Programajánló – okt. 14-16., péntek-vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

vackor_az_ovodaban_diafilm

Ugyan ezen a szombaton sajnos munkanap lesz, de azért találtok nálunk sok jó eseményt, hogy ezt a hetet is remek programokkal zárjuk. A Teslában a Margó Fesztiválon több gyerekprogrammal készülnek, megnyílnak a Ludwig Múzeum titkos terei, Terka névnapi mulatsággal vár benneteket a Mesemúzeumban és Kucokfalva lakói a Kultúrkúriában, új gyerekkönyvesbolt nyílik Szentendrén, emellett természetesen több művészeti foglalkozást, koncertet is találtok a hétvégi programajánló kínálatában az elkövetkezendő napokra.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Margó Irodalmi Fesztivál – Tesla, október 12-16. (ingyenes)

margo_irodalmi_fesztival

Október 12-16. között immár 8.alkalommal kerül megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Tesla-ban, mely ezúttal már nem csak izgalmas irodalmi programjaival próbálja megszólítani a kultúra iránt nyitott közönséget, hanem 5 napos könyvvásárral és különböző korosztályoknak szóló gyerekprogramokkal is várnak benneteket. Szombaton és vasárnap kisebb és nagyobb gyerekeknek tartanak majd könyvbemutatókat, foglalkozásokat, diafilm vetítést. Ingyenes!
Játsszatok a Margó Fesztivál és a Minimatiné közös játékán, és
nyerjetek könyvcsomagot!

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, november 6-áig

muzeumok_oszi_fesztivalja_2016

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016. szeptember 26. és november 13. között az ország 82 településén közel 1700 programmal várja a nagyközönséget. Az idei fesztivál mottójával „a legnagyobb magyar” munkásságáról kíván megemlékezni, tekintettel a Széchenyi-emlékévre. Rendhagyó tárlatvezetések, családi programok és rengeteg egyéb esemény vár rátok ebben a bő hónapban egészen az őszi szünet végéig. Érdemes böngészni a kínálatból, a legjobbakat a hétvégi ajánlóba is beválogatjuk majd. Október közepén a program keretében több múzeumban is közös alkotós programmal várnak benneteket, többek között a Ludwigban, a Hadtörténeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Néprajzi Múzeumban is.

Terézvárosi búcsú – VI. ker. , Eötvös utca és Szófia utca, október 15−16. (ingyenes)

karmesterjatek_belamuhely

A Terézvárosi Búcsúban idén is sok jó kicsiknek és nagyoknak szóló program lesz. Szombaton 10:30-tól Foltin Jolán–Novák Péter: Tititá című zenés-táncos kalandozását hallgathatjátok meg, 15 órától fellép az Apacuka, 17 órától pedig óriási táncházzá alakul a helyszín. Vasárnap 11 órától fellép a 100 Folk Celsius, 12 órától meg a remek Bélaműhellyel karmesterjáték és hangszerkészítés is lesz, melyről itt írtunk bővebben. Ingyenes!

OKTÓBER 14., péntek

Parti Medve könyvesbolt megnyitó – Szentendre, Fő tér, 18:00 (ingyenes)

parti_medve

A Parti Medve könyvesbolt megnyitó ünnepsége, a Cerkabella Könyvkiadó 10 éves születésnapja és a Parti Medve kötet illusztrációiból készült kiállítás megnyitója is vár rátok ezen a péntek estén Szentendrén. Ingyenes!

OKTÓBER 15., szombat

Veronaki: Kuruttyoló békakirály – MOM, szombaton 10:30

tarjan_veronika

Zenés mesék, mesés zenék a világ körül. Lenyűgöző utazásokra csábít a Kuruttyoló békakirály, aki nem csak varázslatos meséivel, hanem a világ népeinek dallamaival kápráztatja el a gyerekeket – és persze szüleiket. A Kuruttyoló békakirály messzi és közeli tájak gyönyörű dallamain és történetein keresztül mutatja be más népek kultúráját és zenei világát. Meséi tele vannak csengéssel, bongással, ciripeléssel, ritmussal és minden fülnek való csodával. Tarján Veronika az Apro Színház művészeti vezetője színész-drámatanár a mesék szerzője és előadója. Jegyár: 500 Ft, kísérő 300 Ft.

