Programajánló – szept. 30. – okt. 1., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

madarmegfigyeles

Ezen a hétvégén még tobzódhattok a Design Hét remek programjaiban, illetve elkezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja is, ahol szintén sok izgalmas felfedeznivalót találhattok. Pénteken ismét megrendezik a Kutatók Éjszakáját, szombaton 15. szülinapját ünnepli a Pagony a PIM-ben, nyílt nap lesz az ODU-ban, Buda legújabb közösségi terében, biztos ellátogatunk majd az óbudai Csinnadrattára és a Piczinke szüretre, de kirándulásokat, madármegfigyelő programokat és az Állatok Világnapjához kapcsolódó eseményeket is találtok nálunk erre a csodaszép őszi hétvégére, sőt 2016-os kedvenc játszótereinket is összegyűjtöttük és sportolhattok is a város számos pontján a Budapest Urban Gamesen. Válogassatok a péntek-szombati ajánlóból!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Játszóterek

mesekert_jatszoter_skanzen_MG_9008_

Ebben az évben is összegyűjtöttük nektek, hogy tavasztól őszig milyen játszóterek megnyitóin jártunk, de természetesen sok régi kedvencünket is felkerestük. A 2014-es Top 8 játszótér, amit ki kell próbálnotok és a 2015-ös További 6 szuper játszótér válogatásunk után jöjjenek a 2016 kedvencei. Ingyenes (kivéve a Skanzenben található Mesekert)!

Design Hét – városszerte, szeptember 23. – november 2. (a legtöbb program ingyenes)

designhetbudapest2016-06

Magyarország legrangosabb design eseménye, a több mint százhúsz programot kínáló Design Hét Budapesthez a korábbi évek hagyományait követve Pécs és Sopron városa is csatlakozik szeptember 23. és október 2. között. Az idei év címadó tematikája, a Design Anatomy ember és környezetének kapcsolatát járja körül. Részletek itt.

Piczinke szüret – Piczinke Póniudvar, október 1-2.

piczinke_poniudvar

Szőlőt taposhattok, préselhettek, felidézhetitek a régi idők hangulatát, retro játékokkal játszhat az egész család, de kézműveskedhettek is a szüreti mulatságon. A Piczinke Póniudvarról itt olvashatjátok beszámolónkat. Belépő: 1000 Ft/fő, 2 év alatt ingyenes!

Európai Madármegfigyelő Napok – több helyszínen, október 1-2.

madargyuruzes

A megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől több ingyenes rendezvény gondoskodik róla hogy a madármegfigyelés élményének még többen részesei lehessenek! A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Október 1-jén Madárgyűrűzés lesz Naszályon, a Ferencmajori halastavaknál; a Jági-tónál Pilisszentivánon;  madármegfigyelő túra a Dinnyési-fertőn. Vasárnap Dinnyési Madárkavalkáddal, a Farmosi Madárvártán gyűrűzéssel is várnak rátok. Ingyenes!

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, november 13-áig

muzeumok_oszi_fesztivalja_2016

Közel 1700 programmal várja országszerte a látogatókat több mint 150 muzeális intézmény a szeptember 26-án kezdődő, és hét héten át tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja. „Építs hidat – Híd, ami összeköt!” az idei rendezvény jelmondata, ami „a legnagyobb magyar” munkásságáról megemlékező Széchenyi-emlékévre is reflektál. Idén először az őszi szünet idejére iskolásoknak és családoknak szóló érdekes rendezvényekkel, őszi múzeumi táborokkal is készülnek a muzeális intézmények, az Ősz(i)re hangoltunk programtematika keretében, de emellett még 9 tematikus programcsoportból is válogathattok. Részletes program innen elérhető. Múzeumi belépőjeggyel látogatható!

Csinnadratta – Csobánka tér, október 1-2. (ingyenes)

tintalo

Utcaszínház, kicsi és felnőtt hűhók, bábautomata, vursli, Tintaló Cirkusz, gólyalábasok a békásmegyeri Csobánka téren hétvégén 15 órától 20 óráig. Mi biztosan ott leszünk! 🙂 Részletek itt. Ingyenes!

SZEPTEMBER 30., péntek

Kutatók Éjszakája – városszerte, szeptember 30., péntek délutántól (ingyenes)

81_1349

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget a Kutatók Éjszakáján. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához. Miért érdemes elmenni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre. Ingyenes!

OKTÓBER 1., szombat

Budapest Urban Games – városszerte, szombaton (ingyenes)

budapesturbangames

A Budapest Urban Games a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által első alkalommal szervezett rendhagyó sportesemény, melynek célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása. Focizzatok, fussatok és pingpongozzatok a Klauzál téren (a gyerekprogramok itt 11 és 18 között várnak rátok), bringázzatok a Citadella sétányon (a gyerek ügyességi játékok itt 12 és 13 óra között lesznek), illetve streetworkout programok is lesznek a Madách téren. Ingyenes!

