Programajánló – okt. 8., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

a_tenger_dala

Állatszeretet Fesztivál az Állatkertben, Kürtőskalács Fesztivál a Városligetben, Országos Könyvtári Napok és Erdők Hete kirándulós programokkal, Magyarinda Családi Fesztivál a Csiliben és Piroslábos Fesztivál Szigetmonostoron, szüret Pankával és Csiribível a Füvészkertben, a Kolompossal Óbudán, illetve a Bem 6-ban, valamint számos múzeumi foglalkozás vár rátok a Ludwigban, Deák17 Galériában, a Magyar Nemzeti Múzeumban, most is remek programokat találtok a szombati ajánlóban. Érdemes lesz kimozdulni otthonról.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

VIII. Temofeszt – Nemzetközi Vasútmodell Fesztivál – Vasúttörténeti Park, október 7-9.

8_temofeszt

Az idei TEMOFESZTen több, mint 30 kiállítóval, különböző méretű és típusú terepasztalokkal és megannyi egyedi készítésű modellel találkozhattok. A vonatok mellett buszok, autók, kaminok, tankok modellei is megtekinhetők! A levegő és a víz szerelmesei pedig vitorlázó repülők, valamint kisebb hajómodellek bemutatásából, működéséből is kaphatnak ízelítőt. Jegyár: felnőtt 2.400,- Ft/fő, diák, nyugdíjas 1.500,- Ft/fő, gyerek 3-6 évesig 1.000,- Ft/fő, 3 év alatt ingyenes, családi jegy 5.000,- Ft/család ( 2 felnőtt + max. 3 gyerek)

Állatszeretet Fesztivál – Állatkert, október 4-9.

allatszeretet_fesztival

Az eseménysorozat az Állatok Világnapja köré épül, amit világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján ünnepelnek. Számos ismeretterjesztő és egyben szórakoztató programon vehettek részt, ha ellátogattok hozzájuk. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható! A nyugdíjasok október 1. és november 30. között 1000 Ft-ért mehetnek be az Állatkertbe, úgyhogy érdemes nagyival és nagypapával menni.

Kürtőskalács Fesztivál – Vajdahunyadvára, október 7-9. (ingyenes)

kurtoskalacs_fesztival

A fesztivál célja az eredeti erdélyi-magyar, faszénparázson sült kürtőskalács és annak a több mint kétszáz éves hagyományos készítési módjának megismertetése úgy a hazai, mint a külföldről hozzájuk látogatók számára. A hagyományos ízek mellett lesz málnás, csokicseppes, citrusos, gyömbéres és még sorolhatnák az izgalmasabbnál izgalmasabb ízeket, a hagyományos „óriás” méret mellett lesz kicsi, mini és normál méretű kürtőskalács, ugyanakkor a kürtőskalácsból készült desszert különlegességek sorát is bővítik: a Kürtős Csapágy, Kürtős Krémes, Kürtős Fondue, Kürtős Cake, Kürtős Karika és Kürtős Fagyi mellett újabb meglepetéssel készülnek. Nem marad ki a sorból a teljeskiőrlésű lisztből, vagy a glutén- és laktózmentes alapanyagokból készült kürtőskalács sem. A sok-sok szabadtéri játék mellett szombaton 14:30-tól fellép az Apacuka, vasárnap 13 órától a Kolompos, 18 órától pedig Palya Bea. Ingyenes!

Országos Könyvtári Napok – FSzEK, Sárkányos Gyerekkönyvtár, október 9-éig

az_olvasas_ejszakaja

Október 7-én, pénteken 18:30-19:30 óráig az ország legszínvonalasabb és legizgalmasabb társasjátékaival várja Tuska Miklós, a Gémlub munkatársa és a Sárkányos Gyerekkönyvtár az egész családot. Majd október 8-án 11 órától Sárkány sztorik – kézműves foglalkozás lesz Pataki Fruzsinával, vasárnap 11 órától Rutkai Borival alkothattok, ráadásul térítésmentes a beiratkozás 2016. december 31-ig tartó időszakra. Emellett nem felejtsétek el az sem, hogy október 8-án Az Olvasás Éjszakáját ünnepeljük. Vasárnap pedig további programokkal készülnek a Könyves Vasárnap alkalmából, melyről a vasárnapi programajánlóban olvashattok bővebben.