Liszt-kukacok – Zeneakadémia, szombaton 10:00

Lisztkukacok_zeneakadémiaA kiscsoportos beavató foglalkozások továbbra is az általános iskola 1-4. osztályosainak szólnak, és idén is pecsételő füzetet nyomnak a gyerekek kezébe: ha összegyűjtik a megfelelő számú pecsétet, ajándékot kapnak. 2016 őszén szeptember 17. és december 17. között tartanak kiscsoportos Liszt-kukac foglalkozásokat a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületében, szombatonként 10 órától. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Jegyár: 900 Ft.

Családi Délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-15:00 (ingyenes)

ludwig_muzeum_csaladi_delelott

A múzeum három szintjén, nyolc helyszínen várják a családokat különböző foglalkozásokkal. A megértési nehézséggel élő gyermekeknek (Down-szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.) nevelő családoknak szintén programokkal készülnek. Előzetes bejelentkezés a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen ajánlott! A programban résztvevők megismerkedhetnek a múzeum kiállítótereivel, az aktuális időszaki kiállítással, valamint a múzeum műtárgyszállító óriásliftjével. Emellett többféle kreatív program is lesz. Ingyenes!

Banyamosoda – Bábos-zenés vásári komédia – Marczi, szombaton 11:00

banyamosoda

A Banyamosoda a Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Bohócok a Láthatáron Csoport új gyermekszínházi előadása. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy feketelelkű boszorkány, továbbá egy királylány, egy királyfi, meg a Pucerátor 2000 (legújabb modell). Ez a kicsit se hétköznapi szerkezet képes arra, hogy a gonosz szerzetek lelkét tisztára mossa. Például a boszorkányokét, igen! Persze ez nem megy olyan könnyen… Kell hozzá ez is, az is – a mélyen tisztelt publikum, vagyis a tisztalelkű gyerekek segítsége többek között. Hogy aztán sikerül-e a fekete lelkű boszorkány lelkét fehérre mosni, no, ezt csak az tudja meg, aki megnézi az előadást!” Az előadás időtartama 55 perc szünet nélkül. 5-8 éves gyerekeknek és kortalan szüleiknek ajánlott. Jegyár: 1500 FtTovábbi előadások: nov. 20. 16 óra, dec. 3., 16 óra.

Szuper napom van! (Margó Fesztivál) – Tesla, szombaton 11:00 (ingyenes)

szuper-nap

Csapody Kinga és Pásztohy Panka mesékkel és közös rajzolással várja a gyerekeket szombat délelőtt. Miért kell szót fogadni? Miért nem kell félni a fogorvostól? Beszélgetőkönyv a jobb szülő-gyerek kapcsolatokért!

Öko-kalandok Mimóval és Csipekkel a Bringológia kiállításon – Iparművészeti Múzeum, 11:00

mimo-es_csipek_a_muzeumban

A Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös, „Bringológia” című kiállításhoz kapcsolódóan erre a hétvégére családi rendezvénnyel készül. Október 15-én 11 órától láthatjátok a „Mimó és Csipek” környezettudatos bábelőadást. Ezt követően a Bringológia kiállítás témájához, a kerékpározáshoz kapcsolódva újrahasznos kézműves foglalkozáson biciklibelsőkből készülnek különleges dizájn-tárgyak, játékok, kitűzők, karkötők, illetve egy kerékpározással kapcsolatos társasjáték is várja a gyerekeket, míg a kisebbeknek színezni, rajzolni lesz lehetőségük.

Bélamese ifjúsági előadás Bartók Béla zenéjére – Vigadó, szombaton 11:00

danubia_zenekar

Bartókot még ma is előszeretettel sorolják a nehezen befogadható, modern zeneszerzők közé. Akik a legjobban cáfolhatják ezt a tévhitet, azok éppen a gyerekek. Ezért is szól nekik az Óbudai Danubia Zenekar legújabb előadása, a Bélamese. A közel egyórás programot a zenekar művészeti vezetője állította össze. Egy modern csodaszarvas-történet keretei közé ágyazva számos Bartók-mű részlete elevenedik meg a zenekari Concertótól kezdve A csodálatos mandarinon át a Táncszvitig.

