Programajánló – szept. 17., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

camion-a-histoire-slika

Ezen a hétvégén rengeteg ingyenes és természetesen remek programot válogattunk nektek az ajánlóba, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Szombaton Kortárs Gyermekirodalmi Jásztótér a Károlyi-kertben a Rutkai Bori Bandával és illusztrátorokkal, Eleven Ősz a Bartók Béla úton lengyel rajzfilmekkel, Kulturális Örökség Napjai több helyszínen ingyenes programokkal és kiállításokkal (többek között a Kulteában, az Öntödei Múzeumban és a Műszaki Tanulmánytárban), Színházak Éjszakája, Zebegényi Sárkányfesztivál, ócsai szüreti mulatság, emellett pedig felolvasószínház, workshopok, Liszt-kukacok Akadémiája vár rátok. Válogassatok a szombati programajánlóból!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Eleven Ősz – Bartók Béla út, szeptember 16-18. (ingyenes)

eleven_osz_2016

Szeptemberben a Bartók Béla Boulevardon újra ELEVEN Ősz! Az őszi tematika Lengyelország kultúrájának megismerésére és a közös barátságra épül, így többek között lengyel művészek kiállításaival, verseivel, filmjeivel, könyveivel és nem utolsó sorban az ország gasztronómiai különlegességeivel ismerkedhetnek meg a részvevők. Részletes program itt. A gyerekeket a Szatyor Bárban és a Pagonyban workshopokkal, valamint lengyel rajzfilmekkel (Lolka és Bolka, Varázsceruza) várják. Ingyenes!

Sárkányfesztivál – Zebegény, szeptember 17-18. (ingyenes)

zebegenyi_sarkanyfesztival_2016

A Zebegényi Sárkányfesztivál egy olyan kétnapos családi program a Dunakanyar szívében, ahol kicsik és nagyok együtt élhetik át a szabadság élményét sárkányeregetés közben. A közeli dombok, a rét, a víz és a part együttese önmagában lenyűgöző, azonban a társaságotok és a sárkányok nélkül nem lenne teljes az élmény. Az eddig eltelt 5 évben igyekeztek egy olyan ingyenes családi fesztivált létrehozni, ahol 0-100 éves korig mindenki jól érezheti magát fűben fekve, sárkányt eregetve, koncertet, tücsökciripelést és gyermekkacajokat hallgatva. Akik pedig még ennél is többre vágynak, fűzhetnek gyöngyöt, hennázhatnak, válogathatnak a kirakodóvásár portékái közül, betekintést nyerhetnek egy-két helyi művész varázslatos világába, előadásokon vehetnek részt, és még nagyon sok csodálatos dolog történhet. Ingyenes, de adományt elfogadnak!

Vonatok hétvégéje – Miniversum, szeptember 17-18.

miniversum_egyuttallas_a_palyaudvaron_03

Fedezzétek fel Európa egyik legnagyobb terepasztalát, ahol a vasútmodellek 1,3 km hosszú pályán, 14 település 600 háza, valamint 1200 személyautó és 5000 miniatűr figura között siklanak a síneken Magyarország, Ausztria és Németország legszebb tájain. Az interaktív kiállításon a ti gombnyomásotokra elevenedik meg a táj, lendülnek mozgásba az események. Miniversum belépővel látogatható!

Kulturális Örökség Napok – országszerte, szeptember 17-18. (ingyenes)

kulturalis_oroksegnapok_2016

Többek között a Várkert Bazárnál, a Jókai-kertben, a Sas-hegyi Látogatóközpontban, a Műszaki Tanulmánytárban és országszerte a kulturális intézményekben, múzeumokban rengeteg programmal várnak benneteket ezen a hétvégén. Részletek itt. Ingyenes!
A legtöbb múzeum állandó kiállítása ilyenkor ingyenesen látogatható!

