Programajánló – okt. 9-10., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

olivier_tallec_két_egérben

Kürtőskalács Fesztivál a Városligetben, Országos Könyvtári Napok, Eleven design hétvége, Art Market Budapest, TERMO Fesztivál, Virányosi Mézfesztivál, Hollókői Szüret, Három királyfi, három királylány családi nap, Az Olvasás Éjszakája nem csak felnőtteknek, Országos Könyvtári Napok, Fele Királyság, Tökváros, Hopik, könyvbemutatók és kreatív foglalkozások. Íme a péntek-szombati programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Kürtőskalács Fesztivál

Kürtőskalács Fesztivál – Városliget, Vajdahunyad vára, október 9-11. (ingyenes)
A 3. Kürtőskalács Fesztiválon még nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyerekekre, a családokra. A kibővített Gyermekligetben megidézik az édes gyermekkor idilli világát, amikor a nagymamával együtt sütöttünk-föztünk otthon a konyhában. Lesznek interaktív játékok, ahol nem csak a mozgás fontosságát hangsúlyozzák, hanem a családi együttlét minőségét is. Ezért az idei fesztivál szlogenje: Kürtőskalács, gyerekcsodák, mesevilág… Fellép majd szombaton 13 órától az Apacuka, vasárnap 11 órától Farkasház Réka és a Tintanyúl. Minden program ingyenes!

Országos Könyvtári Napok

Országos Könyvtári Napok – országszerte, október 5-11.
Az ország többszáz könyvtárában bemutatókkal, előadásokkal, programokkal és kedvezményes beiratkozási lehetőségekkel várnak benneteket ezen a héten az Országos Könyvtári Napokon még vasárnap is, amikor megrendezik a Könyves Vasárnapot. Ingyenes!

eleven_design_hetvege_osz

Eleven design hétvége – Bartók Béla út, október 9-11. (ingyenes)
Ismét nagyszabású kulturális rendezvénynek ad otthon a Bartók Béla út. A Kult Tizenegy Egyesület (Kult11) már-már hagyományszerűen ismét megrendezi az ELEVEN hétvégét, melynek nem titkolt célja, hogy fellendítse a Bartók Béla út (BBB) és környéke kulturális életét. A hétvégén neves előadók koncertjei színesítik majd a környék eleve sokszínű kulturális életét, az alkotni vágyókat, és kíváncsiskodókat workshop-okkal, előadásokkal várják a közeli galériák, kávézók. Lesz filmvetítés, hangos kacaj, és megannyi program kicsiknek és nagyoknak!

Múzeumok Őszi Fesztiválja_2015

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, szeptember 28. – november 15.
A Nagy Rajzolás, bringás és gyalogos túrák, régi mesterségek, őszbúcsúztató rendezvények, rendhagyó múzeumlátogatások. Szeptember 28-tól november 15-ig az ország 80 településén rengeteg izgalmas programmal várnak benneteket. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei jelmondata – Kapcsolódjunk ki, be, össze! – arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy az iskolák és a múzeumok összefogásával létrejött programok egyszerre alkalmasak szórakozásra, tanulásra és közösségépítésre.

TEMOFESZT Nemzetközi Vasútmodell Fesztivál

TEMOFESZT Nemzetközi Vasútmodell Fesztivál – Vasúttörténeti Park, október 10-11.
Közép és Kelet Európa legnagyobb vasútmodell kiállítása 5000 m2-en, közel 30 terepasztal, 130 kiállító! Szinte minden méretarányban és építési nagyságban láthatók a működő vasútmodellek. A vasúti vitrinmodellek között igazi ritkaságok régiségek mellett más közlekedési eszközök, mint pl: buszok, autók, sőt még sci-fi makettek is láthatók lesznek. A kiállítás egyik betételeme a tavalyi évben nagy sikert aratott, KAMION és MUNKAGÉP show. Az Élő Minivilág Környezetvédelmi Alapítvány IKARUS 280-as csuklósa is kint lesz a rendezvényen, benne a busz hosszával megegyező, a tudatos környezetvédelmet bemutató terepasztalával. A Magyar Vasúttörténeti Parkban interaktív programok is várják a látogatókat, mint pl.: Kerti-vasúton utazás, hajtányozás, fordítókorongozás, mozdonyon utazás, elektromos kisautózás és a sok régi mozdony, kocsi! A rendezvény rossz idő esetén is látogatható, mivel a terepasztalok a kőrfűtőházban lesznek felállítva. Részletek itt. Belépő: felnőtt 2400 Ft, gyerek 1000 Ft (3-6 éves korig), családi jegy 5000 Ft (2 felnőtt és 1-3 14 év alatti gyerek).

