Programajánló – október 2., vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mondragó y Cale exp

Vasárnap nagy bábos kavalkád lesz Óbudán, Cellux Piknik a Fekete Kutyában, sárkányos családi délelőtt Mondragóval a PIM-ben, Felhőcirkusz a Jurányiban, különleges pókfajok a Sas-hegyen, Állatok Világnapja a Noé Állatotthonban, a Góbé pedig a Müpában zenél majd. Ha inkább kirándulnátok, nektek ajánljuk a Velencei-tavat és vele együtt a Dinnyési Madárkavalkádot. Válogassatok a vasárnapi ajánlóból!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Játszóterek

kalozos_jatszoter_csepel_123823

Ebben az évben is összegyűjtöttük nektek, hogy tavasztól őszig milyen játszóterek megnyitóin jártunk, de természetesen sok régi kedvencünket is felkerestük. A 2014-es Top 8 játszótér, amit ki kell próbálnotok és a 2015-ös További 6 szuper játszótér válogatásunk után jöjjenek a 2016 kedvencei. Ingyenes (kivéve a Skanzenben található Mesekert)!

Design Hét – városszerte, szeptember 23. – november 2. (a legtöbb program ingyenes)

designhetbudapest2016-06

Magyarország legrangosabb design eseménye, a több mint százhúsz programot kínáló Design Hét Budapesthez a korábbi évek hagyományait követve Pécs és Sopron városa is csatlakozik szeptember 23. és október 2. között. Az idei év címadó tematikája, a Design Anatomy ember és környezetének kapcsolatát járja körül. Részletek itt.

Európai Madármegfigyelő Napok – több helyszínen, október 1-2.

madarmegfigyeles

A megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől több ingyenes rendezvény gondoskodik róla hogy a madármegfigyelés élményének még többen részesei lehessenek! A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Október 1-jén Madárgyűrűzés lesz Naszályon, a Ferencmajori halastavaknál; a Jági-tónál Pilisszentivánon;  madármegfigyelő túra a Dinnyési-fertőn. Vasárnap Dinnyési Madárkavalkáddal, a Farmosi Madárvártán gyűrűzéssel is várnak rátok. Ingyenes!

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, november 13-áig

muzeumok_oszi_fesztivalja_2016

Közel 1700 programmal várja országszerte a látogatókat több mint 150 muzeális intézmény a szeptember 26-án kezdődő, és hét héten át tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja. „Építs hidat – Híd, ami összeköt!” az idei rendezvény jelmondata, ami „a legnagyobb magyar” munkásságáról megemlékező Széchenyi-emlékévre is reflektál. Idén először az őszi szünet idejére iskolásoknak és családoknak szóló érdekes rendezvényekkel, őszi múzeumi táborokkal is készülnek a muzeális intézmények, az Ősz(i)re hangoltunk programtematika keretében, de emellett még 9 tematikus programcsoportból is válogathattok. Részletes program innen elérhető. Múzeumi belépőjeggyel látogatható!

Csinnadratta – Csobánka tér, október 1-2., 15:00-20:00 (ingyenes)

vitez

Utcaszínházak a Csobánka téren, kicsi és felnőtt hűhók, Vitéz László, marionettek és rengeteg jó program Békásmegyeren. Részletek itt. Ingyenes!

OKTÓBER 2., vasárnap

Dinnyési Madárkavalkád – Dinnyés, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

madarkavalkad

A rendezvényen számos érdekes programmal várják az érdeklődőket: a Dinnyési-fertőn madármegfigyelés és madárgyűrűzés, a vízi élővilág bemutatása, valamint túrák indulnak a Madárdal tanösvényen. Ezen kívül lesz Cincér Piac – Nemzeti Parki Termék védjegyes termelők vására. A gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, természetismereti játékokkal és nyereményekkel is készül a Cincér Játszóház. Ezen a hétvégén fontos cél, hogy a lehető legtöbb ember figyelje Európa szerte a madarakat. Ez által egy európai versenyen is részt veszünk. Magyarország rendszerint előkelő helyen szerepel mind a résztvevők, mind a megfigyelt madarak számát tekintve. Ingyenes!