Terka-nap – Mesemúzeum, szombaton 11:00

terka-es-a-vilagga-ment-ajandek

Névnapi mulatság könyvbemutatóval, bábelőadással és jótékonysági játékgyűjtéssel várnak benneteket szombaton 11 órától a Mesemúzeumban. Vigyétek el a már nem használt, kinőtt játékaitokat a rászoruló gyerekeknek! Ajánlott korosztály: 4-9 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

Múzeumok Őszi Fesztiválja: ingyenes tárlatvezetés – Goldberger Textilipari Gyűjtemény, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

goldberger

Olyan speciális tárlatvezetésben lehet részetek, amely átvezet a Goldberger gyár öt nagy korszakán. Megismerhetitek a korai kékfestés-és kartonnyomás eszközkészletét, technikáját, technológiáját. A színes kelmenyomás történetén keresztül feltárul a magyar mintakincsgyűjtés és a reformkor nemzeti ellenállásának története, élén az ikonikus kékfestővel. A program ingyenes, előzetes regisztráció szükséges a bartok.linda@obudaimuzeum.hu email címen vagy a 061 250 10 20 telefonszámon.

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

szines_eger

A te házadban ki lakik? – Házikót készíthettek nyitható ablakokkal, ajtóval, illetve a két fele is kihajtható, így a teljes belső teret is meg lehet tervezni és benépesíteni lakókkal. A foglalkozást Vesztl Fanni tartja.

Kucok – Kultúrkúria, szombaton 16:00 (lehet, hogy 17 órakor is)

kucok_foto_Dusa_Gabor__624Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében.Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott gyermekférőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás. Jegyár gyerekeknek 1200 Ft, kísérőknek 1000 Ft. Nagy érdeklődés esetén az előadást 17 órakor megismétlik.

Kézműves-foglalkozás Mester Katával (Margó Fesztivál) – Tesla, szombaton 16:00 (ingyenes)

kezmuves-foglalkozas_mester-kataval_kep

A BOOKR Kids Mesetár digitális könyveinek illusztrátora Mester Kata segítségével házat készíthetünk Gondrinak, varázserdőt ültethetünk vagy SAMU galaxisában utazhatunk. Ingyenes!

Pizsamaparti – Természettudományi Múzeum, szombaton 19:00

pizsamaparti

A Da Vinci Pizsamaparti olyan egyedülálló program, ahol a 7-13 éves gyermekek élményeken keresztül, szórakoztató módon ismerkednek meg a helyszínekhez kapcsolódó tematikákkal. Őslénykutatás éjszakai műszakban, izgalmas éjjeli kalandtúra, mozgalmas felfedező játék – mindez a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezendő Őslénykutató pizsamapartin. Jegyár: 7900 Ft.

OKTÓBER 16., vasárnap

Kortárs mesék diafilmen (Margó Fesztivál) – Tesla, vasárnap 10:00 (ingyenes)

sun_balazs_diafilm

A Négyszögletű Kerek Erdő lakói, Kippkopp és a többiek, Sün Balázs, Vackor az óvodában. Kedvenc meséinket felolvassa Stefanovics Angéla. Ingyenes!

Ez csak a Kalapos Macska! Kézműves foglalkozás (Margó Fesztivál) – Tesla, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Dr.-Seuss_Kalapos-Macska

Végre magyarul is olvashatók Dr. Seuss klasszikusai Szabó T. Anna fordításában a Kolibri Klasszikus-sorozatban. Vasárnap délelőtt a Vadászy Eszter vezette kézműves foglalkozáson Kalapos Macska-álarcot készíthettek. Ingyenes!

Felolvasószínház Roald Dahl Matilda című regényéből (Margó Fesztivál) – Tesla, vasárnap 11:00 (ingyenes)

dahl_roald_matilda

A szerző születésének 100. évfordulója alkalmából indította útjára a Kolibri Kiadó a Roald Dahl-életműsorozatot, amelyben megjelent a barátságos óriás (Nagy Sándor fordításában) és a Matilda (Totth Benedek új fordításában). A felnőttekkel szembeszálló, különleges, könyvmoly kislány történetét Martinovics Dorina, Murányi Tünde és Györgyi Anna színművész kelti életre.