Nemzeti Vágta – Hősök tere, szeptember 16-18. (részben ingyenes)

nemzeti_vagta

Szeptember 16-18-a között kilencedszer rendezik meg a Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén. A lovas hagyományőrző verseny és a hozzá kapcsolódó kulturális és gasztronómiai fesztiválra várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Nemzeti Vágta szeptember 16-án megnyitja az országkonyha kapuját, ahol tradicionális ételekkel, hazai pálinka és borkülönlegességekkel készülnek. Ingyenes, kivéve a lelátójegyek.

Mobilitási Hét és Autómentes nap – Andrássy út és országszerte, szeptember 16-ától (ingyenes)

https://www.youtube.com/watch?v=1W80KaPxW1k

Szeptember 22-én Európa szerte megrendezésre kerül az Autómentes Nap, amely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása. Hétvégén a Nemzeti Vágta mellett az Andrássy úton rengeteg programmal készülnek civil szervezetek, állami intézmények, a BKK és a Rendőrség is, de lesz még street food show utcazenével, Terézvárosi korzó és koncertek a Nagyszínpadon. A teljes részletes programot innen éritek el, a térképet pedig itt találjátok. A rendezvényhez kapcsolódóan a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területén és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán 2016. szeptember 16-22. között az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasok díjmentes kerékpárszállítást vehetnek igénybe.

Édes Napok – Szent István tér, a Bazilikánál, szeptember 16-18. (ingyenes)

edes_napok_sugar

Az idei évtől az Édes Napokat a Bazilika előtti Szent István téren és a Zrínyi utcában rendezik meg szeptember 16-18. között. A régebben a Budai Várban megrendezésre kerülő esemény idén ingyenes lesz.

Mesefesztivál – Veszprém, Kabóca Bábszínház, szeptember 16-18.

az-egeig_ero_fa_lilliput-tarsulat-nagyvarad

Vendégelőadások, szakmai programok, kalandtúra várja a Veszprémbe látogatókat és a városban lakókat ezen a hétvégén a Mesefesztiválon. A szombati és vasárnapi programok a két napra érvényes, 500 Ft-os jeggyel látogathatók.

SZEPTEMBER 17., szombat

Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér – Károlyi-kert (helyszínváltozás: Aranytíz), szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

susu_karolyi-kert

Szeptember 17-én ismét Belvárosi Családi Piknikkel és Kortárs Gyermekirodalmi Játszótérrel várnak benneteket az Aranytízben. Remek írókkal, illusztrátorokkal, bábelőadásokkal és koncertekkel készülnek. Ott lesz többek között a Rutkai Bori Banda, Mazsola, Danny mesél, a Ringató csapata pedig a legkisebbeket várja majd. Emellett a sétányon a nap folyamán illusztrátorokkal készíthetnek csodaszép dolgokat a gyerekek, a Sátorban pedig három kedvenc kiadó/könyvesboltunk is bemutatkozik majd. Süsü 40. születésnapját ünnepli a jeles eseményen, találkozhattok Bodrogi Gyulával (változás: sajnos Csukás István nem tud részt venni az eseményen), a nap végén pedig egy Süsü játékfigurát is sorsolnak majd. Ráadásul a Károlyi-kertben nagyon jó a játszótér, amely nemrég megújult. 🙂 Ingyenes!

Kulturális Örökség Napja és szüreti programok – Ócsai Tájház, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

ocsai_tajhaz

Szüreti felvonulással, kézműves foglalkozásokkal, játékokkal és túrázással várnak mindenkit az Ócsai Tájháznál. Részletes program itt. Ingyenes!

Családi nap – Jókai-kert, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

jokai_kert

Családi napot tart a DINPI, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum ezen a szombaton a Jókai-kertben. A nap folyamán előadások, izgalmas természetismereti vetélkedő, totyogós játszóház, élő társasjáték, ingyenes tárlatvezetés a Jókai Emlékszobában, vezetett irodalomtörténeti és odúismereti séták várják látogatókat. Az idei rendezvény mottója: „Örökség és közösség”. Emellett Cincér piac, MME Bolt és az irodalmi apróságok vására és a „Magyarország madárvilága” c. kiállítás is lesz. A büfé környezetbarát, mindenki vigye magával saját bögréjét! Ingyenes!