Cellux Piknik – Fekete Kutya, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

cellux_fuzetuzem

Idén is megrendezik a Cellux Pikniket, ami a Cellux Csoport különböző tevékenységeit és az elmúlt év legsikeresebb projektjeit mutatja be. Ezúttal programjaik a mese tematikája köré épülnek. A mesék fontos részét képezik életünknek és nem csak gyerekkorunkban lehetnek ránk hatással – előadásunkon és meseterápiás foglalkozásunkon a felnőttek is megismerkedhetnek a módszertannal és a mesék erejével. Az egész napos programból nem maradhat ki a gyerekfoglalkozás, a szakmai előadás és friss design projektjeink bemutatása sem. Az előző két évhez hasonlóan a látogatók egész nap kipróbálhatják az általuk tervezett játékokat, forgathatják könyveinket és még közelebbről megismerkedhetnek csoportuk tagjaival. Ingyenes!

Sárkányos családi délelőtt Mondragóval és Ana Galán írónővel – PIM, vasárnap 10:00-12:00

mondrago

Ki ne álmodozna gyerekként arról, hogy lesz egy különleges állata? A Mondragó című meseregény főszereplője, a 11 éves Miró nagyon boldog, amikor megkapja élete első sárkányát. De Mondragó nem olyan, mint amilyennek elképzelte: nem tud repülni, szeleburdi, folyton hatalmasakat tüsszent, miközben az orrából lángok csapnak elő. Ennek ellenére igazi kalandor, aki mindig megtalálja a módját, hogy gazdáját, Mirót kihúzza a csávából.Vegyetek részt Mondragóval és Ana Galánnal, a könyv írójával a PIM újabb sárkányos családi délelőttjén. Kalandos próbatétel, kincskeresés, memóriatorna és még sok más játék vár rátok. 5-10 éveseknek ajánlott program. Belépő: 400-800 Ft.

Kolompos: Szüreti mulatság – Puskin, 10:00

„Haj madár, haj…” – szól a dal, a Kolompos dűlők présházai megtelnek énekkel, kacagással. Kicsi seregélyek játékával, muzsikával, legénykék botos-, lányok üveges táncával elevenítjük fel a hajdanvolt szüreti szokások legszebb pillanatait, a reggeli kakaskukorékolástól az esti mulatságig. Jegyár: 1650 Ft.

Juhász Kata: Felhőcirkusz – Jurányi, vasárnap 16:00

felhocirkusz

Ebben az évadban először játsszák Juhász Kata Felhőcirkusz című tánccirkusz előadását október 2-án a Jurányi Házban. Az akrobatikus, cirkuszi elemeket tánccal ötvöző Felhőcirkusz egy élő zenés előadás, amely Weöres Sándor gyermekversei alapján készült. A most látható un-plugged változat különlegessége, hogy sem cirkuszi, sem színházi körülményeket nem igényel, természetes fénynél egy egyszerű tornateremben játsszák, hatása ettől sokkal intimebb, emberközelibb. Utána szülői felügyelettel az eszközöket ki is lehet próbálni. Az előadást beválogatták a Kaposvári Gyerekszínházi Biennálé versenyprogramjába is. 3 évesnél idősebb gyerekeknek ajánlott.

A Sas-hegy különleges pókfajai – Sas-hegyi látogatóközpont, vasárnap 11:00 és 14:00

bikapok

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepeljük Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ezen a jeles nap alkalmából egy rejtélyes világba, a pókok népes sas-hegyi birodalmába kalauzolják el látogatókat. Részletek itt.

Állatok Világnapja – Noé Állatotthon, vasárnap 10:00-16:00 (gyerekeknek ingyenes)

allatok_vilagnapja_noe

Természetesen most is elsősorban minden az állatok körül forog majd, de ehhez csatlakozik a környezettudatos szemléletformálás, a vegetarianizmus és az erőszakmentes szemlélet és életmód bemutatása. Emellett koncertek, kalandpark, vegetáriánus ételek, kutyás és rengeteg más program is vár rátok. Részletek itt. A belépő felnőtteknek 500 Ft, amit a NOÉ Állatotthon MiniMenhely projekt kenneljeinek felújítására fordítanak. Gyerekeknek a rendezvény ingyenes!

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

mupa_cifra_palota

Ezen a hétvégén a már megszokott kézműves-, zenés és színpadi programok mellett a Góbé zenekar húzza majd a talpalávalót a család minden tagjának. Részletek itt. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!
A szombati programokat itt találjátok!

Era kedvencei: Dinnyési madárkavalkád, Állatok Világnapja a Noé Állatotthonban
Rozi kedvencei: Csinnadratta a Csobánka téren, Felhőcirkusz a Jurányi Házban