene is kiemelt szerepet kap. Belépő 9-16 óra között 1500 Ft, 16 óra után 2000 Ft. Korhatár a nappali programokra nincs.

Zöld Forgatag – Dömös, az egykori Bergmann Panzió kertje (Kossuth L. u. 2.), 10:00-16:00 (ingyenes)
A Duna-Ipoly Nemzeti Park egész napos Zöld Forgataggal vár rátok szombaton. Madárgyűrűzéssel, állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és sok izgalmas programmal készülnek. Ingyenes!

bogyó_és_babóca_3

Puskin kuckó: Bogyó és Babóca 3. – Puskin mozi, 10:00
A Bogyó és Babóca 3. részével indul el a Puskin mozi hagyományos Puskin kuckója, amely szombatonként és vasárnaponként bábelőadásokkal, koncertekkel és a legkisebbek mozijával várja a közönséget. Jegyár: 700 Ft.

muse_e_02

MUS-E – Müpa, 16:00 (Minden jegy elkelt!)
A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. Korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

SZEPTEMBER 13., vasárnap

RutkaiBori_banda

Vasárnapi Piknik Gévai Csillával és a Rutkai Bori Bandával – Erzsébet tér, 10:00-18:00 (ingyenes)
Ezen a vasárnapon a pikniken mindjárt két kedvencünk is ott lesz. Az olvasóligetben Gévai Csillával 14 és 15 óra között találkozhattok, a Rutkai Bori Banda pedig 16 órától táncoltatja meg a kicsiket és nagyokat. Ott a helyünk 🙂 Ingyenes!

mupa_cifra_palota

Cifra Palota + Hetedhét Táncház – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
Ismét megnyitja kapuit kedvenc bónusz programunk a Cifra Palota, amely bármelyik vasárnapon bevethető, ha nincs éppen más programotok. Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Mindkét program ingyenes!

pici_piac_02

Pici Piac – Király u., Central Passage, 9:00-15:00 (ingyenes)
Ha az Erzsébet tér környékén jártok vasárnap, ne hagyjátok ki a tavasszal első ízben jelentkező Pici Piac következő vásárát sem, ahol rengeteg kiállítóval találkozhattok. Lehet vásárolni kedvezményesen hordozókat, játékokat, dekorációt, könyveket, ruhákat és mindenféle kiegészítőt, emellett színpadi programokkal és bemutatókkal is készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

Családi információs nap a tudatos gyermeknevelésért

Családi információs nap a tudatos gyermeknevelésért – Óbuda, Csillaghegyi KH
Apa és apaság a XXI. században, az apaszerep megjelenése a mesékben, Hellinger féle családállítás, visszatérés az aktív munka világába, nehezen kezelhetőség, hiszti és a dackorszak, gyermekmasszázs a gyakorlatban, jóga a várandós időszakban, szülés és születés dúla segítségével, komplex anyanyelvi készségfejlesztés és más érdekes témákkal várnak benneteket a családi információs napon. Ingyenes!

mucsarnok_csaladi-nap

Családi nap – Műcsarnok, 11:00-13:00
Ismét elindul a Műcsarnok családi programjainak sorozata is. Most vasárnap a Mesterek és mestereik – hagyomány és folytonosság a szlovén festészetben című kiállítás kapcsán várják a kicsiket és nagyokat. Festmények a falon, mozgás a térben – szlovén festők egyéni formái és szabad gesztusai a falakon, értelmezést segítő címek a művek mellett. A családi vasárnap vendégei a címek hívószavaira egyéni és szabad mozdulatértelmezéseikkel egészítik ki a tárlatot. A foglalkozás végén meglepetésprodukció is lesz. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatti látogatóknak ingyenes. A vasárnapi foglalkozást Bán Ildikó táncpedagógus vezeti.

elveszett_csodak_felfedezoi_eotvos_10

Elveszett csodák felfedezői – Eötvös 10, 10:00-12:00
Kreatív foglalkozás, festés, rajz, játék 7−14 éves korig. „Jártál már a Föld legtávolabbi pontjain? Ha nem, akkor látogassuk meg együtt Indiát, Amerikát, Kínát! Kutassunk együtt ősi legendák után, és közben tervezzünk ruhákat, ékszereket! Év végén kiállítás az elkészült munkákból.” Foglalkozásvezetők: Boros Réka divattervező, Csomós Nikolett és Farkas Adrienn festőművészek
Jegyár: 1200 Ft/alkalom (az ár tartalmazza az anyagköltséget). A foglalkozást legalább 8 fő előzetes regisztrációja esetén tartják meg, és legfeljebb 15 résztvevőt tudnak fogadni a jelentkezés sorrendjében. Regisztráció a program előtt 3 nappal: Urbán Judit, tel.: 690-0978, urban.judit@eotvos10.hu.

jelmeztitok_KATONA

Jelmeztitkok workshop – Katona József Színház, Kantin, 10:00
Workshop vasárnap délelőttönként gyerekeknek; a kézműveskedések alkalmával kultúrtörténeti, viselettörténeti témájú feladatokat old meg a 7-12 éves korosztály. A mostani vasárnap témája a Boldog békeidők és a fonalgrafika. Jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet Földi Andreánál: jelmeztitkok@gmail.com.

RUMINI ÉS A NÉGY JOGAR - A KABÓCA BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Rumini és a négy jogar – Kultúrkúria, 16:00
Berg Judit ismert, népszerű regényéből készült bábjáték Rumini, a nagyszájú, csibész kisegér kalandjait meséli el a kabóca Bábszínház tolmácsolásában. Az előadást 5 éven felülieknek ajánlják. A bábjátékot két részben játsszák, műsoridő 1 óra 40 perc. Jegyár: 900 Ft.

Kutyabarát Piknik és Vásár – Városliget, Kertem (ingyenes)
Szeretettel várnak minden kutyabarátot egy nyárbúcsúztató Kutyabarát Piknikre a városligeti Kertembe. A vásár mellett tanácsadás, állatvédő szervezetek és sok hasznos infó is lesz. Ingyenes!

Era kedvencei: 15 éves a Vasúttörténeti Park szülinapi rendezvény, Gévai Csilla és a Rutkai Bori Banda a Vasárnapi Pikniken, Pici Piac a Király utcában
Rozi kedvencei: 15 éves a Vasúttörténeti Park szülinapi rendezvény, Rumini és a négy jogar, Pici Piac a Király utcában