Szülinapi Pagonyfeszt – 15 éves a Pagony! – PIM, szombaton 10:00-16:30

szulinapi_pagonyfeszt

A 15. születésnapját ünnepli a Pagony október 1-én, szombaton! Rengeteg meglepetéssel és izgalmas programokkal várnak benneteket. Ott lesz Gryllus Vilmos, a Hoppik, a Kuflik és még rengeteg pagonyos szerző és illusztrátor. Részletek itt. Gyerek belépő: 800 Ft, felnőtt belépő: 1200Ft, családi belépő: 2500Ft.

Őszi meseválogatás – Puskin, szombaton 10:00

mirrmurr1

A legkisebb ugrifüles, Mirr-Murr, a kandúr, Pom Pom, Mazsola és Tádé őszi történeteit láthatjátok ezen a délelőttön a Puskinban. Jegyár: 800 Ft.

Számoljuk meg együtt… a peléket! – Királyrét, szombaton 10:00

nagypele

A királyréti madárodú-telepünk társbérlői a nagy pelék. Az őszi odútisztítások során rendszeresen összeakadunk ennek a védett rágcsálónak szundikáló példányaival. Résztvevőinknek lehetőségük lesz besegíteni az őszi nagytakarításba, miközben megszámolhatjátok a peléket. Részletek itt. Regisztráció szükséges! Teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő.

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

egerfioka

Egérfióka nyílt nap Tóth Olivérrel: népdal, vers, zene Olivérrel, ahogy az a pénteki Egérfiókán lenni szokott, de ezúttal nyugodtan jöhetnek a nagyobb tesók is. A fő téma így szeptember végén természetesen a szüret.

Liszt-kukacok – Zeneakadémia, szombaton 10:00

Lisztkukacok_zeneakadémia

A kiscsoportos beavató foglalkozások továbbra is az általános iskola 1-4. osztályosainak szólnak, és idén is pecsételő füzetet nyomnak a gyerekek kezébe: ha összegyűjtik a megfelelő számú pecsétet, ajándékot kapnak. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be. Jegyár: 900 Ft.

Állatok Világnapja – Rex Kutyaotthon, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

allatok_vilagnapja_rex

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt október 1-jén, szombaton a Rex Állatszigeten megrendezésre kerülő Állatok Világnapi rendezvényre koncertekkel, bemutatókkal, foglalkozásokkal. A belépés díjtalan!

Családi nap – Elektrotechnikai Múzeum, szombaton 10:00-16:00

rendhagyo_fizikaora

Az állatok világnapjához kapcsolódóan szerveznek kreatív foglalkozást gyerekeknek az Elektrotechnikai Múzeumban. A nagyobbakat Rendhagyó fizikaóra és Brain Box készítés várja szombaton a Kazinczy utcai ipari műemlék épületben. Múzeumi belépőjegy árak: 800 Ft/fő (felnőtt jegy), 400 Ft/fő, 6 év alatt ingyenes a belépés. A különböző foglalkozásokra 400-1000 Ft-ot kell fizetni.

Csiribiri őszköszöntő családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15 órától

a_so_alomzug_tarsulas

Kipp-kopp, mi kopog? címmel Lévai Tímea-Poppre Ádám Duó gyermekkoncertje, az Álomzug Társulás és a Ládafia Bábszínház A só című előadása és kézműves játszóház vár benneteket ezen a délutánon a családi délutánon. Jegyár: 700 Ft.

ODU közösségi tér, nyílt nap – ODU Buda, szombaton 16:00-18:00 (ingyenes)

odu_nyilt_nap

A délután folyamán 16 és 18 óra között félórás kóstolókat terveznek, lesz Pocibugi, Örömzene, Gyerekjóga, Krabbledeutsch és Kacskaringó kézműves játszóház. Október 6-án délután pedig egy capoeira nyílt óra lesz a 2 éves korosztálytól egészen a nagyokig, ekkor fog eldőlni, milyen csoport indul még az ODU-ban. A Fb eseményt itt találjátok meg. A Bőhm-Siska Mariannal, a hely megálmodójával készült interjúnkat itt olvashatjátok.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!
A vasárnapi programokat itt találjátok!

Era kedvencei: Kutatók Éjszakája, Csinnadratta Óbudán, 15 éves a Pagony
Rozi kedvencei: Csinnadratta Óbudán, 15 éves a Pagony, Csiribiri őszköszöntő a Kultúrkúria