Programajánló – okt. 22-23., szombat-vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

bat_time_elena_walf

Szuper mesék és rajzfilmek, ingyenes múzeumok, nosztalgia járatok, piac, 56-ra emlékező események, Ludas Matyi ősbemutató, és néhány „tökös” program, többek között tökfaragás Mazsolával és Tádéval, Pagony Ovis Halloween és Piczinke Tökmag Party is vár rátok ezen a hétvégén, de pár távolabbi fesztivált is találtok, ha kirándulni lenne kedvetek. Válogassatok a programajánlóból!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

A mi ’56-unk – történelem és mindennapok falun – SKANZEN, Szentendre, október 22-23.

ami56unk

Az ünnepi hétvégén élő helyszíneken élhetitek át a Skanzenben, miket érzékelt a vidék lakossága az októberi eseményekből, ám nemcsak a történelmet próbálják közelebb hozni az emberekhez, hanem abból is ízelítőt adnak, hogyan élt egy hétköznapi család az ötvenes években. Részletes program itt. A belépés mindkét napon ingyenes, 22-én a családoknak (18 év alattiakat kísérő + 2 közeli hozzátartozó), 23-án pedig mindenkinek!

Emlékezzünk együtt! – Családi ismeretterjesztő hétvége – Miniversum, október 22-23.

emlekezzunk_egyutt_miniversum

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján közös emlékezésre hívják a családokat a MINIVERSUM-ba, ahol az Élet a Kommunizmusban c. kiállításon a korszak 10 jellegzetes helyszíne elevenedik meg. A kiállítást archív fotók és leírások egészítik ki, amelyek segítségével az idősebbek visszaemlékezhetnek a vasfüggöny mögötti élet részleteire, míg a fiatalok számára életre kelnek a korszak mindennapjai. Tárlatvezetések is lesznek az alábbi időpontokban: október 22. szombat 16:00, október 23. vasárnap 11:00 és 16:00. Belépővel látogatható.

Piczinke Tökmag Party – Piczinke Póniudvar, október 22-23., 10:00-18:00

piczinke_poniudvar

„Csöppenj egy valódi, izgalmas mesébe, ahol Te leszel a főhös! Életre keltjük a szereplőket, megálmodjuk a saját csodaországunkat. Fogd a kincses térképet, indulj el a kalandokkal teli útra és fejtsd meg Piczinke rejtvényünket.” Emellett lesz még családi tökfaragó műhely, kreatív sarok, rémség verseny, játékok, pónilovaglás, állatsimogató udvar, játszótér. Belepő: gyerekeknek: 1.500 Ft, felnőtteknek: 1.000 Ft. Részletes beszámolónkat a helyszínről itt olvashatjátok.

56’ utcakiállítás és megemlékezés – Bartók Béla út üzletei, kapui, nyilvános felületei, október 22. – november 4. (ingyenes)

1956_2016

Olyan tárgyakat, naplójegyzetekről készült fotókat, visszaemlékezéseket nézhettek meg, amelyek barátok vagy épp családtagok történetén keresztül mesélik el, mi történt a Móricz Zsigmond tér, a Műegyetem rakpart és a Bartók Béla út környékén 1956. október 23. és november 4. között. Az emlékekből összeálló tablók a Bartók Béla Boulevard üzleteinek kirakataiban, a házak kapuin, az utca nyilvános felületein lesznek láthatók egy közös kiállításon. Így közelebb kerülhettek a 60 évvel ezelőtt megtörtént eseményekhez. A rendhagyó utcai tárlatot közös megemlékezéssel november 4-én este 18-kor a Gárdonyi téren egy nyilvános gyertyagyújtás zárja.

Darufesztivál – Hortobágy, október 21-23.

daru_itato_les_Hortobagy_leszallas_2011_foto_Orban_Zoltan_0007

A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervez különböző programokat a Hortobágyi Nemzeti Park. A látogatóközpontban a „Darvak világa” kiállítással, ismeretterjesztő előadásokkal, a kisebbek számára „darujátékkal”, zene- és táncbemutatóval, táncházzal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományos ételkóstolókkal, csillagászati bemutatóval várják az érdeklődőket. A gyakorló természetrajongók számára a hajnali kihúzáshoz, a nappali táplálkozó területekre és az esti daru lesre indítanak szakvezetéses túrákat.

