Programajánló – szept. 18., vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

nemzeti_vagta

Vasárnap folytatódik az Eleven Ősz a Bartók Béla úton, a Kulturális Örökség Napjai több helyszínen, a Zebegényi Sárkányfesztivál, a Vonatok hétvégéje a Miniversumban és az Autómentes hétvége az Andrássy úton, de megnyitja új évadát az ingyenes Cifra Palota a Müpában, vadlesre indulhattok a Terézvárosba, Pöttyöslabda családi délelőttre az Akváriumba, valamint tájtörténeti túrára a Sas-hegyi Látogatóközpontba. Programajánló a Minimatinétól vasárnapra!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Eleven Ősz – Bartók Béla út, szeptember 16-18. (ingyenes)

eleven_osz_2016

Szeptemberben a Bartók Béla Boulevardon újra ELEVEN Ősz! Az őszi tematika Lengyelország kultúrájának megismerésére és a közös barátságra épül, így többek között lengyel művészek kiállításaival, verseivel, filmjeivel, könyveivel és nem utolsó sorban az ország gasztronómiai különlegességeivel ismerkedhetnek meg a részvevők. Részletes program itt. A gyerekeket a Szatyorban és a Pagonyban workshopokkal, valamint lengyel rajzfilmekkel (Varázsceruza, Lolka és Bolka) várják. Ingyenes!

Sárkányfesztivál – Zebegény, szeptember 17-18. (ingyenes)

zebegenyi_sarkanyfesztival_2016

A Zebegényi Sárkányfesztivál egy olyan kétnapos családi program a Dunakanyar szívében, ahol kicsik és nagyok együtt élhetik át a szabadság élményét sárkányeregetés közben. A közeli dombok, a rét, a víz és a part együttese önmagában lenyűgöző, azonban a társaságotok és a sárkányok nélkül nem lenne teljes az élmény. Az eddig eltelt 5 évben igyekeztek egy olyan ingyenes családi fesztivált létrehozni, ahol 0-100 éves korig mindenki jól érezheti magát fűben fekve, sárkányt eregetve, koncertet, tücsökciripelést és gyermekkacajokat hallgatva. Akik pedig még ennél is többre vágynak, fűzhetnek gyöngyöt, hennázhatnak, válogathatnak a kirakodóvásár portékái közül, betekintést nyerhetnek egy-két helyi művész varázslatos világába, előadásokon vehetnek részt, és még nagyon sok csodálatos dolog történhet. Ingyenes, de adományt elfogadnak!

Vonatok hétvégéje – Miniversum, szeptember 17-18.

01_latogatok_a_miniversumban

Fedezzétek fel Európa egyik legnagyobb terepasztalát, ahol a vasútmodellek 1,3 km hosszú pályán, 14 település 600 háza, valamint 1200 személyautó és 5000 miniatűr figura között siklanak a síneken Magyarország, Ausztria és Németország legszebb tájain. Az interaktív kiállításon a ti gombnyomásotokra elevenedik meg a táj, lendülnek mozgásba az események. Miniversum belépővel látogatható!

Kulturális Örökség Napok – országszerte, szeptember 17-18. (ingyenes)

kulturalis_oroksegnapok_2016

Többek között a Várkert Bazárnál, a Jókai-kertben, a Sas-hegyi Látogatóközpontban, a Műszaki Tanulmánytárban és országszerte a kulturális intézményekben, múzeumokban rengeteg programmal várnak benneteket ezen a hétvégén. Részletek itt. Ingyenes!
A legtöbb múzeum állandó kiállítása ilyenkor ingyenesen látogatható!

Nemzeti Vágta – Hősök tere, szeptember 16-18. (részben ingyenes)

nemzeti_vagta_archiv

Szeptember 16-18-a között kilencedszer rendezik meg a Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén. A lovas hagyományőrző verseny és a hozzá kapcsolódó kulturális és gasztronómiai fesztiválra várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Nemzeti Vágta szeptember 16-án megnyitja az országkonyha kapuját, ahol tradicionális ételekkel, hazai pálinka és borkülönlegességekkel készülnek. Ingyenes, kivéve a lelátójegyek.

Mobilitási Hét és Autómentes nap – Andrássy út és országszerte, szeptember 16-ától (ingyenes)

https://www.youtube.com/watch?v=1W80KaPxW1k

Szeptember 22-én Európa szerte megrendezésre kerül az Autómentes Nap, amely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása. Hétvégén a Nemzeti Vágta mellett az Andrássy úton rengeteg programmal készülnek civil szervezetek, állami intézmények, a BKK és a Rendőrség is, de lesz még street food show utcazenével, Terézvárosi korzó és koncertek a Nagyszínpadon. A teljes részletes programot innen éritek el, a térképet pedig itt találjátok. A rendezvényhez kapcsolódóan a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területén és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán 2016. szeptember 16-22. között az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasunk díjmentes kerékpárszállítást vehet igénybe.