Ezerarcú öntvények – Kulturális Örökség Napjai a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

ontodeimuzeum_epuletbelso

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 17-én 10 órától családi programokkal, rendhagyó tárlatvezetéssel (11:00, 13:00 és 15:00)  várja az érdeklődőket a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény. Emellett múzeumpedagógia foglalkozás is lesz, a gyerekek az alkotóműhelyben készített saját albumukba összegyűjthetik a vasba öntött arcokat, arckifejezéseket, tekinteteket, ábrázatokat, fizimiskákat.10 és 14 óra között. Ingyenes!

Ősz a Krúdy-negyedben – Óbuda, több helyszínen szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

tweed

A Kultea a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik az Ősz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Zene, irodalom, kiállítás, vendéglátás, verklimuzsika, fiáker utazás, sakk, újságok, nyugágyak várnak rátok. Teljes program itt. Ingyenes!

Hajózás- és fotótörténet – Kulturális Örökség Napjai a Műszaki Tanulmánytárban, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

muszakitanulmanytar

Széchenyi István hajózást fejlesztő törekvései, a fotózás története izgalmas fényképezőgépek tükrében és tárlatvezetés 22 ezer „kütyü” között – ezzel készül a Műszaki Tanulmánytár a Kulturális Örökség Napjaira. A szombati programon a családoknak, érdeklődőknek betekintést nyújtanak a 19. század technológiai fejlődésébe két témát – a hajózást, valamint a pillanat rögzítését, azaz a fényképezést – kiemelve.Ingyenes!

Nyílt nap – Francia Intézet, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Számos program, foglalkozás, játék, tombola és nyelvóra várja azokat, akik először találkoznak a francia nyelvvel vagy tökéletesíteni szeretnék tudásukat. Kora délután pedig egy különleges előadást láthattok a Francia Intézet előtt két alkalommal (regisztráció szükséges!): Nadine Demange, színésznő Franciaországból érkezik tűzoltóautóján, hogy a kamionban felállított színházban mesét mondjon a legkisebbeknek. A gazdag színpadi látvánnyal kísért történet 4 és 8 év közötti gyerekekhez szól. A történet megértése a francia nyelv ismerete nélkül is lehetséges. Részletek itt. Ingyenes!

Óbudai Piknik – szombaton egész nap (ingyenes)

Az Óbudai Piknik, a kerületben működő civil szervezetek seregszemléje, ahol színpadi előadások, különböző gyermek- és sportprogramok, főzőverseny, piac, közösségi kertek, bemutatók, tánc és éneklés várják életkortól függetlenül az óbudai lakosokat és vendégeket. Részletes program itt. Ingyenes!

Világjáró gyerekek: Csehország – Deák 17 Galéria, 9:30-12:30 (ingyenes)

rumcajsz

Látogassátok meg Rumcájszt, Mankát és Csibészkét a Řáholec erdőben! A Deák17-ben hónapról hónapra új nemzet kultúrája kap bemutatkozási lehetőséget. A mesék, animációs filmek, színházi eladások, gyermekjátékok és közös beszélgetések által a programon résztvevő gyerekek (nemzetiségiek, külföldiek és magyarok egyaránt) lehetőséget kapnak új kultúrák megismerésére, látókörük szélesítésére. A szombati vendég Csehország lesz. Ingyenes!

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00

lego_zeneakademia

Ismét vár benneteket a Zeneakadémia 6-10 éveseknek szóló ismeretterjesztő sorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítettek számukra LEGO-kockákból a méretarányos Zeneakadémiát (persze nem az egészet, csak a homlokzatot és a Nagytermet), s a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt. Jegyár: 900 Ft.