Erdők Hete – országszerte, október 9-éig

erdok_hete

A vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett erdei koncert, sportverseny, nyílt nap és különféle akciók is színesítik az idei kínálatot. Részletes programok itt. A Budakeszi Vadasparknál például szarvasbőgés túra vár rátok.

OKTÓBER 8., szombat

2. Magyarinda Családi Fesztivál – Csili Művelődési Központ, szombaton egész nap

bognar_szilvi

Délelőtt rendhagyó Ringató a Lázár Vilmos Általános Iskola kórusainak közreműködésével, majd Bognár Szilvi Csintekerintő koncertje vár benneteket a Magyarinda Családi Fesztiválon, délután pedig izgalmas beszélgetés lesz a kötődő nevelésről szakértők és újságírók közreműködésével. A Csili kertjében egész nap szabadtéri játékokat próbálhattok ki: mászófal, ugrálóvár, guruló ló, tanuló járgányok (roller, futóbicikli, bobocar, stb.), kötött pályás kisvasút, ufó-dodzsem, a színházteremben pedig érdemes körbenézni a vásári forgatagban vagy meghallgatni egy izgalmas beszélgetést. Belépő: elővételben 1500 Ft, a helyszínen 1900 Ft, 18 év alatt ingyenes.

Piros Lábos Fesztivál – Szigetmonostor, szombaton egész nap (ingyenes)

piros_labos_fesztival

A szigetmonostoriak immár harmadik alkalommal nyitják meg macskaköves Fő utcájuk régi portáit. Október 8-án, szombaton, a Szentendrei-szigetre látogatók a szőlőpréselés, a must- és borkóstolás mellett ismét gazdag zenés, színházi, irodalmi, és gasztronómiai programokra számíthatnak. Részletek itt.

Világjáró gyerekek: Dél-Korea – Deák17 Galéria, szombaton 9:30-12:30 (ingyenes)

vilagjaro_gyerekek_del-korea

Ismerkedés Dél-Koreával, koreai mese a Szamárfül Projekt Színházműhely előadásában, valamint kreatív foglalkozások (koreai táblás játékok, Hanbok hajtogatós, kukoricakapó evőpálcikával, Hanbok próbálás gyerekeknek) várnak rátok ezen a délelőttön a Deák17-ben. Ingyenes!

Természetvédelmi családi nap a Fóti Somlyón – Fóti Somlyó, szombaton, 9:00–14:00

foti_somlyo

Ismerjétek meg a Fóti Somlyót, találkozzatok szakemberekkel, nézzétek meg egy madárgyűrűzést, óvjátok meg együtt a környék élőhelyét! Részletek itt.

Szamóca Kiskertész-tandoda: Szüret tündérekkel, Pankával és Csiribível – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztráció szükséges)

mesehosok_noveneyi_szamoca_kiskertesz

Beléphettek a mesék birodalmába, hogy a mesehősökkel együtt tapasztaljátok meg azt a csodát, hogy hogyan lesz egy pici magból, egy égig érő paszuly. Segítsetek a főszereplőknek vetni, locsolni, kincset keresni, és cserébe egy olyan kalandokkal tarkított utazásra visznek, mely végigvezet a dzsungeltől a pusztáig, idegen bolygókat, és a holdat is érintve. Ezúttal Panka és Csiribí, a tündérek próbálják meg a mazsola szőlőt leszedni. Jegyár: 1500 Ft/gyerek. A Füvészkertbe felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket (5 évnél nagyobbakat). Előzetes jelentkezés szükséges! online, vagy a szamocatanoda@gmail.com címen.