Természetesen, Őrség… – Őrség, október 22-23.

orseg_kezmuves_programok

Ökovásár, kiállítás, kirándulások, koncertek és gyerekprogramok várnak rátok, ha ezen a hétvégén az Őrséget választjátok. Részletek itt.

OKTÓBER 22., szombat

Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál – Budaörs, Jókai Mór Művelődési Központ (Szabadság út 26.) és BABtér – Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér (Templom tér 12.), október 19-22.

szeiler_peter_hajotorottek

A Primanimára nevezett több mint félezer animációs rövidfilmből gondos előválogatás után végül 30 mesefilmet választott ki a felnőttekből és gyerekekből álló előválogató zsűri, amelyek október közepén versenybe szállnak a legfiatalabb nézők kegyeiért. A fesztiválon a rövid animációs mesefilmeket három korcsoportra osztva vetítik, így az óvodások, kisiskolások és a felső tagozatosok is találhatnak kedvükre valót. Szombaton még 10:30-tól 14 óráig animációs játszóházat is tartanak gyerekeknek, illetve 9:30-tól és 13 órától a legjobb gyerekfilmeket vetítik. Jegyár: 600 Ft.

Ingyenes nyílt nap – Országház, szombaton 10:00-18:00 (a sort 17 órakor lezárják)

orszaghaz

Ezen a napon megnézhetitek a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát, de sorban állásra lehet számítani. Részletek itt.

Tökfaragás, Mazsola és Tádé tökháza – Füvészkert, 10:00 és 11:15 (bejelentkezés szükséges)

tokfaragas

Készítsétek el együtt Mazsola és Tádé tökházát. Lépjetek be kedvenc mesétekbe, segítsetek a főszereplőknek vetni, locsolni, kincset keresni, és cserébe kalandokkal tarkított utazásra visznek. Ára 1500 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak). A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyerekeket.

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, szombaton 10:00

Lisztkukacok_zeneakadémia

A kiscsoportos beavató foglalkozások továbbra is az általános iskola 1-4. osztályosainak szólnak, és idén is pecsételő füzetet nyomnak a gyerekek kezébe: ha összegyűjtik a megfelelő számú pecsétet, ajándékot kapnak. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Jegyár: 900 Ft.

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30

4722_16975-p

Októberben a Családi Délelőttök a Vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története című kiállításhoz kapcsolódnak. A saját magatok által készített wrocławi épületet a foglalkozás végeztével majd haza is vihetitek. Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig kell jelezni a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Belépő: 600 Ft/fő.

Csókanap Kun Fruzsina illusztrátorral – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

csoka_vereb_leveletir

A Csóka és Veréb – Jackdaw and Sparrow című képeskönyv alkotójával találkozhattok. Míg a kicsik és a szülők megismerkednek a Fruzsi új képeskönyvével, a nagyobbak alkothatnak, a témakör persze madaras, a hangsúly pedig a csókán és a verében van.

Ludas Matyi zenés mesejáték (ősbemutató) – IBS Színpad,  szombaton 11:00

ludas_matyi

Már csak néhány jegy maradt a BonBon Matiné legújabb előadásának bemutatójára. „Egy másik kiállítás képei, Tuba Tóbiás, Erdei Vigasságok, Kistigris – a kifejezetten gyerekeknek alkotó szerzőpáros ismét egy humoros, kedves történetet dolgozott fel. A cél változatlan: megkedveltetni a legifjabbakkal a hangszerek és koncerttermek világát.”

Diafilmek – Mesemúzeum, szombaton 11:00

gomboc

Ezen a délelőttön ezeket az étkezéshez kapcsolódó történeteket láthatjátok a Mesemúzeumban: A kis gömböc, A só, Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj. Ajánlott korosztály: 4-8 éves korig.

Családi matiné – Budakalász, Kós Károly Műv. Ház, szombaton 15 órától

bugocsiga_zenede_02

A délelőtti Tófutás után egy szuper Családi Matinéra invitálnak mindenkit, ahol koncertezik a Müpa és a Nickelodeon Hajó rendszeres fellépője a Búgócsiga zenede. A koncert után a Dunakanyar Népművészeti Egyesület tagjai őszi kóstolóval és kézműves foglalkozásokkal készülnek. A belépő: 1200 Ft, 3 év alatt ingyenes!