A barátságos óriás felolvasószínház a Kolibri Kiadóval – Katona József Színház, szombaton 11:00

roald_dahl_baratsagos_orias

100 éve született Roald Dahl, a világ egyik leghíresebb mesemondója. Ez alkalomból indította útjára a Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatát, amelynek első tagja a szerző egyik legismertebb regénye, A barátságos óriás, amelyet korábban Szofi és a HABÓ címen ismerhettek az olvasók. A felolvasószínház során az árva kislány és a jó lelkű óriás története elevenedik meg a Katona József Színház színművészeinek, Kiss Eszternek és Tóth Anitának a tolmácsolásában. Az esemény a Színházak Éjszakája program keretében valósul meg, így annak karszalagjával látogatható.

1 éves a Libri Mesebolt Veronaki koncerttel – Duna Pláza, 11:00-12:00 (ingyenes)

A Mesebolt 1. születésnapján a Gőgös Gúnár Gedeon megzenésített meséit a Veronkai zenekar előadásában élvezhetitek. A Gőgös Gúnár Gedeon írónője Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája. Veronika már régen tervezte a mű feldolgozását. Idén érkezett el az ideje annak, hogy a Veronaki zenekarral a könyvben szereplő nagyszerű írásokat dalokká varázsolják. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték. Utána meseolvasás is lesz. Részletek itt. Ingyenes!

Magyar népi hangszerek – Müpa, 11:00

pal_istvan_szalonna_es_bandaja

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai”, a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben ismét a magyar néphagyományból ismert hangszerek mutatkoznak be. Belépő: 1000 Ft. Részletek itt.

Családi foglalkozás – Várkert Bazár, 15:00

20160622_102305

Szeretettel várják a családokat a hétvégi foglalkozásokon, a legújabb, Szalay-Sokol-Picasso kiállítás kapcsán a Várkert Bazárban. Az érdeklődők Picasso ritkán látható grafikáival is találkozhatnak. A kiállítás Koloman Sokol és Szalay Lajos grafikus művészek életművéből ad ízelítőt. Tusrajz, tusfújás (kiegészítés papírral, akvarellel, pacaszörny), felületkitöltés különböző faktúrákkal, pozitív és negatív felület kialakítása is a foglalkozás része lesz. Találkozási pont: 14.45-kor, a Testőrpalota (Ybl Miklós tér 2. ) jegypénztárnál. Jegyárak itt.

Színházak Éjszakája –  Budapest, 30 helyszínen, szombaton már délelőttől!

kolibri_szinhazak_ejszakaja_IMG_2691

A Színházak Éjszakája arról szól, hogy a színházak tisztelik és szeretik a nézőiket, ezért néhány órára bennfentesekké varázsolják őket. Szokatlan közelségben kulisszatitkokat tárnak fel, bevezetik őket a színházak rejtett zugaiba, beszélgetnek velük, rövid jeleneteket adnak elő, különleges színpadi produkciókat, amikre egy egész estés előadás túl hosszú lenne. Rengeteg izgalmas program várja a kisebb és nagyobb színházrajongókat. Graffaló meseelőadás a Baltazár Színházban, Marica produkció a Bethelen Téri Színházban, bábos programok a Budapest Bábszínházban, Árszínház a Kisladikkal a Jurányiban és még sok minden más! Részletes program itt. Felnőtt karszalag: 2500 Ft, diák karszalag: 1500 Ft (10 éves kortól, diákigazolvánnyal váltható), gyerek karszalag: 150 Ft (10 éves korig).

A vasárnapi programokról bővebben itt olvashattok!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér a Károlyi-kertben, Zebegényi Sárkányfesztivál, Színházak Éjszakája, Kulturális Örökség Napjai az Ócsai Tájházban és a Jókai-kertben
Rozi kedvencei: Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér a Károlyi-kertben, nyílt nap a Francia Intézetben, Mesefesztivál Veszprémben