Programajánló – október 28-30.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

boszi-seprunyelen-film

Ez a hétvége több szempontból is különleges lesz. Mi leginkább azért örülünk (de nagyon), mert extra hosszú pihenés vár a gyerekekre, úgyhogy őszi szünetes válogatásunk mellett a hétvégi programajánlókból is érdemes lesz majd böngészni. Tökös programok, fesztiválok, ingyenes Állatkert gyerekeknek Halloween meglepetésekkel, street food, mozi, a Természettudományi Múzeum és a Szemlő-hegyi barlang születésnapja, robot workshop és még sok minden vár rátok. Programajánló a Minimatinétól!

OKTÓBER 28., péntek

TérképÉsz/TérKépész – Térképes útinapló-készítés – Biatorbágy, Kisgombos, pénteken 16:00 (bejelentkezés szükséges)

terkepesz_kisgombos

A foglalkozás során az utazás, a kalandozás, a térképek és útinaplók témájában merülhettek el. Különleges módon idézhetitek fel saját kedvenc emlékeiteket és élményeiteket, közelebbről megismerkedhettek a térképek világával, valamint elkészíthetitek saját, egyedi térképes úti- élménynaplótokat. Ajánlott korosztály: 6-12 éves. A foglalkozások ára: 2500 Ft/fő.

OKTÓBER 29., szombat

Mosó masa mosodája – Kultúrkúria, szombaton 9:00

Moso masa mosodaja

Mosó Masa mosodájában meséli el Sompolygó, a kedves rókalány, csodálatos történetét, melyből megtudhatjuk, hogyan jutott el a Kerek Erdőből az Óperenciás Tengeren át a Mesék Országútján az Aranyvárosba, s hogyan lett tündérkirálynő. Jegyár: 900 Ft.

Animációs workshop – Gellért téri Pagony, szombaton 10:00-12:00 (bejelentkezés szükséges)

filmjatszo

A Gyerekfilm Akadémia animációs workshopot tart október 29-én szombaton délelőtt 10-től-12-ig a Pagonyban. A workshopra várnak minden 8-14 éves gyereket, akit érdekel a filmezés, animáció készítés, bárki csatlakozhat mindenféle előtanulmány nélkül.

Legkisebbek mozija: Boszi seprűnyélen; Bot Benő – Puskin, szombaton 10:00

stickman

Ezen a szombaton két újabb történetet láthattok a Graffaló és barátai című rajzfilm-összeállításból a Puskinban, amely a héten kerül a hazai mozikba. Jegyár: 800 Ft.

Uniós fejlesztések nyílt napja – több helyszínen, október 29-étől (ingyenes és kedvezményes programok)

skanzen

Az Aquincumi Múzeumban október 29-én családoknak és a 26 év alattiaknak ingyenes a belépés, minden további látogató kedvezményes jegyet válthat. Az október 29-i Uniós Fejlesztések Nyílt Napon a Fővárosi Állat- és Növénykertben szakvezetéseket tartanak, amelyek a Varázshegy bejáratától indulnak (11:00 Varázshegyi séta – Dombi Rita; 12:00 A varázshegyi Akvárium bemutatása – Dr. Vincze Zoltán; 13:00 Ráják és cápák – Csehó Lilian; 15:00 Emlősök a Varázshegyben – Dombi Rita. Az Állatkert amúgy egész szünetben ingyenesen látogatható 14 év alattiaknak. A Várkert Bazárt is bebarangolhatjátok, akár gyerekeknek is élvezetes audio guide segítségével. A készülékek a Déli Paloták jegypénztárában (Ybl Miklós tér 6.) bérelhetőek, nyitvatartási időben. A kedvezményes bérleti díj október 29-én 100 Ft/db. Kedvezményesen (ingyenes kísérőjegy, 500 Ft/gyerek) látogatható a visegrádi Mátyás király játszókert, illetve ezen a napon 50% kedvezményt adnak a szentendrei Skanzenbe a teljes árú belépőből. A teljes programot itt találjátok régiókra bontva.