art_market

Art Market Budapest – Millenáris, október 7-11. (ingyenes)
A 2011-ben létrejött ART MARKET BUDAPEST nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan művészeti kompozíciót mutat be Európa talán legkülönlegesebb kiállítási csarnokaiban, amely bár a legpatinásabb nemzetközi vásárokról ismert kiállítóknak is lehetőséget ad, kiemelten kezeli a máshol talán még nem is látott, a nemzetközi színtéren még fiatal galériákat és művészeket, köztük a jövő épp most feltörekvő sztárjait. Csütörtöktől vasárnapig 11, 12, 14 és 16 órakor múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a gyerekeket a vásáron. Ingyenes!

eszterlanc_mesezenekar

Virányosi Lekvár- és Mézfesztivál – Virányosi Közösségi Ház, október 10-11.
Szombaton 11 órától Varró Dani és az Eszter-lánc Mesezenekar, vasárnap 11 órától a Mintapinty vár benneteket a Mézfesztiválon. Emellett természetesen lesznek mézek, lekvárok és játszóház is. Ingyenes!

OKTÓBER 9., péntek

felolvasasmaratom_mora

Felolvasásmaraton október 9-én a 65 éves Móra Könyvkiadóval – élőben követhető, 11 órától
65 éves a Móra Kiadó, és mivel könyveinket több mint 20 nyelvre fordították le, több kontinens olvasóinak bevonásával szerveznek felolvasásmaratont könyveikből október 9-én budapesti idő szerint 11 órától “Az olvasás éjszakája” eseményhez kapcsolódva az Olvasásklinikával együtt. Akik nem akarnak felolvasni, de szívesen követnék az eseményt, azok is csatlakozhatnak, és belenézhetnek hogy hangzik egy-egy könyv japánul, kínaiul, oroszul vagy svédül. Itt követhetitek az eseményeket. Ha felolvasni szeretnétek, további információt itt  találtok!

olivier_tallec

Olivier Tallec a Két Egérben – Két Egér Könyvesbolt, 18:00 (ingyenes)
A Két Egér Könyvesbolt (és a Vivandra és Csimota könyvkiadók) vendége lesz a nagyszerű francia illusztrátor, Olivier Tallec. Lesz papírszínház, a gyerekek elkészíthetik alternatív Liza és Micsoda-változataikat, és természetesen lesz beszélgetés. A program 18 órakor kezdődik. Ingyenes!

OKTÓBER 10., szombat

harom_kiralylany_3kiralyfi

Három királyfi, három királylány családi nap – Hagyományok Háza (ingyenes)
Konfliktuskezelés, szexuálpszichológia és párkapcsolati tanácsadás anyának és apának, Csörömpölők Együttes, Papírszínház, Te rajzolsz én varrok, játékok, kézműves foglalkozások és mesekuckó a gyerekeknek vár rátok a Budai Várban, a Hagyományok Házában a Három királyfi, három királylány családi napján. A belépés ingyenes!

hollókő

Hollókői Szüreti Fesztivál – Hollókő
A betakarítás ünnepén a falu fiataljai lecserélik viseltes ruháikat és díszes népviseletbe öltözve vonulnak végig a faluban. Lovas kocsival, hangos énekszóval kísérik végig a falun a bírót és a bírónét és hirdetik, hordóban a termés. Útközben meg-megállva táncolnak, számot adnak az év jeles történéseiről, vidám falubeliekről költött fricskás versikékkel. Részletek itt.

fszek központi könyvtár

Nagy családi hobbinap (Országos Könyvtári Napok) – Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtár, 10:00-19:00 (ingyenes)
A délelőtt során parfümöket lehet megismerni és megszimatolni, a Messzelátó Egyesület segítségével zöldségekkel lehet többet megtudni, a kicsik ugrálhatnak a Tánc-Lánc programján, a szemfülesek és előre regisztrálók jobb agyféltekés rajzolásban próbálhatják ki magukat. A délutánt kicsit fiúsabb témával kezdik, lyukkamerás felvételekkel és a szolárgráfiával lehet ismerkedni, majd könyvtári körülményekre optimalizált office-jóga foglalkozásra várják az iskolapadban, a munkahelyen, a mosogató mellett görnyedőket, zárásul pedig mesepszichológiai kalandokat, vagy növényápolási szaktanácsokat javasolják. A Könyvtár Zenei Gyűjteménye a délután során a Margó Irodalmi Fesztivál három programjának lesz helyszíne, Varró Dani rendhagyó irodalomórája után egy beszélgetés, majd Darvasi László új kötetének bemutatója várja az érdeklődőket. Részletek itt. Ingyenes!