Édes Napok – Szent István tér, a Bazilikánál, szeptember 16-18. (ingyenes)

edes_napok

Az idei évtől az Édes Napokat a Bazilika előtti Szent István téren és a Zrínyi utcában várnak benneteket szeptember 16-18. között. A régebben a Budai Várban megrendezésre kerülő esemény idén ingyenes lesz.

Mesefesztivál – Veszprém, Kabóca Bábszínház, szeptember 16-18.

az-egeig_ero_fa_lilliput-tarsulat-nagyvarad

Vendégelőadások, szakmai programok, kalandtúra várja a Veszprémbe látogatókat és a városban lakókat ezen a hétvégén a Mesefesztiválon. A szombati és vasárnapi programok a két napra érvényes, 500 Ft-os jeggyel látogathatók.

SZEPTEMBER 18., vasárnap

Cifra Palota és Hetedhét Táncház – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

presto-kamaraegyuttes

A Presto Kamarazenekarral, a Majorka Színház bábelőadásával, a Máthé Evelin Quartet gyerek jazz műsorával és francia programokkal kezdi ezt az évadot a Müpa kedvelt családi programsorozata. Ezen a napon ismét lesz Hetedhét Táncház is. Ingyenes!

Pöttyöslabda Családi délelőtt – Akvárium Klub, vasárnap 10:00-14:00 (ingyenes)

pottyoslabda

Danny Bain gyerekkoncerttel, ingyenes családi fotózással, játszósarokkal, arcfestéssel, csillám tetoválással, kreatív foglalkozásokkal és sok-sok más programmal és meglepetéssel készülnek szeptember 18-án vasárnap délelőtt az Akvárium Klubban. Amíg a kicsik szórakoznak, a szülőket szakmai tanácsadás várja: gyógytornászoktól mozgásfejődéssel, mozgásterápiával és a kapcsolatban lehet tanácsot kérni. A vásári forgatagban is minden a gyerekekről szól: design baba- és gyerekruhákat, kiegészítőket, fejlesztő- és egyéb gyerekjátékokat, mesekönyveket, bio- és kézműves termékeket találtok. Részletek itt. Ingyenes!

Vadlesen a Belvárosban – indulás a Balettintézet elől, vasárnap 10:30-tól

_mg_0163_

„Vadregényes sétánkon a terézvárosi állatok és más furcsa lények nyomába eredünk – igaz nem puskával, csak kis távcsövekkel –, és begyűjtjük őket a kígyótól az oroszlánon át a szárnyas griffig!” – Részletek beszámolónkban. A sétát 7-12 éves korú gyerekeknek ajánlják! Ár: gyerekeknek 1800 Ft/fő, felnőtteknek 2500 Ft/fő, páros részvételi díj (egy gyerek-egy felnőtt): 3800 Ft, családi jegy (minimum 3 fő-maximum 6 fő): 5500 Ft. A séta hossza: 1,5-2 óra.

Tájtörténeti túra a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, vasárnap 11:00 és 14:00 (ingyenes)

sashegy

Olyan kérdésekre kapunk választ, hogy „Miért Sas-hegy a Sas-hegy? Mióta nincsen Sas-hegyi vörösbor? Mikor épült a mai Arany János Gimnázium és mi volt a régi neve? Mikor építették körbe a hegyet? „ A tanösvény illetve a kilátópont panorámája által nyújtott adottságokat felhasználva, sok épületet is bemutatnak. A főleg Sas-hegy környékén található épületek, műemlékek, ipari műemlékek múltjával, nevezetességeivel ismertetik meg látogatókkal. A nap folyamán két alkalommal 11.00 és 14.00 órai kezdettel érdekes archív képekkel színesített vetítéses előadás keretében, sas-hegyi lokálpatrióta előadásában rég- és közelmúlt eseményeit elevenítik fel. Ezután természetesen a tanösvénytúra is a program része. Részletek itt. Ingyenes!

Állati zenés ABC Bíró Eszterrel és marcipán készítés Raj Ráchellel – Bazilika előtt, vasárnap 16:00-17:00 (ingyenes)

biroeszter_allati_zenes_abc

Az Édes Napok keretében Bíró Eszter koncertezik, és Raj Ráchellel pedig marcipánt készíthettek a Bazilika előtt. Ingyenes!

Ha szombatra kerestek programot, itt találjátok!
Időpont szerint
a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Zebegényi Sárkányfesztivál, Cifra Palota a Müpában
Rozi kedvencei: Zebegényi Sárkányfesztivál, Autómentes Nap