Ovis Halloween – Gellért téri Pagony, szombaton 15:00-18:00 (ingyenes)

halloween

Cicaálarc és halloween-i nyaklánc készítés, arcfestés, tánc és zene, nyomozás a Piros Kakaóval, Pim és Pom filmvetítés ezen a délutánon a Pagony Gellért téri üzletében.Ingyenes!

Tökmagoló – Wekerlei Kultúrház, szombaton 16 órától

tokmagolo

Szombaton 16 órától mesés, zenés családi délutánra hívja a WKK a látogatókat. Az idei Tökmagolón a család közösen készülhet fel a hideg idő és a rövid, sötétebb napok közeledtére mesével, tánccal, énekkel, töklámpás faragásával, madárijesztő készítéssel, ügyességi játékokkal. A fényőrző délutánt a lámpásokkal való felvonulás zárja. Közreműködő: Halmos Kata népdalénekes és Kudász Ferenc kobzos. 3 éven felülieknek ajánlott. Belépődíj: 1000 Ft/fő, a gyerekeknek a belépő mellé egy kis dísztök jár.

Gárdonyi Nap – Eger, Dobó István Vármúzeum, szombaton, gyerekprogramok délelőtt

egri_var

Irodalmi játszóház családoknak, „mese-játék” és „báb-játék” a legkisebbekkel a mesesarokban, 1552 – stratégiai játék, fegyver és öltözet bemutató, vitézi próba és vitézzé avatás gyerekeknek, könyvműves műhely a Dobó-bástya Rendezvénytermében vár benneteket ezen a szombaton a Gárdonyi Naphoz kapcsolódva.

OKTÓBER 23., vasárnap

Többek között ezeknek a múzeumoknak az állandó kiállításaira mehettek be ingyenesen október 23-án!

obudai_jatekkiallitas_IMG_2944

Sárkányok, dinók, retro játékok, történelem és irodalom, művészet és gyárlátogatás. Rengeteg izgalmas, sőt ingyenes program vár rátok, ha október 23-án valamelyik múzeumot választanátok. Íme 10+1 kedvencünk!

Vasárnapi piac az SOS Gyermekfaluval – Pancs gasztroplacc (Tűzoltó utca 22.), vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes)

vasarnapi_piac_az_sos_gyerekfaluval

Termelői piac, közösségi főzés, zene és forró csoki. Igazán jól hangzik egy őszi vasárnapra. Részletek itt.

Családi nap – Hadtörténeti Múzeum, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

t34_harckocsi_hadtorteneti_muzeumnal

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a múzeum számos különlegességgel várja a látogatókat. A különböző játékok és bemutatók mellett idén korabeli haditechnikai eszközök is bemutatásra kerülnek a családi napon. Ingyenes!

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

kerekito_tippento008

Töröm, töröm a mákot…Kerekítő-Tippentő Benedek Krisztina vezetésével, A Tücsök és a Hangya címmel a Búgócsiga Zenede játékos koncertje, Mosolygó alma – Bognár Anna drámafoglalkozása, és sok-sok kreatív program vár rátok a Müpában. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Rajzfilmsorozat-válogatás – Puskin, vasárnap 10:00

frakkamacskakreme

Kukori és Kotkoda, Pom Pom meséi, A kockásfülű nyúl, Vízipók-csodapók, Frakk, a macskák réme és A nagy ho-ho-ho-horgász történetei forognak ezen a vasárnapon a Puskinban. Jegyár: 800 Ft.

Korhű villamosjárat – vasárnap egész nap

korhu_villamos_knm_5748

A 6-os villamos vonalán menetrend szerint közlekedő korhű, ünnepi járatok haladnak 2016. október 23-án, valamint október 29. és november 4. között, míg a megállókban rikkancsok zengik a korabeli híreket 2016. október 23. és november 3. között.

Nosztalgia HÉV – Örs vezér tér-Gödöllő, vasárnap egész nap

Nosztalgiahév

Ezen a napon akár nosztalgia HÉV-vel is utazhattok a Gödöllői Királyi Kastélyba. Részletes menetrend itt.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Mazsola és Tádé tökháza a Füvészkertben, ingyenes a szolnoki RepTár október 23-án, 56-os programok a szentendrei Skanzenben
Rozi kedvencei: Mazsola és Tádé tökháza, Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál Budaörsön