Programajánló – szept. 24., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

egy_kupac_kufli_daniel_andras_palfi_szabolcs

Ezen a hétvégén kezdődik a Design Hét, ahol szombatra mindjárt két szuper családi workshopot is találtunk, születésnapját ünnepli a Csodák Palotája és a Kultea, Mesefesztivál lesz a Ferencvárosban és régi rajzfilmek a Puskinban. Az Eszter-lánc Mesezenekar a MOM-ban mutatja be legújabb lemezét, délután pedig a Veronaki lép fel az 1 éve megújult Szervita téren. Emellett kuflis rajzfilm premier és remek családi programok várnak rátok. Programajánló szombatra a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Design Hét – városszerte, szeptember 23. – november 2. (a legtöbb program ingyenes)

designhetbudapest2016-06

Magyarország legrangosabb design eseménye, a több mint százhúsz programot kínáló Design Hét Budapesthez a korábbi évek hagyományait követve Pécs és Sopron városa is csatlakozik szeptember 23. és október 2. között. Az idei év címadó tematikája, a Design Anatomy ember és környezetének kapcsolatát járja körül. Részletek itt.

20 éves a Csodák Palotája – Csopa, szeptember 24-25.

csopa_2

Az idén 20 éves Csodák Palotája 20 kísérletbemutatóval ünnepel! Nyitástól zárásig, minden órában egy újabb érdekes kísérlet sorozatba kezdenek, melyeket az elmúlt 20 év kedvenc kísérleteiből válogattak. Részletek itt.

ESZME Fesztivál – StúdióK, szeptember 23-25.

eszme_fesztival

Az Európai Szabadúszó Művészek Szövetsége 2016-ban ismét megrendezi az ESZME Fesztivált szeptember 23. és 25. között a Stúdió K-ban. Az érdeklődők gyerek- és felnőtt előadásokat, illetve egy kiállítást is megtekinthetnek, a hétvégi családi előadások után pedig kézműves-foglalkozással, kakaóval és kaláccsal várják a nézőket. Jegyárak itt.

Kerekdomb Fesztivál – Tállya, szeptember 23-25.

A Zempléni-hegység templomai, udvarai, kastélytermei, nemesi kúriái, dűlői és egyszerű parasztházai néhány napra fesztiválhelyszínekké avanzsálnak Tállyán. Ami Nyugat-Magyarországnak a Művészetek Völgye, az kíván lenni a kelet-magyarországi régió számára a Kerekdomb Fesztivál. Egy olyan hiánypótló közösségi esemény, amely minőségi kulturális, zenei, turisztikai és borélményt nyújt, s teszi mindezt magas színvonalon, a falunapokon és szüreti vigasságokon messze túlmutató programkínálattal, az összművészetiség gondolatát középpontba állítva. Napijegyek helyszínen 4.000 Ft. Három napos, hétvégi bérlet helyszínen 10.000 Ft, tállyai lakosoknak a programok ingyenesen látogathatóak.

Dániel András könyvéből készült rajzfilmek bemutatója – az m2 csatornán, szeptember 24-25., 9:15

kufli_sorozat_focim

Szombaton és vasárnap mielőtt elindulnátok valamilyen jó programra, megnézhetitek egyik kedvenc mesekönyvünkből készült új rajzfilmeket az m2 mesecsatornán. Az Egy kupac kufli első két része támogatást nyert a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán, rendezője Pálfi Szabolcs, készítője a KEDD Animációs Stúdió. Szombaton Egy kupac az Elhagyott réten, vasárnap pedig a Sose együnk gombát reggelire című filmeket nézhetitek meg. Itt belenézhettek az előkészületekbe. Mi már nagyon várjuk!

SZEPTEMBER 24., szombat

Test. Kép. Tárgy tervezés Családi foglalkozás a Borarti Alkotóműhellyel – Deák17 galéria, szombaton 10:00-12:30 (ingyenes, regisztráció szükséges

borarti

A program résztvevői személyes tárgyakat, eszközöket készíthetnek, amik különböző érzékszerveiket szólítják meg. Lerajzolják saját testük formáját, amit később kivetítenek és leképeznek. A formákkal mintaként, grafikai elemként dolgoznak, majd színeket, hangokat és illatokat adnak a belőlük készült alkotásokhoz. Vizsgálódás, tervezés, konstruktív gondolkodás, kivitelezés. Regisztráció: deak17galeria@gmail.com címen.

VIII. Ferencvárosi Mesenap – IX. kerület, Kerekerdő Park, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

gryllus_vilmos

Többek között Süsü, a sárkány kalandjai, Cimbora verskoncert és Gryllus Vilmos koncertje várja a családokat a Kerekerdő Parkban a Mesenapon. A rendezvény eső esetén a Ferencvárosi Művelődési Központban kerül megrendezésre! Ingyenes!