Készíts velünk ólomkatonát, tündérkét! Családi nap és Bolgár nap – Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, szombaton 10:00-13:00

ganz_ontodei_muzeum_olomontes

Hogyan készül az ólomkatona? Keresd meg a „Vas-Rengetegben” megbújó mesebeli lényeket és alkoss saját történetet! – Ólomkatona öntés és műhelyfoglalkozás a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. A családi napon a látogatók a gyűjtemény mesebeli figuráit is felfedezhetik. A II. kerületi Bolgár Nemzetiségi Nap keretében játszik a Falkafolt együttes, fellép a Zornica táncegyüttes. A rendezvény balkáni táncházzal zárul.

Legkisebbek mozija: A tenger dala – Puskin, 10:00

a_tenger_dala

A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklorból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. Jegyár: 800 Ft.

Erdők Hete családi nap – Katalinpusztai Kirándulóközpont, szombaton 10:00-13:00

katalinpuszta

Az Erdők Hetéhez kapcsolódva 10:00-13:00 között szakvezetés lesz az erdészeti élményösvényen. A jelentkező gyermekes családok kalandos erdei kiránduláson vehetnek részt. Az erdőben elsajátított hasznos ismeretek, érdekes felfedezések és játékos feladatok kellemes programnak ígérkeznek. A rendezvényre előzetes bejelentkezés szükséges! Bővebb felvilágosítás és bejelentkezés: hangyadani@ipolyerdo.hu vagy Tel.: 06-20-451-9053. A kirándulóközpontról bővebben itt írtunk.

Szüreti mulatság – Budavári Művelődési Ház, szombaton 10 órától

szureti-mulatsag-foto

A Katáng együttes Varázsdiók földjén című interaktív koncertje során a gyerekek megtanulják, milyen titkos kóddal törhetők fel a varázsdiók, amelyekből megzenésített versekből szőtt mesék bújnak elő. Az előadás után Törőcsik Kata vezetésével kézműves foglalkozáson vehetnek részt. A programokat 3-10 éves gyerekeknek ajánlják. Belépő: 700 Ft.

Családi Délelőtt: Séta Wrocławban – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30

mupa_csaladi_delelott

Októberben a Családi Délelőttök a Vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története című kiállításhoz kapcsolódnak.
„Tudod-e hol található Wrocław? Jártál-e már Lengyelországban? Most olyan különös módon járjuk körbe a kiállítást, hogy az az érzésünk támad, mintha egy „városi” sétát tennénk a helyszínen. A séta során megismerjük a régi és új Wrocław (Breslau) városának néhány épületét és kortárs művészeti múzeumát, majd mi is fölépítjük Wrocław városát olyan módon, ahogyan az az egyik, a kiállítótérben is szereplő példán, a Luxus Group művében is látható. Az elkészült wrocławi épületedet a foglalkozás végeztével majd haza is viheted.”
Kérik, a gyerekek olyan ruhában jöjjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig kell jelezni a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Belépő: 600 Ft/fő.

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, szombaton 11:00

Lisztkukacok_zeneakadémia

A kiscsoportos beavató foglalkozások továbbra is az általános iskola 1-4. osztályosainak szólnak, és idén is pecsételő füzetet nyomnak a gyerekek kezébe: ha összegyűjtik a megfelelő számú pecsétet, ajándékot kapnak. 2016 őszén szeptember 17. és december 17. között tartanak kiscsoportos Liszt-kukac foglalkozásokat a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületében, szombatonként 10 órától. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Jegyár: 900 Ft.

EZ ÜTŐS LESZ! A Talamba Ütőegyüttes családi koncertje – Marczi, szombaton 11:00

talamba

Az együttes tagjai küldetésüknek tekintik, hogy már gyermekkorban bemutassák az ütőhangszerek sokszínűségét, ezért „Az ősembertől a napjainkig” címet viselő hatvanperces, interaktív előadásukkal látogatják az oktatási intézményeket, ahol a gyermekek játszva tanulnak – nemcsak zenélni, hanem a világ sokszínűségét megszeretni. Az Artisjus-díjas Talamba az ütőhangszerek iránti ösztönös kíváncsiságot elégíti ki és táplálja hangszerbemutatójával, amely minden korosztály számára tartalmas, változatos szórakozást nyújt. Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 1800 Ft.