Kaláka vasárnap – Ócsa, vasárnap

kalaka_nap

Az ócsai és környékbeli gazdálkodók és kézművesek vásárral és játékos foglalkozásokkal egybekötött bemutatkozása vár benneteket vasárnap. Lesznek libás és krumplis játékok, savanyúkáposzta-készítés és kemencében sült finomságok, lovaskocsizás, népi játszóudvar: tök-lámpás készítés, gyertyamártás, tökfaragó verseny és családi kvízjáték. Részletek itt. Belépő: 800-1200 Ft/fő.

Ligeti Csalamádé – Csekovszky Árpád MH, vasárnap 9 órától

rutkai_bori_banda

9 órától játszóház a Csöpike Tehetséggondozó- és Fejlesztőházzal, majd 10 órától a Rutkai Bori Banda mesekoncertje gyerekeknek sok játékkal, tánccal, bábokkal, majd 11 órától kézművessarok vár rátok. Belépő: 1000 Ft.

Balázs János koncertje – MOM, vasárnap 10:00 és 11:30 (regisztrációs, ingyenes)

A ZONGORA_IFJ. BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

Balázs János Liszt Ferenc és Junior Prima díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje. A játékszabályok változatlanok: a belépés díjtalan, de regisztrálni szükséges a hangszerekvilaga@gmail.com e-mail címen.

Cifra Palota + hetedhét táncház – Müpa, vasárnap 10:00 (ingyenes)

hetedhet_tanchaz

Ezen a vasárnapon kinyitja kapuit a Cifra Palota és a hét utolsó napján még táncolhattok is, hiszen Hetedhét táncházzal is várnak benneteket. Ingyenes!

Kiskertpiac – Anker’t, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

kiskertpiac

A kiskertpiac olyan vásártér, amely az urbánus és fenntartható életmód kialakításához nyújt inspirációt, a megvalósításhoz szükséges növény-, gasztro- és dizájntermékeket. Növény- és virágárusok, fűszernövények, virágdekor, különleges termelői gasztro termékek – lekvárok, szörpök, mézek, kézműves termékek, gasztro ajándékok természetes anyagokból, növényekből készülő környezetbarát tárgyak, ékszerek, kert-és konyhai kiegészítők, vintázs hangulatú dekorációk. Ez alkalommal számos chili kistermelő részvételével rendezik meg a Kiskertpiacot. Ingyenes!

Zenehajó – BMC, vasárnap 11:00

zenehajo-hajos-andras

A zene szabadság, a zene önkifejezés, a zene kreativitás, a zene boldogság. Ez az elmélet, aminek a gyakorlata maga a ZeneHajó. Hajós András kapitány és Fekete-Kovács Kornél első tiszt, valamint a teljes legénység egy olyan rendhagyó „zeneórával” várnak, ahol tananyag az együtt kiabálás, sőt, hangsúlyos pedagógiai cél, hogy a kezdetben legegyenesebb háttal ülő nevesse magát a legkönnyesebbre. Jegyek 1500 (normál jegy) és 4500 (családi jegy: 2 felnőtt és 2 gyerek részére) forintos áron kaphatók a helyszínen is.

A csúnya kacsa – Jurányi, vasárnap 15:00

csunya_kacsa

Mit tehet egy kacsa, ha másnak születik, mint a többiek? Mit tehet egy kacsa, ha elveszti a családját? Mit tehet egy kacsa, ha nem találja a helyét a a világban? A HOPPart Társulat és a Vaskakas Bábszínház előadása Hans Christian Andersen A rút kiskacsa című meséje nyomán. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok válogatni.

Era kedvencei: nyílt nap a Ludwigban, Kucok a Kultúrkúriában, Margó Fesztivál a Teslában
Rozi kedvencei: Kucok a Kultúrkúriában, Margó Fesztivál a Teslában