MKVM 50 születésnap – Kultea, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

kultea_obuda

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi programsorozat csúcspontja az ősszel megrendezésre kerülő múzeumi születésnap. A hagyományteremtő jellegű rendezvényen egész napos programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel és sok más meglepetéssel várják a vendégeket. A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes!

Eszter-lánc LEMEZbemutató – Kétszervolt, holnemvolt – MOM, szombaton 10:00

eszterlanc

„Boldog várandósság után megszületett a második lemezünk. Lehet vele dudorászni, ringatózni, gurgulázni, mormologni, kacarászni…A lemezbemutatón pedig dedikáltatni…Kétszervolt, holnemlesz…” Jegyár: 2000 Ft, 4 jegy egyidejű vásárlása esetén 1600 Ft/jegy.

Legkisebbek mozija: Kuckó válogatás (90 éves a Puskin mozi) – Puskin, szombaton 10:00

kukori_es_kotkoda

Mazsola és Tádé, Pom Pom meséi, Bogyó és Babóca, A legkisebb ugrifüles, A kockásfülű nyúl, Misi mókus kalandjai, Vízipók-csodapók,
Kukori és Kotkoda. Kicsik és nagyok kedvencei most szombaton a Puskinban. Jegyár: 800 Ft.

Családi Nap No.2 – A Négyszögletű Kerek Erdő – Görbe Bögre Kávézó, szombaton 10:00-16:00

csopp_csupor

Második alkalommal szervezik meg az őszi családi napot a Görbe Bögre Kávézóban. Idén Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő című gyermekregénye ihlette a programokat, ahol meseolvasással, kézműves foglalkozásokkal és rengeteg játékkal várnak benneteket. Részletek itt.

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, szombaton, 10:00

Lisztkukacok_zeneakadémia

A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg velük, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Részletek itt. Belépő: 900 Ft.

Színes Egér: Pop-up város – Két Egér Könyvesbolt, 11:00

pop-up_varos
A Két Egér Könyvesboltban szombaton 11 órától kihajtható térbeli városokat készíthettek papírból. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

L’Histoire du soldat (A katona története) – Müpa, szombaton 11:00

katona_tortenete_mupa

A katona történetét orosz népmesei elemek felhasználásával a költő Ramuz és a zeneszerző Stravinsky azzal a céllal írta, hogy kis vándortársulatukkal a városokat járva mutassák be zenés, szöveges, táncos mesejátékukat. A történetben a lelkét az ördögnek eladó katona szabadulása érdekében kétségbeesett küzdelmet folytat a gonosszal. Izgalmas és megdöbbentő fordulatok vezetnek a kesernyésen ironikus, thrillerszerű mese végéhez. Az előadást francia nyelven, magyar felirattal nézhetitek meg. Jegyár: 1500 Ft.

Kincskereső – Mesemúzeum, szombaton 11:00

kincskereso

Kézműves foglalkozás sok-sok kalózkodással és játékkal. Saját készítésű kincsestérképeddel, kalózhajóddal térhetsz haza, miután megtaláltad az ehhez szükséges eszközöket a Múzeumban elrejtve. Izgalmas foglalkozás gyerekeknek, nagyszülőknek, szülőknek, kicsiknek, nagyoknak Farkas Réka iparművésszel. Belépő: 600 Ft, gyerek 400 Ft. Ajánlott korosztály: 5-11 éves korig.

Családi barkácsdélután a Fészek Részekkel – Impact Hub Budapest (1053 Budapest, Ferenciek tere 2. I. em. balra), szombaton 14:00 (regisztráció szept. 23-ig)

feszekreszek-2554

Családi workshop a Fészek Részek Környezettudatos Bútormanufaktúrával, Bergovecz László formatervező vezényletével. A műhelymunka során klasszikus lakberendezési tárgyakat tudnak újratervezni a kreatív palánták (6 éves kortól). Mindenkinek segítségére lesz egy szakavatott tervező, a végén pedig a rétegelt nyírből kivágott makettet haza lehet vinni. Regisztráció: feszekreszek@gmail.com címen. Ha lemaradtatok lesz még október 1-jén is ilyen program (,amelyre szept. 30-ig lehet regisztrálni).

Veronaki: Libabál – Szervita tér, szombaton 14:00-15:00 (ingyenes)

veronaki

Libabál koncert az  V. kerületben KULT_TÉR rendezvénysorozat keretében a megújult Szervita téren. Szeretettel várnak benneteket. Ingyenes!

A vasárnapi programokról bővebben itt olvashattok. Nézzétek meg őszi programos válogatásunkat és kedvenc közlekedési múzeumainkról szóló kirándulós összeállításunkat!
Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Borarti műhely a Design Héten, ESZME Fesztivál, Libabál koncert, kuflis rajzfilm premier az m2 csatornán
Rozi kedvencei: Veronaki koncert, kuflis rajzfilm premier az m2 csatornán