lego_2015_03_01

Lego játszóház és börze – FMK, 9:00-13:00
Várják a LEGO mestereket az FMK havonta jelentkező Lego játszóházába. Belépő: 300 Ft.

süsü a sárkány

Legkisebbek mozija: Süsü, a sárkány – Puskin, 10:00
„Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad…” – mondja Süsü a jólelkű sárkánykölyök, akit kitagad és világgá kerget a gonosz három-fejű apja. Ám egyetlen bűne csak az volt, hogy influenzás ellenségét nem ölte és nyúzta meg, nem törte porrá csontjait, hanem ápolta és meggyógyította. A jószívű sárkány vándorlása során emberföldre téved. Rémülten tapasztalja, hogy mindenki menekül előle. Félnek, reszketnek tőle kivéve a jó királyfit, akivel barátságot köt. Jegyár: 700 Ft.

kolompos_zenekar

A piac, szüret és Kolompos koncert – Óbuda, Civil Ház, Kolosy tér 2., 10:00-13:00 (ingyenes)
Az ősz legfontosabb eseménye az ország nagy részén termő szőlő szürete, illetve az ehhez kapcsolódó ünnep. Szőlőőrző dalok, szüreti játékok, muzsikák, vásári mulatságok, kézműves foglalkozás. 11 órától fellép a Kolompos. Részletek itt. Ingyenes!

infinity_papirekszer

Eleven design hétvége: készítsetek ékszereket – Gellért téri Pagony, 10:00-13:00
Készítsétek el saját ékszereteket a kedvenc Időfutár részetekből az Infinity Paper Designnal a Gellért téri Pagonyban ezen a szombat délelőttön.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Ismét vár benneteket a Zeneakadémia 6-10 éveseknek szóló ismeretterjesztő sorozata a Liszt-kukacok Akadémiája. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Jegyár: 900 Ft.

Barangolás-a-sárkányok-földjén-Kassák-Múzeum

Barangolás a sárkányok földjén – Kassák Múzeum, 10:00-13:00
Meseterápiás családi nap a sztereotípiákról a Kassák Múzeumban. A foglalkozás a JELZÉS A VILÁGBA – HÁBORÚ ∩ AVANTGÁRD ∩ KASSÁK című időszaki kiállításhoz kapcsolódik. A családi nap során a „nem minden az, aminek látszik” tapasztalatát dolgozzák fel. A közös játék, mesélés, mesefeldolgozás és kreatív tevékenység keretében beszélgetnek a mesékben és a valóságban átélt harcainkról, félelmeinkről. Megismerkedhettek és megküzdhettek külső és belső „sárkányainkkal”, végül egy saját, megszelídített sárkány készítésével zárul a foglalkozás. A foglalkozást tartja: Arató Ágnes pszichológus, Zékány Dia képzőművész. 4 éves kortól ajánlott. Belépő díj: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft/fő.

Mondrago

Könyvbemutató és kalandos próbatétel – Biatorbágy, Kisgombos, 10:30
Ha Miróval és barátaival belépünk a sárkányokkal, kastélyokkal, veszélyekkel és hőstettekkel teli mesevilágba, garantáltan mulatságos és izgalmas kalandokban lesz részünk. Légy Te is részese a kalandnak, vegyél részt A nagy próbatételen a Kisgombosban október 10-én 10.30-kor. A kincskeresős, játékos feladatokkal teli könyvbemutatóra 5-10 év közötti gyerekeket várnak a Nagyító Kiadó vezetőjével, Kosaras Andreával.

allatok_abeceje

Könyvbemutató Máray Mariannal és Várszegi Adéllal – Óbudai Platán Könyvtár, 11:00 (ingyenes)
Bábelőadás, papírguriga állatok készítése, dedikálás. A kis jakik, András az aligátor, Ervin az egér, Jolán a jegesmedve és Tamás a tigris nagy izgalommal várja a találkozást! Részletek itt. Ingyenes!

FK1

Bonbon matiné: Fele Királyság – IBS Színpad, 11:00
A háromszoros Fringe-közönségdíjas Fugato Orchestra a felnőtté-válást leginkább elkerülni kívánó tagjai 2008 egyik ködös hajnalán nosztalgiázva gondoltak vissza gyermekkoruk kedvenc mese-főcímzenéinek felejthetetlen dallamaira és megalapították a Fele Királyság zenekart. A nosztalgia hevében elhatározták, nem hagyják az enyészet kegyetlen karmai közé jutni eme alkotásokat. Azzal sarkon fordultak és nyomban megalkották az új műfajt, melynek neve: Esti Mashup. A Macskafogó hiphop verzióban, a Mekk Mester ska-metálban, a Mézga család swingben, a Csipet Csapat intelligens pszichedelikus jazzrock újragondolásban. Máig is élnek. Még néhány jegy elérhető itt. Jegyár: 1600 Ft.