A Természettudományi Múzeum születésnapja – szombaton 10:00-18:00 (ingyenes a belépés az állandó kiállításokra)

kalak_trio_allatok

A 214 éves Magyar Természettudományi Múzeum első önálló kiállítási épülete 20 éve nyitotta meg kapuit a Ludovika Akadémia egykori lovardájában. Az évfordulót a látogatókkal együtt szeretnék ünnepelni, azért kézműves foglalkozással, tarisznyás felfedező utakkal (az egész őszi szünet ideje alatt) és koncerttel várnak mindenkit.15 órakor a Kaláka együttes zenél majd arról, hogy Nálatok laknak-e állatok?

Közönségtalálkozó Dániel Andrással – KEDDshop (1027 Budapest, Frankel Leó út 13.), szombaton 10:00-13:00 (regisztráció szükséges)

kuflik_film

A KEDDshop vendége lesz Dániel András, a Kufli mesék írója, aki dedikálja a könyveit. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Rajzfilmünnep – országszerte több helyszínen, szombaton (ingyenes)

rajfilmunnep

Az Országos Rajzfilmünnepet október 29-én, az Animáció Világnapján immár 4. alkalommal rendezik meg. A vetítések a legtöbb helyszínen ingyenesek, másutt jelképes összegű vagy kedvezményes jegyekkel várják az érdeklődőket. Sok helyszínen a vetítések mellett most is számos kiegészítő program is lesz: kifestő, játék, kiállítás, razfilmes tájékozódási verseny, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár stb. A részletes programot itt olvashatjátok.

Gazdálkodj okosan! születésnap – REGIO Játékbolt (Aréna Pláza), szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

gazdalkodj_okosan_50_eves

A Gazdálkodj okosan 1966 óta tanítja kicsiket és nagyokat az okos pénzhasználatra, jól átgondolt költekezésre, takarékoskodásra. Az idén 50 éves társasjáték születésnapját különleges rendezvény keretében ünneplik meg a REGIO Játékboltban, amellett arcfestés, retró játékok, kedvezmények várnak rátok. Fb esemény itt.

Nagy rajzolás – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

big_draw_keteger

A Nagy rajzolás (Big Draw) Angliából indult, ahol 2000 óta rendezik meg október környékén a vizuális kultúra, a rajz egyetemes nyelve népszerűsítése céljából. A kezdeményezés gyorsan elterjedt Európában. Magyarországon is számos esemény kapcsolódik hozzá. A Két Egérben Vadászy Eszterrel alkothattok.

Harry Potter Nap – Libri Mesebolt, szombaton 11:00-16:00 (ingyenes)

mesebolt_harry_potter_nap

Egy egész nap a Harry Potter-könyvek jegyében a Libri Meseboltban! Minden rajongó gyereket szeretettel várnak ingyenes programjaikra: kvízjátékkal, nyereményekkel, varázspálca-készítéssel, Teszlek Süveg hajtogatási praktikákkal, Harry Potter-színezőkkel és egy kis meglepetéssel is készülnek. A varázslatos Harry Potter-hangulat garantált!

Halloween napi fabrikáló – Óbudai Platán Könyvtár, szombaton 11:00-13:00 (ingyenes)

halloween_fabrikalo

Rémesen jó dekorációkat készíthettek saját szellemekkel és denevérekkel ezen a délelőttön az óbudai Platán Könyvtárban. Ingyenes!

Mesebeli lények: Unikornisok és sárkányok – Mesemúzeum, szombaton 11:00

mesebeli_lenyek2

Az unikornisok mindig is fontos szereplői voltak a mítoszoknak és meséknek a jóság, a szépség és a varázslat megtestesítői voltak. A sárkányok hatalmas erejükkel csodálatra méltóak. Engedd szabadon a fantáziádat és gyere, készítsd el a saját mesebeli lényedet. A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig.

Ráday Street Trick or Treat – Ráday utca éttermei,kávézói, Két Egér Könyvesbolt, szombaton 16 órától (ingyenes)plakat

Öltözzetek be és irány a Ráday utca, ahol több üzlet és étterem apró meglepetésekkel készül. Ingyenes!