Szüret – Óbuda, Kolosy tér 2., szombaton 11:00-14:00

Az ősz legfontosabb eseménye az ország nagy részén a szüret, illetve az ehhez kapcsolódó ünnep. Nemcsak a szőlőszüret, hanem általában a termények, egyéb gyümölcsök betakarítása és a vásárok is jellemzik ezt az időszakot, valamint a szőlőőrző dalok, szüreti játékok, muzsikák, vásári mulatságok. Egész délelőtt kézműves foglalkozások, 11 órától Mimó és Csipek az erdőben, 13 órától Kolompos koncert vár rátok Óbudán. Részletek itt.

Tündérvándor – Müpa, szombaton 11:00 (TELTHÁZ!)

FarkashaziReka_Tintanyul

Az interaktív koncerten Farkasházi Réka és a gyerekek egy elkóborolt tündér keresésére indulnak. Útközben találkoznak egy varázsnagymamával, egy nyugdíjas sárkánnyal, megismerhetik Csöpp Katát, a tengerek lányát. A képzelet szárnyain eljutnak a cirkuszba, az állatkertbe és egy varázslatos boltba, amelyben mindenki megtalálja, amire vágyik. Korosztály: 3-8 év. Belépő: 1000 Ft.

Óriás csörgőkígyó Máray Mariannal – Két Egér Könyvesbolt, 11:00

kigyo

A varjak és a csörgőkígyó illusztrátorával (és nem mellesleg a csütörtöki Rajzoló egér vezetőjével), Máray Mariannal alkothattok ezen a délelőttön a Színes egér foglalkozáson.

Elszabadultak a vonalak – Magyar Nemzeti Múzeum, szombaton 12:00-15:00 (ingyenes)

elszabadultak_a_vonalak

„Megleled a vonalak között gróf Széchenyi István nagy tervét, a Lánchidat? Tudod hogyan nézett ki az első gőzmozdony vagy gőzhajó? A reformkor során számtalan olyan újdonság jelent meg az országban, amely megkönnyítette az emberek mindennapi életét. Ha elég jó a szemed, kirajzolódnak előtted a hídépítés korának közlekedési eszközei.” Menjetek el szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumba, és színezzetek életet a kusza vonalak közé! Ingyenes!

Az Olvasás Éjszakája – Biatorbágy, Kisgombos, 18 órától és Szentendre, Fő tér 18 órától

olvasas_ejszakaja_kisgombosban

Izgalmas foglalkozást tart a KACs Műhely a Kisgombosban, vagyis Elek Ági és Nagy Anikó múzeumpedagógusok hívnak játszani könyvekkel, betűkkel, szavakkal, a sötéttel…A foglalkozásokat 6 éves kortól ajánlják!  Elemlámpát vigyetek magatokkal! Részvételi díj: 1500 Ft/fő. Bejelentkezés szükséges!
Az Olvasás Éjszakájához most a szentendrei Parti Medve is csatlakozik. A gyerekkönyvesbolt és programpont valódi könyves kalanddal várja a lelkes, gyerekkorú érdeklődőket: Parti Medve kincsét kell megkeresni. Izgalmas, nyomozós, titkosírásos városi kalandtúrához lámpást készíthettek. A kincskeresés után csemegékkel, Papírszínházzal, és természetesen sok-sok olvasással zárul a mesés éjszaka.

A vasárnapi programajánlót itt olvashatjátok.

Nézzétek meg legújabb gyerekbarát kávézó válogatásunkat, kedvenc őszi fesztiváljainkat, és játsszatok velünk Margó Fesztivál könyvcsomagjáért!

Era kedvencei: Kürtőskalács Fesztivál a Városligetben, Katalinpuszta Kirándulóközpont, Magyarinda Fesztivál a Csiliben, Piros Lábos Fesztivál Szigetmonostor
Rozi kedvencei: A tenger dala a Puskinban, Piros Lábos Fesztivál Szigetmonostor