tokvaros

Tökváros – Müpa, 11:00
Jó kedélyű Legénykénk a daloláson kívül leginkább csibészkedni szeret. Kalandozásai során találkozik egy kedves öregasszonnyal, ám ahelyett, hogy segítene neki, komisz csínytevéseivel megnehezíti az életét. Az anyóka elérkezettnek látja az időt, hogy a legényt móresre tanítsa: egy jókora tököt ad neki útravalóul, amelytől addig nem szabadulhat, amíg Tökvárosba nem ér. A fiúcska hiába próbálkozik több módon is, nem tud megválni a töktől, az bizony hozzáragadt. Úgy tűnik, nincs más megoldás, el kell jutnia Tökvárosba. Hosszú az út, a legénynek sok próbát kell kiállnia, s újabb tököket is kap csibészségeiért. Vajon merre találja Tökvárost, és elnyeri-e a tökből előbújó csodaszép királykisasszony kezét? Jegyár: 1000 Ft.

hoppimesek

Filmvetítés és játék a Hoppikkal – Mesemúzeum, 11:00
A programon résztvevők megnézhetik az Oscar-díjas alkotó legújabb mesesorozatának, a Hoppi meséknek az első három részét, majd a vetítéshez kapcsolódó kreatív foglalkozáson a gyerekek a vidám rajzfilmfigurákat ábrázoló képeslapokat, kirakót, dominót színezhetnek és fakanálból készült hoppi bábokat készíthetnek az Oscar-díjas Rófusz Ferenc és alkotócsapata közreműködésével. Ajánlott korosztály: 3-10 éves korig.

goldberger

Goldberger Kéktúra (Múzeumok Őszi Fesztiválja) – Goldberger Textilipari Gyűjtemény, 14:00-15:30 (ingyenes)
A kékfestést – az eljárás különlegessége miatt – mindig egyfajta titokzatosság vette körül. A rendhagyó tárlatvezetés során a kékfestés technológiája, folyamata, apró titkai állnak fókuszban. Ingyenes!

piroska_es_a_nagy_magus_03

Mesekocka 2. – Pesti Magyar Színház, 15:00
Október 10-én, szombaton 15 órakor a Kortárs folyóirattal együttműködve Mesekocka 2 címmel gyerekirodalmi napot rendez a Pesti Magyar Színház. A Kincskereső-meseterápia és a mesepedagógiai interaktív foglalkozásokat, beszélgetéseket főleg pedagógusoknak ajánlják, de érdeklődő szülőket is szívesen várnak. Dienes Éva, a Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője pedig napjaink gyermek- és ifjúsági könyveit mutatja be. A gyermekekkel érkező szülőknek, pedagógusoknak különféle programokkal kedveskednek. Amíg a szülők az előadásokon vesznek részt, a gyerekek a Gárembucka programján és a Papírszínház meseolvasásán vehetnek részt, de a Mondragó-játszóház is várja őket.

ringató_mesék_A gazdi zenész

A gazdi zenész könyvbemutató – Hagyományok Háza, 16:00 (ingyenes)
A Ringató-mesék I. kötetét, Gáll Viktória Emese A gazdi zenész címmel 16 órától mutatják be a Magyarság Házában Ringató-foglalkozással és táncházzal egybekötve. Ingyenes!

olvasas_ejszakaja_2015

Az Olvasás Éjszakája gyerekprogramjai – Budapest, több helyszínen (ingyenes)
Borisz, Márton és Micike, A gazdi zenész, Állati Zenés ABC, Én vagyok a kedvenc állatom… állatos könyvbemutatók, foglalkozások és még sok izgalmas program, melyek már délelőttől egészen estig várnak rátok több könyvesboltban. Ne hagyjátok ki! A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

Vasárnapra kerestek programot? Kattintsatok ide!
Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

10 kedvenc könyvünket a Szívünk rajta listáról itt találjátok. Nézzétek meg a legújabb diafilmes válogatásunkat is!

Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni! A gmailesek a promóciók között találják majd meg a hírlevelet, melyben megtaláljátok a legjobb hétvégi programok mellett legújabb válogatásainkat is!

Era kedvencei: A gazdi zenész könyvbemutató a Magyarság Házában, Olvasás Éjszakája a Libri Meseboltban, a Móricz Zsigmond Könyvesboltban és a Kisgombosban, Eleven design hétvége a Bartók Béla úton, Art Market Budapest művészeti foglalkozások a Millenárison
Rozi kedvencei: Olivier Tallec a Két Egérben, Az Olvasás Éjszakája gyerekprogramjai