Félelem és reszketés – Budakeszi Vadaspark, szombaton 18 órától

borzongo_budakeszi_vadaspark

Mint minden évben, a Budakeszi Vadaspark munkatársai idén is „vérfagyasztó” meglepetésekkel készülnek Halloween alkalmából. Aki jelmezben érkezik, fél áron léphet be a Vadasparkba. Október 29-én, szombat este így nem csak az állati hangoktól lesz zajos az erdő.

Töklámpás Fesztivál – Hősök tere, szombaton 19:00 (ingyenes)

toklampas

Idén is megrendezik a Töklámpás Fesztivált október 29-én 19 és 21 óra között a Hősök terén, ahol ti is megmutathatjátok az általatok készített kisebb vagy nagyobb töklámpásokat. Ingyenes!

OKTÓBER 30., vasárnap

Kaláka: Három székláb – Puskin, vasárnap 10:00

kalaka

A Kaláka gyereklemezeinek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) legkedveltebb darabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek megismerik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit. Jegyár: 2000 Ft.

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

mupa_cifra_palota

Zenés, tánc- és meseelőadások, zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok várnak rátok ezen a vasárnapon is a Müpában. Ingyenes!

Bölcs Kavics: Robot workshop – Hátsó Kapu, vasárnap 11:00-13:00 (BETELT!)

bolcs_kavics_robot

Mi fán terem a robot? Csavarokból és fémből készül, vagy megteszi egy üres tojástartóból is? Ha mozog az összetákolt papundekli és fémalkatrész, az már robot? Ha sarokban gubbasztó gonosz fekete pókról kiderül, hogy robot, akkor is lecsapod? Ezen a workshopon LED fény derül a fenti kérdésekre és egy új elektromos családtagot is hazavihettek. Vendégelőadó Nádori Gergely, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium természetismeret és biológia tanára. Ajánlott korosztály: 8-12 éves. Létszám: minimum 12, maximum 20 fő. A workshop ára: 3000 Ft/résztvevő.

Szüreti vigasság – tánccal, zenével – Müpa, vasárnap 11:00

szureti_vigassag

A koncerten az összetett, színes és vidám szüreti népszokást és az azt bemutató népi együttest ismerheti meg közelebbről a közönség, belepillantva a szüreti bál önfeledt vigadozásáig vezető felkészülés folyamatának néhány részletébe is. 10-14 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1500 Ft.

30 éve nyitott meg a Szemlő-hegyi barlang – vasárnap a belépés féláron

szemlohegyi_barlang

A kb. 0,5-1 millió éves Szemlő-hegyi-barlangot szokták Budapest „föld alatti virágoskertjének” is nevezni. A barlangot 1930-ban fedezték fel. Hosszú kutatási és építési munkák után 1986 október 30-án nyitották meg a nagyközönség számára. A kiépített szakasz utcai viseletben és babakocsival is látogatható. Ezen a vasárnapon félárú jegyet adnak a kerek évforduló alkalmából azoknak a látogatóknak, akik jegyvásárláskor bemondják a jelszót: „Budapest föld alatti virágoskertje”!

Töklámpásfaragó verseny gyerekeknek – Bestia, vasárnap 16 órától

bestia
Ha asztalt foglaltok a vasárnap délutánra a Bestiába, akkor a gyerekek tökfaragó versenyen is részt vehetnek, emelett sok-sok meglepetéssel és csokis finomságokkal is készülnek. Info és asztalfoglalás: +36 70 333 2163

Halloween Food Truck Party – Gundel kert, október 29-étől 31-ig (gyerekeknek ingyenes)

halloween_food_truck_party

Halloween Food Truck Party lesz október 29-étől 31-ig a Gundel Kertben, ahol a street food ételek mellett a gyerekeket tökfaragással és kézműves programokkal is várják. Nekik ingyenes a belépés, a felnőtteknek pedig 500 Ft.  A belépés felnőtteknek aznapra szóló állatkerti belépővel és állatkerti bérlettel ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóból tudtok válogatni!

Era kedvencei: Graffaló és barátai a mozikban, Rajzfilmünnep, éjszakai barangolás a Budakeszi Vadasparkban
Rozi kedvenvei: Graffaló és barátai a mozikban, Bölcs Kavics robotos workshopja, közönségtalálkozó Dániel Andrással